Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Kijelölt útvonalon az érdiek II.

2009. július 24. 13:37 © handball.hu

Az utóbbi időszakban sorozatban jöttek a hírek az Érdre tartó NB I-es játékosokról. A handball.hu ellátogatott a Pest megyei településre; az ott készült cikk második részében Németh Helga állt rendelkezésünkre. – 2. rész.

Kijelölt útvonalon az érdiek II.
handball.hu: Milyen okból döntöttél úgy másfél évvel ezelőtt, hogy a Ferencváros után a másodosztályú érdi csapatot választod?
Németh Helga: Talán furcsa összefüggésében láttam a dolgokat, miután a Fraditól meglehetősen hálátlan körülmények között kellett távoznom. Emberi és szakmai oldalamról vádoltak meg, amelyet akkor elég igazságtalannak éreztem. Gondolom, ezt a pénztelenség, vagy mindenféle egyéb problémák (nem a részemről) alakíthatták így, de felejtsük is el a múltat! Ennél jobb helyre nem is kerülhettem volna, tehát mindennek megvan a maga oka és miértje. A Fradiból való távozásom után három hónapra leálltam, de egy dologban soha nem tudtam tartani a szavam: mikor azt mondtam, hogy abbahagyom, és soha többé kézilabda!

handball.hu: Mi volt ezeknek a fogadalmaknak az oka?
Németh: Mikor folyamatosak voltak a térdproblémáim, minden évben vissza akartam vonulni, aztán a szívem mindig továbblendített. Ezúttal azonban sokkal emberibb okai voltak annak, hogy a folytatás mellett döntöttem: miután három hónapig nem sportoltam, hirtelen megéreztem a mozgásszegény életmód hátrányait: energetikailag nem önmaga az ember, ezen kívül pedig hiúsági kérdésként is felfogtam a dolgot, hiszen hirtelen felugrott rám három-öt kiló, ami itt-ott ugyan jól állt, amúgy pedig megéreztem a súlytöbbletet. Érdekes módon éppen a holtponton keresett meg az Érd, hogy fel szeretnének jutni az NB II-ből, s úgy gondolják, hogy ebben nagy segítségükre lehetek. Úgy gondoltam, hogy a heti kettő NB II-es mérkőzés súlyát simán tudom vállalni, és ez így is történt. Aztán a csapat felkerült az NB I/B-be, majd az volt a kérdés, hogyan tovább. Ekkor felajánlották az NB I/B-s ificsapat vezetését amellett, hogy azért a felnőtt csapatban játsszak.

handball.hu: Mennyi energiád van ennyi teendő mellett?
Németh: Úgy gondolom, hogy az utánpótlásnevelés hiányához, és az NB I színvonalának látványos és kézzelfogható csökkenéséhez képest az NB I/B sem akkora kihívás a múltamból adódóan. Bíztam benne, hogy rutinból megoldom a feladatot, és ez így is lett. Legutóbb az NB I/B-ben harmadik helyet értük el, a két feladatot pedig nem volt nehéz összhangba hozni. Most ott tartunk, hogy abból az utolsó NB I/B-s évből lesz még egy, hiszen újra elvállaltam a játékot erre a szezonra. A nyáron azonban meghatározó kézilabdázókat igazoltunk, tehát nem kell már „hatvanperces” játékosnak lennem, ami így, harminchat évesen nem szakmailag, hanem fizikálisan, egészségügyileg viselne meg. A felnőttekkel napi két edzésre járok, az ifikkel pedig hetente hét-nyolc alkalommal foglalkozom, mellette serdülőcsapatunk és gyermek korosztályaink is vannak, akiknek a felügyelete szintén rám hárul.

handbal.hu: Hogyan látod az érdi utánpótlás helyzetét?
Németh: Minden az első lépéssel kezdődik. A tavalyi évben korosztályonként huszonöt-harminc gyereket gyűjtöttünk össze Érdről és vonzáskörzetéből. Szerintem erre mindenképpen lehet alapozni. Az ifi és serdülő csapatunk ugrásszerűen fejlődik, és ahhoz képest, hogy régebben még senkinek nem voltunk riválisai, idén tavasszal pontokat szereztünk olyan gárdáktól, akiktől korábban tizenöt-húsz góllal kaptunk ki. Szerintem ezek az eredmények önmagukért beszélnek, egyértelmű, ugrásszerű fejlődésről beszélhetünk.

handball.hu: A felnőtt csapat egyértelmű célja, hogy jövőre az első osztályban szerepeljen, ott is minimum a legjobb hat csapat között. Mekkora részt tudsz majd vállalni ebből a feladatból?
Németh: Szerintem mindig reálisan láttam a teljesítőképességemet, a fizikális lehetőségeimet. Nyilvánvaló, hogy a város vezetését az a cél motiválja, hogy NB I-es együttese legyen. Ahhoz pedig, hogy a csapat az első osztályban egyre jobb eredményt érjen el, nekem arányosan kevesebbet kell majd vállalnom. Tehát lehet, hogy bizonyos szempontból számítani fog a jelenlétem, de ennek egyre kisebb jelentőséggel kell majd bírnia.


handball.hu: Milyen hangulatban munkálkodsz Érden?
Németh: Azt hiszem, emberileg és szakmailag is nagyon elfogultak vagyunk egymással a csapat vezetői és én. Szerintem az a lényeg, hogy tudjuk, hányadán állunk a másikkal, hogy egyenesen tudjunk a másik szemébe nézni. Nincs értelme a félrebeszélésnek, a felszínes dolgoknak. Itt az történik, amit a másik szemébe mondunk, s minden annak megfelelően történik.

handball.hu: Mennyi időt vesz igénybe a napi ingázás Budapest és Érd között?
Németh: Mivel a XXII. kerületben lakom, így igen gyorsan átérek Érdre. Emlékszem, mikor a Ferencvárosban játszottam, előfordult, hogy a dugó miatt másfél óra alatt jutottam el a csarnokig. Most beérek kilenc perc alatt.

Kijelölt útvonalon az érdiek I.

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi