Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Kijelölt útvonalon az érdiek I.

2009. július 23. 11:52 © handball.hu

Az utóbbi időszakban sorozatban jöttek a hírek az Érdre tartó NB I-es játékosokról. A handball.hu ellátogatott a Pest megyei településre, ahol Tekauer Norbert szakosztályelnök és Kedves László vezetőedző mesélt a csapatról – 1. rész.

Kijelölt útvonalon az érdiek I.
handball.hu: Mióta tart az építkezés és a fejlődés, amely már a hátatok mögött álló szezon végén az NB I-ben indulás esélyét is meghozta?
Tekauer Norbert: A női kézilabda 1972-től létezik Érden, és mindig megyei vagy NB II-es szintű csapatunk volt. 2006-ban új vezetés került a város élére, mely új sportkoncepciót próbált összehozni, aminek a célja a lehető legtöbb gyermek sporthoz vonzása volt. Ez el is készült, majd eljött a feladat, hogy a városnak mindenképpen kellett egy emblematikus sportágat preferálnia ahhoz, hogy a befektetett pénz a másik oldalon városmarketing címén visszaforogjon. Gondolok itt a pécsi kosárlabdára vagy veszprémi kézilabdára, ahol a városok nevének említéséről szinte mindenkinek ezek a csapatok jutnak először eszébe.

handball.hu: Hogyhogy nem a focira gondoltatok?
Tekauer: Szó volt róla, a futballt is fejlesztettük, de ennek bizonyos anyagi határokon belül kell mozognia, és egy élvonalbeli csapat lényegesen nagyobb költségvetést vonzana magával, amelyet a város nem tudott vállalni. Természetesen a focinál is az utánpótlás építése a legnagyobb feladat. Infrastrukturális hiányosságok ugyan még vannak a kézilabdában is, de kijelöltük az utat, és ezen járunk. Kedves László edzőnk és a közös akarat segítségével az NB II. kieső helyéről felértünk a dobogó második fokára.

handball.hu: Németh Helgát hogyan sikerült Magatokhoz csábítani?
Tekauer: A Postás megszűnt, onnan érkezett négy-öt, többségében jó kvalitású, meghatározó szerepet játszó játékosunk. Az NB II-es szezonban a cél már az volt, hogy a jövőt építsük. Az őszi szezon a rövid felkészülés miatt nem sikerült jól, kevesen voltunk. Ekkor merészet gondoltunk, felhívtuk Helgát, aki nem zárkózott el a gondolattól, és 2008 januárjában csatlakozott hozzánk, játékosként és edzőként is. Végül második helyen zártuk a 2007/2008-as bajnokságot, és mivel a Bugyi nem vállalta az NB I/B-ben való szereplést, így mi kerültünk fel oda.

handball.hu: Volt valamilyen erősítésetek az ezt követő szezonra?
Tekauer: Nem igazán. Majdhogynem az NB II-es csapattal indultunk neki az új évadnak. Nem volt egyszerű, mert nem tudtunk „nagybevásárlást” tartani, csakis szépen, fokozatosan építkezhettünk. Ősszel például a beállósunk, Popovics Katalin Svédországba igazolt, helyére jött Őri Cili, és valahogy minden problémára megérkezett a megoldás is. Ám akiket tavaly ősszel leigazoltunk, azok közül csak Ő, Pilmayer Márta és Megyes Ildikó maradt.

handball.hu: És mégis a harmadikok lettetek…
Tekauer: Az volt az érdekes, hogy borzalmas volt a sorsolásunk, nagy csapatokkal találkoztunk már az elején. Lementünk először Veszprémbe, és egyetlen góllal kaptunk ki. Aztán következett a Nagyatád, az ETO II., a Marcali. A tavalyi évben nem volt különösebb célunk, csak az, hogy vessük meg a lábunkat. A veszprémi fiaskóért egyébként visszavágtunk az októberi MK-meccsen, ahol három góllal győztünk. Azok az NB II-es játékosaink, akik sosem játszottak ezen a szinten, megerősödtek. Ehhez persze kellett, hogy Helga ott legyen a pályán, aki nagyon sokat tett hozzá a sikereinkhez az elmúlt másfél évben. Tavasszal pedig már az összes meccset hoztuk a győri kivételével, így sikerült a harmadik helyen végeznünk.

handball.hu: Ha felkértek volna Titeket, hogy induljatok az első osztályban, vállaltátok volna?
Tekauer: Felkértek, de nem fogadtuk el! Sajnos egyetlen egy méretes pálya van a városban, azon is osztozunk négy csapattal. A másik egy öt-hatszáz fős csarnok, amelyet most újítanak fel, s az már nekünk készül. Azonban fél évig így csak heti három edzése lesz a csapatnak, így ebben a nehéz helyzetben nem vállalhattuk a felkérést.

handball.hu: Ebben a szezonban az első két helyet most már megcélozhatjátok?
Tekauer: Jómagam azt mondom, hogy meg kell nyernünk a bajnokságot. Szrnka Hortenzia például úgy került hozzánk, hogy az Önkormányzatban járt, mivel helyben építkeznek a férjével. Kedves László éppen akkor járt nálam, aki találkozott vele, és a beszélgetésükből végül megegyezés lett. Pádár Margitot már tavaly le akartuk igazolni, de Köstner Vilmos miatt mindenféleképpen az akkori Derecskénél akart maradni. Gyetván Kriszta egy évre Vácra ment, Balog Bea a Vasasból pedig egyből igent mondott, mikor felvázoltam neki az érdi kézilabdás terveket.

handball.hu: Vannak olyan játékosok, akik levezetni jönnek ide, és vannak olyanok, akik még korántsem tervezik ezt?
Tekauer: Nem erről van szó. Nagyon komolyan tudja mindenki, hogy mi a dolga, mi a cél, amit el kell érni, és szellemiségében sikerült jó játékosokat összeválogatni. Már az első beszélgetéseknél kiderült számukra, hogy csak akkor jöjjenek ide, ha ezt a tervet magukénak tudják érezni, és el akarják érni.

handball.hu: A rutinosabb játékosok inkább határozatlan idejű szerződésre voltak nyitottak?
Tekauer: Talán meglepő lehet, de nekünk egy játékosunkkal sincsen szerződésünk! Ez már három éve így van. Ha valamelyikünknek problémája van a másikkal, akkor feláll, és arrébb megy, mindenféle jogi zűrzavar nélkül. Megállapodtam a játékosokkal, tartjuk magunkat mindehhez, és ők is így tesznek.

handball.hu: Erőnlétileg mennyire estek vissza a lányok az előző szezonhoz képest, illetve mire számítasz az újonnan érkezettektől?
Kedves László: Az újak heti tíz edzésen vettek részt, és mindenki rutinos játékos, az ő állóképességükkel nincsen probléma. Azt viszont nagyon szeretném, és ezért meg is teszünk mindent, hogy hozzájuk felérjenek a többiek. A csapat viszont új, rendesen össze kell őket pakolni, valamint egy nagyon jó közösséget kell kovácsolni. Ezek pedig csak szépen lassan jöhetnek össze, mert a lányoknak meg kell ismerniük egymást, közös programokat kell szervezni, és akkor nem lesz probléma elérni azt, amit mi szeretnénk. A felnőtt csapat kerete tizenöt főből áll. Éppen megvagyunk, de igazán tizenkilenc játékossal dolgozom együtt, ifistákkal, és olyan játékosokkal kiegészülve, akikre később fogok számítani.

handball.hu: Melyik posztok azok, amelyeken erősebbek vagytok, és hol van, lenne szükségetek erősítésre?
Kedves: A csapat minden egyes posztján van két olyan játékos, akiket bármelyik pillanatban be lehet vetni, mert hasonló képességűek. Török Petra, László Barbara és Schneck Dóri szépen bontogatják a szárnyaikat, és sokat hozzá tudnak majd tenni a játékhoz. Mindenkiben az lebeg, hogy mi bajnokságot akarunk nyerni, és ezt meg is valósítjuk, mindenki magáévá tette a célt, így készül.

handball.hu: Személy szerint mely csapatoknál fordultál elő korábban?
Kedves: Játszottam Pécsen, Debrecenben, edzőként Olaszországban dolgoztam hat évet, majd a Debreceni Dózsa trénere lettem. Azt hiszem, maradandót alkottam ott, mert egyedül a Veszprém tudott elvinni tőlünk egy pontot. Mindenkit megvertünk egy olyan csapattal, amely a kiesés ellen küzdött az előtte lévő évben, majd ekkor hatodik helyen végeztünk. Dolgoztam emellett Miskolcon, Szekszárdon, és alacsonyabb osztályú csapatoknál. Érdre úgy kerültem, hogy a város a kézilabdát választotta, én pedig jónéhány embert ismertem, akik tudták, hogy valamikor ezt a sportot műveltem, edzősködtem, most pedig a Budapest Old Boysban játszom. Megkerestek, és elkezdtünk építkezni. Ebben sokat tett Tekauer Norbert, a hátterét pedig T. Mészáros András polgármester adta meg, akinek az érdi kézilabda a szívügye.

handball.hu: Mi a végcélotok?
Tekauer: Elsődlegesen azt szerettük volna, hogy legyen egy NB I-es csapat. A magunk részéről látok annyi kvalitást a városban, a támogatói körben és a szakmai részben egyaránt, hogy ha nekifutunk jövőre az első osztálynak, akkor az első hatban, de inkább az első négyben szeretnénk végezni.

handball.hu: Kik lehetnek a legnagyobb vetélytársatok az idei idényben?
Tekauer: "Sajnos" a Siófok felkerült az NB I-be, mert őket szerettük volna a legjobban megverni. Ám ahogy mondtam, szeretnénk megnyerni a bajnokságot, és ez azt jelenti, hogy ehhez a Győr második számú csapatát is jó lenne magunk mögé utasítani. Szerintem van is annyi potenciál a csapatban, hogy ezt meg tudjuk csinálni. A tavalyi szezonban nüansznyi dolgokon múlt mindkét ellenük vívott mérkőzésünk, pedig nem gyenge felállásban játszottak. Még a Szekszárd lehet komoly ellenfelünk, és emellett Nagyatádra vagy Marcaliba lemenni senkinek sem életbiztosítás. Ott bármi előfordulhat. Úgy gondolom, hogy a Kispestnél, a Pécsnél és a feltörekvő Kispestnél is jobbak vagyunk. Kozármisleny csapatát pedig fekete lónak tartom: majd kiderül, hogy megy ellenük a játék. A tavalyi évet igazából átlövők nélkül játszottuk végig. Németh Helga mellett saját nevelésű fiatalok jutottak szóhoz, így látszik is, hogy erre a szezonra azokon a posztokon erősítettünk.

handball.hu: Mikor kezdődik a szezon, és milyen felkészülési meccsekkel, tornákkal készültök?
Tekauer: A sorsolás elején nagyon örültem, mert kiderült, hogy itthon kezdünk, aztán arra is fény derült, hogy "senkivel", hiszen a Nyugati csoportban eggyel kevesebb csapat indul majd. Először tehát Pécsre utazunk, az egyetlen szeptemberi mérkőzésünkre.
Kedves: Nehéz lesz ebben az időszakban formában tartani a lányokat, ráadásul nem tudjuk, milyen a pécsi csapat. Kiesett az NB I-ből, bár nem hiszem, hogy erősödött volna. Nekifutunk, meg kell vernünk őket, mert úgy készülünk, hogy minden meccset megnyerünk. Két hét után a Szentendre, a Szekszárd, majd a Győri ETO II. következik. A többivel már nem lesz probléma, de jobb lett volna, ha folyamatosan játékban tudunk lenni.

A felkészülés két hétig szabadtéren zajlik: futás, erőnléti állapot fejlesztése, utána bemegyünk a terembe, labdát fogunk. Az első mérkőzésünk augusztus 13-án lesz Óbuda-Bugyi ellen, majd 15-én Siófokon két meccset játszunk. Az ezt követő hétvégén, augusztus 22-én a Ferencváros, a Veszprém és a Hódmezővásárhely érkezik hozzánk a már említett, komoly érdi tornára. Ezek után Győrben egy szlovák, egy osztrák csapattal, valamint a VKL SE Győrrel szerepelünk egy tornán, majd egy bemutató mérkőzés után kezdődik a bajnokság. Edzőmeccsekre is sor kerül majd, például Százhalombatta férfi ifjúsági csapatával, akik eléggé gyorsak, dinamikusak, és szeretném, ha a lányok tovább gyakorolnák a lerohanásokat, a felállt fal elleni átlövéseket. A kapuba is hoztunk egy tizennyolc éves lányt, aki előtt igazán szép jövő van, és szeretnénk, ha nálunk érne be, és nálunk tudna majd teljesíteni.

Elkezdődött továbbá az utánpótlás-nevelés, második csapatunk az NB II-ben indul, a magukat ott megmérettető lányokat pedig idővel remélhetőleg be tudjuk építeni a felnőtt csapatba. Két fiatal játékosunk, Török Petra és László Barbara már most bekerült a felnőtt csapat keretébe is. Azt tudjuk, hogy saját erőből, saját nevelésből nem fog minden sikerülni, de szeretnénk minél több nálunk nevelkedő játékost megtartani.

handball.hu: Melyik korosztály a legfiatalabb a klubnál?
Tekauer: 2002-es születésű fiataljaink már vannak. Amikor a felnőtt csapattal elkezdtük a munkát, az utánpótlás felé is elkezdtünk nyitni. Ennek a szakágvezetője Németh Helga. Ilyen kvalitásokkal nagyon kevés város rendelkezik Magyarországon, mint Érd, hiszen majdnem harmincezer, négy és tizennyolc év közötti fiatal van, tehát van miből meríteni. Első szempontunk az lenne, hogy az összes korosztályt feltöltsük. A '94-es korosztálytól gyakorlatilag évfolyamonként ki tudunk már állítani egy-egy csapatot, szépen haladnak, és érdemes energiát fektetni beléjük.

handball.hu: A mezek színösszetételébe beleszólhatott a csapat, vagy esetleg volt olyan kezdeményezés, hogy a város, a klub színeit foglalja magába?
Tekauer: Az NB II-ben sötétkék-citromsárgában, az NB I/B-ben narancssárga-feketében játszottunk, idén pedig maradunk a tavalyi összeállításnál, mert azon nagyon jól látszottak a szponzorok jelvényei. Tavaly még volt egy kis huzavona a mezek körül, most pedig már egymás alá ígérgetnek a sportszergyártók, hogy kitől vegyük meg a terméket. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ugyanabban a szerelésben léphessenek pályára a különböző korosztályos együtteseink is, mint a „nagyok”, ezzel is erősítve a klubhoz tartozás érzését.

handball.hu: A saját tapasztalataitokat figyelembe véve mit gondolsz, a csapatok és a szponzorok könnyen egymásra találnak?
Tekauer: Ahol van akarat, szándék és cél, ott pénz is van hozzá. Egyértelműen látszik, hogy sokan szívesen áldoznak a kézilabdára, talán elmondható ez az egész országra is, akár helyi vállalkozásokra, akár nagyobb cégekre gondolok. Szerencsénk, hogy a támogatók beszervezése a klubcélok beteljesítésének kezdete óta folyik. A legnagyobb, névadó szponzorunk az ÉTV, és mellette még tíz-tizenöt, egyéb helyről befolyó támogatásunk is van. Szponzoraink szerencsére hosszú távra kötelezték el magukat a csapat mellett. Megállapodtam a 470 helyi vállalkozót tömörítő Érdi Ipartestülettel, és ők is komoly támogatóként fognak fellépni a csapatnál. Az augusztus 22-i tornát teljes mértékben ez a testület finanszírozza.

handball.hu: Miként látjátok: Helga érkezésével megnőtt az érdeklődés a csapat iránt mind szponzori, mind utánpótlás részről?
Kedves: Úgy gondolom, hogy van jelentősége Helga érkezésének, mert első itteni pályára lépésekor azonnal voltak ötszázan a mérkőzésen, ami nagyon jó érzés. A nézőszám gyarapodott, ezáltal pedig egyre több szülő hozza el a gyermekét a klubba. Helgának nagy része van a rendszer felépítésében, és szakmai tudásával nagyon sokat segít. Mellette egyre több olyan játékos jön ide, akitől tanulni lehet. A csapat sikerességében mindenkinek része van: a játékosoknak, a vezetésnek, a városnak. Kell, hogy a polgármester és a képviselő-testület mellettünk álljon. Bízom benne, hogy a céljainkat el tudjuk érni, mert az elvárás megvan, mi pedig megpróbáljuk teljesíteni.

A cikkünk második (egyben befejező) részét holnap olvashatjátok, amelyben a csapat játékosa, és egyben utánpótlás-szakágvezetője, Németh Helga az interjúalanyunk.

Balog is Érdre tart
Pádár Érdre igazol

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi