Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Megtalálták Gumjanov „utódját”

2009. február 13. 18:06 © handball.hu

Három héttel az után, hogy kényszerszabadságra küldték Alekszej Gumjanovot, a Lada vezetőedzőjét, most a héten végre megoldódni látszanak az orosz klubcsapat problémái – legalábbis ami a szakmai stábot illeti. Dán Róbert írása.

Alekszej Gumjanov
Alekszej Gumjanov
Hétfőn, február 9-én Toljattiba érkezett, és első edzését is megtartotta a régóta kiszemelt – tavaly a volgográdi Dinamóval EHF-kupát is nyert - új tréner, Vjacseszlav Kirilenko.

Miután nyár végén a kupagyőztes csapatból kurtán-furcsán eltávolították, egy ideig munka nélkül volt, majd ősszel ő lett a válogatott másodedzője. Decemberben, a sikeres Eb után Trefilov pedig elhívta Zvenyigorodba a Zvezda-2 (a BL-győztes juniorcsapata) edzőjének, ahol nem érezte jól magát.

„Február 1-jén bejelentettem a zvenyigorodi polgármesternek, aki a helyi kézilabda szövetség elnöke is, hogy szándékomban áll Toljattiba áttenni a működésemet. Erre ő szó szerint ezt mondta: „Legszívesebben nem engednélek el, de végülis szabad ember vagy.” Másnap reggel aztán még tartottam egy edzést, utána megírtam a levelet arról, hogy elutazok, és ezt leadtam a klubban, a személyzeti osztályon... Semmilyen szerződéses kötelezettségben nem álltam a Zvezdával” - jelentette be Kirilenko, rögvest ahogy Toljattiba érkezett.

Aki ebből a sietős nyilatkozatból valamiféle magyarázkodást vél kihallani, nem téved.
Zvenyigorodban ugyanis korántsem így látják a dolgokat.

„Február 2-án Kirilenko nem vette fel a munkát, és azóta nem is lépett velünk kapcsolatba” - panaszolta a Zvezda honlapján Nyikolaj Abramusin, a klub elnöke. „Hozzám aztán semmiféle bejelentés nem érkezett tőle, amiben arra kérne, hogy engedjük el. Mindenesetre ajánlott levelet küldtünk az otthoni címére, hogy sürgősen térjen vissza, és végezze el a rábízott munkát. Ha ezt nem teszi meg, és nem is tudja igazolni a távollétét, akkor a Munka törvénykönyvének megfelelően felmondunk neki, és erről hivatalosan értesítjük az Orosz Kézilabda Szövetséget is.”

Ami az ominózus február elsejei beszélgetést illeti, az valóban megtörtént, „…és ott egy kompromisszumos megoldást javasoltunk: azt, hogy maradjon a juniorcsapat mellett a bajnoki szezon végéig, és csak utána menjen Toljattiba. Egyben megmondtuk neki, hogy szeretnénk végre egy hivatalos levelet is kapni a Ladától, amelyben bejelentik, hogy igényt tartanak Kirilenko úr munkájára.”

Minderre most már – azok után hogy az edző „szabad emberként” elhagyta a Moszkva környéki várost – aligha kerül sor. Többen úgy vélik, Kirilenko leigazolásával a toljatti csapat nemes bosszút állt azokért a játékosokért, akiket az utóbbi két évben Trefilovék csábítottak el tőlük, ezért aztán aligha lesznek megértőek. Az OKSZ-hez esetlegesen beadott panasz sem valószínű, hogy eléri a Zvenyigorodban remélt hatást – elég, ha csak annyit mondunk, hogy az orosz szövetség idén megválasztott új elnöke a toljatti autógyár igazgatója. A Kirilenkót, mint a csapat új edzőjét bemutató hivatalos sajtótájékoztatóról szóló közlemény mindenesetre nem tér ki a történetnek erre az oldalára.

Kirilenko még nem minden: vele együtt visszatért a Ladába Alekszej Gumjanov is, méghozzá másodedzőként! „…Vjacseszlav Ivanoviccsal nagyon érdekes együtt dolgozni, semmiféle nézetkülönbség nincs köztünk. A célunk az, hogy egy csapatként dolgozzunk; jómagam szeretnék fejlődni, mint edző, és azt szeretnénk, ha a Lada megnyerné a bajnokságot” – mondta (egy sikeres edzőtől szokatlan szerénységgel) Gumjanov azon a bizonyos szerdai sajtótájékoztatón.

Ám a helyzet így is unikum a női kézilabda történetében: alkalmasint példa nélküli, hogy egy, a csapatát BL-döntőbe vezető szakember alig másfél év múlva ugyanott – minimális, háromhetes szünetet követően - másodedzőként folytassa az edzői munkát. Aligha tévedünk, ha úgy véljük, hogy ez az edzői stáb rövid ideig, talán csak a bajnokság végéig működik majd. Gumjanov mindenesetre jónak látta már most tudatni a helyiekkel, hogy külföldi klubokkal is tárgyalásokba kezdett, elsőként mindjárt a Hypóval. Bécsi útjáról hosszabb interjút is adott az egyik ottani lapnak, amit – némileg rövidítve – mi is közlünk:

- Mindent remekül megszerveztek, a repülőtérről azonnal Gunnar Prokophoz vittek. Ott lakik Bécstől nem messze, a hegyekben… Tolmács segítségével beszélgettünk arról, hogy lehetséges, hogy az osztrák klubba igazolok. Utána egy közeli szállodában éjszakáztam, másnap pedig elvittek a csapat központjába, ahol fantasztikus körülmények fogadtak. Még bécsi városnézést is szerveztek nekem. Másnap jöttem vissza repülővel.

- Ami a lényeget illeti: végül aláírták a szerződést?
- Nem, ezt elhalasztottuk a szezon végéig. Az a tény, hogy személyesen is meghívtak Bécsbe, mutatja, hogy komoly az ajánlatuk; de még így is több okunk volt arra, hogy májusig elhalasszuk a döntést. Először is, a Hypónak jelenleg is van edzője, és aláírni egy szerződést akkor, amikor még ő is ott dolgozik, szerintem helytelen lett volna. Másrészt az orosz női junior válogatott edzőjeként áprilisban kvalifikációs tornán veszünk részt, ahol eldől, kijutunk-e az Eb-re. Ha kijutunk, akkor július-augusztusban a juniorokkal leszek az Eb-n, és nem tudok a Hypo nyári alapozásán a csapat mellett lenni.
Gunnar Prokop persze jobban szeretné, ha csak a klubra koncentrálnék, de hajlandó kompromisszumokra is. A junior válogatottunkat pedig, ha rajtam múlik, nem hagyom ott: a velük végzett munka nagyon fontos nekem morális és szakmai szempontból egyaránt.

- Akkor, ha jól értem, kétféle szerződés-variáns is lehetséges: az egyik annak figyelembe vételével, hogy a Hypo mellett a juniorokkal is kell foglalkoznia, a másik pedig az, hogy csak a Hypóval?
- Most, február elején pontosan ez a helyzet. Aztán majd meglátjuk, mi lesz májusban.

Forrás (interjú): Волжская коммуна, № 42 (26501)

Oroszországi tudósítónktól

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi