Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Eb-gondolatok

2008. december 12. 6:30 © handball.hu

Imre Vilmos szövetségi kapitány osztotta meg érzéseit a handball.hu olvasóival az európa-bajnoki szerepléssel kapcsolatosan, s tekintett előre egészen a londoni olimpiáig.

Eb-gondolatok
handball.hu: Mi lehet annak az oka, hogy még az a Horvátország is előttünk végez az Európa-bajnokságon, amelyet a Pannon-kupán simán vertünk?
Imre Vilmos: A csoportbeosztásunk és a sorsolásunk. Tudtuk, hogy halálcsoportban vagyunk, amelyből nehéz lesz továbbjutni. A franciák elleni meccs előtt még minden nyitott volt, de a legfontosabb találkozót hozni tudtuk, így végülis kiharcoltuk a továbbjutást. A nyolcadik helyet még kimondani is nagyon rossz, de még mindig jobb annál, mint ha a csoportból sem jutottunk volna tovább.

A középdöntőben még egy meccset kellett volna nyernünk, a spanyolok ellenit mindenképpen. Az águnk és a csoportunk is nagyon nehéz volt: tudtuk, hogy itt vannak a románok és a norvégok is, akik nyilván erősebb játékerőt képviselnek nálunk. Feltétlenül hiányzik a dánok elleni egy pont elveszítése, valamint a Spanyolország elleni győzelem. Annak azonban örülök, hogy annyira össze tudtuk szedni a csapatot, hogy 30-35 percen át igen jól játszottunk a borzasztó gyors kézilabdát játszó spanyolok ellen. Kipróbáltunk pár védekezési rendszert, amelyek szintén jól működtek, azonban azt látni kell, hogy hatékonyabb szélső (főleg jobbszélső) és jobbátlövő játék nélkül nehéz meccset nyerni még egy Európa-bajnokságon is.

handball.hu: Sokan azt mondják, kevés a kéthetes felkészülési időszak. Neked mi erről a véleményed?
Imre: A Világkupa előtt a dán és a norvég válogatott is egy hétig edzőtáborozott, mi pedig egy tréningen vettünk részt, ahol teszteltük a játékosokat. Ezután két hetet tudtunk dolgozni a kerettel. A védekezéssel próbáltunk többet foglalkozni, Spanyolország ellen például a hatosfalas rendszerünk 35-40 percig kiválóan működött. Nem keresnék kifogást a rövid felkészülési időszak ügyében, inkább azt kell észrevenni, hogy az Európa-bajnokság a csapatépítés szempontjából egy állomás volt.

handball.hu: A londoni olimpiára bizonyára összeszokottabb lesz a gárda, de honnan lehet átlövőket keríteni?
Imre: Már az Európa-bajnokság előtt is azt mondtam, hogy igen vékony jégen táncolt a magyar női kézilabda. Bízunk a junior korosztályban, ahonnan véleményem szerint sok tehetséges lány fog kikerülni, és remélem, hogy sikeresen vívjuk meg a világbajnoki selejtezőt. Remélem, hogy már ősszel fel tudjuk tölteni a keretet fiatalabb játékosokkal. Felhívnám a figyelmet arra, hogy az Eb-n majdnem minden csapatban megtalálható volt egy 17-19 éves játékos. Nekünk is ezt az utat kell járnunk. Hozzáteszem, hogy mi is gondolkodtunk azon, hogy kipróbáljunk pár fiatalt, azonban számukra most fontosabb a jövő évi magyarországi junior világverseny.

handball.hu: Mit lehet azzal a helyzettel kezdeni, hogy míg nálunk Görbicz Anita személyében egy világsztár szerepel, addig a világ élcsapatai öt-hat hasonló kaliberű játékossal állnak ki ellenünk?
Imre: Mi ezt már két éve mondogatjuk. A sort ki lehet még egészíteni Pálinger Katalinnal és Tóth Tímeával. Tudjuk, hogy Görbicz Anitára épül a magyar válogatott támadójátéka, és azt is, hogy milyen fáradt. Utólag azt mondom, lehet, hogy még kétszer át kellett volna gondolnunk, milyen kerettel utazunk az Európa-bajnokságra. Az is benne volt a pakliban, hogy Pálinger mellett Görbicz és Vérten is kihagyja a kontinensversenyt, és egy fiatal kerettel utazunk Macedóniába, ám Magyarországon eredménycentrikus felfogás uralkodik. Azért is beszéltem rá őket a szereplésre (és ezúton is köszönöm nekik, hogy elvállalták), hogy legyen esélyünk a legjobb hat közé kerülésre. Ha ők nem tartottak volna velünk, akkor a csoportból sem jutottunk volna tovább.

handball.hu: Az Európa-bajnokság után továbbra is elsőszámú kapusként számítotok Pálinger Katalinra?
Imre: A magyar válogatottnak jelenleg három hálóőre van. A Világkupán azt tapasztaltuk, hogy Herr Orsolyára és Pastrovics Melindára is lehet számítani téthelyzetben. Az Eb-n is megkapták a lehetőséget, és itt sem okoztak csalódást. Látnunk kell, hogy Pálinger Katalin még mindig világklasszis kapus, annak ellenére, hogy az Európa-bajnokságon kicsit haloványabb volt a teljesítménye. Az a kérésem, hogy ne sarkítsunk: ha valaki egyszer ötven százalékkal véd, ne kiáltsuk ki világsztárnak, ha pedig huszonhárommal, akkor ne mondjuk rá, hogy gyenge. Az igazság mindig a kettő között van, tehát Kati folyamatos jó teljesítményre képes, bízom benne, hogy egy kis pihenés után ezt bizonyítani fogja. Kíváncsi vagyok arra, hogy ő hogyan élte meg ezt az Európa-bajnokságot. Nyilvánvaló, hogy ha nagy csalódásként, akkor az is előfordulhat, hogy köszöni, de végleg visszavonul a válogatottól. Remélem, átgondolja a döntését, mert mi számítunk rá. Továbbra sem kor kérdése a kerettagság. Látnunk kell, hogy nyáron egy borzasztóan fontos világbajnoki selejtezőn kell részt vennünk, amelyet Pálinger nélkül igen nehezen tudnánk megoldani. Bár én nagyon bízom Herr Orsiban és Pastrovics Melindában is.

handball.hu: Zárszóként áruld el nekünk, kit tartasz az Eb meglepetés csapatának, és mi a tipped a dobogós csapatokra?
Imre: Mindenképpen Spanyolország szállította a legváratlanabb eredményeket azzal, hogy legyőzte Romániát és minket is, Norvégiával pedig döntetlent játszott. Nekem is meglepetést okoztak, amikor elemeztem a játékukat, hiszen egy nagyon gyors csapatról van szó. Azt szoktam mondani, hogy bár ez kézilabda, mégis lábbal játsszák. Ezen a téren is erősebbek nálunk például a spanyolok. A magyar női kézilabda rákfenéje mind klub-, mind pedig válogatott szinten a kevés lábmunka. Ezzel a kérdéssel sokkal többet kellene foglalkozni. Nagyon sok egy-egy elleni párharcot veszítünk el emiatt. Ezen az Európa-bajnokságon nagyjából 24-25 gólt dobtunk egy mérkőzésen, az pedig nagyon kevés. Tudomásuk kell venni, hogy ebben a játékban gyorsasággal és megfelelő sebességű lábmunkával lehet eredményesnek lenni. Az sem mindegy, hogy milyen valakinek a lábmunkája az első, és milyen az 56. percben, amikor egy gólon dől el egy mérkőzés.

handball.hu: Ennek köszönhető az is, hogy a mérkőzések jó részén rendesen bekezdtünk, azután pedig egyre inkább lelassult a csapat?
Imre: Ez a 2008-as év miatt van, amikor is Világkupán, olimpiai selejtezőn, olimpián, BL-küzdelmeken léptünk pályára. Az, hogy Görbicz Anita az olimpiai selejtező után tíz nappal elkezdi a felkészülést a pekingi játékokra, amely után egy héttel bajnoki és BL-mérkőzéseken lép pályára, majd az Európa-bajnokságon is szerepel, egyszerűen nonszensz. Azért járnak előttünk a norvégok, dánok, sőt, még a spanyolok is, mert náluk jobban megoszlik a teher. Kíváncsi lennék arra, ha kielemeznénk, a norvégok egy kulcsjátékosa mennyit töltött a pályán ezen az Európa-bajnokságon, és mennyit Görbicz. Lehet, hogy a végén a duplája jönne ki. Ezeket az időszakokat a helyette pályára lépő játékosoknak kéne megtöltenie. Amikor azonban leküldtem a pályáról Görbicz Anitát, a magyarok játéka mindig visszaesett. Nagyon nehéz úgy, hogy ő is fáradt, aki pedig helyettesíti, nem tud sokat hozzátenni a meccshez. Így szinte lehetetlen sikert elérni.

handball.hu - Macedónia, Ohrid

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi