Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Edző-rulett Romániában

2008. június 27. 16:15 © handball.hu

Nehezen szüli meg új edzőjét a román bajnok CS Oltchim Rm. Vâlcea. Már több lehetséges Tadici-utód neve is felmerült, de egyelőre semmi kézzel fogható eredmény nem szivárog a közvélemény felé.

Tadici nagy űrt hagyott maga után
Tadici nagy űrt hagyott maga után
Az Oltchim Rm. Vâlcea a hónap elején lemondott Gheorghe Tadici mester szolgálatáról. Az egyesület a szakember vezérletével bezsebelte az utóbbi két év bajnoki címét. A vezetők azzal magyarázzák a válást, hogy az edző két rosszul elsült nyilatkozatával mélyen megsértette a fő szponzor imidzsét, és visszautasították azokat a pletykákat miszerint a kapitány bármilyen konfliktusba keveredett volna játékosaival.

Tadici az egyik nyilatkozatában azt mondta Luminiţa Huţupan Dinuról, hogy azért igazolt el annak idején a szlovén Krimből Romániába, mert ott elfogyott a (szó szerint) "sajt". Ezt persze a vulkanikus Tadici utólag cáfolta, ám az újságíró szalagra vette az egész beszélgetést, így nem igazán volt mentsége. A másik eset pedig az, amikor mindenféle híresztelésre reagálva azzal fenyegetőzött, hogy ha majd távozik az Oltchimtól, magával viszi a maga által Zilahról hozott játékosokat.

Ami biztos, hogy a Vâlcea vezetése már lemondott a román trénerekről, miután szinte minden e téren kaphatót kipróbált (egyeseket többször is), ám senki nem felelt meg a hatalmas elvárásoknak. Nem tanultak saját hibáikból, így nem csoda, hogy nem kevesebb, mint 38 edző fordult már meg a csapatnál. Ezért a románok most kizárólag a külföldi piacra orientálódtak, ahol igazán bőséges a választék. Vannak olyanok, akik teljesen szabadok, mások pedig főállásban dolgoznak.

Itt van mindjárt Róth Kálmán, akit felkerestek, tárgyaltak vele, és azóta is kapcsolatban vannak. Ő bizony történelmet írt a magyar bajnok Győrrel. Mint "legendás" edzőjük, nagy nevet faragott szeretett csapatából, amely szorgalmas, hosszantartó munka eredményeként Európa elit-együtteseinek nagy verője lett. Aztán (mondjuk hogy természetesen?) ennyi együtt eltöltött idő után valami megromlott az edző-játékos kapcsolatban, ez pedig egyértelmű váltásra kényszerítette a vezetőséget. Öröm az ürömben utódja, Konkoly Csaba személye, aki szerencsés választásnak bizonyult.

A második kiszemelt, Kovács Péter nagyjából hasonló eset: a Dunaferrt remekül irányította, a szakvezetés igen elégedett volt a munkájával, nem annyira egyes kézilabdás lányok, akik túl szigorúnak tartották, az edzéseit túl keménynek vélték, így újabb áldozat esett a kommunikációhiány rögös és kacskaringós terén. Szaktudását felismervén rögtön hazai és külföldi ajánlatokat kapott. Az egyiket szívesen el is fogadta: nevezetesen Törökország nőikézilabda-válogatottjának szövetségi kapitányi posztját. Eme funkció keretében azonnal majdnem szenzációval szolgált: egy gólon múlott, hogy nem ejtették ki a nagy múltú dánokat az európa-bajnoki selejtezőben.

"Pillanatnyilag Kovács Péter áll a legközelebb a román bajnok kispadjához" - nyilatkozott Ioan Gavrilescu ügyvezető igazgató a mediafax.ro hírügynökségnek. "A magyar szakembernek még egy év érvényes szerződése van a törökökkel. Meg kell vizsgálnunk, hogyan tudjuk ezt megoldani" - tette hozzá.

Egy másik lehetséges variáció Herbert Müller, aki Németországban igen elismert szakember. Jelenleg a bajnok 1. FC Nürnberget vezényli, emellett pedig Ausztria válogatottjának szövetségi kapitánya. Igaz, mindkét együttes inkább a második vonalhoz tartozik. A tréner klubcsapata nagy meglepetésre bejutott a Bajnokok Ligája középcsoportjába, de ott már a "nagyokkal" szemben a homokzsák szerepét játszotta, és csupán egyetlenegy pontocskát sikerült összekaparnia. Ausztriáról elég csak annyi, hogy az utóbbi időben nemigen vernek meg senkit. Ilyen szempontból Müller eredményességi mutatója nem túl biztató, viszont ezt kompenzálja a kommunikáció terén, ahol - a hírek szerint - jól megtalálja játékosaival a közös nyelvet. Kérdés, hogy mit tekintenek a Vâlceánál elsődleges célpontnak: a nyugalmat a csapat háza táján, vagy az eredményt minden áron. Gyaníthatóan a másodikat, ennek tükrében személye nem túl jó ómen.

Ioan Gavrilescu, a Vâlcea elnöke azt mesélte a romániai Prosport portálnak, hogy Herbert Müller visszautasította őket, így nagy sansz van Kovács Péter szerződtetésére. "Müller konkrét ajánlatot várt tőlünk és elmondta, hogy számára nagy megtiszteltetés lenne, ha egy ilyen csapatot vezérelhetne, mint a Vâlcea. Aztán váratlanul arra hivatkozva visszakozott, hogy feleségének szépségszalonja van Németországban, ahol nagyon jól érzi magát. Ráadásul a két gyereke sem jönne vele Romániába. Müller esetében így kevés esélyt látok az igazolásra" – tette hozzá az elnök.

Az utóbbi időben felkerült az Oltchim listájára két dán úriember neve is: Thomas Ryde (a Viborg ex-edzője) és Christian Dalmose, aki az Aalborgot irányította. Annak idején mindkettőjük bizalmat kapott az érdekelt klubok részéről, ám amilyen nagy volt az elvárás irántuk, oly nagyokat buktak. Mindkét csapat pénzt, játékosokat, diplomáciai nyomást nem kímélve nagy önbizalommal veselkedett neki az új szezonnak, aztán a sorozatos vereségek hatására egyre inkább kipukkadt. A legnagyobb favoritnak kikiáltott Viborgnak még az elődöntőbe sem sikerült bekerülnie a legfontosabb kupasorozatban. Az Aalborg története még szégyenteljesebb, hiszen még a BL-csoportba is képtelen volt bejutni, így az EHF-kupában folytatta, ahol rögtön kiejtette a Fehérép. Hogy efféle edzőkkel tárgyal a román bajnok, elárulja, hogy milyen nehéz helyzetbe került, és kétségbeesésében még ilyen megoldásokat sem vet el. "Ha ló nincs, jó a szamár is"-elv alapján cselekszik.

És ha mindez a kavalkád nem lenne elég: Mariana Târcă széke is inog a Rulmentul Brassónál. Miután már a férjét korábban elzavarták a csapattól, most több mint valószínű, hogy a hölgy is lapátra kerül. A saját játékosaival szembeni elmérgesedett viszonyát a klub vezetősége nem nézte jó szemmel, következésképpen a főszponzor utasította technikai igazgatóját, hogy nézzen új szakember után. Ekkor azonnal Herbert Müller neve került reflektorfénybe.

Mindenesetre érdekes fejlemények elé nézünk, főleg annak okán, hogy a Bajnokok Ligájában mind a két román csapat lehetséges ellenfele lehet majd akár a Dunaferrnek, akár a Győrnek, tehát egyáltalán nem érdektelen, ki vezeti majd őket. Mivel az Oltchim Vâlcea gyakorlatilag a teljes román válogatottal egyenlő, az lenne a legpikánsabb helyzet, ha egy magyar dirigálná őket…

Romániai tudósítónktól

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi