Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"A kudarcokból is lehet tanulni"

2008. február 7. 7:44

Görbicz Anita az Új Szónak adott interjújában őszintén vall a múltról, jelenről, és a 2008-ban előtte álló feladatokról.

"A kudarcokból is lehet tanulni"
- Huszonnégy évesen temérdek győzelemben, sikerben volt része. Melyik volt eddigi legemlékezetesebb párharca?
- Paradoxon, mégis igaz: a legemlékezetesebb volt egyben a legszomorúbb is. A zágrábi vesztes világbajnoki döntőre gondolok. Akkor ugyanis úgy tűnt a csarnokban, hogy a kilencezer néző mindegyike, még azok is, akik az arénán kívül rekedtek, nekünk szurkoltak. Könnybe lábadt a szemem, amikor a pályára futottunk. Az ezüstérem pályafutásom eddigi csúcsa is egyben.

- Egy alkalommal a világ legjobbjának is választották. Győzelmével valójában történelmet írt.
- A 2005-ös esztendő gazdag termése alapozta meg a diadalt. Bajnoki cím, Magyar Kupa-győzelem, ott voltunk az EHF-kupa fináléjában. A világbajnokságon, melyen bronzérmesek lettünk, bekerültem az All Star csapatba. Az IHF szavazásán a világ legjobbjának választottak. Engem leginkább az a tény hozott lázba, hogy az eredményt két nappal huszonharmadik születésnapomat követően hozták nyilvánosságra. Ezt a megtisztelő címet eddig ilyen fiatalon még senki sem kapta meg.

A zágrábi vb-döntő
- A kézilabda, női kivitelezésben is, a legkeményebb sportágak közé tartozik. Törékeny alkata ellenére is otthonosan mozog a húsdarálóban.
- Idestova másfél évtizede kézilabdázok. Az évek során hozzáedződtem a körülményekhez. Megfelelő szintre fejlesztettem a fájdalomtűrő-képességem. Természetesen a sérülések engem sem kerültek el, térdműtéten is átestem. Orvosi tanácsra térdgépet viselek, mely nem okoz gondot a mozgásban, a játékban. Nem az motoszkál a fejemben, mi történhet velem a pályán, sokkal inkább a győzelemre, a játékra koncentrálok.

- Tizenhármas mezszámmal fittyet hány a babonára, előítéletekre?
- Május 13-án, pénteken születtem. Innen az ötlet, hogy a pályán is a tizenhármas mezben tüsténkedjek. Nem kizárt, hogy ez a legendás szám is hozzásegít a sikerekhez. Egyébként sem vagyok babonás.

- A heteseket klubjában és a nemzeti együttesben is biztos kezű ítéletvégrehajtóként Görbicz Anita végzi el. Kivel és mennyit gyakorolja a büntetőket?
- Győrben, az edzések után klubtársammal, Pálinger Katival és kapusedzőnkkel hármasban gyakoroljuk a heteseket. Végkimerülésig. Számomra az az elfogadható eredmény, ha ötből ötöt értékesítek. Hogy csapattársamat is motiváljam, fogadásokat kötünk. Tét egy vacsorameghívás. Katitól azt is megtudom, mivel lephetem meg a leginkább a rivális hálóőrét. A kapustrükkökről meg naprakész infóim vannak.

- Fel lehet-e készülni éles helyzetekre a tréningeken?
- Kiélezett szituációban a legfontosabb a higgadtság. Nagyon odafigyelek arra, hogy ne lehessen semmi rendszerességet felfedezni lövéseim erősségében, helyezésében. A videofelvételek alapján ugyanis ki lehetne számítani, hova lövöm a következőt.

- Óriási népszerűségét nemcsak a szurkolói honlap, hanem a tavaly megjelent publikáció is tanúsítja. Valójában milyenek Anita arcai?
- Vannak pillanatok, amikor mosolyogva pózolok a fotós lencséje előtt, máskor pedig megkönnyezem az elvesztett világbajnoki döntőt.

- Az év elején tartunk. Időszerű a kérdés: meddig juthat el 2008-ban?
- Természetesen szeretnék újabb magyar bajnokságot nyerni. Szerintem itt az ideje, hogy a Győrrel a Bajnokok Ligájában is csúcsra kerüljünk. Jó előjelnek számít, hogy az otthoni pontvadászatban és a BL-ben eddig száz százalékosak vagyunk. Nemzeti együttesünk mezében Pekingben olimpiai éremre pályázok. Mi sem természetesebb, mint hogy a legfényesebbről álmodom, ám a nagy konkurenciára való tekintettel még a bronzzal is kiegyeznék.


- S a végén helyénvaló a kérdés: mit ajánl a példakép a pályakezdő rajongói figyelmébe?
- A tehetség önmagában nem lesz a siker záloga. Fanatikusan kell szeretni a sportágat, melyet választottunk. Ez a vezérelv segített át az akadályokon a kudarcok, fájdalmak, sérülések okozta kényszerpihenők idején. Aki lélekben feladja, sosem érhet célba. A kudarcokból is sokat lehet tanulni.

Forrás: ujszo.com (Ágh István)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi