Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Kovacsics Görbicz nyomdokain

2007. december 29. 9:18 © handball.hu

Kovacsics Anikó alig 16 évesen Európa egyik legjobb kézilabdacsapatának, a Győri Audi ETO KC keretének a tagja. Róth Kálmán, majd a vezetőedzői posztot a nyáron átvevő Konkoly Csaba is többször nyilatkozta különböző fórumokon, hogy Anikóban megvan minden ahhoz, hogy példaképéhez, Görbicz Anitához hasonló, kiváló játékos váljon belőle, tehetsége és szorgalma nagy jövővel kecsegtet.

Kovacsics Görbicz nyomdokain
-Adódik rögtön a kérdés, hogy lesz valakiből Anikó létére „Misi”?
-Édesanyám vezetékneve Miháldinecz, ennek köszönhetően kapta a Misi becenevet, ami aztán rám is rámragadt, még Csurgón.

A sportág iránti szeretetnek nagy hagyománya van a Kovacsics-családban, nem kell túl mélyre ásni ahhoz, hogy kiderüljön, Anikó kitől örökölte tehetségét. Két öccse, Feri és Péter egyébként szintén kézilabdát pattogtat, ők a Csurgói KK-ban nevelkednek.

-Anyukám és apukám is kézilabdázott, fiatalabb koromban sok mérkőzésen voltam kinn éppen ezért. Így mikor elég idős lettem, és megtudtam, hogy van rá lehetőség, nem volt kérdés, hogy jelentkezzek-e kézilabdázni. Negyedik osztályos koromban kerültem közelebbi kapcsolatba a sportággal. Novográdecz Pétert tartom a nevelőedzőmnek, ő ismertetett meg az alapokkal. Természetesen rajta kívül sokat köszönhetek Szabóné Kepler Gabriellának is, aki Csurgón volt az edzőm.

A csurgói évek után aztán következett egy kényszerű kitérő, ugyanis anyagi problémák miatt a 2005/2006-os szezonban a korábbi években NBII-es résztvevő Csurgói NKC nem tudott elindulni a bajnokságban. Anikó és még néhány társa így került Nagyatádra, ahol egy évet játszottak az NNKK serdülő illetve ifjúsági csapatában. 2006 májusában ráadásul remek eredményt ért el Misi a csurgói Eötvös József Általános Iskola IV. korcsoportos leány kézilabdacsapatával a Diákolimpia országos döntőn. Szabóné Kepler Gabriella tanítványai a megyebajnoki cím megszerzése után a pécsi területi selejtezőn verekedték be magukat az országos döntőbe (többek közt a pécsi sportiskola csapatát legyőzve), melyet Békéscsabán rendeztek. A somogyi lányok a debreceni Hunyadi János Általános Iskola, valamint a tatabányai Dózsa György Általános Iskola csapata mögött a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

-Mikor határoztad el, hogy az általános iskola befejezése után Győrben próbálsz szerencsét?
-Tulajdonképpen már hetedikes koromban eldöntöttem, hogy ott szeretném folytatni a kézilabdát és tanulmányaimat. Többen próbáltak lebeszélni erről, de szerencsére nem lehetett.

-Nem volt nehéz elszakadni a családtól, és beilleszkedni egy teljesen új közegbe?
-A beilleszkedéssel nem volt semmi problémám, mindenki nagyon rendes volt velem kezdettől fogva. A családomnak nagyon sokat köszönhetek, és bár nagy a távolság Győr és Berzence között, de azért van, hogy a szüleim is eljönnek szurkolni nekem.

A győri utánpótlásnevelés nagy hagyományokkal rendelkezik, s méltán elismert országszerte. Róth Kálmán, Konkoly Csaba, Vura József – hogy csak pár nevet említsek azok közül a rendkívül nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek közül, akik már hosszú ideje a „gyémántcsiszolást” végzik az ETO műhelyében.

-Az edzőink minden fiatalt nagy figyelemmel kísérnek, minden egyes apró dologra ügyelnek, a hibáinkat pedig igyekeznek egyből kijavíttatni. Természetesen a felnőtt és az ifjúsági keret külön készül.

-Mindig is irányító poszton szerepeltél?
-Volt egy rövid időszak, amikor balszélsőt játszottam, de mára már kialakult, hogy irányító vagyok. Tulajdonképpen a belső három poszt bármelyikén szívesen játszok.

A 2006/2007-es szezonban Anikó az ETO serdülőcsapatában, illetve az NBII-es és NBI/B-s bajnokságban szereplő utánpótlás-alakulatokban szerepelt. Misi első győri idényében serdülőbajnokságot és Diákolimpiát nyert, ráadásul a másodosztályban produkált majdnem nyolcgólos mérkőzésenkénti átlaga is felhívta rá a szakemberek figyelmét. Aztán 2007 augusztusában valóra vált az álom, Kovacsics Anikó először felkészülési, aztán bajnoki, majd Bajnokok Ligája-mérkőzésen is bemutatkozhatott a felnőtt csapatban, s az első, tétmérkőzésen szerzett gólok sem várattak soká magukra.

­-A 2007/2008-as szezon elejétől kezdve már a felnőttekkel edzek, egy héten átlagban 8-9 tréningünk van. Nagyon szeretem a kézilabdát, így nem volt nehéz megszokni a napi két foglalkozást és az ezáltal jelentkező nagyobb terhelést sem.

-Milyen érzés 16 évesen beállni mondjuk Görbicz Anita helyett, és olyan társaknak, mint Bradeanu vagy Tomori Zsuzsa bemutatni, hogy hányas figura következik?
-Nagyon jó érzés volt, hogy bekerülhettem egy ilyen jó csapatba. El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok.

-Mennyire sikerült összeismerkedni a társakkal?
-A csapatból mindenkivel jó a kapcsolatom, persze mi, a fiatalabb korosztály képviselői azért jobban összetartunk.

-Ha jól tudom, nem csak Győrben, hanem az ifjúsági válogatottban is nagy szerepet szánnak neked…
-Az ifjúsági és a junior válogatott keretébe is bekerültem. A két ünnep között például Horvátországban szereplünk egy tornán az ifiválogatottal.

-Hogy tudod összeegyeztetni a tanulást az élsporttal?
-Mivel rengeteg időt kitesz a kézilabda, így magántanuló lettem. Ez annyit jelent, hogy azokból a tárgyakból, amiből év közben nem tudok elég jegyet összeszedni, félévente vizsgáznom kell. Fontos a tanulás, így ha néha nehezen is megoldható, de időt kell szakítanom arra is.

Mi mást is kívánhatnék hát Misinek, mint sok sikert és kitartást, s hogy váljanak valóra az álmai, szerezzen sok örömöt családjának, szurkolóinak!

Névjegy

Név: Kovacsics Anikó
Poszt: Irányító
Születési hely: Nagyatád
Születési idő: 1991.08.29.
Testmagasság: 173 cm
Testsúly: 67 kg
Klubjai: Csurgói NKC, Nagyatádi NKK, Győri Audi ETO KC

Horváth Gábor Kristóf (Somogy Sportja - www.somogysportja.hu)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi