Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Döntő a "gőzfürdőben"

2007. június 1. 7:37 © handball.hu

Május 26-27-én zajlott le az orosz bajnoki rájátszás legnagyobb érdeklődéssel várt két meccse a Zvezda és a Lada között - ez döntött a bajnoki cím sorsáról. Mégis május 29-én az első számú hír a Lada-honlapján: "Előttünk a gyerekcsapatok kézilabdás fesztiválja". Konklúzió: a Lada elvesztette a bajnoki címet.

Döntő a "gőzfürdőben"
Az orosz bajnokságban – az idei szezonban először – 3-mérkőzéses play-off döntött az első helyről – két nyert mérkőzés elég volt az elsőséghez. A második és harmadik meccs az alapszakasz-győztes otthonában zajlott, ráadásul két egymást követő napon, pihenőnap nélkül. Ez nyilvánvalóan hatalmas előnyhöz juttatta a Zvezdát, aki az idei bajnokság alapszakaszát megnyerte. Hiába győzött otthon az első találkozón még május elején a Lada (33-28-ra), ismerve a togliatti gárda idegenben korántsem magabiztos játékát, a zászló inkább a zvenyigorodi csapatnak állt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Posztnova lövőkezének hüvelykujja a BL-döntő visszavágóján megsérült, és ezért a Lada aligha számíthatott rá teljesértékű játékosként.

Ezt persze Togliattiban is tudták. „Alig néhány nappal a dániai BL-döntő után csapatunknak készen kellett állnia arra, hogy fogadja egy fizikailag jóval erősebb, tapasztalt ellenfél csapásait, ráadásul egy olyan ellenfélét, akinek az EHF-Kupa elhódítása amúgyis hatalmas plusz lendületet adott. Ezért… fontos az első zvenyigorodi meccs, egy harmadik meccset nem engedhetünk meg magunknak”- írta a Plosagy Szvobodi. A mérkőzés maga „gőzfürdőhöz” méltó körülmények között bonyolódott le: a harmincfokos moszkvai melegben a sportcsarnokon belül elviselhetetlen volt a hőség, bár valamennyi bejárati ajtót nyitva hagyták (a jegyek egyébként ingyenesek voltak). A szünetben Gumjanov az öltöző helyett az épület elé vitte csapatát, és ott az árnyékban magyarázott (képünkön).

Az első félidő felére a Zvezda négygólos előnyhöz jutott (9:5), ekkor érkeztek meg a csarnokba a Lada szurkolói…(A mintegy 50 szurkoló és újságíró busszal indult előző nap Togliattiból, de a 22-órás út alatt a jármű kétszer lerobbant, a végén pedig dugóba is keveredett.) Saját szurkolótábora ösztönzően hatott a sztavropoli lányokra, akik fordítani tudtak, és egygólos előnnyel vonultak a szünetben az öltöző helyett…az udvarra (15:14). A második félidő elején ez az előny háromgólosra nőtt, és még a 48. percben is a Lada vezetett 24:23-ra. „Ha a meccs 50 percig tartana, lehet, hogy nyertünk volna” - jegyzi meg a Togliatti Sportszemle, „de az utolsó 10 percben a Zvezda védekezésben eggyel magasabb fokozatra kapcsolt, olyannyira, hogy csapatunk megzavarodott, a labdát mindenfelé hajigáltuk, csak éppen a kapu irányába nem. Ennek eredménye volt a sok rossz passz támadásban, amiből a Zvezda játékosai aztán sikeresen leindítottak minket. A végjátékra elfogyott az erőnk”. A két edzőre ez nem vonatkozott: őket a mérkőzés befejezése után alig tudták szétválasztani. ’A kézilabda nem rögbi, de egy bajnoki döntőben, úgy látszik, minden megengedhető’ dohogott az első mérkőzés után Alekszej Gumjanov.

A mindent eldöntő vasárnapi meccs délelőttjén mindenesetre elmaradt a Lada szokásos délelőtti edzése, helyette a csapat közös sétára ment a Moszkva-folyó partjára. (Zvenyigorodban amúgy egymást érik a szanatóriumok és a panziók, az egyik legkellemesebb üdülőhely Moszkva környékén, talán Moszkva Floridájának is mondhatjuk…) Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a Lada álmosan kezdte az első félidőt. Az első öt percben a Zvezda 5:0-ra elhúzott (úgy, hogy Poljonova tőle szokatlanul még hetest is hibázott). Többeknek ez a kezdés a Slagelse elleni visszavágót juttatta eszébe. Gumjanov időkérésre kényszerült – utána a csapata valamelyest összeszedte magát, de az eltökélt ellenféllel szemben nehéz volt javítania. Erre talán a legjobb lehetőség a szünet után kínálkozott, amikor a félidei négy gólos (12:16) hátrányt 4 perc alatt sikerült két gólra csökkenteni, „ráadásul úgy, hogy a Lada irányában nem túl jóindulatú bírók Juscsenko egyik gólját meg sem adták, arra hivatkozva, hogy belépett…később még egy gólját érvénytelenítették” (Lada-honlap). Két gólnál kevesebbre azonban már nem csökkent az autógyári csapat hátránya, sőt, a vége felé a játékuk is kicsit szétesett, így a Zvezda végül biztosan, öt góllal tudott nyerni, 34:29-re. „A vasárnapi meccs gyakorlatilag Trefilov csapatának jutalomjátéka lett” - állapítja meg keserűen a Volgai Autógyári Munkás. Mi ehhez talán csak annyit fűznénk hozzá: jól látszik, hogy a Ladában sok a tehetséges fiatal, de kevés az igazán tapasztalt olyan játékos, aki, ha kell, egymaga a hátára tudja venni a csapatot. Csak négyen vannak ilyenek – Posztnova, Bliznova, Marennyikova és Mocsalina –, és ha közülük valamelyiknek nem megy a játék (mint most Posztnovának, sérülése miatt), a csapat - fontos, pláne idegenben játszott meccseken - máris nehéz helyzetbe kerül.

Trefilov természetesen büszkén nyilatkozott a mérkőzést követően: ’Örülök, és úgy érzem, hogy ebben a bajnoki szezonban volt legalább öt olyan meccsünk, amire büszke lehetek – köztük van ez a hétvégi két meccs is. Most csak egy dologtól félek: könnyen lehet, hogy ezek után a lányok olyan ajánlatokat kapnak majd Európából, amelyeket – ahogy mondani szokták – nem lehet majd visszautasítani… Ott nagy a kereslet új, fiatal játékosokra, és igazán jó pénzt ígérnek nekik, amivel mi még nem versenyezhetünk. Lehet, hogy sokan egyszerűen itthagynak minket.’ (Sport Napról Napra, Nr 455)

Hasonló problémákkal néz szembe a Lada is, talán még hatványozottabb formában. „Remek fiatal
csapatunk van, tehetséges játékosokkal, akik olyan játékot nyújtottak a bajnokság során – az utolsó két mérkőzést leszámítva –, amire, azt hiszem, joggal lehetnek büszkék a szurkolóink is…’ nyilatkozta Gumjanov a mérkőzés után. „Nagyon fontos, hogy megtartsuk a mostani játékosainkat, és elérjük velük azokat az eredményeket, amelyeket idén nem sikerült”. A Lada játékosállománya a döntőt követően máris érzékeny veszteséget szenvedett: a csapat kifejezetten jól teljesítő ukrán irányítója, a harmincegy éves Okszana Szakada – féléves szerződése lejártával - búcsút vett tőlük. (Ő aktív pályafutását csak abban az esetben folytatja, ha Ukrajnának sikerül kivívni a dán csapattal szemben a részvétel jogát az idei világbajnokságra.) Mindehhez jönnek még a különböző rémhírek, amelyek Togliattiban ugyanúgy terjednek, mint másutt, sőt… „Tudjuk, hogy a Slagelse érdeklődik Posztnova iránt, és a Zvezda is kész arra, hogy legalább négy kulcsátékosunkat átcsábítsa” - jegyzi meg a Volgai Autógyári Munkás, „úgyhogy a csapat számára nehéz idők jönnek”. „Ráadásul” - teszi hozzá, „a zvenyigorodi csapat mögött ott áll a Moszkvai Kormányzóság kimeríthetetlen pénzügyi forrásaival. Ahhoz, hogy sikeresen megküzdjünk ezzel a behemóttal, nekünk is szükségünk lesz a Szamarai kormányzóság, illetve az 50 milliárd rubelnyi éves helyi költségvetés valamelyes segítségére… A Lada – hála a nagyszerű sportiskolai hálozatnak – nem fog annyiba kerülni, mint a zvenyigorodi csapat, amelyik utánpótlás híján mesés szerződésekkel kénytelen verbuválni vendégsztárok egész hadseregét. Viszont kizárólag az Autógyárra támaszkodva a togliatti kézilabda előbbrejutását már nem lehet megoldani”. Ezek a mondatok két nappal a döntő után jelentek meg, éppen az autógyári lapban („Kell a helyi kormányzóságtól a támogatás!” alcímmel), és ezért is érdemes komolyan venni. Lehet, hogy a Lada a következő szezonban már regionális pénzekre lesz utalva?

AZ OROSZ BAJNOKSÁG ALL-STAR CSAPATA: Maria Szidorova (kapus) - Jekatyerina Marennyikova (balszélső) - Ljudmila Posztnova (balátlövő) - Irina Poltorackaja (irányító) - Natalja Sipilova (beálló) - Irina Bliznova (jobbátlövő) - Darja Makarova (jobbszélső) [Volgográd]. Gólkirály: Jelena Poljonova.

ZVEZDA—LADA 33-28 (14-15).
Május 26. Zvenyigorod. 850 néző.
Vezette: Polagyenko (Moszkva), Csernyega (Krasznodar).
ZVEZDA: Szpirova, Szaidova; Poltorackaja 1, Romenszkaja 1 (2 perc), Karejeva 2, Dmitrijeva 9/6 (2 perc)
Vjahireva 3 (2 perc), Jakovleva 2, Sipilova 6, Andrjusina 4, Grigorjeva, Antyipina, Poljonova 5/1.
LADA: Konsztantyinova, Szidorova; Kolokolceva, Mocsalina 3, Gricina, Posztnova 2 (2 perc), Bliznova 4/1, Klimova, Muravjova 4/4 (2 perc), Gruzgyeva 2 (2 perc), Szakada 2, Davigyenko, Juscsenko 4, Marennyikova 7/1 Csernoivanyenko.
Hétméteresek: 8/7 - 7/6.
Kiállítások: 8 p/6 p.

ZVEZDA – LADA 34-29 (16-12).
Május 27. Zvenyigorod. 850 néző.
Vezette: Polagyenko (Moszkva), Csernyega (Krasznodar).
ZVEZDA: Szpirova, Szaidova; Poltorackaja 5, Romenszkaja 2, Karejeva 4 (2 perc), Dmitrijeva 7/5, Vjahireva 2, Jakovleva 4, Sipilova 2 (4 perc), Andrjusina 4 (2 perc), Grigorjeva, Antyipina, Poljonova 4/1 (2 perc)
LADA: Konsztantyinova, Szidorova; Kolokolceva 1, Mocsalina 4, Gricina 2, Posztnova 4, Bliznova 10/4, Muravjova 2/2 (2 perc), Gruzgyeva, Szakada 1, Davigyenko, Juscsenko 3, Marennyikova 2, Lukjanyenko (4 perc).
Hétméteresek: 7/6 - 6/6.
Kiállítások: 10 perc / 6 perc.

Dán Róbert

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi