DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MYGOvJ89' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST A BL-döntő orosz szemmel | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

A BL-döntő orosz szemmel

2007. május 24. 17:45 © handball.hu

Mint ismeretes, a Bajnokok Ligáját a dán Slagelse csapata nyerte, a döntőben magabiztosan verve az orosz Lada Togliatti együttesét. Cikkünkben a visszavágóról megjelent orosz vélemények közül szemezgettünk.

A BL-döntő orosz szemmel
"A jelenlegi Lada erős ellenfél, de a Slagelséhez viszonyítva nincs elég minőségi cserénk. A dán játékosok egyéni játéktudásban jobbak, mi felülmúljuk őket a csapatjáték terén... A kapusok nagyjából azonos teljesítményre képesek... Ha csak a játék alapján dőlnének el a mérkőzések, ha a bírók nem emberek, hanem gépek lennének, akkor a Ladának nagyobb esélye lenne vasárnap a győzelemre, mint a Slagelsének. De a pályán kívüli eszközökkel a dán csapat jobban tud élni... ráadásul nem is lépett pályára egyik legjobbjuk, Lungu."

Ez a beharangozó két nappal a visszavágó előtt jelent meg a Togliatti Szemlében; az orosz csapatot körülvevő hét eleji magabiztosságnak ekkor már nyoma sem volt a Volga-menti városban. Ezt azután csak megerősítette a Lada-honlapon megjelent első helyszíni tudósitás, amelyik hosszan sorolta azokat a dániai zavaró körülményeket, amelyek "alááshatják a csapat harci szellemét". A Slagelse által a csapat számára lefoglalt "négycsillagos" szálloda leginkább egy jobbfajta átmeneti szállásnak volt minősíthető, ahol a legtöbb szobát akkor kezdték takarítani, amikor a Lada játékosai megérkeztek a tízórás repülőút után. Az ágyakon - amelyekből "darabok hiányoztak" csak nehézséggel lehetett elhelyezkedni, voltak játékosok akik kénytelenek voltak ketten aludni egy "másfélszemélyes" ágyon. (A dán csapat persze egy héttel korábban a saját költségére foglalt szobákat Szamara legdrágább hoteljében és a Lada által nekik biztosított helyi szállást csak arra használták, hogy közvetlenül a meccs előtt ott néhány órára elhelyezkedjenek.) A vasárnapi edzés előtt a parkettet a gondos vendéglátók valami "furcsa fekete viasszal kenték át" ami rendkívül ragadósnak bizonyult, úgyhogy "három játékosunk is majdnem súlyos sérülést szenvedett". Az orosz csapat tagjai idejekorán megnézhették a Slagelse által a BL-döntőre megrendelt reprezentációs ajándékokat is (48 dobozban 4800 kék futball-labdát) "Ismét a Miénk a BL-Kupa" felirattal. Ami pedig az ételeket illeti: Bliznova az első este ételmérgezést kapott, másnap járni is alig tudott, edzeni pedig egyáltalán nem (meglepő módon csak ő, ezért az orosz újságok utóbb célozgattak is arra, hogy ez talán nem volt véletlen)

Efféle felsorolást a "hátráltató mellékkörülményekről" szinte minden külföldi meccs után találni a togliatti honlapon, de ez volt az első eset, hogy már a mérkőzés előtt megjelent egy ilyen cikk. Ebből is levonható az a következtetés, hogy a csapat meglehetősen bátortalan hangulatban várta a helyszínen a visszavágót és nem is meglepő, hogy olyan megilletődötten kezdett, ahogyan. A dánok "pszichológiai hadviselése" megtette a magáét.

A mérkőzésről magáról - az utóbbi évek egyik legkevésbé izgalmas BL-döntőjéről - az orosz lapok sem tudnak igazán érdekes kommentárral szolgálni. A szalagcímek nagyjából mindent elmondanak:
"Megtettünk minden tőlűnk telhetőt" (Volnij Gorod), "Csodák nincsenek" (Plosagy Szvobodi) "Azért mi vagyunk a második legjobbak" (Togliatti Sport). A Slagelse játékát mindegyik cikk dicséri, Anja Andersent - aki megkapta a "botrányhős" eposzi jelzőt az orosz sportsajtóban - mindegyik kritikával illeti. Muravjova piroslapos kiállítását valamennyien Lungu remek színészi játékának tulajdonítják. "A dobás pillanatában Muravjova csak a szokásos védőmozdulatot mutatta be: a karjával Lungu arca elé lendített, hogy akadályozza őt a látásban" írja a Togliatti Sport. "Az igaz, hogy közben a román játékos arcát súrolta, de csak oldalról... Két percet lehetett rá adni, de nem többet... Ezzel a végleges kiálítással elveszítettük a védekezésünk legfontosabb emberét." De azt is hozzáteszi valamennyi lap, hogy a Slagelse enélkül is biztosan nyert volna.

"Szavakban nehéz kifejezni, mennyire elkeseredett vagyok" nyilatkozta már a vacsora után késő éjjel Alekszej Gumjanov, a Lada edzője ("vacsora amúgy nem volt, mert a dánok csak szendvicsekről és kóláról gondoskodtak" teszi hozzá a tudósító). "Két dolog különösen bosszant. Először is szerettük volna győzelemmel megörvendeztetni a szurkolóinkat, helyette ma játszottunk a leggyengébben egész BL-szereplésünk során. Bliznova ételmérgezést kapott, Muravjovát piros lappal küldték le. Ráadásul a kapuk mögötti reklámtáblákat a dán rendezők úgy állították be, hogy gyors lerohanásos ellentámadásra - ami talán a legfontosabb fegyverünk - nem volt lehetőségünk... A szünetben egy lelombozott csapat fogadott az öltözőben, láttam, hogy teljesen elszállt minden kurázsi a lányokból. Ez mindenkire igaz volt, az egy Mocsalina kivételével."

"A másik: meggyőződhettem róla, hogy Európában nem becsülnek minket, de ami még szörnyűbb: arról is, hogy a kézilabda senkinek sem kell Oroszországban, úgy tűnik - a hűséges szurkolóinkat leszámítva - még nálunk Togliattiban sem...!" (Volgai Autógyári Munkás) Alekszej Gumjanov nem részletezte ezt a kijelentését, de szerintünk ezzel leginkább a BL-döntőt körülvevő orosz média-érdektelenségre kívánt utalni. Tény: az első számú orosz sportcsatorna, az RTR-Szport a BL-döntőt nem élőben közvetítette, hanem körülbelül egy órás csúsztatással (közép-európai idő szerint 20:08-21:55 között), mert az orosz férfi kosárlabda-bajnokság egyik elődöntő meccse, mint kiderült, elsőbbséget élvezett. Ugyanezen a sportcsatornán - orosz fórumozók beírásai alapján - a hétvégi sportösszefoglalókban mégcsak említést sem tettek a Zvezda EHF-Kupa-győzelméről. (Tegyük hozzá "érdekességként", hogy az orosz sportnapilap, a régi nevét viselő Szovjetszkij Szport sem igazán tájékozott, amikor kézilabdára kerül sor; mindenesetre on-line verziója az első meccs után kiadott gyorshírében a Lada legeredményesebb játékosának "az orosz válogatott Emilia Turejt" tette meg (!). Úgy tűnik, még egy BL-döntő sem tudta a figyelem középpontjába helyezni az Oroszországban valóban csak szerény népszerűségnek örvendő női kézilabdát.

A vasárnapi koppenhágai meccs egyértelmű nyertese - orosz szempontból - amúgy Ljudmila Mocsalina lett. A beállóst - akire volgográdi pályafutása alatt Trefilov nem sok figyelmet fordított - most az orosz válogatott edzője behívta a keret júliusi, dél-koreai turnét megelőző edzőtáborába.

Dán Róbert

Triplázott a Slagelse
"Dániában sokkal jobb lesz a játékunk"

További hírek