Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Szurkolók fogadják a román csapatot

2005. december 17. 0:35 © handball.hu

A román csapat vasárnap éjjel érkezik meg a fővárosba, Bukarestbe, a repülőtérről az Egyetem térre mennek, ahol a szurkolók fogadják őket - érkezett a hír Romániából. Ugyanakkor néhány internetes fórumot böngészve azt tapasztaltuk, közel sem olyan nagy az érdeklődés, mint a magyar szurkolók körében. A román sportnapilap pedig szemtelen főoldallal jelenik meg szombaton.

A Gazeta Sporturilor szombati főoldala
A Gazeta Sporturilor
szombati főoldala
A szombati Románia-Magyarország világbajnoki elődöntő mérkőzés előtt kitekintettünk román internetes újságokra. A Pro Sport sportújság szerint a román szövetség már szervezi a csapat méltó fogadását. A világbajnokság után még vasárnap Tadiciék rögtön repülőre szállnak, majd a tervek szerint vasárnap éjfélkor érkeznek Bukarestbe. A repülőtérről rögtön az Egyetem térre indulnak, ahol a szurkolók köszönthetik őket. Ezután Cristian Gatu, a Román Kézilabda Szövetség (FRH) elnöke hétfőre több meglepetéssel készül az előre kitűzött célt - azaz az 1-5. hely valamelyikének megszerzését - már teljesítő román válogatott részére.

Az országban nagy meglepetést okoztak Bradeanuék azzal, hogy bekerültek az elődöntőbe. Ezt bizonyítja az is, hogy az újság szerint Calin Popescu Tariceanu, román miniszterelnök abban az esetben, ha a válogatott bekerül a döntőbe, a helyszínre, Szentpétervárra utazik, hogy szurkoljon a csapatnak.

Gheorghe Tadici Dánia legyőzése után azt nyilatkozta, hogy csapatának még van tartaléka, és reméli, hogy szombaton a magyarok elleni meccs után is ilyen optimisták lesznek. A Pro Sport azt is megemlíti, hogy a magyarok nem jobbak a románoknál, de tartanak attól, hogy a játékvezetők az ellenfelet (a magyarokat) segíthetik, hiszen Andorka Sándor komoly funkciót tölt be a Nemzetközi Kézilabda Szövetségben (IHF). (Andorka az IHF Játékszabály- és Játékvezetői Bizottságának tagja.)

Egy másik lap, a Timis Online azt hangoztatja, hogy előnyük származhat abból, hogy a két csapat jól ismeri egymást. A román válogatott három tagja (Simona Gogirla, Aurelia Bradeanu, és Ana Maria Lazer) ugyanis a magyar bajnok Győri Graboplast ETO KC tagja. Erőt meríthetnek abból a 20-20-as döntetlenből is, amelyet a nyári Pannon GSM-kupán értek el Gogirláék.

Megpróbáltunk utánajárni a romániai szurkolók "hangjának", azonban a XVII. nőikézilabda-világbajnokság, és a válogatott százszázalékos teljesítménye - úgy tűnik - nem hozza őket lázba az internetes fórumokon. Már az elődöntőben voltak a románok, a párosítás azonban még nem dőlt el, amikor egy hozzászóló érdeklődésünkre azt a választ adta, nekik mindegy, hogy Oroszországgal vagy Magyarországgal játszanak-e. Egy másik szurkoló magyarul válaszolt: "A magyarokkal jobb lenne játszani, mert nem olyan erősek mint az oroszok, de úgyis nyerünk, nem számít, kivel jatszunk. De én is egy kicsit szurkolok a magyaroknak, hajrá Anita Görbicz!"

Egy harmadik - valószínűleg nem csak a vb alkalmából kézilabda-szerető - drukker azt írta: "A román válogatott jobban játszik mint akármikor. Most nincsenek a szokásos széthuzások, hiszen Amariei (férjezett nevén Lungu - a szerk.) nincs itt, Luca pedig nem önző. Védekezésben fejlődtünk, és a magyar csapat már nem a régi, nincsen megfelelő erejük, hogy vb-t nyerjenek, csak ha nagy szerencséjük van. A válogatott elveszítette Kulcsárt, aki élete és formája csúcsán volt, és szerintem a világ legjobb beállósa volt."

Egy negyedik hozzászóló azt írja, nagyon boldog, hogy majd legyőzik a magyarokat, de az bosszantja, hogy az utolsó két percben fogják kicsikarni a győzelmet.

A román nyomtatott sportújság, a Gazeta Sporturilor igen érdekes képpel jelenik meg szombaton. A főoldal szinte egészét egy a román zászló színeivel befestett kézilabda foglalja el, amint éppen egy szétszaggatott, a magyar színeket ábrázoló játékszerben foglal helyet. A főcím pedig ennél is szemtelenebb: "Ria, Ria, Románia!".

Az újság internetes oldalán megtalálható Steluta Luca, a román válogatott jobbátlövőjének, a dániai FCK Haandboldnál Siti Eszter és Pálinger Katalin csapattársának blogja is, amelyben azt írja a szombati elődöntőről: "Magyarország következik, most nem tudunk megállni. Sitit és Pálingert ismerem, rendes lányok. Beszéltem velük, de a meccs végéig ellenfelek vagyunk. Nekik már van érmük, nekem még nincsen."

A nőikézilabda-világbajnokság Románia-Magyarország elődöntőjére magyar idő szerint 13:30-kor kerül sor, amelyet a Sport1 élőben közvetít. A handball.hu a szokásoknak megfelelően közvetíti a mérkőzést.

A cikk megírásához nagy segítséget nyújtott Szöllösi Jenő, akit hatalmas köszönet illet a fordításokért!

A cikk írója ezúton kéri meg az olvasókat, hogy tartózkodjanak a nem ide illő hozzászólásoktól, hiszen a cél nem azok kiváltása volt! Amennyiben ez mégis megtörténik, a hozzászólást moderáljuk vagy töröljük.

handball.hu (bghb)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi