Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Szántó András: célegyenesben a női Eb

2004. október 4. 22:03

Öt héttel az olimpia befejezése után és bő két hónappal a magyarországi női kézilabda Európa-bajnokság előtt a szervezőbizottság társelnöke, Szántó András foglalta össze a Sportfórum számára a kontinensviadal előkészületeit. A beszélgetésből kiderül, hogy Szántó András számtalan szállal kötődik a sporthoz hiszen a Syma Kft. ügyvezetőjeként egyben támogatója is a sportágnak, de valamikor ő maga is kézilabdázott.

Október 18-án kezdődik a felkészülés
Október 18-án
kezdődik a felkészülés
- Hogyan vonná meg a magyar kézilabda olimpiai szereplésének mérlegét?
- Természetesen ketté válik a dolog, hiszen a női válogatottól én magam is - ahogyan a közvélemény is -, többet vártam, leginkább helyezésben. A fiúk szereplése pozitív meglepetés volt, ők szívvel-lélekkel harcoltak egymásért, és meglepetésre voltak képesek. Mivel elég közel vagyok a lányokhoz, jól ismerem őket, jómagam a dobogóra vártam a lányokat. A tavalyi horvátországi kézilabda világbajnokságon én voltam a csapatvezető, és akkor valamennyi játékossal szoros kapcsolatba kerültem. A világbajnokság előtt lettem bemutatva a csapatnak. Kitűnő kapcsolat alakult ki a lányokkal, úgy érzem egy kicsit tudtam törődni velük, és ezzel tudtam segíteni a csapat jó szereplését is. Mindegyik lány közel áll a szívemhez, a válogatott játékosokat szinte családtagként szeretem. Most egy kicsit távolabbról szemléltem a felkészülésüket, de azt biztosan állíthatom, hogy ilyen megalapozott, minden igényt kielégítő felkészülés - beleértve a hosszú edzésidőszakot, a taktikai elemek kivitelezését, az edzőmérkőzéseket - még nem volt egyik világverseny előtt sem.

- Mégis az, hogy nem jutottunk a legjobb négy közé csalódás volt mindenki számára...
- A tavalyi világbajnokságra úgy utazott ki a csapat, hogy örültünk volna, ha első ötbe-hatba bekerülünk. Azután a vébéről nem várt eredménnyel jöttünk haza, sajnos a döntőben a magyar csapat ugyanúgy, mint Sydneyben egy már megnyert mérkőzést veszített el. Ezúttal a franciák ellen jött a már jól ismert magyar-szindróma. Visszatérve az előzőekre, Athén előtt talán túl sokat voltak együtt a lányok, ahogyan Horvátországban együtt küzdöttek a mieink, ezt a tüzet nem éreztem a lányoknál az olimpián. És milyen érdekes, hogy miután nem jutottunk be a legjobb négy közém, azután játszott igazán felszabadultan a csapat.

- Most már nyakunkon a hazai rendezésű Európa-bajnokság, hogyan látja a magyar csapat esélyeit?
- Egy olyan új szövetségi kapitány került a kispadra Kiss Szilárd személyében, aki már rengeteget bizonyított a Dunaferrel. Remélem, hogy olyan csapatot sikerül összeállítania, amelynek sikerül győznie. Négy évvel ezelőtt a Sydneyben elveszített olimpiai döntő után decemberben, Romániában amolyan levezetésként nyert a Mocsai-csapat az Európa-bajnokságon, pedig akkor vendégként kimondottan ellendrukkerek előtt kellett bizonyítani. Most más a helyzet, természetesen, mint az Európa-bajnokság szerevező bizottságának társelnöke nagyon bízom a sikeres szereplésben. Azt remélem, hogy a lányok megnyerik az Eb-t. Amikor egy éve Zágrábban a világbajnoki döntőbe jutottunk, nos akkor égtek a telefonvonalak és mindenki jegyet szeretett volna a döntőre, akkor tömegével zarándokolt ki a horvát fővárosba, mintegy tízezer magyar szurkoló, akiken nem múlott semmi. Erre a közönségre, ezúttal hazai pályán bizton számíthatunk és bízom abban, hogy végre egy örömteljes győzelmet aratunk.

- Hogyan állnak az Európa-bajnokság előkészületei?
- Örömmel jelenthetem, hogy nagyon jól állunk, már szinte valamennyi város száz százalékig felkészült. Körbejártuk a helyszíneket, mindenhol vagy már tökéletesen kész van minden vagy a napokban végzik el az utolsó simításokat. Sikerült az Európa-bajnokság mögé egy komoly szponzorokból álló csapatot kovácsolni és a helyi szervezőbizottságok is teszik a dolgukat. A jegyértékesítést október 10-től kezdjük el, erre az IBUSZ Irodával kötöttünk szerződést. Az előzetes jegyigénylésből úgy látom, hogy nem lesz olyan meccs, ahol ne lenne teltház. Nagyon érdekes, hogy például Zalaegerszegen egy csoportba került három volt Jugoszláv tagköztársaság válogatottja is, a horvát, a szerb és a szlovén válogatott így a zalai megyeszékhelyen egyfajta "délszláv csata" lesz majd, valószínűleg sok vendégszurkolóval. A magyar csapat az első körben Győrben játszik, majd a középdöntőben már Debrecenben láthatjuk a mieinket. Míg a helyosztókra már a Budapest Sportarénában kerül sor. Megállapodás előtt vagyunk a Magyar Televízióval, ami biztos, hogy a magyar csapat mérkőzéseit az M1-en este háromnegyed hattól élőben követheti nyomon az egész ország...

- Az ön cége a Syma Kft. Egyben az Európa-bajnokság főtámogatója, de mióta és hogyan segítik a magyar sport szereplését?
- Anyavállalatunk a Syma a világ egyik legnagyobb kiállítás szervező és kivitelező cége, 92 országban vagyunk jelen, ám egyedül Magyarországon van saját rendezvénycsarnokunk, amely a Puskás Ferenc Stadion szomszédságában egy igazi multifunkciós létesítmény, amely helyt adott már kiállításoknak, koncerteknek, konferenciáknak és sporteseményeknek egyaránt. 1994 óta támogatjuk a magyar sportot, 1995-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság budapesti közgyűlésének megszervezésében segédkeztünk, a Syma azóta aranyfokozatú támogatója a Magyar Olimpiai Bizottságnak is. Kezdetben számos sportágat felkaroltunk, így támogattuk a birkózást, a kézilabdát, az atlétikát és a triatlont is. De később a kézilabdára összpontosítottunk, egykoron jómagam a Vasasban kézilabdáztam, innen is a kötődés ehhez a sportághoz. Szerintem a kézilabdázás és a magyar sport támogatása egy jó befektetés. Nemrég megkeresett a dániai cégünk és éppen arról faggatta, miért és hogyan támogatjuk a magyar női kézilabda válogatottat. Felfigyeltek erre, és azt tervezik, hogy ők pedig a dán válogatottat támogatják majd. Lehet, hogy néhány év múlva a magyar és a dán kézilabda-válogatott is Syma-mezben fut majd ki a pályára...

Forrás: sportforum.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi