Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Mocsai kapitány formaidőzítésre és raftingra készül

2004. június 25. 15:58 © handball.hu

Keresve sem találhatott volna ideálisabb helyet a magyar nőikézilabda-válogatott az olimpiai felkészülés első állomásának, mint a szlovéniai Roglát. Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese a tatai négynapos "ráhangolódás után" hétfő óta vendégeskedik a déli szomszédnál, s a helyi olimpiai központban tölt két hetet. A csapatot a magaslaton látogattuk meg, s kértük meg a szövetségi kapitány, értékelje az eddig történteket, s vázolja a csapat távlati terveit.

Mocsai: "Két jobbszélsővel utazunk az olimpiá
Mocsai: "Két jobbszélsővel utazunk az olimpiá
Aki még nem fedezte fel Szlovénia keleti részét, ne habozzon tenni egy utat a terület Horvátország felé eső részére. A természeti látnivalók mellett történelmi és műemléki nevezetességeket is érdemes felkeresni, s ott vannak a hegyek, a sípályák, amelyek télen sok turistát vonzanak.

Az, hogy most indultunk el a Pohorje-hegység 1500 méteres tengerszintfeletti magasságán fekvő Roglába azonban egyikhez sem volt köthető: célunk a szlovén olimpiai központban a magyar nőikézilabda-válogatott meglátogatása volt.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a handball.hu rendelkezésére állt, s elmondta a mostani két hét nagyon fontos az olimpia felkészülésben. "Tatán, három hét pihenő után találkozott a csapat, s a hagyományos, Sportkórházban elvégzett terheléses felmérés azt mutatta, a játékosok komolyan vették kérésemet, s nem hanyagolták el magukat, elvégezték a kért munkát. A futó, erősítő, ráhangoló munka Tatán még játékkal egészült ki, szivacskézilabdát, floorballt találtunk ki a lányoknak."

- Hogyan esett a választás Roglára?
- Utoljára a sydneyi olimpia előtt voltunk itt, a felkészülést általában magaslaton kezdjük, de Mátraháza annyira elhanyagolt állapotban van, hogy oda nem mehettünk. Így jöttünk Roglába héfőn, sajnos az út nagyon hosszúra, 8-9 órásra sikerült a forgalom miatt, szerencsére este már egy kis futást be tudtunk iktatni a programba. A hely kiváló, együtt van minden, ami kell, gondolok itt a csarnokra, a konditeremre, a wellness-részlegre.

- Miből áll a mostani program?
- A felkészülés során napi három edzést tartunk, ebben szerepel a kora reggeli futástól kezdve a késő esti egymás közötti mérkőzésig minden. A programunkat ugyan kicsit felborította a japán junior kosárlabda-válogatott, így pl. a csütörtök délelőtti edzésünk 9.30 és 11.30 között volt, a futást pedig be kellett iktatnunk a délutáni tréning elé. Az első három hétben 60-40, de inkább 70-30 százalékban a labda nélküli munka kerül előtérbe, napi 5-6 óra tréning közepes intenzitással és nagy terheléssel. Szombaton lesz majd pihenő, akkor a Popeye Utazási Iroda felajánlásának köszönhetően egy vadvízi kajaktúrára megyünk az osztrák határ közelébe. Az egyik csónakban Marczinka Zolival mi leszünk a vezérevezősök - persze a túravezetők mellett -, kérdéses, a sok esőzés és a nagy víz miatt milyen körülmények fogadnak majd bennünket.

- Sikerülhet az olimpiára időzíteni a csúcsformát?
- Azért ez nem olyan egyszerű, mint egy úszónál, aki egy adott nap, adott versenyszámára készül. Célunk, hogy az olimpiára belőjük 90 százalék felettire a sportformát, s ezt az ottani két hét alatt állandósítani tudjuk. A felkészülési szakaszokban azt tudni kell, háromfajta módszer áll rendelkezésünkre: a hosszabb, 8 hetes felkészülés, a rövid, négyhetes peridus, illetve egy közbülső, ritkábban előforduló hathetes penzum. A lényeg: a közös edzőtábor második felére az intenzitásnak és a terhelésnek összhangba kell lenni, fel kell pörögnie a játékosoknak.

- A csúcsforma állandósításában, vagy javulásában mennyire segíthet, hogy az olimpiai sorsolás folytán a nehezebb ellenfelek csak az egyenes kieséses szakaszban következnek?
- Ez nagy tévedés, a csoportunkban sem az ukránokat, sem a kínaiakat nem szabad lebecsülni. Az ázsiai együttes már a 2008-as játékokra próbálgatja csapatát, borzasztóan nehéz lesz ellenük nyerni. Az viszont kétségtelen, hogy a legfontosabb mérkőzés a negyeddöntőben vár ránk.

- Az olimpiai keret megnevezése még távoli, azért akad egy különösen nehéz pontja a válogatásnak, a jobbszélső poszt...
- Az már most teljesen biztos, hogy két jobbszélsővel utazunk az olimpiára, nem is lehet ez másképp. A legfontosabb, hogy Lovász térde egyelőre folyamatosan javul, de ő még csak napi 2-3 óra erősítést végez.

- Logikusnak tűnhet a kérdés: miért nincsen a keretben Pálffy Zsuzsa?
- Pálffy esetében azt mondhatom, az utolsó fordulókban még a klubjában sem volt állandó helye, sokáig úgy tűnt, nem is hosszabbít vele szerződést a Dunaferr. Amikor a keret kapcsán egyeztettem a klubvezetőkkel, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy olyan játékosokra számítok, akik jobban játékban vannak.

- Ennek kissé ellentmond Balogh Beatrix meghívása, az ő jelenlegi formáját hogyan értékeli?
- Balogh esete annyiban más, hogy ő június elejétől mindenképpen megkezdte volna a felkészülést a Cornexivel, fűti a becsvágy, hogy visszatérjen a legjobbak közé. Az előzetes felmérések alapján állóképességi mutatója azt jelzi, nem épült le teljesen, de messze van még a csúcsformától. De azt azért elmondhatom: ha a helyzet úgy kívánja, bármikor behívhatom a keretbe Pálffy Zsuzsát is, ő is benne van a bővebb keretben.

- Mikor kell a keretet szűkíteni?
- Július 15-17-e között kell 15-ös keretet megneveznem, de ez ebben az esetben 15+1 lesz, hiszen a franciaországi tornára még biztosan három kapussal utazunk. Nem tudok addig dönteni, amíg tétmérkőzéseken nem látom őket védeni, márpedig addig csak kétszer lesz alkalmam tesztelni őket.

- A program hogyan változott az előzetesen tervezetthez képest?
- Rogla után Tatán készül a csapat, sajnos Korea visszalépett, így az ellenük tervezett edzőmeccsek elmaradnak - biztosan rejtőzködnek az európaiak elöl az olimpia miatt. Persze, lehet, még sikerül ellenfelelt találni erre az időszakra. Július 12-től Debrecenben leszünk, ott két meccset vívunk a svédekkel, majd a franciaországi előolimpia után itthon kétszer megmérkőzünk a világbajnok franciákkal, sőt, az olimpia előtt, már Athénban lesz egy tesztmérkőzésünk a spanyolok ellen is.

handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi