Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Topcsapatok könnyed meccsei

2013. december 5. 22:43

Pénteken este Niš-ben, a Čair Arénában kezdetét veszi a XXI. nőikézilabda-világbajnokság. A hatharom.com kétrészes előzetesének első felében az A-, a B- és a C-csoport résztvevőit mutatjuk be.

Topcsapatok könnyed meccsei
A-csoport

Három csapatot favorizálnak kiemelkedően a fogadóirodák a torna végső győzteseként, és közülük kettőt rögtön ebben a szextettben találunk. Ugyanakkor hiába folytathat öldöklő csatát az első helyért a tavalyi Eb-t megnyerő Montenegró és a 2011-es világbajnokságon döntős Franciaország, igazi halálcsoportnak nem tekinthetjük ezt a hatost. De azért a kettőjük versenyfutása mindenképpen érdekes lehet, mert a második helyezettre a nyolcaddöntőben várhatóan már jóval komolyabb ellenfél vár, mint a csoportgyőztesre.

Montenegró kőkemény ellenfél bárkinek a szó szoros és átvitt értelmében is. Dragan Adžić egy verekedős stílust nevelt tanítványaiba a válogatottnál és a Budućnostnál, és általában hagyni is szokták nekik a kemény játékot a játékvezetők. A kerettagok java a podgoricai együttesből érkezik, aki nem, az pedig általában csak még erősebb csapatoknál játszik vagy játszott az utóbbi időben. Katarina Bulatović idén nyáron érkezett Győrbe, Jovanka Radičević ugyanekkor - egy BL-győzelem után - távozott a Vardarhoz, ahol Andrea Klikovaccal és Ana Đokić-csak is együtt játszik. Találunk még váci, ljubljanai és rosztovi játékost is az együttesben, csak hogy a legjobbakat említsük.

A franciák Olivier Krumbholz hosszú, vb-érmekkel dekorált "uralkodása" után új szövetségi kapitánnyal, a korábban a tunéziai válogatottat dirigáló Alain Portes-val vágnak neki a tornának, és valószínűleg a változtatásnak is köszönhető, hogy a keret is jócskán kicserélődött a tavalyi Eb-hez képest. A gerinc, Darleux, Kanto, Dembélé, Signaté, Pineau, Lacrabère továbbra is ott vannak, körülöttük azonban sok a fiatal, 20-24 éves játékos. Többségük odahaza, az Issy Paris-ban, a Metzben vagy a Fleuryben szerepel, de Pineau és Dembélé a Vardar Szkopjét, egy BL-esélyes csapatot erősítenek.

"Nem tartom számon magunkat a favoritok között a tavalyi Eb-szereplésünk miatt. Norvégia és Montenegró egyértelműen esélyesebbek nálunk" - igyekezett Pineau lerázni magukról az elvárásokat a napokban adott nyilatkozatával.

A két topcsapat mögött jókora szintesés következik, de az talán látszik, hogy kik juthatnak tovább. A Dominikai Köztársaság és a Kongói DK aligha, noha utóbbiaknál Franciaországban játszókat is találunk a keretben. Köztük van 42 éves és 17 esztendős is, úgyhogy a végletek jellemzik a vb-n most debütáló, az Afrika-bajnokságon harmadik helyezett együttest.

A harmadik helyért Hollandia és Dél-Korea legjobbjai küzdhetnek meg a csoportban. Előbbiek néhány éve már a mieinknek is okoztak negatív meglepetést, tavaly azonban nem voltak ott az Európa-bajnokságon. Legjobbjaik Dániában és Németországban edződnek, így BL-ben, KEK-ben és EHF-kupában szerepelnek, azaz gyűjtögetik a nemzetközi rutint.

Az ázsiai együttes közel két évtizeden keresztül a legszűkebb elitbe tartozott, de a 2008-as olimpia bronzérme óta komoly eredményt nem ért el a nemzetközi tornákon. 2010-ben már az Ázsiai Játékokon is csak harmadik volt, egy évvel később pedig csak 11. a világbajnokságon. Akkor is szembekerült egyébként Hollandiával a csoportkörben, amelyet akkor 38-26-ra legyőzött.



B-csoport

Ebben a csoportban máris komolyabb versenyfutásra számíthatunk az első helyért, ugyanakkor itt is könnyedén rámutathatunk néhány csapatra, amelyek biztosan bejutnak a nyolcaddöntőbe. A sorrendjükre már jóval nehezebb tippelni, ahogy a negyedik pozícióra is.

Szerbia tavaly már megmutatta, hogy házigazdaként képes felülírni az elvárásokat, akkor az elődöntőig jutott az Európa-bajnokságon. Igaz, érmet végül nem szerzett. Most (újra) ez a cél.

"Nagyon nehéz lesz. Nem kell mondani, hogy ez a legnagyobb vágyunk, de figyelembe kell venni, hogy a világbajnokság tulajdonképpen egy egyenes kieséses torna. Egyetlen hibának sincs helye, ez pedig növeli a nyomást. A mostani generációnkkal először játszunk vb-n, a célunk pedig természetesen az érem, de keményebb lesz, mint tavaly az Eb-n" - mondta Andrea Lekić, a Győri Audi ETO korábbi, BL-győztes irányítója.

A szerb játékosok Európa legváltozatosabb tájairól érkeztek haza, Skandináviától Oroszországig mindenfelé találunk belőlük, így nagy kérdés, hogy Saša Bošković mennyire hatékonyan tud belőlük csapatot formálni a torna kezdetére. Illetve nem is a Japánok ellen, hanem a jövő hét elején, Brazíliával és Dániával szemben dőlhetnek el a nagy dolgok, hiszen az itteni első két helyezett valószínűleg elkerüli a montenegróiakat és a franciákat.

A dél-amerikaiak vezére a Győr átlövője, Eduarda Amorim lehet, mellette pedig a Hypo különítménye viheti a prímet, akik immár a szövetségi kapitány, Morten Soubak irányításával készülnek a klubjukban is. Arenhart a kapuban, Nascimento, Diniz, Piedade, Fernanda da Silva, Ana Rodrigues és Cavaleiro a mezőnyben lehetnek erősségei a legutóbb, hazai pályán a csoportját megnyerő, végül az ötödik helyig jutó csapatnak.

A harmadik komoly versenyző Dánia együttese lesz, amely a legutóbbi Európa-bajnokságon attraktív, gyors stílussal mutatta be fiatal generációját, és az ötödik pozícióban végzett. Az északi csapat vezérei a Ferencvárost a BL-ben oda-vissza legyőző Midtjylland legjobbjai (Thorsgaard, Line Jørgensen, Stine Jørgensen, Jensen) lehetnek, de a København és a Holstebro is ad fontos játékosokat, például Nørgaardot, Kristiansent vagy Holmsgaardot.

A triumvirátus mögötti pozícióért Japán, Kína és Algéria verseng majd, várhatóan az ázsiaiak fölényével. Két éve Japán csak balszerencsével, akkori szövetségi kapitánya nagyon rosszkor, ziccerhelyzetben alkalmazott időkérése miatt kapott ki hosszabbításban Dániától a nyolcaddöntőben, a tavalyi Ázsia Bajnokság elődöntőjében viszont háromgólos vereséget szenvedett Kínától. Algéria csapatában a kongóiakhoz hasonlóan több Franciaországban, kisebb klubokban játszót is találunk, ugyanakkor nagyon régen, 1997-ben jártak legutóbb világbajnokságon az észak-afrikaiak, akiknél a riválisok összeszokottabb játékra lehetnek képesek.



C-csoport

Elvileg a legegyértelműbb csoport az első hely szempontjából, hiszen itt szerepel a címvédő, topfavorit Norvégia. Ugyanakkor a skandinávok mutattak már be rossz tornakezdést, és nyilvánvalóan nem az első héten lesznek a topon. Két éve például kikaptak Németországtól, igaz, ennek ellenére is megnyerték a csoportjukat, a németek pedig kiestek. Thorir Hergeirsson egy igen vegyes összetételű csapatot nevezett a vb-re, hiszen vannak 30 felettiek (Blanco, Breivang, Katrine Lunde, Løke) és alig-alig huszonévesek (Bredal Oftedal, Nora Mørk, Silje Solberg, Sanna Solberg) is a keretében. Persze utóbbiak közül is jó néhány játékosnak van már komoly válogatott tapasztalata.

Elvileg Spanyolország érhet oda a második helyre, de azért a formaidőzítésen is sok múlhat az ibériaiaknál. Mindenesetre Silvia Navarro, Carmen Martín, Begoña Fernández, Alexandrina Barbosa és mások tapasztalata rengeteget érhet, az nem kérdés, hogy tovább fognak jutni.

Ha nem teszik oda magukat mindjárt az elején, akkor azért az utóbbi években óriásit fejlődő Angola meglepheti őket. Igaz, az egymás elleni meccsük a csoportkör legvégén lesz majd. Az afrikaiak 2011-ben nagy meglepetésre másodikak lettek a csoportjukban, amelyben Norvégia akkor is szerepelt. Montenegrót, Izlandot, Németországot és Kínát előzték meg akkor, majd Dél-Koreát is le tudták győzni a nyolcaddöntőben. A keretüket továbbra is otthon játszó játékosokból, mindössze két csapatból válogatják össze, ami mindenképp sokat jelenthet összeszokottságban, ugyanakkor talán kiismerhetővé is teheti őket.

Harmadik európai csapatként Lengyelország továbbjutása várható még, de legfeljebb a negyedik helyen. A BL-szereplő Lublinból mindössze Alina Wojtas került be a csapatba, a valódi vezért a lipcsei Karolina Kudłacz lehet, aki messze az együttes legjobb góllövője. A hazai játékosokra épülő keretből Karolina Szwed-Ørneborg, Karolina Siódmiak és Iwona Niedźwiedź emelkedhet még ki.

Két dél-amerikai gárda, Argentína és Paraguay is idekerült, amelyektől olyan teljesítményt azonban nem várhatunk, mint Brazíliától. Elég talán, ha azt említjük, hogy Amoriméktól 38-15-re, illetve 43-17-re kaptak ki a legutóbbi Pánamerikai Játékokon.



A torna menete

Ahogy a fentiekből már kiderülhetett, a hatcsapatos csoportok első négy helyezettje jut majd a legjobb 16 közé. Ott az A jelű hatosból érkezők a B-ből jövőkkel küzdenek meg, az elsők a negyedikekkel, a másodikak a harmadikokkal, és persze ugyanez lesz a menet a C- és a D-csoportok között is.

A negyeddöntőben teljes keveredés lesz az ágakon, az A-csoport első és a B negyedik helyezettjének párharcából továbbjutó például a C3-D2 meccs győztesével játszik majd. Így természetesen nagyon nehéz megjósolni, hogy ebben a szakaszban ki kivel kerülhet szembe.

Az A-csoport meccseit a 25 ezres, belgrádi Kombank Arénában, a B-ét a hatodakkora niš-i csarnokban, a C-ét Zrenjaninban, azaz Nagybecskerekben, míg a D-csoportét - a magyar szövetség kérésére - Újvidéken rendezik.

A magyar válogatott szombat délután, 14.45 perctől játssza első mérkőzését Csehország ellen.

Forrás: www.hatharom.com

Vb 2013 - további hírek

2013. december 22. 22:47

Egy kis brazil fieszta

2013. december 22. 18:01

Görbicz Anita az All Star-csapatban!

2013. december 22. 16:45

Szerbiában ment mennybe Brazília

2013. december 22. 14:57

Görbicz ismét a jelöltek között!

2013. december 22. 14:01

Dánia utazhat haza a bronzéremmel

2013. december 22. 11:28

Két játékost cserélnek a szerbek a döntőre

2013. december 22. 10:07

Rousseff: Szerelembe estünk a sportággal

2013. december 21. 17:06

Újabb világrekord születőben

2013. december 21. 0:07

Nyolcadik helyen Magyarország

2013. december 20. 20:15

Veretlenül masírozott a döntőbe Brazília

2013. december 20. 17:30

A lengyelek kifújtak, Szerbia finalista

2013. december 20. 14:06

"A magyarokban ott lett volna az arany"

2013. december 18. 23:11

Amorim: Most a mi időnk jött el!

2013. december 18. 20:43

Herr: Szívből játszottunk

2013. december 18. 20:05

A végjátékban búcsúztak a németek

2013. december 18. 19:48

Legyőzte a házigazda a címvédőt!

2013. december 18. 17:29

Újabb topcsapat esett ki: a franciák

2013. december 18. 16:49

Kétszeri hosszabbítással búcsúztunk

2013. december 18. 11:09

Új játékos a dánoknál

2013. december 18. 10:45

Itt az ideje a revansnak