Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Pozitív élményekkel tért haza

2008. május 12. 10:57

”Kellemes meglepetést jelentett számomra a pekingi időjárás” – kezdte a villámlátogatásról hazaérkezett Tállay András, az olimpiai egészségügyi csoport vezetője.

Az athéni játékok megnyitóján Fotó: www.sportkorhaz.hu
Az athéni játékok megnyitóján
Fotó: www.sportkorhaz.hu
– Mit jelentsen ez, hiszen az egyik internetes honlap a minap idézte a magyar sportorvosok tanácsát, nevezetesen, hogy a sportolók ne nagyon tartózkodjanak a szabadban az olimpia során – folytattuk a beszélgetést.
Tállay András: A meglepetés azt jelenti, hogy a múlt heti kint tartózkodásunk során kedden és szerdán ugyan fátyolfelhős volt az ég, a levegővétel is kicsit nehezebben ment, mint nálunk október, november hónapban, de csütörtökön ragyogóan sütött a nap, s ezúttal egyáltalán nem éreztem olyan nehéznek a levegőt, mint közel három héttel korábban Hongkongban, ahol a magas toronyépületek közötti szűk utcákon szinte nyomás nehezedett az emberre. A légszennyezettség csökkentése érdekében hozott óriási erőfeszítések tapasztalataim alapján nem voltak hiábavalók. Kialakulhatnak ugyan homokot hozó viharok, egy-egy napra, szmog lepheti el a várost, de biztos vagyok abban, hogy az olimpia idején is legtöbbször a kék eget látjuk majd.

– Hozott-e eredményt a főváros tisztasága, a szemét felszámolására történt néhány akció?
Tállay: Feltétlenül... A sportlétesítményeket látogatva sokat autóztunk a városban. Elsősorban a létesítményeket és az odavezető utakat tisztaság, zöldövezet jellemezte. S még a főútvonalak mellett régi lakóházakat is renoválták a falakat újrafestették, a kedvező benyomás érdekében. A több mint tizenöt milliós óriási kiterjedésű városban bizonyára akadnak elhanyagolt, lepusztult részek is.

– Mi a helyzet a csapi víz minőségével?
Tállay: A minőségének javítására is sok pénzt fordítottak, de ivásra továbbra sem ajánlott. Ehhez azonban kellő elővigyázattal alkalmazkodnak. Az olimpia faluban a versenyszínhelyeken és az edzőpályákon korlátlan mennyiségű ásványvíz áll a sportolók rendelkezésére. A sportolók szálláshelyén és a szállodákban a fogmosáshoz is forralt vizet készítenek elő, de látogatásunk során a bennünket szállító mini buszban is kínáltak ásványvizet. Így ez nem jelenthet gondot, de természetesen nem árt az óvatosság.

– Milyen lesz a csapat orvosi rendelője?
Tállay: Alapjaiban különbözik az atlantaitól, ahol 1996-ban amint tapasztalt kollégáimtól hallottam, még mosdó, víz sem volt a rendelőben. Pekingben a csapat szálláshelyén az épület földszintjén a csapatirodával szemben rendezzük be a rendelőt, ahol állandó ügyeleti szolgálatot tartunk, és itt helyezzük el az esetleges kisebb sérülések rehabilitációját meggyorsító fizikoterápiás készülékeket.

– Jártak az olimpiai falubeli poliklinikán?
Tállay: Csak kívülről láttuk, de megnyugtató tájékoztatást kaptunk a kórház és az orvosi szolgálat vezetőitől. Megállapodtunk abban, hogy mi is elkísérhetjük az esetleges sérült versenyzőket a klinikára, ahol tüzetes vizsgálatok után konzílium keretében megbeszéljük a szükséges beavatkozás javaslatát, amit azonban csak egyetértésünk után végeznek el. Szó lehet arról, hogy a műtéteken is jelen lehetünk. De a műtéteket természetesen a korábbi gyakorlatnak megfelelően a vendéglátó ország, tehát kínai orvosok végzik el.

A pekingi olimpiai stadion
– Mik a további tapasztalatai?
Tállay: A tudományosan megalapozott, évtizedes gyakorlatot, miszerint az aklimatízálódáshoz az időzóna különbségéhez még egy órát kell hozzáadni, azaz jelenleg (6+1 óra) megfelelő lehet. A változáshoz történő alkalmazkodást illetően azonban egy újabban ajánlott módszert, ezúttal magam is kipróbáltam. A magyar idő szerint kora délutáni felszállást követően az első étkezés után enyhe hatású altatót vettem be. Ennek köszönhetően az unatkozás, szunyókálás felesleges étkezés, frissítő-fogyasztás, tévénézés helyett végig aludtam a további mintegy nyolc órás légiutat, és a pekingi idő szerint másnap hajnalban meglepően frissen, kipihenve érkeztem. Az átállás gyorsan, könnyen ment. A próba visszafelé is sikerrel járt, s ezt a módszert ajánlom a kiutazó olimpikonoknak, sőt még azt is hozzáteszem, az enyhe hatású altatót még az utazás előtt próbálják ki.

– Mi újat hallott a doppingellenőrzésekről?
Tállay: A jelen helyzetről Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport vezetője kapott tájékoztatást Lausanne-ban. Tudomásom szerint a MOB-ba is megérkezett már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata, ami az olimpia egy hónapos időszakának előírásait rögzíti. Azt tudjuk, hogy 4500 vizsgálatot végeznek el, az első öt helyezettet és további két kisorsolt sportolót vizsgálnak. Az olimpia egy hónapos ideje alatt az olimpiai falu megnyitásától kezdve, a záróünnepély másnapjáig, a versenyzők kötelesek minden időben rendelkezésre állni. A versenyzők hazai ellenőrzése tudomásunk szerint jól halad, az első negyedévben több mint 500 vizsgálatot végeztek el, s így az indulás előtt minden olimpikon legalább négy alkalommal esik át ellenőrzésen. Mi is egyetértünk a MOB elnökségének és a csapat vezetésének határozatával, miszerint az utazás előtt megkövetelt nyilatkozatban a versenyző mellett a keretorvosnak, a vezetőedzőnek és a szövetség elnökének igazolnia kell, hogy tudomása szerint az illető sportoló tisztán készül és versenyez.

Forrás: mob.hu

Olimpia 2008 - további hírek

2009. március 12. 12:53

II. handball.hu közönségtalálkozó

2008. december 24. 0:01

Békés, szeretetteljes karácsonyt!

2008. november 28. 6:49

Görbicz és Pálinger a táblaavatón

2008. november 11. 15:26

Trefilov, egy kicsit másképp

2008. október 11. 7:54

Megvan a nyertes

2008. szeptember 30. 18:58

Mégsem vonulnak vissza

2008. szeptember 30. 12:03

Hajdu a férfi válogatott élén

2008. szeptember 29. 8:02

Olimpiai játék 3.

2008. szeptember 22. 6:47

Olimpiai játék 2.

2008. szeptember 18. 11:46

Módosulhatnak a játékszabályok

2008. szeptember 17. 14:31

Voina, második nekifutásra

2008. szeptember 17. 9:08

Magas nézettségű közvetítések

2008. szeptember 10. 9:44

Egy kapitánycsere hátterében

2008. szeptember 5. 0:04

Vérten újra bevetésre kész

2008. augusztus 30. 11:55

Borkai támogatta Baloghot

2008. augusztus 29. 19:00

Kitüntették kézilabdázóinkat

2008. augusztus 28. 9:28

Az itthonhagyott csapatorvos esete

2008. augusztus 27. 6:59

Ferling: Az éremért hajtottam

2008. augusztus 25. 8:55

„Ha kidobnak, akkor elmegyek!”

2008. augusztus 23. 19:37

"Vegyes érzéseim vannak"