Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

A hátország eredményei

2016. május 27. 16:38 © handball.hu

Befejeződtek az alsóbb osztályú és a korosztályos bajnokságok küzdelmei is. Az idén is áttekintjük az eredményeket, bemutatjuk a bajnokokat, helyezetteket.

A hátország eredményei
Az NB I/B bajnokságok izgalmasan alakultak. A nyugati csoportban a Budaörs feljutásával úgy tűnt, a Szekszárd könnyedén fog újra nyerni, bár a Vasas is szerette volna megnyerni a bajnokságot, és a másodosztály szintjén nézve elég erős keretet is igazolt össze. Érdekesen alakult a sorsolás, mivel rögtön az első fordulóban Szekszárdra látogatott az angyalföldi együttes, és ott komoly vereséget szenvedett.

A bajnokság végül mégsem kettejük meccsein dőlt el, mivel az első tavaszi fordulóban a Vasas visszaadta a kölcsönt, és hat góllal megverte a Fáy utcában Tabajdi Ferenc csapatát. Inkább az volt a döntő, hogy a Vasas kikapott még Kozármislenyben (ami különösen annak fényében érdekes, hogy tavasszal aztán húsz góllal megverték a mislenyieket) és további két mérkőzésen is, míg a Szekszárd sokkal egyenletesebben teljesített.

Némileg váratlanul futott be az élmezőnybe a Nemzeti Kézilabda akadémia csapata, akik végül egészen az utolsó fordulóig versenyben voltak a bajnoki címért is, és végül az ezüstérmet vehették át. Összességében az, hogy a Szekszárd magja, csupa rutinos játékos, már évek óta együtt játszik, megszerezte nekik a bajnoki címet. A sok új játékost igazoló Vasas, ill. a nagyon fiatal játékosokból álló NEKA rosszul kezdte az őszi szezont, és az ott összeszedett hátrányukat már nem tudták teljes egészében ledolgozni.

Ebben a csoportban a NEKA mellett a negyedik (Dunaújvárosi Kohász II), az ötödik (Győri ETO II), a hetedik (FTC II) és a kilencedik (Haladás - Érd II) helyre is utánpótlás-csapatok futottak be. A kieső helyeken a Marcali, a Mohács (nemrég még bajnokságot tudtak nyerni) és a győri VKL SE csapatai végeztek.



A keleti csoportban sokáig az Eger tűnt favoritnak. A több egykori NB I-es játékossal erősítő csapat sorozatban nyerte a meccseket és még egy hónappal a vége előtt is magabiztosan vezette a tabellát, mindössze egyetlen vereséggel: Kispesten kaptak ki még ősszel. Azután egy igen furcsa eredménysor következett: kikaptak a Kecskeméttől hazai pályán kettő, majd ezután Orosházán is, egy góllal.

A hirtelen elhullajtott négy ponttal az utolsó forduló előtt már csak egyetlen pont előnyük volt a Kisvárdával szemben, és a sorsolás szeszélye folytán pont a nagyszámú külföldi játékos szerepeltetésével kétes hírnévre szert tévő riválishoz látogattak. A képlet egyszerű: amelyik csapat nyer, az a bajnok. Az MKSZ a sorsdöntő meccsre magasan kvalifikált bírópárost küldött, Kékes Csaba és Kékes Pál vezették a mérkőzést. Ezen, a második félidő elejét leszámítva, végig a hazaiak vezettek, és végül 30-25-re nyerni is tudtak, Marija Gedroit 13 találatot szerzett. Ezzel a Kisvárda nyerte meg a bajnokságot, az Eger pedig visszacsúszott a harmadik helyre, az ezüstérmet a Kispest játékosainak nyakába akasztották.

A Debrecen II. csapata az idén is pont bent maradt, a kiesők papíron a Kézilabda Szeged SE (ők nem azonosak a tavalyi még az első osztályban szereplő, az idén pedig ugyanebben a csoportban az 5. helyen végző Szeged-Kiskundorozsma csapatával), az Inárcs-Örkény és a Füzesabony lettek. Hogy kinek kell ténylegesen egy osztállyal lejjebb lépnie, az az NB II bajnokainak feljutási szándékán múlik.

A Kisvárda szinte azonnal jelezte, hogy élni kívánnak a feljutás jogával, az pedig senkinek nem okozott meglepetést, hogy a szekszárdiak ezúttal se vállalták az első osztályt. Ilyenkor általában a jobbik kieső maradhat benn, de ezúttal a létszámbővítés miatt amúgy sem kellett volnia kiesnie senkinek, a Szövetség kezében volt tehát a döntés, hogy a többi érdeklődő közül kinek ajánlja fel a feljutás lehetőségét.

Az Eger és a Vasas egyértelműen szeretett volna feljutni, de mindketten csak a harmadik helyezést tudták elérni. A nyugati ezüstérmes NEKA már korábban jelezte, hogy nem kívánnak az első osztályban szerepelni, az MKSZ pedig a keleti csoport ezüstérmesét, a Kispestet választotta ki. A klub hivatalosan bejelentette, hogy elfogadja ezt a lehetőséget, így ősztől a keleti csoport két legjobbja, a Kisvárda és a Kispest szerepel majd az első osztályban.



Az NB II-ben az északnyugati csoportban nem történt meglepetés: a tavaly egy osztállyal feljebb is az élmezőnyhöz tartozó Haladás keretét szinte egy az egyben átvevő Szombathelyi KK hibátlan teljesítménnyel, közel +400 gólkülönbséggel nyerte meg a bajnokságot.

Valamivel szorosabb volt az északi csoport, de ott is elég simán lett bajnok az NB I/B-ből tavaly ide kieső Pilisvörösvár együttese. Izgalmasabban alakult az északkeleti csoport, ahol az döntött, hogy a Balmazújváros csapata tavasszal megverte a végül második helyezést elérő Hajdúböszörményt: a balmazújvárosiak egyetlen ponttal gyűjtöttek többet riválisuknál.

Délkeleten a Hódmezővásárhely ennél alig több, 2 pont előnyt szedett össze a bajnokság folyamán, azáltal, hogy ők csak Szarvason kaptak ki, míg a szarvasiak Vásárhelyen kívül Lajosmizsén is vereséget szenvedtek két fordulóval a vége előtt.

Egészen kiegyenlített mezőnyt hozott a déli csoport: itt a bajnok és az ötödik helyezett között mindössze 5 pont volt a különbség. A bajnok Gárdony-Pázmánd mögött mindössze 1-1 pont lemaradással következett a Fehérvár II, a Szigetszentmiklós és a Cegléd együttese.

A délnyugati csoportban a Csurgó egyetlen igazi vetélytársa a Siófok II volt, de a balaton-partiak több vereséget is összeszedtek, így végül magabiztosan, 5 pont előnnyel nyerte meg a Csurgó a bajnokságot.



Az első osztályú junior bajnokság a már megszokott képet hozta: a hatodik és a hetedik helyezett között az alapszakasz végén 11 pont volt a különbség, azaz teljesen világosan két csoportra oszlott a mezőny. Nüanszok döntöttek arról, hogy végül a Ferencváros, a NEKA, a Dunaújváros és a Győr jutott a felsőházi rájátszásba: a Győr mögött az MTK 1, a Debrecen 2 ponttal maradt le.

Annyiban viszont érdekes lett a felsőházi mezőny, hogy a négy csapatból három is főként ifjúsági korú játékosokra épült, több serdülővel, mint igazi juniorral. A Ferencváros keretében három juniorkorú (1996-97-es születésű) játékos volt, a Nemzeti Kézilabda Akadémiánál négy. A Győr benevezett sok junior játékost a bajnokságba, de legtöbbjük alig két-három mérkőzésen lépett pályára. A junior bajnokságban az ifjúsági vagy akár serdülőkorú játékosok vitték a terhet, míg a juniorok inkább az NB I/B bajnokságban, a Győr II csapatában játszottak.

Az alapszakaszt a Ferencváros nyerte, rajtuk kívül csak a NEKA csapatának volt reális esélye a bajnokság megnyerésére, a Kohász és a Győr már túl nagy hátránnyal kezdték a rájátszást. Látván a két csapat teljesítményének tavaszi alakulását, sok kétség nem férhetett hozzá, hogy végül az Akadémia fog felérni a csúcsra, amit nyomatékosítottak is azzal, hogy a második fordulóban több, mint húsz góllal megverték az alapszakaszgyőztes FTC-t.

Mivel a Fradi másutt is veszített pontokat, már az utolsó forduló előtt eldőlt, hogy a bajnokságot a NEKA nyeri, a második a Ferencváros lett, a bronzérmet pedig a rájátszásban kiválóan szereplő dunaújvárosiak szerezték meg.

Az ifjúsági bajnokság alapszakasza nagyon szorosan alakult: a NEKA, a Győr és a Vác együttesei között mindössze egyetlen pont volt a különbség. A rájátszásban a Vác gyengébben szerepelt, több vereséget is elszenvedett, így kétszereplőssé szűkült a bajnoki címért folyó küzdelem. A Győri ETO végül nem tudta ledolgozni az alapszakaszból áthozott hátrányát, és, akárcsak a junioroknál, itt is a Nemzeti Kézilabda Akadémia lett a bajnok, az ezüst Győrbe, a bronzérem pedig Vácra került.

Az Országos Serdülő Bajnokságot az örvendetesen sok nevező csapat miatt az idén is nyolc csoportban játszották, ennek megfelelően nyolc csapat jutott az országos döntőbe. Itt a csoportküzdelmek során a NEKA és a Győr is megverte az FTC-t, majd mindketten diadalmaskodtak az elődöntőkben is: a Vasas ill. a Debrecen csapatait győzték le. Így két nap alatt kétszer is játszottak egymás ellen, előbb a csoportban, majd a döntőben.

A csoportmeccset a Győr nyerte, a döntőben viszont egy darabig úgy tűnt, ezúttal győzhet az előző két év bajnoka. Azonban a Győr már az első félidőben meg tudta fordítani az állást, a másodikban pedig igazából esélyt sem hagytak az akadémistáknak, és 19-15-ös győzelmükkel ők nyerték meg a bajnokságot.

A bajnokoknak, helyezetteknek, és mindazoknak, akik tisztességgel harcolták végig a 2015/16-os szezont, ezúton is gratulálunk!

Németh Attila

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi