Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Komoly junior torna Budaörsön

2015. december 21. 8:07 © handball.hu

Színvonalas junior válogatott tornát rendeztek az elmúlt hétvégén Budaörsön, ahol U20-as lányaink a világbajnok románokkal, az Európa-bajnok dán és az Eb-9. francia csapattal mérkőzhettek. Dán Róbert cikke.

Háfra Noémi Fotó: EHF
Háfra Noémi
Fotó: EHF
Felkészülési mérkőzés
Magyarország junior
27 (11)
Románia junior
17 (9)
Budaörs
Blaubacher
Bouti
Faluvégi
Háfra
Hámori
Hársfalvi
Katona
Monori
Pásztor
Pintér
1
6(4)
1
1
6
1
3
5
1
2
Abed-Kader
Axinte
Badea
Bazaliu
Carasol
Craiu
Dache
Dindiligan
László
Polocoser
1
2
1
2
1
2
1
1
5(2)
1
Hétméteresek: 5/4 Hétméteresek: 2/2
Kiállítások: 2 perc Kiállítások: 6 perc
Az idei, spanyolországi Európa-bajnokságon negyedik helyezett csapatunkból az irányító Ferenczy Fruzsina, a jobbszélső Diószegi Nikolett, az átlövő Kemény Dóra és Horváth Petra hiányzott, helyettük bekerült a csapatba Katona Flóra, és Blaubacher Dóra. Szabó Laura személyében egy harmadik beállót is behívtunk, valamint az U18-as válogatottból részt vett ezen a tornán Hornyák Bernadett és Háfra Noémi is (és persze az ugyancsak ifikorú Pásztor Noémi és Faluvégi Dorottya, akik már a júliusi Európa-bajnokságon is szerepeltek).

A világbajnok román csapat új edzővel érkezett és rendkívül álmosan kezdte a meccset. Nálunk a védekezés már az első perctől fogva fantasztikusan működött, egyre-másra léptünk ki – méghozzá jó ütemben – a román támadó játékosokra, akik szinte nem is tudtak kapura lőni, vagy csak nagyon kiszorított helyzetből (végül 58 percen át sikerült őket 15 gólon tartani, ami magáért beszél). A kapuban 45 percig Gercsó Nóri védett, szokás szerint nagyon jól. Egy biztos: ilyen jól összerakott védekezést ritkán látni utánpótlás mérkőzéseken.

Elöl már kevésbé ment a játék, az első félidőben jó ideig csak Hámori Konira számíthattunk támadásban, aki a jobblövő poszton egymás után lőtte a gólokat, harcolta ki a heteseket és a belemenéseket, de labdaszerzés után lerohanó támadásokból is eredményes volt. A szünet után aztán Monori Orsolya is formába jött, és többször is betalált a román kapuba kilenc méterről átlövésekből, illetve balszélen betörésekből. Szép gólokat lőtt – többek között nagyon pontos indításokból – a jobbszélső Katona Flóra is, aki szünet után állt be. Rajta kívül a szélsőink játékáról nem sok jót mondhatunk, az első félidőben különösen Hársfalvi volt balszerencsés: többször is labdát szerzett, amivel aztán kapura is mehetett, de aztán a végén a ziccereket sorra elhibázta. Beállóink sem nagyon vétették észre magukat elöl. Ennek ellenére sokgólos győzelmünk egy pillanatra sem forgott veszélyben: a szünet után hamar tíz, sőt többször tizenkét góllal is vezettünk, a román válogatott végül csak az utolsó percben lőtt két góllal tudott visszajönni mínusz tízre.

Felkészülési mérkőzés
Magyarország junior
31 (15)
Franciaország junior
26 (13)
Budaörs
Blaubacher
Bouti
Faluvégi
Gerháth
Háfra
Hámori
Hársfalvi
Hornyák B.
Katona
Monori
Pásztor
Pintér
1
2
3
3
1
4
2
3(2)
2
7
2
1
Aubertot
Bouchard
Deville
Fehri
Ikondo
Kieffer
Lahcene
Nianh
Plazanet
Sajka
Sercien
Sylla
1
1
3
1
1
2
1
1
4
5(4)
2
4
Hétméteresek: 3/2 Hétméteresek: 5/4
Kiállítások: 12 perc Kiállítások: 8 perc
Nem ígérkezett könnyűnek a szombati találkozó sem, azok után hogy a franciák előző nap a torna első meccsén legyőzték az Európa-bajnok dánokat (21-19). Ellenünk is nagyon jól kezdtek, az elején több góllal vezettek is, de a nyitott védekezésünk a meglehetősen termetes és atletikus franciáknak nem nagyon tetszett, és a félidő végén már nálunk volt az előny. A második játékrészben aztán magabiztosan tartottuk, sőt növeltük is ezt, végül teljesen megérdemelten, sokgólos győzelemmel zártuk a meccset.

Felkészülési mérkőzés
Magyarország junior
23 (14)
Dánia junior
34 (19)
Budaörs
Bouti
Élő
Faluvégi
Hámori
Hársfalvi
Hornyák B.
Katona
Monori
Pintér
Szabó L.
2
3
4
3
1
2(2)
1
4
2
1
Baekhöj
Bögelund
Flader
Hald
Holm
Jakobsen
Johansen
Kristiansen
Nielsen L.
Nielsen M.
Pontoppidan
4
5
3
7
3
1
4(2)
2
2
1
2
Hétméteresek: 3/2 Hétméteresek: 4/2
Kiállítások: 2 perc Kiállítások: 8 perc
Minimális, alig valamivel több mint nyolcórás pihenő után, aranyvasárnap délben került sor a torna utolsó meccsére, a korosztály legjobbjai, a dán válogatott ellen. Ezen a mérkőzésen elég szokatlan felállásban léptünk pályára: a kapuban például Wéninger Alexa kezdett, aki eddig maximum percekre jutott lehetőséghez (és most húsz perc alatt csak egy lövést tudott védeni). Persze nem volt könnyű helyzetben, mert védekezésben az egész meccsen szinte el sem mozdultunk a hatosról és csak néztük ahogy a dánok adogatják egymásnak a keresztpasszokat. Leütköző faultra már senkinek nem volt ereje, legfeljebb blokkolni próbáltunk (ez néhányszor sikerült, de nem elégszer). Elöl támadásban jobblövőben Élő Bea kapott lehetőséget, aki a júliusi Eb óta szinte csak a kispadon ült, ez sajnos meg is látszott a játékán, mert kapura lőni nem mert, a szélsőjét nem tudta megjátszani és összjátékban sem sikerült neki semmi. Irányítóban az ezen a tornán nagyon bátortalan Gerháth Fanni kezdett, ami azt jelentette hogy negyedóráig gyakorlatilag nem volt irányítónk (ő ugye alapjában véve átlövő). Egy ideig nem is nagyon tudtuk hogy mit csináljunk elöl, végül Hámori Koni feltalálta magát, de a dánok így is elég hamar komoly előnyre tettek szert, különösebb megerőltetés nélkül (a 13. percben már 10-4-re vezettek).

Negyedóra után ifj. Kiss Szilárd aztán pályára küldte a kezdőcsapatot, először Monori Orsit, majd Bouti Fruzsit és Pásztor Noémit is, Hámori Koni pedig visszakerült jobboldalra. Ennek köszönhetően végre a jobbszélre, Faluvégi Dorottyához is eljutott a labda, nem is egyszer, és ő aztán többször egymás után nagyon szép gólokat lőtt, nem könnyű szögből. Az első félidőben végig erőltettük a középre, vonalra adott passzokat, három beállót is kipróbáltunk (Pintér Zsanit, Szabó Laurát és Pásztor Noémit) de hiába: egyikük sem tudta elkapni ezeket a labdákat és nem is helyezkedtek igazán jól a dán védőfalban. A beállók teljesítménye kiábrándító volt ezen a meccsen is, sajnos.

A kezdősorunk körülbelül húsz perc játékidőt kapott, és ez arra elég volt hogy némi üggyel-bajjal ugyan, de tartsuk azt az ötgólos hátrányt, amit a cseresorunk az első negyedórában összeszedett. A 40. percben aztán éppen belelendültünk (visszajöttünk mínusz 5-re), amikor ifj. Kiss Szilárd lehívta őket és helyettük az ifiválogatottak valamint néhány új ember került fel a pályára. Ezzel rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a meccset feladtuk, illetve most már csak taktikai elemek kipróbálására használjuk. A kapuba ekkor állt be Gercsó Nóri, neki köszönhetően a kapusteljesítményünk azonnal fel is javult, mert ő tényleg elkezdett védeni. Jó lenne a mezőnyjátékosokról is azt mondani, hogy megmutatták mit tudnak, de erről sajnos szó sem volt: Hornyák Betti, Háfra Noémi, Blaubacher Dóra mind riasztóan rossz formában voltak, egyénileg és összjátékban is egymást múlták alul. Így aztán legkevésbé sem volt meglepetés, hogy a dánok könnyedén elhúztak tőlünk tíz góllal, és ezt a különbséget tartani is tudták (végül tizenegy góllal nyertek). A meccs utolsó húsz percében csak szenvedtünk a pályán, ezt a játékot jobb lenne elfelejteni. A legjobb mezőnyjátékosunk az utolsó tíz percben Élő Bea volt, aki most – némileg váratlanul – megtáltosodott, és egymás után többször is betalált, méghozzá átlövésekből. Ha ugyanilyen felszabadultan tudna játszani akkor is, amikor még tétje van a meccseknek, és nemcsak akkor amikor már mindegy, mert elment az egész...

A dán válogatott még ilyen különbséggel is teljesen megérdemelten nyerte ezt a találkozót (és ezzel a tornát is), igazából csak azt sajnálhatjuk hogy úgy tűnik eleve lemondtunk arról, hogy a korosztály legerősebb válogatottjával egy komoly meccset játsszunk. Erre azért ritkán van lehetőségünk.

A torna legjobb játékosa Hámori Konszuéla (Váci NKSE) lett.

A többi mérkőzés eredménye:

Franciaország 20 – Dánia 20: 21-19 (december 18.)
Dánia 20 – Románia 20: 29-28 (december 19.)
Románia 20 – Franciaország 20: 34-28 (december 20.)

Dán Róbert

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi