DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MYg6bKfN' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST Irány Rio! | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Irány Rio!

2013. július 21. 10:45

Augusztus 1-jén Dániában kezdődik az U19-es női Európa-bajnokság. A torna előtt Hajdu Jánossal, a csapat szakvezetőjével, egyben a felnőtt női válogatott megbízott szövetségi kapitányával készült interjú.

Irány Rio!
- Július elején megkezdték a felkészülést a junior Európa-bajnokságra, majd pár nappal később Önt kinevezték a felnőttek szövetségi kapitányává. Mit szóltak az U19-es csapat tagjai?
- Örültek, hiszen így jelenésem volt az Elnökség előtt, és emiatt elmaradt egy edzésük. De komolyra fordítva a szót: amikor újra találkoztunk, megtapsoltak, sok sikert kívántak. Ezzel a történetet le is zártuk, hiszen nekünk most az Európa-bajnokság a legfontosabb.

- Más mércével nézi a junior keret tagjait, mióta a felnőttekért is Ön lett a felelős?
- Igen, azt hiszem, ez kikerülhetetlen, hiszen a felnőtt válogatott rendkívül eredményesen zárt 2012-ben, ám a keret nyitott. A decemberi szerbiai világbajnokságról kizárólag a győztes jut ki selejtező nélkül a 2015-ös dániai vb-re, a 2014-es kontinensversenyen pedig házigazdaként ott leszünk, így az idei rendezvényen nincs rajtunk kvalifikációs kényszer. Ez lehetőséget adhat arra is, hogy a riói olimpiát szem előtt tartva néhány lány bekerüljön ősszel a felnőtt válogatott keretébe, és akár a vb-n is ott legyen. Azt szoktam nekik mondani, hogy aki nem a riói olimpia gondolatával kel és fekszik, az inkább adja le a szerelését.

- Kiknek lehet esélyük a felnőtt válogatottba kerülésre?
- Nagy hiba lenne, ha nyomás alá helyezném őket azzal, hogy neveket mondok. Három-négy játékosnak van rá esélye, hogy rövid időn belül felnőtt válogatott legyen. További három-négy lány kerülhet be a keretbe a tavalyi vb-bronzérmes juniorok csapatából. A bizonyítási lehetőség itt van a mostani 19 évesek előtt, mégpedig a dániai junior Eb-n: téthelyzetben megmutathatják, mire képesek, hiszen a felnőttek szövetségi kapitánya valamennyi meccsüket végignézi majd (nevet).

- Tavaly ősszel vette át a csapatot, azok után, hogy a válogatott az 5. helyen végzett az U18-as világbajnokságon. Mire lehet képes a csapat Dániában?
- Fokozatosan próbáltunk építkezni. Az első jelszavunk ez volt: irány Dánia! Tavasszal Csehországban a selejtezőn mindhárom meccsünket megnyertük, így kijutottunk az Eb-re. Igaz, már továbbjutottunk, amikor az utolsó meccsen a házigazdák öt góllal vezettek szünetben. Maradjunk annyiban: nem csak mi hibáztunk az első harminc percben. Szünetben csak annyit mondtam: nyugodjatok meg, tíz góllal jobbak vagytok, mint az ellenfél. 13-0-val kezdtük a második félidőt, végül hat góllal győztünk. Dániába tehát kijutottunk. A torna mezőnye kiegyensúlyozott. A svédeket tavaly az ifjúsági vb-n kétszer is legyőzte a csapat, ismerjük tehát őket, erős válogatott. Elemezzük a spanyol és a szlovén válogatott játékát is. Utóbbi két együttes tavaly nem jutott ki a vb-re, sőt, 2011-ben a a szlovénok az ifjúsági Eb-re sem, amelyen mi a 4., a svédek a 6., míg a spanyolok 11. helyen végeztek. A számok alapján jó esélyünk van megnyerni tehát a csoportot, de az utánpótlás-csapatoknál a napi forma talán még hatványozottabban befolyásolja a mérkőzések eredményét, így biztos vagyok benne, hogy egyik csoportmérkőzésünk sem lesz könnyű. A legjobb nyolc között a korosztályos világbajnok és házigazda dánok mellett a hollandokkal találkozhatunk nagy eséllyel, velük tavaly a vb-n döntetlent játszott a magyar csapat. Utánpótlás-edzőként azonban a legfontosabbnak azt tartom, hogy a saját játékunkra figyeljünk, azt gyakoroljuk be és valósítsuk meg. Az ellenfeleket nekem kell ismernem, hogy ha kell, közbelépjek, változtassak. Jó lenne a legjobb négy közé jutni Dániában.

- A közelmúltban Gödöllőn felkészülési tornán megmérkőztek az U18-as világbajnok dánokkal, a tavalyi vb-negyeddöntő egyfajta revansaként pedig a románokat sikerült legyőzni, a korosztály legjobb csapata, a dánok ellen pedig pontot szerezni. Ezekből az eredményekből mennyiben következtethetünk az Eb-re?
- A magyar csapat egyik legnagyobb erénye a küzdőszellem. Ez jól látszott például a dánok ellen is, nagy hátrányból egyenlítettünk, sőt, a győzelemre is volt esélyünk. Erre építhetünk a kontinenstornán is. Emellett fontos, hogy a csapat védekezése és a visszarendeződése nemzetközi szinten is állja a versenyt a legjobbakkal.

- Miben kell előrelépnie a csapatnak?
- Jól látszik, hogy sokat lövünk átlövő-pozíciókból, de a kelleténél több hibával. A kevesebb több lenne, és fontos volna, hogy a remek beállóinkat többször játsszuk meg. A hatékony védekezés miatt sokszor tudunk gyors lerohanásból támadásokat vezetni, de ezeket nagyobb hatásfokkal kellene kihasználnunk. Ezeket a játékelemeket csiszoljuk a felkészülés során. Sok edzőmeccset játszunk, a legkeményebbeket persze egymás ellen, ott nincs pardon. Ugyanakkor megtiszteltetés számunkra, hogy a Bajnokok Ligája egyik élcsapata, a Ferencváros ellen is pályára léphetünk az Eb előtt.

- Az edző munkája mennyiben más 19 évesekkel, mint felnőttekkel?
- Természetesen vannak különbségek. Az utánpótlás-korúaknál nagyon oda kell figyelni a megfelelő versenyeztetésre, terhelésre. Ők év közben sokat játszanak juniorok között, felnőtt NB I/B-ben, és keveset a felnőtt NB I-ben, még kevesebbet a Bajnokok Ligájában és az európai kupákban. A felnőtt csapatoknál a szakmai fegyelem nagyobb. Juniorként még csicseregnek, sugdolóznak, edzés közben is. Nagyon aranyosak, de természetesen fegyelmet kell tartani. A felnőtt játékosok tudják, hogy az edzőre mindig figyelni kell, velük pár szóból is megérti magát az ember. Sokszor a csapatok rutinos, klasszis, irányítói előbb látják meg a pályán, min kell esetleg változtatni, mint az edző. A legjobb felnőtt kézilabdázók, főként az irányítók, igazi alkotótársak. A fiatalokat még rá kell vezetni taktikailag is a helyes megoldásokra, hogy aztán pár év múlva már ők szóljanak nekem, mit tegyünk. Ők még gyerekek.

- Tegeződnek?
- Tegezhetnek, nekem jobban esik, a csapat egyharmadának sikerül is. A maradék kétharmadnak egyelőre nem, ebben is előre kell lépnünk (nevet), de lehet, hogy nem fog sikerülni, mert egyszerűen csak öregszem. Én persze mindenkit tegezek, de a csendőrpertunak nem vagyok híve. Lehet, hogy ha magázva szólítanám meg őket, úrhölgynek nevezve a játékosokat, akkor mindenki ráállna a tegeződésre.

- Egyfajta tanár-diák viszony az Önöké, sőt, a lányok nagy többsége az iskolapadban ül még.
- Így van, szerencsére többen kiemelkedők a tanulásban is, egyetemi felvételi előtt állnak. A legjobb példa arra, hogy több fronton is kiemelkedőt nyújtanak a kézilabdázók, Ferenczi Annamária, a Ferencváros kapusa, aki nem csak remekül véd, hanem kiemelkedő tanuló is. A középiskolában kitűnő volt, angolból és olaszból középfokú nyelvvizsgája van, franciából pedig a nyelvvizsgán túl az OKTV-n szerepelt a legjobbak között. Egyszóval rá a civil életben is kiemelkedő karrier várhat, de most a junior Eb a legfontosabb.

- Ennek a csapatnak ez lesz a doktori vizsgája?
- Ekkora nyomást azért ne tegyünk 19 éves lányokra. Inkább mondjuk úgy, hogy a tavalyi ifjúsági vb volt az érettségijük, a mostani pedig az egyetemi felvételijük a kézilabdapályán. Remélem, augusztus középére már azt mondhatjuk a csapatra, hogy „magasabb osztályba léphet”.

A magyar női juniorválogatott kerete:
Kapusok: Bíró Blanka (Vác), Ferenczi Annamária (FTC Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Veszprém Barabás Duna Takarék)
Jobbszélső: Lukács Viktória (FTC Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Szekerczés Luca (FTC Rail Cargo Hungaria), Schneider Éva (Siófok Galérius Fürdő)
Irányítók: Tóth Gabriella (Veszprém Barabás Duna Takarék), Ivanics Dóra (Vác), Buzsáki Nikolett (ÉTV Érd), Kurucz Ivett (Veszprém Barabás Duna Takarék)
Beállók: Mészáros Rea (Vác), Sirián Szederke (Győri Audi ETO)
Balátlövők: Bárány Krisztina (Veszprém Barabás Duna Takarék), Walfisch Mercédesz (Budapest Bank Békéscsaba), Virág Noémi (Vác)
Balszélsők: Korsós Dorina (Győri Audi ETO), Szondi Zsófia (Vác)

Szövetségi edző: Hajdu János
Kapusedző: Bartalos Béla
Technikai vezető: Tóth Ferenc
Orvos: dr. Kisegyházi Attila
Masszőr: Schrenk Péter
Videóelemző: Berta Sándor

Női U19-es Európa-bajnokság, 2013. augusztus 1-11., Dánia
Csoportbeosztás:
A-csoport: Norvégia (U18 vb-3.), Románia (U18 vb-4.), Szlovákia, Portugália (U18 vb-19.)
B-csoport: Oroszország (U18 vb-2.), Franciaország (U18 vb-7.), Németország, Ausztria
C-csoport: Dánia (U18 vb-1.), Hollandia (U18 vb-10.), Horvátország (U18 vb-14.), Csehország (U18 vb-13.)
D-csoport: Magyarország (U18 vb-5.), Svédország (U18 vb-6.), Spanyolország, Szlovénia

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
2013. augusztus 1. 18:00: Magyarország-Spanyolország
2013. augusztus 2. 18:00: Szlovénia-Magyarország
2013. augusztus 4. 18:00: Magyarország-Svédország

A csoportok első két-két helyezettje jut a legjobb 8 közé. A középdöntőben újabb két mérkőzés után a középdöntő-csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe.

Középdöntő: augusztus 6., 7.
Elődöntők: augusztus 9.
Döntő, helyosztók: augusztus 11.

Forrás: MKSZ

További hírek