Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Mi történt idén az NB I-en kívül?

2013. május 14. 8:45 © handball.hu

A korábbi évekhez hasonlóan idén is áttekintjük, hogyan zajlott a bajnoki szezon a hátországban, az alacsonyabb osztályú és a korosztályos bajnokságokban. Látható, hogy az NB I-es csapatok helyzetének változása sokfelé továbbgyűrűzik.

Mi történt idén az NB I-en kívül?
NB I/B:

Mint arról már a handball.hu is beszámolt, bár még zajlanak a másodosztály küzdelmei, már mindkét csoportban bajnokot hirdethetünk. Nyugaton a Budaörs-Érdi VSE II, Keleten pedig az egri Eszterházy Károly Főiskola csapata nyerte a bajnokságot.

Két fordulóval a vége előtt Nyugaton már minden eldőlt: az ezüstérem Szekszárdra, a bronz pedig Pilisvörösvárra kerül. Érdekesség, hogy ezzel két újonc csapat került fel a dobogóra - bár a játékosállomány mindkét klubnál jelentősen kicserélődött, Szekszárdon csak mutatóba maradt játékos az előző évi NB II-es csapatból, és Pilisvörösváron is új igazolások (köztük volt NB I-es játékosok) határozták meg a csapat játékát. A két szezonnal ezelőtt a bajnoki címről csupán egyetlen góllal lemaradó Pécs együttese az idén a legutolsó helyen végzett, vele valószínűleg jövőre nem találkozunk ebben az osztályban.

Keleten még folyik a harc a dobogós helyekért: a Vasas, a Nyíradony és a Kispest triója lesz biztosan a 2-4., de az még kérdés, hogy milyen sorrendben. Könnyen előfordulhat, hogy a két budapesti csapat egymás elleni mérkőzése fog dönteni az utolsó fordulóban.

A Magyar Kézilabda Szövetség nem késett a bejelentéssel, hogy a tavalyi szezonhoz hasonlóan (amikor is a Győr II. nyerte a Nyugati csoportot,) az idén sem szerzett a bajnokcsapat feljutási jogot az NB I-be. A budaörsiek ugyanis hivatalosan az Érd II. csapata, bár ténylegesen egyetlen érdi utánpótlás-játékos sem szerepelt nála, így aztán jogilag pontosan ugyanaz a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. A feljutási jog így tehát az ezüstérmes Szekszárdot illeti meg. Ők egyelőre nem nyilatkoztak a terveikről - erre van is még idejük, hiszen június végén van a jelentkezési határidő a következő szezonra.

A keleti bajnok Eger már jelezte, hogy élni kíván az első osztályú részvétel lehetőségével. Azonban a tavasszal az NB I. utolsó helyezettjével vívott felkészülési mérkőzéseik, ahol a BSE nagyon simán győzte le az Egert, mindenképpen tudatosították, hogy a helytálláshoz is új játékosok igazolására van szükség, azt pedig a minap Hegedűs Tibor vezetőedző is elismerte, hogy ez ügyben késésben vannak. Ha úgy érzik, hogy nem sikerül megfelelő keretet összeállítani, ők is meggondolhatják még magukat, a végleges döntéssel ők is ráérnek a jelentkezési határidőig.

A feljutás kérdése még egy ponton érinti a másodosztály jövő évi beosztását: az idén a Keleti csoportban szerepelt (és bennmaradó helyen fog végezni) a DVSC II. csapata. Ha viszont az első csapat kiesik, akkor, mivel azonos klubnak nem lehet két csapata azonos osztályban, a II. csapatot az NB I/B-től vissza kell léptetniük.



NB II.:

A harmadosztályban az idén ismét 6 csoportban folytak a küzdelmek, azonban mindegyik csoport csonka volt, a lehetséges 12 helyett 9-11. csapat harcolt a helyezésekért.

A Dél-keleti csoportot a Gyulai SE nyerte. Ők két évvel ezelőtt önként léptek vissza az NB I/B-től, most kivívták a visszajutás lehetőségét, majd meglátjuk, élnek-e vele.

Dél-Nyugat bajnoka a Kozármisleny együttese lett, ők egy évvel ezelőtt estek ki a másodosztályból, most visszajuthatnak, ha úgy gondolják.

Északon a Tatabánya végzett az első helyen, nagy versenyfutásban megelőzve az erősebbik budakalászi csapatot - mert hogy a budakörnyéki kisváros kettőt is indított. Talán pont ez lett a veszte?

Észak-keleten a Füzesabony csapata nyert.

Észak-nyugat bajnoka a Győri ETO III. csapata lett, neki azonban nincs feljutási joga (mivel már szerepel a másodosztályban a II. csapata), így az ezüstérmet megszerző Bük együttesének vezetői gondolkodhatnak a feljutásról.

Hasonló, bár még érdekesebb a szituáció a Déli csoportban. Itt egy fordulóval a zárás előtt már biztosan bajnok az Érdi VSE III - ebben a csapatban már valóban érdi fiatalok játszanak. A Budaörs helyzete azonban itt is felvet kérdéseket, mivel az idén szerepelt az NB I/B-ben egy Érd II. - a jogi helyzet tisztázására a szerző nem vállalkozik, bizonyára az MKSZ szakértői megoldják majd ezt a feladatot.



Korosztályos bajnokságok:

Az utánpótlás-küzdelmekben némi átrendeződést tapasztalhattunk a korábbi évekhez képest. A junior és ifjúsági rájátszásba ugyanaz a négy csapat jutott be, akikkel máskor is általában találkozni szoktunk: mindkét korosztályban a Győr, a Ferencváros, a Vác és a Debrecen fiataljai küzdhettek a végső diadalért. Az idén azonban a debreceniek érdemben nem tudtak beleszólni a bajnoki címért folyó harcba, és érem sem jutott nekik egyik korosztályban sem. Csapataikat megviselte, hogy junior, sőt ifjúsági játékosok is rendszeresen szerepelni kényszerültek az első csapatban is a klub nehéz helyzete miatt.

Az idén bevezetett rájátszási rendszerben a Győr a juniorok másfél napos végső harcára úgy érkezhetett, hogy elég volt egy mérkőzést megnyernie a bajnoki címhez. Ennek megfelelően egy találkozóra (a Ferencváros ellenire) fel is szívta magát, mindenkit harcba küldött, akit lehetett, és azt a csatát meg is nyerte, így ő lett a bajnok. Második a Fradi, harmadik a Vác.

Az ifiben élesebb volt a rájátszás, ugyanis az alapszakaszból mind a négy résztvevő azonos pontszámmal érkezett. Úgy tűnt tehát, aki bajnok akar lenni, annak mindhárom mérkőzését meg kell nyernie. Ez végül senkinek sem sikerült. A Debrecent mindenki megverte, a Győr viszont másik két ellenfelével egyaránt döntetlent játszott. Így olyan helyzet alakult ki, hogy az utolsó, mindent eldöntő forduló Vác - Ferencváros mérkőzésén a nyertes bajnok lehetett, a vesztesnek pedig csak a bronz juthatott. Végül kiélezett küzdelemben a népligetiek nyertek, így az ők nyakukba akaszthatták az aranyérmeket. Ezzel a Fradi egy komoly sorozatot tört meg: az ifjúsági bajnokság 2008-as bevezetése óta mindig (összesen 4 alkalommal) a Győri ETO nyerte ezt a bajnokságot, ezúttal neki "csak" az ezüst jutott. A Ferencváros az ifit értelemszerűen még soha nem nyerte meg, a juniort (amit akkor még ifjúságinak neveztek) is meglehetősen régen, utoljára 1999-ben.

Még ennél is régebben, '97-ben került utoljára a Népligetbe az Országos Serdülő Bajnokság trófeája. 16 év várakozás után az idén ezt is sikerült megszerezni. A legnagyobb ellenfél itt is az ETO volt, azonban az országos nagydöntőben, az Elek Gyula Arénában a Ferencváros legyőzte a győrieket, és ezzel az ifjúsági után a serdülő bajnoki cím is a Ferencvárosé lett.

Ezzel ki is rajzolódott előttünk még két idei trend. Egyfelől az ETO eredményessége visszaesett. A junior bajnoki cím mellett az ifi kupát tudta megszerezni, valamint III. csapata nyert az NB II-ben, és ennyi. Nem rossz eredménylista persze, de összevetve az előző szezonban egyaránt 100%-osan nyert juniorral és NB I/B-vel (ez utóbbi ligában az idén a középmezőnyben végeznek), valamint ifi és serdülő bajnoki címmel, érezhető visszalépés.

Több meghatározó junior játékosa Veszprémbe igazolt már a múlt nyáron, és a Róth Kálmán csapatát sújtó sérüléshullám nyomán további erősítés érkezett Győrből - amivel egyszersmind gyengült is az ETO junior csapata. Ezt még meg tudta oldani fiatalabb játékosok segítségével, de ezáltal sebezhetőbbé vált az ifi és a serdülő csapat, akik nem is tudták megnyerni a saját bajnokságaikat. Bajnoki címet pedig a serdülőtől lefelé eső korosztályok egyikében sem tudtak szerezni.

Ha sorba vesszük, hogy ott kik nyertek, azzal máris előttünk az idei év harmadik meghatározó jelensége. Az U11, U12 és U13 bajnokságok győztese egyaránt a Ferencváros lett, és az U14 döntőjét is csak büntetődobásokkal veszítette el (nem a Győr, hanem a Gödöllő ellen). A Fradi ezáltal 7 korosztályból 5-ben bajnok lett, a maradék kettőben pedig a 2. helyezést ért el. Úgy tűnik, a Ferencvárosnál komolyan éltek a TAO-támogatás által nyújtott lehetőségekkel. A győriek az ifiben és a serdülőben megszerezték az ezüstöt, a gyerekek versenyeiben már ez sem jött össze.

Sokan vártak az idén kiugró eredményt a váciaktól. Ottó Katalin csapata végül egyetlen diadallal volt kénytelen megelégedni: az Országos Junior Kupa lett az övék. A junior és az ifjúsági bajnokságban is csak a bronzig jutottak, a serdülőben ez sem sikerült, ott csak negyedikek lettek. Itt jegyezzük meg, hogy az OSB-ben debreceni csapat nem is volt a nagydöntőben. Igaz, ez csak egy hajszálon múlott, mivel a DVSC a rájátszásban pont ugyanannyi pontot szerzett, mint a másik két keleti csapat, csak egymás elleni eredménnyel kerültek mögéjük - hogy aztán az Orosháza és a Szeged a két utolsó helyet érje el az országos döntőben.

Az Országos Ifjúsági Kupa Győrbe került, a döntőben a Ferencvárost győzte le. Vácon még várat magára az áttörés.

Graulálunk a bajnokoknak, érmeseknek, azoknak, akik egy-egy bajnokságban a bennmaradásért küzdöttek, és sikerült nekik. Szeptembertől új év, új lehetőségek, a korosztályváltások miatt az utánpótlásban úgyis mindenki megint tiszta lappal indul. Remélhetőleg ismét sportszerű küzdelmet, izgalmas és színvonalas mérkőzéseket láthatunk majd.

Németh Attila

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi