Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Meglepetések a bajnokság rendszerében

2013. február 12. 23:26 © handball.hu

Bár a bajnoki lebonyolítás változásainak közzétételére hagyományosan nem egy új képzés felvételi tájékoztatója a legalkalmasabb eszköz, az MKSZ ezúttal mégis ezt a módszert választotta, és a Nemzeti Kézilabda Akadémia hirdetményében jelentették be, hogy milyen változásokat várhatunk a jövő évtől.

Meglepetések a bajnokság rendszerében
Az MKSZ weboldalán 2013. február 11-i dátummal jelent meg a Nemzeti Kézilabda Akadémia felvételi tájékoztatója. Ez a közlemény alapvetően két részből áll. Ebből az első részben nincs semmi váratlan, 1998-as születésű (tehát serdülőkorú) játékosok számára hirdetnek felvételt, lényegében teljesen szabadon és nyitottan, magas minőségű képzést kínálva a végül felvételt nyerő fiúk és leányok számára. Ez teljesen megfelel a várakozásoknak.

Érdekes azonban a hirdetmény második fele. Abban ugyanis junior korú (1993-95-ös korosztályú) férfi és női játékosok számára hirdetnek felvételt, mégpedig azzal a kifejezett ígérettel, hogy számukra az Akadémia csapatában versenyzési lehetőséget kínálnak a felnőtt NB I-es bajnokságban.

Nos, akkor vessünk számot a helyzettel. Kiindulásként leszögezem: nem tartom lehetségesnek, hogy az Akadémia úgy kínálna NB I-es játéklehetőséget a felvételre jelentkezők számára, hogy ne volna már a meghirdetés idejében (azaz 2013. február 11-én) egészen biztos, hogy ténylegesen lesz akadémiai csapat jövőre az első osztályban.

- Jelenleg az NB I osztályban 12 csapat versenyez, az idei versenykiírás értelmében közülük a rájátszás után a 11. és 12. helyezett esik ki, az 1-10. helyezettek bent maradnak.
- Szintén a versenykiírás értelmében az NB I/B osztály Keleti és Nyugati csoportjainak bajnokai jövőre az NB I-ben versenyezhetnek.
- Ez összesen 12 csapat – és az Akadémia nincs köztük.

Mi is következik ebből? Az Akadémia jövőre a következő módok valamelyikén lehet NB I-es:

- A jogosultak valamelyikét ténylegesen nem engedik elindulni.
- Az NB I létszámát felemelik minimum egy csapattal 13-ra (vagy még többre).

Ezek közül az első lehetőség csak elméleti, hisz aligha képzelhető el, hogy a bennmaradást illetve a feljutást nagy küzdelemben kivívó csapatokkal a szezon végén közölnék, hogy mégsem szerepelhetnek jövőre az első osztályban. Így csak a létszámbővítés marad. Ha gondolatmenetem helyes, akkor ezzel kiderült, hogy a 2013-14-es szezontól legalább 13 csapatos lesz az NB I.

Nem tehetek azonban úgy, mintha nem látnám, hogy van még egy lehetőség – és annak különböző alváltozatai.

Lehetséges ugyanis, hogy megmarad a létszám, és a jogosult tizenkét csapat közül valamelyik vissza fog lépni. Ez a lehetőség persze minden évben fennáll, csak korábban soha nem történt meg, hogy már február elején kiderül az is, hogy ki fog a fennmaradó helyen indulni a következő szezonban – ugyanakkor azt nem tudhatjuk, hogy mely klub az, amelyikkel jövőre nem találkozhatunk. Nyilván csakis olyan csapat kerülhet szóba, amelyik biztos bennmaradó, hiszen, ha a kiszemelt klub kiesik az NB I-ből, akkor oda a lehetőség. A bajnokság jelenlegi állása szerint az első négy helyen álló csapatok (Győr, Ferencváros, Érd, Vác) tekinthetőek matematikailag biztos bennmaradónak (ők már elméletileg sem eshetnek ki), az 5. helyen álló FKC kiesése pedig csak egészen rendkívüli esetben volna elképzelhető. A 6-8. csapatok (Kiskunhalas, Veszprém, Dunaújváros) még veszélyeztetve vannak. Bár az ő valamelyikük kiesése már nagy meglepetés volna, a kockázat az Akadémia számára még mindig túl magas lenne. Különösen, hogy az érintett csapat játékosait valószínűleg nem nagyon motiválná a hátralévő 5+6 fordulóban, ha már most pontosan tudhatnák, hogy csapatuk megszűnik, az indulási jogát pedig az Akadémia veszi át. És persze, ha ez a változat az igaz, akkor a felvételi hirdetményből tudhatja meg a nagyközönség, hogy az NB I klubjai közül az egyik megszűnik – ráadásul, bár erre nem tértünk ki részletesebben, a férfiaknál is ugyanez a helyzet.

Még egyszer megjegyzem: biztos vagyok abban, hogy ha az Akadémia ma ezzel a kitétellel hirdet felvételt, akkor itt egy már eldöntött, lezárt dologról van szó, akár létszámbővítésről, akár valamely jogosult csapat indulási jogának átvételéről.

Persze még így is maradnak bizonytalanságok. Biztos forrásból tudható ugyanis, hogy a hirdetmény megjelenésének pillanatában az Akadémiának még nincs annyi, és olyan képességű játékosa, amellyel az NB I-ben el lehetne indulni (elméletileg persze már öt, érvényes játékengedéllyel rendelkező játékossal ki lehet állni egy mérkőzésre, de ez aligha szerepelhet az Akadémia céljai között, és nem is volna előremutató). Így mostantól a jelentkezési határidőig (március 15.) minden bizonnyal nem csak az érdeklődő játékosoktól lesz nyomás az Akadémia felé, de fordított irányban is: az Akadémia munkatársai próbálnak minél több érintettet meggyőzni, hogy őket válasszák. Hiszen, ha senki nem jelentkezik, az csúfos kudarc, de még rosszabb a helyzet, ha jelentkezik hat-nyolc-tíz játékos, nem is feltétlenül a korosztály legjobbjai. Ez esetben ugyanis vagy mindenkit el kellene utasítani, vagy mindenkit felvenni, és egy olyan csapattal indulni (hiszen meg lett ígérve) az első osztályban, amely feltehetőleg nulla ponttal és több száz gólos negatív gólkülönbséggel fejezi be a bajnokságot.

Az Akadémia láthatóan mindent bevet a cél érdekében. Már a hirdetményben kiemelik, hogy hogyan lehet a játékosok meglévő profi szerződését felbontani (az ügyben a játékos segítségére szolgáló jogász elérhetőségei is ott szerepelnek a felvételi tájékoztatóban), és jelzik azt is, hogy megoldható kölcsönszerződéssel a dolog.

Sőt, egy merőben új jogi lehetőség is felmerül – és ezt is ebben a hirdetményben olvashatjuk először. Nevezetesen, az érintett játékosok számára bevezetnék a kettős játékengedélyt azonos osztályban. Eltérő osztályban eddig is volt erre lehetőség (tehát egy fiatal NB I-es játékos kaphatott olyan játékengedélyt, amivel a másodosztályban is játszhat, és elég sok ilyen engedélyt adnak ki minden évben), de azonos osztályban nem. Itt tehát arról van szó, hogy az érintett játékosok felváltva játszanának klubjukban és az Akadémia csapatában, egyaránt az NB I-ben. Minden fordulóban két csapatban, két mérkőzésen. A saját klub és az Akadémia egymás elleni meccsére vonatkozó helyzet egyelőre tisztázatlan. Bár itt a hirdetmény szövege túl általános, elképzelhető, hogy az Akadémia NB I-es csapatában és egy NB I/B-s klubban játszhatnának az érintett játékosok.

Mindenesetre több, az Akadémia indulásán túlmutató újdonságot is megtudhattunk a felvételi tájékoztatóból, ugyanakkor még mindig elég sok a bizonytalanság. Várom, hogy a Szövetség is felismerje, nem egy ilyen hirdetmény a legalkalmasabb tájékoztatási csatorna a bajnoki lebonyolítási rend megváltozásának közzétételére, amint arra sem, ha a női és a férfi mezőnyben is az egyik, a jobbak közé tartozó NB I-es klubtól a következő évtől el kell búcsúznunk – igaz, ennek közlése valóban nem az MKSZ feladata volna.

Németh Attila

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi