Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Nyolc közé kerülés a minimális elvárás

2011. augusztus 4. 12:09 © handball.hu

Megérkezett a magyar válogatott Leek-be, a 8. Női Junior Európa-bajnokság C-csoportjának helyszínére. Nem sokat pihenhettek a lányok, mert kora délután Golovin Vlagyimir edző 1 óra 15 perces edzés keretében alaposan megdolgoztatta a némi fásultságot mutató csapatot.

Gyurka János
Gyurka János
– Elégedett vagy? – kérdeztük az edzés végén Gyurka Jánost, a csapat vezetőedzőjét.
– Fogjuk rá... A célunk az volt, hogy belakjuk a sportcsarnokot, s kilazítsuk a hajnalban való kelés és az utazás fáradalmait, visszazökkentve ezzel a lányokat a megszokott ritmusba.

– Hogy sikerült a felkészülés? Elvégeztétek az eltervezett munkát?
– Nagyon jó hangulatban tudtunk dolgozni. Igaz, hogy az eleje egy kicsit húzós volt, mert a lányok nem végezték el azt a munkát maradéktalanul, amit megkaptak a nyári szabadság alatt, de ezt bepótoltuk. Négy hetet tudtunk együtt dolgozni a klubok pozitív hozzáállásával, melyet ezúttal is köszönünk nekik. Amit terveztünk, azt el tudtuk végezni.

– Mennyiben változott a keret a tavaszi selejtező mérkőzésekhez képest?
– Két poszton történt változás. Kikerült a beálló pozícióból Tarjányi Szilvia, aki nem nyújtott olyan teljesítményt, ami elvárható lett volna tőle. Helyette a ferencvárosi Kaiser Melitta kapott behívót a keretbe. Váltás történt a balszélen is, Mayer Maja Letícia helyett a győri Schatzl Nadine fogja rohamozni az ellenfelek kapuját. Továbbá kimaradt a jobbszélről a dunaújvárosi Takács Lili, helyére, de nem a posztjára keretbe került a székesfehérvári Kuhinkó Vivien.

– Volt sérülés a felkészülés alatt?
– Sok kisebb-nagyobb sérülés hátráltatott bennünket, ám ezeken hamar túlléptek az érintettek. Ennek ellenére két lány komolyabb sérülés miatt kiesett a munkából. Such Nellinek volt egy részleges szakadása a combközelítő izmában, ami két hétre kizárta a munkából. Planéta Szimonettának is volt egy részleges farizom szakadása, ami miatt őt is nélkülöznünk kellett hosszabb időre.

– Jókora kötés éktelenkedik Hornyák Dóri bal csuklóján. Mi a helyzet vele?
– Dóri sérülése friss keletű, a pénteki edzésen húzódtak meg a szalagok. Ő a viszonyokhoz képest rendben van, tud majd játszani a lengyelek ellen.

– Nem volt kockázatos, hogy Hornyák Dóra, Siska Pálma és Pásztor Bettina személyében három debreceni játékos a kiutazás előtt néhány nappal a saját klubjában edzőmérkőzést játszott? Akár meg is sérülhettek volna...
– A játékosok a klubok alkalmazottai, mi nem szabhatjuk meg, hogy mikor játszatják őket, s mikor nem. Ha egyes klubok úgy gondolják, hogy a felkészülési tervükbe bele illik a junior játékosok szerepeltetése, akkor nekünk vissza kell adni őket.

– Milyen következtetéseket vontál le a felkészülési mérkőzéseken elért győzelmek után, különös tekintettel a románok és a szlovénok elleni sikerre?
– Játszottunk hat felkészülési mérkőzést, melyeken már érződött, hogy a maximális terhelés után vagyunk. Az utolsó hét nagyon jól sikerült, két mérkőzést játszottunk a Siófok és a Veszprém ellen, s mind a két találkozót pozitívan tudtuk zárni. Láthatóan nagy dinamikával, nagy feszességgel tudtuk a hatvan percet végigjátszani. Amin mindenféleképpen javítani kell, az a védekezés agresszivitása, amely még nem volt megfelelő, de tulajdonképpen a játék gyorsasága, képe és menete pozitív volt mindenki számára.

– Tizennyolcan dolgozták végig a felkészülést, viszont csak tizenhat játékos utazott. Ki maradt ki, és miért?
– Takács Bianka és Pados Mónika maradt otthon, mint első számú tartalék játékos. Három beállós vett részt a felkészülésen, el kellett dönteni, ki az, aki kimarad. Kaiser Melitta az edzőmérkőzésen jól be tudott illeszkedni mind támadásban, mind pedig védekezésben, az edzéseken jó teljesítményt nyújtott, adott volt az utazó keretbe jelölése. Pados Mónika korábban már készült velünk, most visszafogottabb teljesítményt nyújtott. Mindkét lány edzésteljesítménye hullámzó volt, önbizalomban is volt elmaradásuk, de el kell mondanom, hogy rendkívül becsületesen dolgoztak, és nagyon nagy hasznára voltak a felkészülés során a csapatnak.

– Ha úgy adódik, menet közben be lehet hívni őket?
– Igen, a csoportmérkőzések után cserélhetünk játékost.

– A Magyar Kézilabda Szövetség által megadott keretben Such Nelli személyében csak egy jobbszélső van. Ha megsérül, akkor ki fogja helyettesíteni?
– Erről szó sincs! Szekerczés Luca a felkészülési mérkőzéseken végig stabil teljesítményt nyújtott, a jobbszélen ő lesz Such váltótársa. Ő még a fiatal kora ellenére is stabil játékot tud hozni, hiszen az első osztályú csapatoknak is négy-öt gólokat lőtt. A félreértést az okozhatta, hogy jobbátlövőben is kitűnően megállja a helyét.

– Milyen információitok vannak a csoportellenfelekről? A papírforma alapján melyik csapat gyengébb, és melyik erősebb nálunk?
– Sorrendben a lengyelekkel kezdünk, aztán jönnek a horvátok, majd a dánok. Mindegyik alakulat mérkőzéseiről vannak videofelvételeink az Európa-bajnokság selejtezőiből. Véleményem szerint, bár sokan elintézik egy kézlegyintéssel, az első mérkőzés a lengyelek ellen sem lesz könnyű. Én is úgy vélem, hogy talán még ők azok, akik ellen könnyebben tudunk majd játszani, bár az első mérkőzés mindig nagy drukkal jár. A horvátok győztek Lengyelországban a selejtezőn, s ez figyelemre méltó eredmény. Ők más jellegű játékot játszanak, értem ez alatt, hogy a beálló, az irányító és az átlövő kapcsolata a délszláv kézilabdára jellemző. Gyorsan támadnak le, rendkívül agresszíven és jól védekeznek, tehát az már egy nehezebb mérkőzésnek ígérkezik. A dánok tipikusan a gyors északi kézilabdát játsszák, nem annyira magasak, inkább lábbal rendkívül dinamikusak és a folyosóba való közbelövéseik, valamint az alsó és a talajra való lövéseik rendkívül veszélyesek lesznek.

– A D-csoportból jönnek az ellenfelek, Franciaország, Németország, Svédország és Szerbia küzd a továbbjutást érő két helyért. Bármelyik csapat jut tovább, lenne esélye ellenük a magyar együttesnek?
– Szerintem erről még korai beszélni. Nyilvánvalóan elsődleges kérdés, hogy meg tudjuk-e szerezni a továbbjutást érő első két hely valamelyikét. Térjünk vissza erre a kérdésre a csoportmérkőzések után.

– Végül, de nem utolsó sorban mi az elvárás a csapattal szemben, és a végső elszámolás során hányadik hellyel lenne elégedett?
– A szövetség elnöksége az első nyolc hely valamelyikének megszerzését tűzte ki célul. Véleményem szerint, ha a csoportból továbbjutunk, akkor meg fogunk táltosodni, olyan eredményt tudunk elérni, amivel mindenki boldog lesz. Ennek ellenére nem szeretnék számszerű jóslatokba bocsátkozni, annyit tudok mondani, hogy jól sikerült a felkészülésünk, jó hangulatban tudtunk dolgozni, és remélem, hogy ezt át tudjuk majd vinni a mérkőzésekre is.

Ahogyan az összes Eb-mérkőzést, a magyar csapat találkozóit is élőben követhetitek az Európa-bajnokság hivatalos honlapján.

A C-csoport mérkőzései

Augusztus 4. (csütörtök):
18.00 Dánia – Horvátország
20.00 Magyarország – Lengyelország

Augusztus 5. (péntek):
18.00 Lengyelország – Dánia
20.00 Horvátország – Magyarország

Augusztus 7. (vasárnap):
16.00 Dánia – Magyarország;
18.00 Horvátország – Lengyelország


Peter. H. Mann
Fotó: M.Beck


© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi