Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Mindenki átérzi a tét súlyát"

2011. március 24. 14:34 © handball.hu

Három napon keresztül Százhalombattán edzőtáborozott a magyar nőikézilabda-válogatott, amely most már csak a németek elleni világbajnoki selejtezőre koncentrál. Az összetartás tapasztalatairól Mátéfi Eszter szövetségi kapitány gondolatait olvashatjátok.

"Mindenki átérzi a tét súlyát"
Nagyon hasznosnak ítélem meg az elmúlt három napot, amelyre a kluboknak, klubedzőknek, valamint az elnökségnek köszönhetően nyílt lehetőségünk. Az összetartásra három célt jelöltünk meg: az első az Európa-bajnokság lezárása, kiértékelése, megbeszélése, a statisztikai adatok átnézése. Miután ennek pontot tettünk a végére, már csak a németek elleni két világbajnoki selejtezőmérkőzésre koncentrálunk.

A második terv az volt, hogy úgy ítéltem meg, most van lehetőség pár új, fiatal játékost kipróbálni. Bár a rövidtávú cél a két selejtező sikeres megvívása, de azért vannak hosszútávú terveink is, mint például az olimpia. A kettő között - ha kijutunk a világbajnokságra -, akkor ott cél a minél jobb szereplés, az első hét hely egyikének a megszerzése az olimpiai kvóta kiharcolásához. Ezért is ítéltük meg úgy, hogy most még van lehetőség kipróbálni pár játékost, de az áprilisi összetartáson - amikor egy edzőmeccset a brazilok, egyet pedig a hollandok ellen fogunk játszani - már speciálisan a németek ellen fogunk készülni.

A most behívott fiatalok, például Kisfaludy Anett és Szarka Adrienn hétről-hétre szépen teljesítenek a saját csapatukban, ezen kívül a posztok is fontosak. Anettet például a hármas pozícióban és beállóban is tudjuk használni. Soós Viktória pedig balkezes átlövő, aki a Vácban kiválóan teljesített a nemzetközi kupákban. Kíváncsiak voltuk arra, hogy ezek a lányok itt, ebben a közegben mire képesek. Bár az elején egy kicsit megilletődöttek voltak, ami persze természetes, ennek ellenére szépen dolgoztak. Azzal is tisztában vannak, hogy csak rajtuk múlik, hogy a kerettagság hosszú-, vagy rövidtávon működik majd.

A harmadik célunk a taktikai elemek gyakorlása volt védekezésben és támadásban. Ez azért is volt hasznos, mert egyből kiütközött az összeszokottság hiánya, mivel a magyar válogatott nem egy csapatra épül, ahol nap mint nap együtt kézilabdáznának a játékosok. Ezért is próbáljuk meg kiharcolni, hogy minél többet együtt készüljön a gárda. Az első edzésünk sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de utána szépen egymásra hangolódtak a lányok, és rendben tudtunk dolgozni. Úgy érzem, hogy a csapatban mindenki átérzi a két selejtezőmérkőzés súlyát.

Tegnap este olvastam, hogy Osmann helyett új edző érkezik a német válogatotthoz. Ez elsülhet jól és rosszul is. A legfontosabb, hogy a mi csapatunk legyen rendben. Kipróbáltuk a fiatalokat, a sérültjeink felépültek, és Ferling Detti személyében van egy nagy visszatérőnk is. Ő a fiatalok példaképe lehet, és az is. Az összetartáson is így dolgozott, ilyen volt a hozzáállása, és a játéktudását se felejtsük el. Olyan klasszis, olyan rutinos kézilabdázó, akinek pont az ilyen meccseken van helyén a szíve, az esze, és tudja, hogy mit kell csinálni. A lényeg, hogy ne sérüljön meg senki, a legjobb felállásban tudjunk kiállni, azokkal a játékosokkal, akik ezt a feladatot a leghatékonyabban meg tudják oldani. Pálinger Kati vállalta a selejtezőt, visszatért Görbicz, Zácsik, Ferling... Biztos, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy legyűrjük Németországot, amelyről tudjuk, hogy nagyon nehéz ellenfél. Az ő keretüket is igen jó játékosok alkotják, de nekünk csakis az a célunk, hogy legyőzzük őket.

Mivel most tényleg összefogásra van szükség a magyar kézilabdán belül, volt egy olyan kérésem az edzőbizottsági ülésen, hogy az áprilisi völklingeni Húsvéti Tornára ne csak videóst utaztassunk ki, hanem az edzőbiztosság tagjait is, hogy információkat gyűjtsenek, élőben megnézzék a németek meccseit, és természetesen felvételeket készítsenek. Utána már lesznek friss információink, hiszen eddig csak a találgatások folytak arról, hogy egyáltalán ott lesznek-e velük az idősebb játékosaik, vagy sem, vagy arról, hogy egyáltalán ki lesz az edzőjük.

Mátéfi Eszter

Távozik Osmann, érkezhet Jensen
Többen is debütálnak a válogatottban

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi