Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Új hajnal virrad!"

2011. január 14. 9:47

Egyre több forrásból értesülünk arról, hogy átadás előtt áll a DVSC-KORVEX csapatának új, saját erőből finanszírozott edzőcsarnoka. Gellén András több helyen elmondta már, komoly céljai vannak, s ennek sarkalatos pontja a Loki kézilabda műhelyének megteremtése.

"Új hajnal virrad!"
A csarnok a debreceni kézilabda akadémia számára készült. A magyar sport-utánpótlásban annyi, de annyi helyen beszéltek már az utánpótlás fejlesztéséről, támogatásáról. Tervek és koncepciók, stratégiák és programok, aztán minden maradt a régiben. Ez a csarnok azonban már megvan, kézzelfogható, kitapintható. Gellén Andrást a www.dvsckezilabda.hu-tól Bagi Tibor faggatta a háttérinformációkról, s ő szokásához híven őszintén, kertelés nélkül válaszolt.

- Amikor megtetted székfoglalódat, hét évről beszéltél, illetve arról, hogy markáns nyomot szeretnél hagyni a csapat történelmében. A ma sikere, vagy a jövő építése, az utánpótlás fejlesztése volt a fontosabb?
- Nagyon fontos, hogy már most is érjünk el eredményeket. Ha egy szürke középcsapat lennénk ma, akkor kevésbé szívesen jönnének hozzánk kézilabdázni a fiatalok. Az utánpótlás kérdése éppen olyan fontos, mint a mostani első csapat helyzete, viszont az ide befektetett munka jóval később hoz gyümölcsöt. Lehet, hogy diófát már nem ültetnék, de hiszem, hogy az általunk felnevelt generációból fogok világklasszisokat látni.

- A Hódos Imre Sportcsarnokot városunk biztosítja csapatunknak. Ez nem elegendő?
- Évi ötszáz óra használatot kapunk, ezt majdnem kimerítik a felnőttek. Viszont ezen kívül van még három csapatunk, az ő edzéslehetőségük folyamatos problémát jelentett. Különböző iskolai tornatermekbe jártak, de olyan is volt, hogy egyszerűen semmilyen edzéslehetőség nem maradt számukra, az erdei futást leszámítva.

- Mikor érlelődött meg Benned egy saját kézilabdacsarnok megvalósítása? Része volt az eredeti elképzeléseknek, vagy később, a szükség hatására fogtál neki a munkának?
- Mikor betettem a lábam a Lokihoz, erre nem is gondoltam. Amikor szembesültem a helyzettel, akkor ugrott be ez az ötlet, s onnantól nem tétlenkedtem, állandóan azon gondolkoztam, hogy miként lehetne megvalósítani.

- Gondolom, felmértétek az anyagi, illetve a beruházási lehetőségeket. Hogyan esett a választás a helyszínre?
- A keresgélésnél az volt az első, hogy melyikbe fér bele egy 40x20 méteres pálya, a biztonsági zóna, valamint a kiszolgáló helyiségek szűken. Ennek a csarnoknak az ára is megfelelő volt, nem is mentünk tovább. A helyszín pedig nincs kint a városunk határában - bár nem is a belvárosban található -, innentől beindult a munka.

- Ez nem egy úgynevezett zöldmezős beruházás, hanem egy meglévő ipari csarnokot alakítottatok át. A kedvezőbb anyagi szempontok miatt született meg ez a döntés, vagy így gyorsabban jutottatok a végére?
- Eredetileg építkezésről volt szó, de a 30%-os beépíthetőség miatt egy 1500 m2-es csarnokhoz 5000 m2 területet kellett volna venni. Ez nagyon megdrágította volna a beruházást. Ekkor jött az ötlet, hogy már készen lévő, de üres ipari csarnokokat keressünk, ahová egy szabályos kézilabda pálya befér. Nem is beszélve arról, hogy a mostani ingatlan árak lejjebb vannak attól, mint ami egy új felépítése lenne. Az időről nem is szólva, hiszen így nyertünk egy évet.

- A debreceni Jégcsarnokon olvasható a felirat: készült az EU támogatásával. Ti használtatok fel pályázati pénzeket?
- Eleve úgy indultunk a beruházásnak, hogy ez teljesen önerős munka lesz. Az új létesítménynek a KORVEX Kft. a tulajdonosa, a cégem 2009-es eredményéből, a tartós beruházásra elkülönített részből valósult meg. Ezen összegre nem kellett megfizetnem a társasági adót, bár az adásvétel után nagyjából 10 millió forint illetéket, valamint a sportcsarnokká tételére költött összeg forgalmi adóját, 20 millió forintot az államkasszába fizettem. Így az állammal hozzávetőleg egálban vagyok: a kedvezményt visszafizettem más jogcímen. Tehát azt lehet mondani, hogy ez 100%-ig önerős beruházás.

- Mikor indult a munka, s mikorra szerettétek volna befejezni? Minden tervszerűen alakult?
- 2010 őszén kezdődött a beruházás, s az év végén csak a pályaborítás leszállítására vártunk. Ez utóbbi csúszott, így egy hónapot késik az átadás.

- Mikor lesz a csarnokszentelő? Hogyan áll az átminősítés, az engedélyeztetés ügye? Mikor lesz az első edzés a helyszínen?
- Remélem, hogy a sportlétesítménnyé való átminősítés nem szenved hátrányt, mivel minden előírásnak megfelel a csarnok. Az ünnepélyes átadást március-áprilisra gondolom, de a fiatalok egy-két hét múlva már tudnak ott edzeni.

- Kinek készült alapvetően ez a sportcsarnok? Melyik csapatok főhadiszállása lesz elsősorban?
- Döntő részben a három utánpótlás-együttesünk fogja használni, s ők adják az NB II-es felnőtt és ifi csapatot is. Tehát a fiatalok lesznek a „főbérlők”.

- Milyen mérkőzéseket lehet majd itt játszani? Időnként a felnőtt gárda edzéslehetőségét is megoldhatjátok itt?
- NB II-es, megyei bajnoki, edzőmeccsek tömkelegét tervezzük ide. Ha elkészült volna addig, december 28-án nem maradhatott volna el a Dunaújváros elleni felkészülési meccs. Tehát néha-néha a felnőttek is tiszteletüket teszik majd itt.

- Nyugtass meg, hogy ez nem egy rendezvénycsarnok lesz, hanem a sportcélok élveznek prioritást. Ugye nem fordulhat többet elő, hogy iskolai tornateremről-tornateremre kilincselünk, ha éppen a Hódos foglalt?
- Pont azért vágtuk a fejszénket ebbe a nagy beruházásba, hogy az utánpótlásunk otthonra találjon. Minden egyéb hasznosítás csak a kézilabda csapataink után következhet.

- Tervezitek más sportegyesületeknek kiadni? Vagy ezen még korai gondolkodni?
- Szeretném látni, hogy miként lakjuk be, hogyan alakul ki egy általános rendszer a kihasználásra. Minden más csak ezután jöhet, én nem szeretek másokhoz alkalmazkodni.

- Úgy hallottam, hogy egy általános és egy szakközépiskola kézilabdás palántái is használhatják a csarnokot. Ez már a kézilabda-akadémia része?
- Még tárgyalás alatt van, de a tervek szerint ez már a - jövőbeni - akadémia része lenne. A piramist fentről lefelé újra felépítenénk. Kézilabdás osztályokat csak iskolák tudnak indítani, de mi is hozzájárulnánk a teremmel, valamint az utaztatással. Remélem, egy-két éven belül a délelőtti holtidőket az iskolák teljesen kitöltik, reggel héttől este nyolcig folyamatosan üzemelnénk.

- A csarnok fenntartása a DVSC Kézilabda Kft. feladata lesz? Mennyi lehet ez éves szinten? Bevállalható ez az összeg, nem okoz a költségvetésben problémát?
- A DVSC ezt a csarnokot bérelni fogja, de ennek díja havonta egy átlagos felnőtt játékos bérezésének megfelelő összeg lesz. Tehát ettől nem borul a költségvetésünk, ráadásul a tervezett sporttörvény szerint az utánpótlásra fordított igazolt kiadások fedezésére igénybe lehet venni támogatást.

- Ez a csarnok már itt marad akkor is, amikor Te esetleg már nem irányítod a Lokit. Büszkén fogsz erre sétálni nyugdíjas korodban, s nyugtázod: lám, ezt is én hoztam létre a sport, a debreceni kézilabda jövőjéért?
- Remélem, sokáig fog állni a csarnok! A jól elvégzett munka szokott megelégedettséggel eltölteni egy rövid időre, de én utána már mindig egy új feladatot keresek magamnak a merengés helyett.

- Üde színfolt ez a létesítmény a honi kézilabdában. Sokan gratuláltak már? A társegyesületek, a kézilabda vezetői méltányolják a sport iránti elkötelezettségedet?
- Eddig elsősorban a szurkolóktól kaptam pozitív visszajelzést, de ez nekem pont elég. Más egyesületeknek is ajánlható ez az út, hogy kiürült ipari csarnokot próbáljanak megszerezni, s ehhez még támogatást is tudnának igénybe venni.

- A sportcsarnok egyértelműen a kézilabda utánpótlás-nevelés, a leendő debreceni kézilabda-akadémia bázisa. Úgy hallottam, a város vezetése kifejezte támogatási szándékát. Igaz a hír?
- Dr. Papp László alpolgármester úrral beszéltem, ő nagyon pozitívan állt hozzá a csapatunk jövőbeni terveihez és eme beruházáshoz.

- Mit szóltak az edzőink, játékosaink a létesítményhez? Vagy még nem is fogták fel igazán, mi is készült értük?
- Mindannyian egy csodának tartják. Az utánpótlás évzáró vacsora előtt a fiatalok bejárták, fényképeztek, alig akartak kimenni. Nagyon kíváncsian várom az első edzést!

- Két dolgot biztosan nem kell magyarázni: a győzelmet és a befektetett anyagiakat. Mit gondolsz, meg fog ez Neked valaha is térülni?
- Anyagiakban? Soha! Pénzre lefordítva annyit hozhat, hogy ha kinevelünk klasszis játékosokat, akkor azok kevesebbe fognak kerülni, mint ha valahonnan ide szerződtetnénk őket. Ám tényleges hasznot biztosan nem fog hozni...

- A kézilabda-akadémia működésében alapvető dolog az edzéslehetőség biztosítása. A környék, a régió tehetségeinek jelenthet ez vonzerőt?
- A győri csapat az egész országból összeszedte a tehetségeket. Mi szeretnénk, ha a Tiszántúl a miénk lenne: kollégiumi ellátással minden arra érdemes palántát be tudunk iskolázni. Tárgyi, személyi feltételekben nem lesz hiány, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy nálunk az összes tehetségből a maximumot kihozzuk. Ráadásul Debrecenben nem szedünk havi 10-15 ezer forint tagsági díjat.

- Megjelent a válság közepén Debrecen sportlétesítményeinek sorában egy új piros-fehér csarnok. Kinek az elismerése jelent Neked a legtöbbet? A gyerekek szemében tükröződő elégedettség?
- Igen, a gyerekek a legfontosabbak, ők a jövőnk. Emellett, mint említettem, a szurkolók elismerése is sokat számít nekem.

- Játék a számokkal: 200 millió forintos éves költségvetés, 377 millió forintos új csarnok. Esetleg igazolhattál volna egy-két világsztárt is a csapatba ezen a pénzen. Meg sem fordult ez a fejedben? Néhányan előbbinek biztosan jobban örültek volna...
- Én a csarnoknak örülök jobban! Persze, ebből a pénzből világsztárokat is hozhattunk volna, akik a felmarkolt pénzzel egy-két év múlva elhagytak volna minket. A csarnok itt marad, s az onnan kineveltek is jóval tovább fogják a mi szurkolóinkat boldogítani.

- A Loki-szurkolók minden olyan lépésedet, ami a csapatért szól, maximálisan elismerik. Értük is dolgozol?
- Igen, a drukkereket mindig első helyen szoktam említeni. Nagyon fontos, hogy a többi debreceni polgár is büszke legyen erre a csapatra.

- A csarnok a Monostorpályi-Leiningen utcák között található. Hogyan lehet a legegyszerűbben megközelíteni? Lesz elegendő parkolóhely? Van jó buszjárat is?
- 125 parkoló lesz, de mivel ez egy edzőcsarnok, szerintem még a fele is elég lenne. A buszközlekedés nem a legjobb, félórás váltásban megy egyik, vagy másik utcán. A buszközlekedéssel jobban ellátott Mikepércsi útról nyolc perc sétával megközelíthető azonban.

- Mekkora alapterületen valósult meg a létesítmény? A küzdőtér milyen méretű lesz?
- 1500 m2 a csarnok alapterülete, míg a küzdőtér 40x20 m, teljesen szabványos.

- Kívülről nem tűnik nagynak a csarnok, de belülről tágasabbnak érezhetjük. Hány légköbméteres?
- 12 000 lm3, a pályaborítás leragasztásánál felfűtöttük 32 fokra - na, ez volt egy hatalmas teljesítmény!

- Miből készült, s milyen színű lesz a padló? Milyen színűek lesznek a kapuk?
- Műanyag pálya, zöld színnel, a hatosok területét majd sárgára akarjuk festeni. A kapukat már láttam darabokban, fekete-fehéreket kaptunk.

- Az egyik oldalon lesz pár sor pad, a nézők részére. Hányan férnek el ott?
- Olyan 150 főnek lesz kényelmesen hely, sajnos többnek nem, mert a csarnok méreti adottak voltak, s ez a maximum, ami elfér.

- A csarnok másik oldalán vannak az öltözők, s még jakuzzi, szauna is lesz. Milyen érdekességet tudsz még elmondani?
- Lesz egy konditerem, gyúrói, edzői szoba. Bírói öltözőt is kellett kialakítani, meg szertárat. A csapatoknak négy öltöző készült. Ami nagyon kellett, az mind befért a meglévő irodák helyett.

- Lesz elektronikus eredményjelző? Hol helyezitek el?
- Az is megvan, a város felőli kapu fölött lesz.

- Szeretném, ha kihelyeznétek egy ilyesmi emléktáblát a csarnok főbejárathoz: „készült a DVSC-KORVEX saját beruházásában, a debreceni sport, a debreceni kézilabda-akadémia jövőjéért”. Gondolkozol ezen?
- Szó sem lehet róla! Aki oda bejön, az úgy is tudja, hogy miként készült. A többit nem kell fényezni.

- Igazán kuriózum, ami a Leiningen utca felőli főbejáraton lesz tervezve. Egy faragott, díszes székelykapu jelzi belépőinek: Új hajnal virrad! Ez a debreceni kézilabda jövőjébe vetett hitedet közvetíti felénk?
- Ez visszatérő motívumunk, ami itt, a Kárpát-medencei összmagyarság jövőképét hirdeti elsősorban. A székelykapun felül Papp-Váryné „Hitvallás” művének első versszaka lesz faragott formában. Lentebb pedig egy hegy mögül felbukkanó nap szórja fényét, s hirdeti: ÚJ HAJNAL VIRRAD! A kisajtón címer lesz, a tartóoszlopok motívumai még tervezés alatt állnak. A mű a várhosszúréti Ulman István és a krasznahorkaváralji Baffy Lajos vésői alatt fognak testet ölteni, felvidéki tölgyből. Ennek a székelykapunak csodájára fognak járni!

- Hét történelmi jelkép is kihelyezésre kerül a csarnokbelső hosszanti pillérosztói között. A hetes szám, mint misztikum, vagy szerencseszám dominál döntéseidben?
- Mondjam azt, hogy semmi misztikum? Hadd gúnyolódjanak más csapatok szurkolói, nem érdekel! A SZUD művészei vállalták a 40x4 m-es vászon megfestését: hét jelenet a magyar történelem dicsőséges, győztes lapjaiból. Eddig három kép biztos, négyen gondolkozunk még. Az első „Attila megsarcolja Rómát” lesz, valahol középen az „Eger vára megvédése a török túlerőtől” címet viseli majd. Az utolsó biztosan az 56-os forradalom emlékképe lesz.

- Nem félsz, hogy kihúzod a gyufát? Sokan már megint sportba kevert politikát fognak kiáltani.
- Nézd, amikor sikeresen megvívtuk a BL-selejtezőt, következett egy hét szünet a bajnokságban. Akkor, szeptember végén utánaszaladtunk a nyárnak Görögországba, egy pár napig úszkáltunk a tengerben. Közben eljutottunk a Meteorákhoz, ahol különös meglepetés ért a Nagy-kolostorban: a görög szerzetesek művészi alkotásainak csak egy része volt vallási témájú, sok-sok festményről a nagyon erős görög identitásuk köszönt vissza. Ezek legnagyobb részén a maroknyi görög hazafi a megszálló, török túlerőt öldökli. A mi őseink is többszázezer törököt küldtek a másvilágra, más megszálló nemzet fiai közül pedig kevesebbet. Ezt miért kellene szégyellnünk? Ez a történelmünk része!

- Javíthatatlan vagy... Elmondanád, miért fontos, hogy a magyar történelem jelképei megjelenjenek a sportcsarnokban? Vagy Te minden munkádban próbálod a magyarságtudatot éberen tartani?
- Igen, ez nekem egy kifejezési forma. Akár tetszik, akár nem, a kézilabdacsapat ennek egy hirdetőtáblája.

- Milyen belső és külső reklámokat terveztek még? Zászlók, feliratok, nap-hold-csillagok, mind-mind megjelennek?
- Reklámok itt nem lesznek. A két kapu feletti rész szabad, ide Komcsiék készítik a címereket: magyar, debreceni, Loki-címer, KORVEX-logó a város felőli oldalra. A másik kapu fölött az „Új hajnal virrad” köszön vissza, a csarnokon belül a mi kézilabdás jövőnkbe vetett hitünket hirdeti.

- Egy teljesen piros-fehér csarnok, amelyet egy teljesen piros-fehér érzelmű menedzsment hoz létre. Ez a szín, ez a csapat Neked már az örök szerelem?
- Igen, én még az ingeimet is így válogatom össze. Amikor a rendezvényekre egyes játékosaim lilában, zöldben érkeznek, akkor tudom, hogy ők csak átszállójegyet váltottak a Lokiba, én viszont nem. Sehol máshol nem tudnám magamat elképzelni, csak Debrecenben, és piros-fehérben, és ez így is marad, amíg élek! Remélem, még sokáig tehetek a köz javára. Talán még egy diófát is ültethetnék...

Forrás: Bagi Tibor - www.dvsckezilabda.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi