Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Európa kézilabda-fővárosa lehet Veszprém

2010. augusztus 26. 7:21

Sajtónapot tartott a Veszprém Barabás KC az arénában. Barabás Árpád bajnoki címről, Navracsics Tibor kézilabda-fővárosról álmodik.

Európa kézilabda-fővárosa lehet Veszprém
Az eseményen a klub vezetése mellett megjelent Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Mihalovics Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere, a Magyar Kézilabda Szövetség vezetői, a helyi civil mozgalmak, alapítványok képviselői, valamint az egyesület támogatói.

Élvonaltól élvonalig

A klub névadó elnöke, Barabás Árpád köszöntőjében összefoglalta az 1966-ban alapított egyesület történetét, kiemelve a 70-es évek sikereit – a bajnoki címet és a két Magyar Kupa-győzelmet – és az 1986-os az élvonalbeli búcsút. Majd a 2002-es évre tekintett vissza, amikor is átvette a csapat irányítását.

– Úgy érzetük, hogy tudunk segíteni a klubon, s képesek vagyunk olyan körülményeket teremteni, amely a továbblépés lehetőségét nyújtja – emlékezett vissza az elnök, majd felelevenítette az élvonalig vezető utat. Mint mondta, az alakulat már 2007-ben kivívta az elsőosztálybeli szereplés lehetőségét, akkoriban azonban még nem találták ideálisnak a körülményeket a feljebb lépéshez.

Két évvel később az NB I/B-ben megszerzett második helyezéssel ismét kivívták a jogot a feljutásra, s ekkor már vállalták is a szereplést a honi elitben. A cél az első idényben a bennmaradás volt, amelyet sikerült is teljesíteni, sőt, csak egy „hajszállal” maradtak le a középmezőnyről.

„Lassú, de biztos meneteléssel a dobogóig”

– Az elmúlt évek tapasztalatival felvértezve, a 297-szeres válogatott Gyurka János vezetőedző tapasztalatával, a szponzori háttérrel és a város segítségével a következő években lassú, de biztos meneteléssel a dobogót, sőt – ki merem mondani –, a bajnoki címet célozzuk meg – fogalmazta meg az első hallásra merésznek tűnő célt Barabás Árpád, majd hozzátette, hogy rengeteg munka áll a VBKC előtt. Mint mondta, egy komplett szakmai stábnak kell dolgozni, hogy az álom valóra váljon, s Veszprém, illetve a saját dicsőségükre újra bajnokcsapatot ünnepelhessünk a királynék városában.

Az egyesület a jövőben még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az utánpótlás-nevelésre. Szeretnék, ha néhány év elteltével a saját nevelésű játékosok adnák a felnőtt alakulat gerincét. Ennek érdekében a tavalyi évben nyolc általános-, illetve középiskolával született megállapodás. A fiatalok képzését Kissné Cziráki Rita fogja irányítani, Barabásné Adony Szilvia koordinálása mellett.

A grémium szintén fontosnak tartja a szurkolók igényeinek kiszolgálását, s azon fognak dolgozni, hogy a nézőszám folyamatosan növekedjen. A célok elérése érdekében elnökség fog alakulni a csapat körül, s különböző civilszervezeteket is bevonnak a munkába.

„Veszprém Európa egyik kézilabda-fővárosa lehet”

Navracsics Tibor gyerekkora egyik meghatározó élményének titulálta az előd, Bakony Vegyész együttesének sikereit, a jelen alakulatát, illetve annak vezetését pedig az alábbi két szóval jellemezte.

– Akarat és polgári virtus. Ugyanis nem kis akarat kellett ahhoz, hogy valaki újraélesszen egy olyan, már-már halódó sportágat, amelynek nagy elődei vannak, hiszen az emberek az elődök sikereihez mérik a ma teljesítményét – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

– Az akarat azonban nem lett volna elégséges – tette hozzá –, ha nincs Barabás Árpád polgári virtusa, aki odaállt egy kezdeményezés mellé, s pénzt, idegrendszert, szabadidőt áldoz, hogy az együttes megmaradjon, felkapaszkodjon a legjobbak között. Sikeres üzletemberként kellő körültekintéssel, óvatossággal a közjó érdekében cselekszik, s nem csak a klubért, hanem Veszprém hírnevének öregbítéséért hoz áldozatokat. Értékelni kell, hogy van olyasvalaki, aki a közösségért áldoz, hogy Veszprém ott legyen a sporttérképen – méltatta a klub első emberének érdemeit a politikus.

– Bízom benne, hogy a Barabás KC az MKB-hoz hasonlóan eredményes lesz, s Veszprém a kézilabda magyarországi fővárosa lesz. Sőt, ha idővel szaporítani tudják a sikereket, akkor Európa egyik kézilabda-fővárosa lehet.

„Az egyesület sikere a város sikere is”

Porga Gyula sportügyekért is felelős alpolgármester lelkiismeret-furdalásáról beszélt, hiszen – mint mondta – a veszprémi sportegyesületek sokkal jobban teljesítenek, mint amennyi támogatásban részesülnek. Azonban azt is hozzátette, hogy a városvezetés ismeri az egyesületek gondjait, s tudják, hogy a kluboknak nem feltétlenül több pénzre, esetenként „csak” több odafigyelésre van szükségük.

– Örülök, hogy a tavalyi évben sikerült megállapodást kötnünk az oktatási intézményekkel, amely garanciája lehet az egyesült jövőképnek. Kívánom a csapatnak, hogy teljesítse a kitűzött célt, amelyhez minden segítséget meg fogok adni, hiszen az egyesület sikere a város sikere is – húzta alá a városvezető.

A sajtónap további részében Bognár András marketing-szakember ismertette részletesen a Veszprém Barabás KC terveit, majd kerekasztal-beszélgetések formájában lehetőség nyílt kötetlen eszmecserékre a gárda szakmai terveiről, a sportág helyzetéről, s a civil mozgalmakkal való együttműködésről.

Forrás: www.vehir.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi