DB Error: unknown errorSELECT DISTINCT h.id FROM hirek h LEFT JOIN hirek_kategoriak hk ON h.id = hk.hirek_id WHERE (h.torolt=0 OR 0) AND (hk.kategoriak_id=0 OR 1) AND (h.evil IS NULL OR h.evil=1) ORDER BY h.prioritasos DESC, h.datum DESC [nativecode=1 ** Can't create/write to file '/var/tmp/MYysD10I' (Errcode: 28 - No space left on device)] - PS_SELECT_ARTICLE_LIST Az élvonalon túl | handball.hu - kézilabda
Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Az élvonalon túl

2010. május 12. 13:22 © handball.hu

A hétvégén zárul a felnőtt NB I-es bajnokság, ahol már csak néhány megválaszolatlan kérdés maradt. Nézzük, mi a helyzet az utánpótlás-csapatoknál, illetve az alsóbb osztályokban!

Az Érd csapata
Az Érd csapata
Az utánpótlás
Az NB I. ifjúsági bajnokságot nagy fölénnyel nyerte a Győri ETO csapata.

Ma van az utolsó forduló, tehát a pontszámok még változhatnak, de a helyezések biztosan nem (a Fradi egymás ellenije pozitív a Csabával szemben és negatív a Lokival szemben):
1. Győr 13
2. Debrecen 7
3. FTC 5
4. Békéscsaba 3

Az NB I. serdülő bajnokság az utolsó mérkőzésen dőlt el formailag, a Győri ETO lett a bajnok, aki az ősszel a Népligetben aratott győzelmével került lépéselőnybe a legfőbb riválisához képest. A második a Ferencváros lett, a többiek nem tudtak felnőni ehhez a két csapathoz.

Itt is rendeznek még csütörtökön meccset, ami a bronzról dönt (Vásárhely-Csaba):
1. Győr 14
2. FTC 13
3. Csaba 3
4. Vásárhely 2

Az Országos Serdülő Bajnokság győztese a Győri ETO.

Az Adidas '94 bajnokság nyertese a Győri ETO.

Az Adidas '95 bajnokságot a Ferencváros nyerte.

NB I/B, keleti csoport
Az NB I/B keleti csoportjában az utolsó előtti fordulóban eldőlt, hogy a bajnokságot az Újbuda nyeri. A klubvezetés egyelőre úgy nyilatkozott, hogy szeretnék vállalni az NB I-es szereplést, de még kétséges, hogy meglesz-e ehhez az anyagi háttér. Az újbudaiak fő szponzora a kerületi önkormányzat, így sok múlik rajta, mennyivel száll be a következő szezon támogatásába.
Ugyanitt az ifjúsági bajnokság győztese az FTC II. csapata lett.

NB I/B Kelet felnőtt:
Egy forduló még vissza van, de a dobogósok kiléte már biztos, a negyedik helyért pedig pont egymás ellen játszik a Fradi és a Bőcs szombaton:
1. Újbuda 40
2. Hajdúnánás 37
3. Gyöngyös 34
4-5. FTC - Bőcs 28-28

NB I/B Kelet ifi:
Itt is van még egy forduló hétvégén, de a lényeg már eldőlt:
1. FTC 47
2. Főgáz 44
3. Hajdúnánás 43
4. Orosháza 36
5. Spartacus 35

A Szpari elvileg még előzhet, de az Orosháza Tökölre megy, ahol valószínűleg nyer is. A Főgáz illene, hogy nyerjen a Csorvás ellen, így elvileg az ő második helye is meg lesz.

NB I/B, nyugati csoport
A nyugati csoportban már két fordulóval a vége előtt bebiztosította bajnoki címét az Érd. A csapat egyértelműen indulni kíván jövőre az első osztályban, bár itt is felmerülnek kétségek. A keretet nagyrészt rutinos, de virágkorukon már túl lévő, egykori NB I-es játékosok alkotják, akik zömükben azért igazoltak az NB I/B-be, mert ott már kisebb a fizikális terhelés. Kétséges, hogy szeretnének-e ismét az első osztályban szerepelni, és ha vállalnák is, ezzel az erőnléti állapottal már nem sokra jutnának. Problémás a létesítmény-helyzet is: bár a városban van két kiváló sportcsarnok is, egyelőre mindkettőnek lakat van az ajtaján, és a kézilabdázók egy sátras csarnokban játszanak, ami az első osztályra egyértelműen alkalmatlan.
Az ifjúsági bajnokságot itt a Győri ETO II. csapata nyerte.

NB I/B Nyugat felnőtt:
Itt is hátra van még egy kör, de már minden eldőlt (a Győr egymás ellenije pozitív a Szekszárd ellen):
1. Érd 49
2. Győr 45
3. Szekszárd 43
4. Kispest 33

NB I/B Nyugat ifi:
Itt is hátra van még egy forduló, az Érd a kétpontos Tolnát fogadja az utolsó fordulóban, szóval a sorrend valószínűleg már nem fog változni.
1. Győr 49
2. Érd 40
3. Szekszárd 39
4. Kozármisleny 36

Az NB I-re pályázók
Az már korábban eldőlt, hogy az NB I. két kiesője a Kiskunhalas és a Hunnia lesz. Bár a Hódmezővásárhely valószínűleg anyagi okokból nem tudja vállalni jövőre az első osztályt, a két kieső olyan rossz financiális helyzetben van, hogy nekik a bennmaradást valószínűleg nem fogják felkínálni. Ha az Újbuda és az Érd is feljut, akkor tehát a két másodosztályú csoport második helyezettjei jutnak sorra. (Az MKSZ mostani eljárása az, hogy feltöltik a keretet, ha akad 12 csapat, aki tudja és akarja vállalni az NB I-et.) Keleten ezüstérmes a Hajdúnánás, Nyugaton a Győri ETO II., utóbbi értelemszerűen nem juthat fel, a bronzérem a Szekszárdé. A Szekszárd mindenképpen szeretne feljutni, és a nánásiak is pályázni szeretnének. Mindkét klub megfelelő utánpótlással is rendelkezik, így ez sem lehet döntő. Egyelőre nagy a találgatás, hogy kit kínálnak meg, nem lehetetlen egy osztályozó sem a két csapat közt.

A második vonal
Ami a második vonalat illeti: Kelet-Magyarország mindhárom NB II-es csoportjának győztese élni kíván az NB I/B-s indulás jogával, Nyugaton várhatóan csak egy feljutó lesz, a másik kettő nem tudja vállalni a másodosztályt. Keletre esik ki a Halas és a Vásárhely is (ha beadják a nevezést NB I/B-re). Így tehát Keleten a 14 csapatos bajnokságra lesz 15 jelentkező, Nyugaton pedig (a Hunniát is ideértve) mindössze 12, attól függően, hogy a Nánás és a Szekszárd indulhat-e az NB I-ben, ez még változhat. Ezért várhatóan egy vagy kettő budapesti csapatot (a Főgáz, a Fradi és a Spartacus jöhet szóba) átraknak a Nyugati csoportba (ott amúgy is van már három bp-i csapat, a Vasas, a Kispest és a Hunnia). A Ferencváros szívesen vállalná II. csapatával a Nyugati csoportot, de sokan nem néznék jó szemmel, ha évente még itt is összefutna kétszer a hazai utánpótlás-nevelés két fellegvára, a Fradi és a Győr.

A DVSC II. megnyerte a megyei bajnokságot, jövőre NB II-esek lesznek, céljuk az NB I/B-be jutás. A Békéscsaba is szeretne II. csapatot indítani, ők valószínűleg a rövidebb utat választják: a pénzhiánnyal küszködő Gyula csapatát veszik át (amennyiben a Gyula nem esik ki), és így fognak jövőre Békéscsaba II. néven szerepelni. Ez viszont azt mozdítaná előre, hogy a Ferencváros kerüljön Nyugatra, hogy ne sajátíthassák ki a Keleti csoportot a nagy NB I-es utánpótlás-nevelő klubok.

N. A.

© handball.hu

További hírek