Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Nem kaland, új feladat

2007. június 7. 9:02 © handball.hu

Imre Vilmos kinevezése a Dunaferr női csapatának vezetőedzőjének, ne szépítsük a dolgokat, több oldalon is érzelmeket, netán indulatokat is kiváltott. Megkerülhetetlen, hogy először ne ezek után kutakodjunk.

Nem kaland, új feladat
- Gondolom, tudja, azok, akikkel megegyezett a férfi utánpótlás vezetésével, döntése után most nem repesnek az örömtől...
- Az én szerződésem lejárt a férficsapatnál. Nem velem képzelték el a jövőt. Én pedig úgy éreztem, a szakmai továbblépésemhez szükséges az első osztály. Valóban volt szóbeli megállapodás, de a Szeged elleni sorozat idején nyolc első osztályú megkeresés érkezett. Ez pedig nem hétköznapi eset. Nem igaz az, hogy már januártól készítették a helyemet a Dunaferr női kézilabda-csapatánál. Mint ahogy az is hamis állítás, hogy én fúrtam meg Kovács Pétert. Első kérdésem az volt, amikor a női csapat vezetői megkerestek, mi lesz Kováccsal. Azt válaszolták, mindenképpen újítani akarnak. Tudom, hogy neheztelnek rám a férficsapat vezetői, de ők hoztak egy döntést, amit én elfogadtam. Most én hoztam egy döntést, ezt pedig nekik kell elfogadni.

- Még egy piszkálódó kérdés. Ha netán jövőre bronzérmes lesz a női csapata, ezzel elégedetlenek lesznek, és felállítják...?
- Akkor távozom. De nem elsősorban a helyezésről tárgyaltam a vezetőkkel. Viszonylagosan a legjobbnak kell lennünk, és harcos, küzdő játékot kell produkálnunk. Hogy ez majd milyen helyre lesz elegendő, ki tudja? Bár a bronzérem is lehet halovány, meg nagyon fényes.

- A következő lehet, hogy nem is lényeges kérdés, de felteszem. Soha nem foglalkozott női társasággal. Másképp kell majd vezetni Ferlingéket?
- A kézilabda az kézilabda. Különben is három nővel élek együtt, s van még öt húgom is. Tudom, hogy a női lelkeket ápolgatni kell, és persze nem szállhat el az agyam a hölgyek között. A stílusra ügyelnem kell. Aki ismer, tudja, igyekszem korrekt, tárgyilagos lenni - akár a bírókkal szemben is -, mert mindig elismerem, hogy aki dolgozik, az hibázik is. Azt azért nem szeretem, ha a játékvezetők nevelni akarnak, vagy kioktatnak. Szakmailag pedig eltelik majd egy kis idő, hogy megismerjem a magyar női mezőnyt és a saját csapatomat. A gárda igazi arcát majd tavasszal fogja megmutatni. A felkészülést is úgy tervezem, hogy minél több információval rendelkezzem, azaz olyan edzőmérkőzéseket kötünk le, amelyekből a magyar női csapatokról tanulni lehet. Egyébként érdekes a megfigyelésem, a magyar női kézilabda sokkal durvább, mint a férfi. Sok a tisztátalan, fejre, nyakra mért ütés. A férfiaknál jobb a lábmunka, ezáltal ők testtel ütköznek. Na látja, ez a gyorsabb, jobb lábmunka máris cél lehet a női csapatnál. Kevesebb lesz a kiállítás.

- Egymást váltották a csarnokban a fiúk, a lányok. Imre Vilmosnak mi tetszett a női Dunaferr munkájából? S min változtatna már az elején?
- Elsősorban az edzések tetszettek. A férfiak, a nők is nagyszerű edzésmunkát végeztek. Tehát a hozzáállással semmi gond nem lehet a jövőben sem. A játékot magasabb támadásszámban képzelem el. Magabiztosabb védekezésre lesz szükség, jobb kapcsolattal a kapusokkal, majd utána jöhet a felépített, lerohanásos játék.

- Ehhez meglesz a megfelelő játékoskerete?
- Kilencven százalékban már megvan. Két-három játékossal tárgyalunk még. Ezért figyelem a játékosokat, külföldieket is, persze csak videófelvételeken, és majd lesznek tanácsaim az erősítésre.

- Netán jönnek a dán, a norvég játékosok?
- Azért azok nem. Inkább szerb, orosz légiósok jöhetnek számításba.

- Mátéfi Eszter távozásával a szakmai stáb felállását újra kell gondolni. Önnek fontos a pályaedzői poszt?
- Nagyon fontos. S mivel női csapatot vezetek, ezért női pályaedzőt alkalmazunk. Ő pedig Sirina Irina lesz, aki egyúttal a kapusedzői feladatokat is ellátja. Nagyon jó a kapcsolata a lányokkal. Szeretném, ha Bakos István egy évig még maradna Irina mellett, de tudom, hogy sok kedvező ajánlata van. Mátéfi Eszter döntését pedig teljes mértékben megértem, egy kicsit hasonlít az ő döntése az enyémhez. Sok sikert kívánok neki.

- Imre Vilmosról kialakult egy kép, hogy jó pedagógiai vénával rendelkező nevelőedző. Nem érzi ezt egy kissé skatulyának?
- De igen. Egyik oka a döntésemnek ez volt. Nem akartam ismét ezt a ruhát felvenni . Persze szép munka az utánpótlással foglalkozni, de én bizonyítani akarok a felnőtteknél. Ami pedig a nevelést illeti, számomra inkább - természetesen a főiskolán kívül - a szülői miliő, édesapám, édesanyám pedagógiai módszerei a meghatározóak. Ők mondták: mindenki foglalja el azt a helyet, amit kiharcolt magának.

- Akkor most ez a munka egy nagy kaland Imre Vilmos számára?
- Egyáltalán nem. Amióta döntöttem, rettenetesen érdekel az új feladat. Nagyon várom. Már sok mindenen gondolkodom. Hogy alakul ki egy új csapatjáték, amely jobb lesz, hatékonyabbb...

- Rövidesen találkozni fog Kiss Szilárddal, a férfiak új edzőjével...
- Amikor itt volt a női csapatnál, már akkor is sokszor kértem a tanácsait. Nagyon jó a kapcsolatom vele. A legnagyobb szurkolója leszek neki és a férficsapatnak is. A hidat magad mögött sose égesd fel! Ezt is apámtól tanultam. Tudom tehát, hogy sokat köszönhetek a Dunaferr férficsapatának, vezetőinek.

Dunaújvárosi Hírlap

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi