Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Baba" és az arany középút

2007. május 2. 18:25 © handball.hu

Balogh Barbarával, a Dunaferr beállósával egyik iskolatársa készített egy nagyobb lélegzetű interjút, melyet itt, a handball.hu-n olvashattok.

"Baba" és az arany középút
- Barbi, a főiskola mennyire fér össze az aktív élsporttal?
- Szerintem meg lehet oldani a kettőt egymás mellett, de nem könnyű. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen könnyen és gyorsan megy a tanulás, így soha nem volt gondom azzal, hogy edzésre menjek, vagy tanuljak inkább.

- A csapatból többen is nappali tagozaton járnak ide a főiskolára. Te miért a levelezőt választottad?
- Előfordul, hogy még így se jutok be az órákra, ezért előrelátóan úgy gondoltam, így egyszerűbb lesz a tanulást megoldanom.

- Milyen szakra jársz, és miért választottad pont ezt?
- Kommunikáció-művelődésszervező szakos vagyok. Nem árt, ha el tudok igazodni a média világában, hiszen sose tudhatom, mit hoz az élet. Elképzelhető, hogy a pályafutásom után ezen a területen fogok elhelyezkedni.

- Milyen idegen nyelveken beszélsz? Mennyire tartod fontosnak a nyelvtanulást?
- Németből van egy középfokú nyelvvizsgám. Még régebben elkezdtem angolt tanulni, ezt folytatni szeretném, és idővel talán még a spanyolnak is szívesen nekilátnék. A sport szempontjából mondhatom, hogy akik külföldre szerződnek, azoknak kell egy bizonyos fokú nyelvtudás, mert a legtöbb országban angolul beszélnek a légiósokkal.

- Hogyan kerültél Dunaújvárosba? Miért a Dunaferrt választottad?
- Kiss Szilárd szemelt ki egy junior válogatott - Dunaferr edzőmeccsen. Idehívtak, én meg természetesen igent mondtam a világ egyik legjobb csapatának invitálására.

- Eszedbe jutott már, hogy mit csinálnál mostanság, ha nem a kézilabdát választod?
- Valószínűleg nappali tagozaton tanulnék magyar-történelem szakon, és tanár lennék idővel. Ezek a tantárgyak mindig is érdekeltek. Viszont nem igazán tudom kézilabda nélkül elképzelni az életem.

- Sportos családból származol. Édesanyád kézilabdázott, édesapád élvonalbeli labdarúgó volt. Sorsszerű volt, hogy élsportoló lettél? Rögtön a kézilabda mellett döntöttél?
- Elsődlegesen a mozgás öröme volt fontos. Akkor még nem gondoltam, hogy egyszer a sportból fogok megélni. Először focizni szerettem volna - sokszor beálltam, amikor apa a bátyámmal játszott. Ám ahogy idősödtem, egyértelművé vált számomra, hogy a kézilabdát választom.

- Legizgalmasabb meccsed? Legszebb emléked?
- Sok szép pillanatot éltem már meg, és remélem, még több is van előttem.

- Ha három kívánságod lenne szakmailag és magánemberként, mik lennének azok?
- Bajnoki cím, BL győzelem, válogatottság. Diploma, egészség a családomnak, és boldog hosszú élet.

- Ha megtehetnéd, hogy újrakezdd az életed, változtatnál-e? Ha igen, akkor mit?
- Semmin sem változtatnék.

- Mire vagy igazán büszke játékosként és a privát életedben?
- Magánemberként a családomra, akik egy biztos háttér mögöttem, és mindig kitartanak mellettem. Játékosként pedig, hogy a Dunaferr csapatában játszhatok.

- Milyen terveid vannak a jövőben?
- Civilként a diploma jövőre, majd egy második diploma. Szakmailag pedig egy bajnoki címet, és valamilyen rangos kupát megnyerni a Dunaferrel, valamint idővel beverekedni magam a válogatottba.

- Bár nagyon fiatal vagy még, de gondolkoztál már azon, mit csinálsz, ha befejezed az élsportot?
- Vannak terveim, de remélem, sokára kell csak igazán elgondolkoznom ezen a kérdésen. Szeretnék a kézilabda mellett maradni, viszont nem edzőként, hanem sportpszichológusként. Nagyon érdekel ez a szakma. Szerintem nagy szükség van rá nemcsak a kézilabdában, hanem az egész magyar sportban.

- Mivel érdekel a pszichológia, maradjunk egy picit ebben a témában. Hogyan lehet egy sikert, vagy épp egy sikertelenséget feldolgozni? Számodra melyik nehezebb?
- Nehéz kérdés, mert embere válogatja. Mindkettő feldolgozása nehéz, és veszélyes is egyben: más és más okból. A sikertelenséget mindig nehezebb. Nem szabad egy-egy kudarcon, vereségen sokat mélázni, rágódni, mert könnyen gödörbe kerülhet az ember. A sikert ellenben soha nem kell megmagyarázni. Viszont nagyon kell vigyázni, és nem szabad túlértékelni, mert könnyen elszállhat az ember. Pillanatokon belül át lehet esni a másik végletbe. Én az arany középútra voksolok.

- Most egy kis párkapcsolati pszichológia. Élsportolóként szerinted kivel könnyebb: egy sportolóval, vagy egy civillel? Annyit elmondhatunk, hogy jelenleg facér vagy.
- Valóban nincsen most párom. Ez megint egy összetett, és nem egyszerű kérdés. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya, és mindkét esetben vannak kivételek. Egy civil nehezen érti meg, hogy nálunk ünnepekkor is edzés vagy meccs van, kevés a szabadidőnk, sokat edzőtáborozunk, utazunk, és még sorolhatnám. De van, aki ezt elfogadja. Ugyanakkor, ha sportoló a másik fél, ő mindezeket érti, hiszen benne van. Ám könnyen előfordulhat, hogy ellentétes idősíkban "mozognak", és ezért kevés időt tudnak együtt lenni. Szóval én ebben az esetben is azt a bizonyos arany középutat választanám.

- Mennyi időd marad a szórakozásra?
- Általában kevés, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy megfelelően regenerálódjunk, ebbe nem igazán férnek bele a sorozatos bulik.

- Ha van szabadidőd, mivel töltöd?
- Legtöbbször a barátaimmal vagyok. Szeretek moziba járni, olvasni, és meccsekre is kijárogatok.

- A kézilabda mellett szoktál még sportolni valamit? Figyelemmel kíséred a többi sportágat is?
- Aki szinte egész nap mozog, lételeme a mozgás. Így vagyok ezzel én is. Ha időm engedi, eljárok fallabdázni, úszni. Rendszeresen kilátogatok meccsekre, vagy a tv-ből kísérem figyelemmel, legyen az foci, hoki, vízilabda, röplabda, vagy kajak-kenu.

- Dunaújvárosi évek?
- Pest után nehéz volt megszoknom a nyugalmat, de már szeretem és azt hiszem, kötődöm is a városhoz egy picit.

Végezetül jó erőt és egészséget kívánok ahhoz, hogy kívánságaid és terveid valóra váljanak!

Rompos Csilla Rita

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi