Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Zsiga kiéli szakmai igényét Halason

2006. március 20. 17:24 © handball.hu

Egy hónap híján három esztendeje Kiskunhalason dolgozik Zsiga Gyula, aki a levezetés szándékával érkezett a Bács-Kiskun megyei városkába, ám úgy érzi, megújult, s kellőképpen feltöltődött. A szakember a handball.hu-nak adott interjúban elmondta, olyan kis "szigeten" dolgozhat, ahol kiélheti szakmai igényét, bizonyíthatja rátermettségét, de ha esetleg hiánya lenne, a válogatottnál folytathatja a munkát. A kiskunhalasiakkal újabb egyéves szerződést kötő tréner múltról és jelenről, a klubjáról és a nemzeti csapatról is mesélt.

Zsiga kiéli szakmai igényét Halason
"Furcsán alakult a pályafutásom, a Cornexitől történő eltávolításom nagy törést okozott az életemben. Levezetni akartam, így kerültem 2003 áprilisában Kiskunhalasra, ahol egy 10. helyen lévő, kiesés ellen küzdő csapatot vettem át a másodosztályban. Célunk az volt a hátralévő hat meccsen, hogy bennmaradjunk. A csapatnál újratöltődtem, összejöttek a dolgok, támogatókra leltem, visszanyertem a hitemet. A Halas ezt követően feljutott az élvonalba, tavaly a kilencedik helyen zárt, most pedig bejutott a legjobb nyolc közé" - mondta Zsiga Gyula.

- Milyen célkitűzéssel vágtatok neki a szezonnak?
- Szerettünk volna bejutni a legjobb nyolc közé, ez sikerült, sőt, ha egy pontot még szerzünk a Békéscsaba ellen, akkor az alapszakaszt a 7. helyen zárjuk, tehát két bónuszponttal folytathatjuk a rájátszásban. De akkor sem lett volna tragédia, ha nem sikerül. Az a jó ebben a közegben, hogy mindenki imádja a csapatot. A költségvetés negyedrészét a város adja, ez Fehérvárhoz, vagy Debrecenhez képest elenyésző, mégis a helyi vezetők mindent elkövetnek, hogy a csapat létezzen.

- Az előrelépés szándékától vezérelve van hosszú távú koncepciója a klubnak?
- Minden év elején leülünk a vezetőkkel, s megbeszéljük, hogyan tovább. Mindig akkor tudunk célt kitűzni magunk elé, amikor már látjuk anyagi lehetőségeinket, a kialakuló keretet. A klub vezetése fantasztikus, itt év közben nem fogy el a pénz, mindig az van, amiben megállapodtunk. De ennek megfelelően reálisan csakis egy évben gondolkodhatunk. Elárulom, már az is biztos, a következő szezonban Kiskunhalason maradok.

- A csapatban nincs több, mint amit a jelenlegi helyezés mutat?
- Jó kérdés. Keretünket olyan játékosok alkotják, akik máshol vagy nem kellettek, ám nálunk bizonyítási lehetőséget kaptak (mint Kocsik Viktória) vagy fiatal kézilabdázók, akik idekerültek, hiszen máshol nem jutottak elegendő játéklehetőséghez. Azt kell mondanom, a csapat inkább erőn felül teljesít! Főleg annak tükrében, hogy két olyan játékosom is megsérült, akik a védekezésben, belső posztokon kulcsszerepet töltenek be. Sokan azt mondják, Kiskunhalas visszalépés a számomra. Tévednek. Ez az a hely, ahol végre nyugodt körülmények között dolgozhatok, ahol kapok visszajelzést a munkámra vonatkozóan. Ez egy kis sziget, ahol kiélhetem szakmai igényemet, bizonyíthatom rátermettségemet, s ha esetleg hiányom lenne ezen a téren, akkor a válogatottnál kapok még lehetőséget.

- Ha már szóba került a válogatott, úgy tűnik, Németh Andrással tökéletes párost alkottok...
- Igen, barátságunk még arra az időszakra vezethető vissza, amikor a Vasasnál dolgoztam. Hogy mi a titok? Szakmai kérdésekben közel azonos az elképzelésünk, félszavakból is megértjük egymást. András karizmatikus egyéniség, aki a maga feje után megy, de velem megosztja elképzeléseit, ad a véleményemre. Azt hiszem, pont jól kiegészítjük egymást, ha ő kiabál, én simogatok. A világbajnokságon vált egyértelművé számunkra, egy embert leamortizálna a feladat, még 50-50 százalékos megosztottsággal is alaposan elfáradtunk.

- A válogatott áprilisban háromszor is megmérkőzik a norvégokkal. Mennyire lesz új a csapat?
- Azt már a világbajnokság előtt elmondtuk, aki akkor a keretben helyet kapott, a legjobb volt. De ez nem jelent bérelt pozíciókat. Főleg balátlövő, irányító és beállós posztra keresünk embereket. Így juthat szóhoz Tomori Zsuzsa, aki Mocsai Lajos kezei alatt komoly játékossá formálódott.

- Kapusposzton mi lesz?
- A neveket illetően nem tudok konkrétummal szolgálni. Az tény, Pálinger Katalin hiánya nem könnyíti meg a dolgunkat.

handball.hu (pl)

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi