Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Véget ért a német bajnokság

2017. május 21. 21:32 © handball.hu

Bár a bajnok régóta ismert, és a dobogó is korábban kialakult, az utolsó napokra is maradtak érdekességek - főként finanszírozási problémák miatt. Németh Attila írása.

Véget ért a német bajnokság
Abban tulajdonképpen már a szezon kezdete előtt biztos volt mindenki, hogy a Bietigheim együttese nyeri a bajnokságot, és már fordulókkal a vége előtt matematikailag is bebiztosították a címet. Így az utolsó napon rendezett csúcsrangadóra csak egy kérdés maradt: hibátlan mérleggel tudja-e zárni Martin Albertsen együttese a szezont. Idegenben is nagyon simán, 22-33-re verték a címvédő, idei ezüstérmes Thüringer HC-t, ezzel a bajnokságban minden mérkőzést megnyertek, a 26 fordulóban 52 pontot szereztek. A THC nagyon sok éve nem kapott ki hazai pályán tíznél több góllal senkitől.

Érdekesség egyébként, hogy a THC az idei szezonban 44 pontot szerzett. Tavaly 43-at (ugyanilyen lebonyolítási rendszerben), és ez elég volt a bajnoki címhez, idén a mezőnyből magasan kiemelkedő Bietigheimmel szemben még úgy is esélytelenek voltak, hogy amúgy a mezőny többi részével szemben jobb volt a mérlegük, mint az előző évben. Tavaly az utolsó fordulóig éles volt a verseny, az THC mögött 41-41 ponttal következett három csapat is, azaz az első és a negyedik közt mindössze 2 pont volt a különbség. Az idén a Bietigheimhez képest az ezüstérmes THC 8, hozzájuk képest a bronzérmes Metzingen tovább 6 pont lemaradással végzett, a negyedik Buxtehudének pedig hozzájuk képest is volt még 5 pont hátránya, azaz az első és a negyedik közt 19 pont különbség alakult ki. 33 ponttal el lehetett érni a negyedik helyet, egy évvel ezelőtt ehhez 41 pont kellett.

Mivel a Német Kupa négyes döntőjébe ugyanez a négy csapat jutott be, ezért már most biztosan tudhatjuk, hogy Németországot jövőre a Bajnokok Ligájában a Bietigheim, az EHF-kupában pedig a Thüringer HC, a TuS Metzingen és a Buxtehuder SV képviselheti. A THC már hivatalosan is bejelentette, hogy pályázni fognak egy szabad kártyáért a Bajnokok Ligájára. Az EHF eddigi döntései gyakorlatát ismerve ezt szinte bizonyosan meg is fogják kapni. A Buxtehude részéről Peter Prior ügyvezető azt nyilatkozta, a BL-t akkor is kizárnák, ha jogot szereznének az indulásra, mert pénzügyileg nagyon erősen ráfizetéses volna a részvétel. Az EHF-kupát vállalják, de Prior szavaiból kicsengett: nem lennének nagyon szomorúak, ha még a drága csoportkör előtt kiesnének.

Utolsó lett a bajnokságban az SVG Celle. Jelenleg még a másodosztályú szereplésük is kétséges, mivel a következő szezonra egyelőre nincs szerződtetett edzőjük, és a játékosaik száma sem éri el még egy kezdőcsapat létszámát sem. A másik kieső helyen a TVG Nellingen végzett, a "Sváb Darazsak" azonban még reménykedhetnek. Ugyanis a másodosztályú bajnok Bensheim-Auerbach mögött második helyen végzett Rosengarten-Buchholz eleve nem is igényelt első osztályú licencet, a harmadik HC Rödertalnak a licence ugyan megvan, de szintén egy kézen megszámolható számú játékossal van szerződésük a következő szezonra. Elképzelhető, hogy mégsem fogják vállalni a feljutást, és akkor a Nellingen maradhatna az első ligában.

Keserű volt a szezonzárás a VfL Oldenburg együttesénél. A csapattól visszalép a főszponzor, újat pedig eddig nem sikerült találni. A klubtól minden meghatározó játékos eligazol, csak a csapatkapitány, 32 esztendős, igazából már eddig is inkább a szenvedély okán kézilabdázó Angie Geschke marad. Legismertebb játékosuk, Kelly Dulfer, a dán bajnoki címért hajtó (a döntőben jelen sorok írásakor 1-1-re álló) Koppenhágához igazol.

Távozik a vezetőedző, a legendás Leszek Krowicki, valamint a sokak által a liga legjobb kapusedzőjének tartott Alekszandr Voroncov is. A csapat leverkuseni vendégjátékának utolsó perceit már a búcsú könnyei hatották át. Még erősebb volt ugyanez Lipcsében, a HC Leipzig hazai pályán búcsúztatta el gyakorlatilag a teljes kezdőcsapatát - legalábbis, akik még maradtak. Katja Kramarczyk és Luisa Schulze már szezon közben eligazoltak, Saskia Lang és Anne Hubinger a Thüringer HC-hoz igazolnak, Shenia Minevskaja visszatér Metzingenbe, Karolina Kudłacz-Gloc a bajnokcsapatnál folytatja, Luisa Sturm és a már régóta sérülésekkel küszködő Franziska Mietzner pedig befejezik a profi sportot.

A HCL feltételesen kapott licencet a következő szezonra, május végéig be kell mutatniuk üzleti tervüket, beleérte az adósságok ledolgozásának ütemét is. Kay-Sven Hähner menedzser már megállapodott a szponzorokkal és a hitelezőkkel is (a játékosok például mind lemondtak a klub feléjük fennálló tartozásairól), így a jelek szerint a csapat folytatni tudja, igaz, az ideinél jóval kisebb költségvetéssel. Át is szervezik a HCL-t, a klubvezetés fölé egy, a szponzorok és az önkormányzat képviselőiből álló felügyelőbizottság kerül. A csapatkapitány várhatóan Alexandra Mazzucco lesz, a 24 éves jobbszélső a csapat legrutinosabb játékosa lehet jövőre. A HCL-t egyébként az elmaradt fizetések miatt 4 büntetőponttal sújtották, így a hatodikról visszacsúsztak a hetedik helyre, hivatalosan 26 ponttal fejezve be a bajnokságot.

Úgy néz ki, Oldenburgban és Lipcsében is eljöhet a havi 450 euróért kézilabdázó fiatal német játékosok ideje. Miközben a ligát az újgazdag csapatok uralják, a tradicionálisabb egyesületek közül a Leverkusen már jó ideje az alacsony költségvetésre rendezkedett be (a klubot a kiváló saját utánpótlás tartja életben), és most Oldenburgban és Lipcsében is ez következhet.

Igaz, a szponzorok visszalépése az újgazdagokat sem feltétlenül kíméli. A Neckarsulmer Sport-Union egy komoly szponzor, a Lidl áruházlánc segítségével jutott fel pár év alatt az amatőrligából az élvonalba. A Lidl azonban kihátrál a klub mögül, így a következő évre itt is bizonytalan lehet a költségvetés. Az NSU problémája egy egészen furcsa helyzetet is eredményezett. A Thüringer HC már pár hete bejelentette, hogy van egy kiváló új igazolásuk a Neckarsulmba távozó Iveta Luzumová pótlására. Az utolsó mérkőzés után be is jelentették, hogy az új igazolás ... Iveta Luzumová. A helyzet azonban jogilag aggályos: Luzumovának aláírt szeződése van az NSU-nál. És ugyan már világos, hogy a neki ígért fizetést Neckarsulmban ténylegesen nincs miből kifizetni, a klub a játékos szerződését nem bontotta fel. Egyelőre nem látható tisztán, hogy mi lesz ennek a vége.

Akárhogy is alakulnak a még nyitott kérdések, egy dolog tisztán látszik: a Bundesliga-csapatok finanszírozási helyzete összességében romló tendenciát mutat, amit a Bietigheim milliói sem tudnak igazán elfedni. A következő szezonban legalább öt-hat olyan csapat szerepel majd az első osztályban, amelyek költségvetése Magyarországon az NB I/B-ben is legfeljebb közepesnek számítana. A mezőny felének nem lesz 16 igazolt játékosa a felnőtt keretben. És olyan, nagy hagyományokkal rendelkező klubok tartozhatnak ebbe a körbe, mint az összesen 14 Bundesliga-, és ugyanennyi NDK-s bajnoki címmel rendelkező Bayer Leverkusen és HC Leipzig.

Németh Attila

© handball.hu

Külföld - további hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. április 29. 12:58

Katarina Bulatović visszatér Győrbe

2019. április 29. 7:24

Emilie Christensen a Fradinál

2019. április 16. 18:31

A Vipers-szel elődöntőzik az ETO

2019. április 16. 11:19

EHF-kupa: az Esbjerg kezd otthon

2019. április 14. 13:51

Bejutott a fináléba a Siófok

2019. április 13. 15:36

BL: kiesett a Fradi, négy között az ETO

2019. április 9. 14:57

Bundesliga: a gólkülönbség dönthet

2019. április 7. 14:36

BL: kikapott a Fradi, ETO-siker

2019. április 6. 16:54

Négy gól a Siófok előnye

2019. április 5. 22:59

Öttel kapott ki a Bukarest

2019. április 4. 18:43

Montenegróval egy csoportban