Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Magyarok a Bundesligában

2016. október 25. 14:52 © handball.hu

A német első osztályban sok külföldi játékos kézilabdázik, köztük néhány magyar is, valamint két csapatnak is magyar edzője van. Őket mutatjuk be összeállításunkban.

Konkoly Csaba
Konkoly Csaba
A Bundesligában sok a külföldi játékos, a 14 első osztályú klubban közel száz nem német kézilabdázó szerepel. A legtöbb, 11 külföldi játékost a Bietigheim csapata foglalkoztatja, arányaiban pedig Göppingenben vannak a legtöbben: a délnémet klub mindössze 13 játékost tudott az első osztályba benevezni, és közülük is csak hárman németek. A legkevesebb vendégmunkással Lipcsében találkozhatunk, itt három külföldi játékos kézilabdázik.

A külföldiek közt a legnagyobb létszámban az idén is holland játékosokat találunk, de akad itt olasz vagy ausztrál kézilabdázó is. Az előző szezonokhoz képest jelentősen megugrott az itt szereplő magyar játékosok száma is. Különösen feltűnő, hogy az idén nyáron négy német klub is magyar játékost igazolt a jobbátlövő posztjára.

Magyarországon is ismert, hogy a TuS Metzingen ügyvezetője a magyar Rott Ferenc. A másodosztályban az ő felesége, Edina irányította a csapatot, másodedzőként jelenleg is szerepet vállal a munkában. A vezetőedző is magyar, Konkoly Csaba személyében. Konkoly a második szezonját tölti
Szekerczés Luca
Metzingenben. Az előző év megítélése vegyes volt: Konkoly irányításával eljutottak a bajnoki cím és egy nemzetközi kupagyőzelem kapujáig, de végül egyiket sem sikerült megnyerniük. A klubnak 19 játékosa van, közülük 10 külföldi. Nem meglepő, hogy itt is a hollandok vannak a legtöbben (négyen). Egy magyar játékosuk is van, a Ferencvárosból igazolt balkezes átlövő, Szekerczés Luca. A magyar játékos a szezon elején egy felkészülési tornán (Budapesten) kisebb sérülést szenvedett, emiatt a szezonban eddig csak egyetlen mérkőzésen tudott hosszabb időre pályára lépni. Váltótársa a poszton a nála néhány héttel idősebb, két éve rózsaszínben játszó Maren Weigel.

Ugyanerre a posztra igazolt magyar játékost a bajnoki címvédő Thüringer HC együttese is, Győrből érkezett ide Planéta Szimonetta. Itt is tíz külföldi játékos játszik, igaz, Lýdia Jakubisová (szül. Fábryová) már öt éve, Katrin Engel pedig nála is korábban érkezett egy évvel. Planéta a szezon elején kezdő volt a saját posztján, és ő lőtte a hétmétereseket is. Ez utóbbiak kapcsán nem túl jó eddig a hatékonysága (13/20), és mostanában kevesebb játékidőt is kap. Mindezt annak ellenére, hogy váltótársa, a hozzá hasonló alkatú holland Anouk van de Wiel sem parádézik eddig. Az utóbbi mérkőzéseken Herbert Müller vezetőedző inkább mozgékonyabb jobbkezesekkel (Macarena Aguilar, Iveta Luzumová) próbálta megoldani a jobbátlövő posztját, és kisebb hangsúlyt helyezett a magas átlövők szerepének kialakítására.

Lengyel Edit
Az öt forduló után meglepetésre 7:3 ponttal a negyedik helyen álló Frisch Auf Göppingen csapatában is akad magyar, mégpedig a kapus Lengyel Edit személyében. Az éppen Kiskunhalasról búcsúzó Lengyel 2013-ban vészmegoldásként érkezett Sabine Stockhorst sérülése után Metzingenbe, és bár a bajnoki címre törő együttesben nem tudott hosszabb távon megragadni, itt maradt a régióban: a Metzingentől mintegy negyven kilométernyi távolságra fekvő Göppingebe igazolt, ahol második szezonját kezdte meg.

A Borussia Dortmund vezetőedzője, Barna Ildikó már hosszabb ideje Németországban dolgozik, több német klubnál is megfordult már. Az 55 esztendős edzőnő 2014-ben, a másodosztályban vette át a BVB-t, és rögtön az első évben fel is jutottak az első osztályba. Mostanában azonban nem jönnek igazán a sikerek: az előző szezon végén sorra veszítették el a meccseket, és az idén is jött néhány váratlan pontvesztés, az első győzelmet pedig csak az ötödik fordulóban tudta elérni a csapat. A dortmundi keretben nyolc külföldit találunk, de itt nem a hollandok, hanem a magyar játékosok vannak a legtöbben, szám szerint hárman. Közülük a balszélső Vaszari Virág játszik a legrégebben a Ruhr mentén, ő már az utolsó másodosztályú évben is itt kézilabdázott. Vaszari alapembernek számít Dortmundban, folyamatosan játszik, és a jobban teljesítő emberek közé tartozik.

Ferenczi Annamária
A feljutás után igazolták Ferenczi Annamáriát. Akkor a BVB mindenképpen kapust keresett, mivel le tudták ugyan igazolni Clara Wolteringet Podgoricából, de rajta kívül nem volt egészséges kapusuk. A holland Mandy Burrekers felépülése óta a magyar kapus túlnyomórészt a klub II. csapatában játszik a harmadosztályban, az első csapatnál csak harmadik számú kapusként számítanak rá, ritkán és rövid időre kap lehetőséget. Jobbátlövő posztra Sally Potocki és Selmeci Sarolta távozása után szintén Magyarországról igazoltak egy új játékost, Emberovics Míra személyében. Rajta kívül a balkezes, olasz-marokkói Rafika Ettaqi van még erre a posztra a klub keretében, eddig egyikük sem túl sikeres, jobbátlövőben elég gyenge a szezon eddigi részében a Dortmund.

Az SVG Celle együttese az ötből két meccsét megnyerte, két kiesési rangadót nyert meg idegenben, amivel már a szezon elején nagyot lépett a bennmaradás felé. Az alsó-szászországi csapat az előző szezonokban is végig a bennmaradásért harcolt, 2015-ben ez egy hajszálon múlott, idén tavasszal pedig papíron ki is estek, és csak a Füchse felszámolása miatt maradhattak az első osztályban. Nekik is van magyar játékosuk, az előző szezon végén szintén felszámolt koblenzi Vulkan Ladies csapatából igazolt ide László Barbara. A játéklehetőségért sokat nem kell aggódnia, mivel ők is csak tizenhárman vannak, ennek megfelelően László is folyamatosan játszik, és ő a csapat első számú heteslövője is.

Nagy Petra
Külföldiek alkotják egy másik kiscsapat, a Bad Wildungen Vipers keretének többségét is. Nekik is csak tizenhárom játékosuk van, közülük öten németek, ugyanennyi holland játékosa is van a klubnak, és az edző, Tessa Bremmer (szül. Cocx) is holland. Rajtuk kívül egy-egy román és svájci kézilabdázón kívül a Szent István SE-ből rövid váci kitérővel Németországba érkező Nagy Petra szerepel még a Viperáknál. Nagy 2013 óta játszik Wildungenben, ezzel a csapat legrégebbi játékosai közé tartozik, és Laura Vasilescuval holtversenyben a legjobb góllövő is. Mindenesetre bele kell erősíteniük, ha jövőre is az élvonalban szeretnének szerepelni, mert eddig mindössze egyetlen pontot sikerült szerezniük (Dortmundban), elvesztettek egy fontos hazai kiesési rangadót (a Celle ellen), és begyűjtötték a liga történetének legsúlyosabb hazai verségét (17-49 a Bietigheim ellen), szóval nem kezdték jól a szezont.

Míg a Wildungen gyengélkedése nem nagy meglepetés, annál inkább meglepő az utóbbi években stabilan középmezőnybéli Blomberg-Lippe
Gera Szimonetta
vesszőfutása. André Fuhr csapata ugyanis minden eddigi mérkőzését elveszítette, egyetlen pontot sem szerzett. A klub nagyrészt olyan fiatal játékosokra próbál építeni, mint Gordana Mitrovic vagy a junior válogatott erőssége, a felnőtt válogatottba is már meghívott Alicia Stolle. Vele azonos posztra érkezett Lippébe Gera Szimonetta. A magyar átlövő jól is kezdte a szezont, de nem elég jól ahhoz, hogy csapatát pontszerzésekhez segíthesse. A blombergiek esetleges kiesése óriási meglepetés volna, Fuhr alighanem túl fogja tudni lendíteni csapatát a nehézségeken.

Szintén pont nélkül, a tabella utolsó helyén áll az Orbán-Smidéliusz Júliát is soraiban tudó Nellingen együttese. A Sváb Darazsak ("Schwaben Hornets") átlövője azonban sérülése miatt az idei szezonban még nem tudott pályára lépni.

Míg az élmezőny a profi keretbe igazolt magyar játékosokat, az alsóházi csapatok sehol nem fizetnek annyit, hogy abból egy játékos meg tudjon élni. Az itt szereplő magyar játékosok általában munka mellett kézilabdáznak, Nagy Petráról például a klub honlapja is elárulja, hogy egy helyi egészségügyi intézményben dolgozik. Bár most több magyar kézilabdázó szerepel a német első osztályban, mint a korábbi években, a hátterük, motivációjuk jelentősen eltérő lehet - amint maga a Bundesliga is elég sokszínű.

Németh Attila

© handball.hu

Külföld - további hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. április 29. 12:58

Katarina Bulatović visszatér Győrbe

2019. április 29. 7:24

Emilie Christensen a Fradinál

2019. április 16. 18:31

A Vipers-szel elődöntőzik az ETO

2019. április 16. 11:19

EHF-kupa: az Esbjerg kezd otthon

2019. április 14. 13:51

Bejutott a fináléba a Siófok

2019. április 13. 15:36

BL: kiesett a Fradi, négy között az ETO

2019. április 9. 14:57

Bundesliga: a gólkülönbség dönthet

2019. április 7. 14:36

BL: kikapott a Fradi, ETO-siker

2019. április 6. 16:54

Négy gól a Siófok előnye

2019. április 5. 22:59

Öttel kapott ki a Bukarest

2019. április 4. 18:43

Montenegróval egy csoportban