Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Nem fogalmaztunk meg irreális célokat"

2013. december 4. 15:22

A Magyar Kézilabda Szövetség elnökének lenni alapvetően szép, ám sok esetben nehéz feladat. Senki sem irigyel, amikor egy olyan ember sorsáról kellett döntened, aki a halálos kór ellen harcol. Interjú Vetési Ivánnal.

"Nem fogalmaztunk meg irreális célokat"
Amikor egymással szemben sorakozó szakmai és emberi érvek között kell megtalálnod a megfelelő vezetőt, még ha csak ideiglenesen is. Vetési Iván erről és sok minden másról is beszélt a hatharom.com-nak adott interjújában, a pénteken kezdődő női világbajnokság előtt.

- Az esztendő elején Karl Erik Böhnnel történtek szokatlan helyzetet idéztek elő a szövetség életében, hiszen egy mindenki által szeretett és tisztelt, ráadásul eredményes szakember utódját kellett viszonylag rövid időn belül megtalálni. Néhány hónap távlatából hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?
- Ennek a kérdésnek vagy egy szakmai és egy emberi oldala. Számunkra az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy nem tudtuk, pontosan meddig kell nélkülöznünk őt, mikor térhet vissza közénk. Ezért is tartott sokáig, míg megtörtént a szövetségi kapitány kijelölése. Biztosak voltunk benne, hogy meg fogja vívni a maga harcát a betegségével. Karl Erikkel és Hajdu Jánossal is abban maradtunk, hogy nem helyettesítő kapitányról beszélünk, jelen pillanatban minden döntésért utóbbi felelős, ahogyan a siker gyümölcsét is ő arathatja le.

- A tavalyi Európa-bajnokságon hét esztendő után szerzett ismét érmet a válogatott, a mostani keret pedig szinte tökéletesen megegyezik az egy évvel ezelőttivel. A szövetség ezt a tényt is figyelembe vette a célkitűzések meghatározásakor?
- Nem szerettünk volna eltérni a bő egy éve megfogalmazott céloktól, de nem a játékoskeret miatt. Amikor nem sikerült kijutnunk a 2011-es világbajnokságra, azt tartottuk az első számú feladatnak, hogy a válogatott visszakerüljön a világversenyek vérkeringésébe. A lányok túlszárnyalták a várakozásokat, tavaly bronzéremmel tértek haza Szerbiából, de ettől függetlenül hiba lenne olyan terhet rakni a vállukra, amit az irreális elvárások okoznak. Fokozatosan építkezünk, most az első nyolcban szeretnénk végezni, a jövő évi, hazai rendezésű kontinenstornán az elődöntőben látnánk a csapatot, a vége pedig a riói olimpia, ahol már az éremszerzés a cél.

- A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy a magyar bajnokság fokozatosan fejlődik, erősödik. Mennyiben segíti ez a válogatottnál folyó szakmai munkát, valamint a szövetség stratégiai programjának megvalósulását?
- Mindenképpen segíti, elég csak megnézni a válogatott keretének aktuális összetételét. Sok játékost ad a nemzeti csapatba a Győr és a Ferencváros, de tagja az együttesnek érdi, dunaújvárosi, váci és fehérvári kézilabdázó is. Azt gondolom, hogy a bajnokság színvonala széles merítést tesz lehetővé a szövetségi kapitány számára. Mivel idehaza nem légiósoktól hemzsegnek a gárdák, mint mondjuk Németországban, az erős honi pontvadászat válogatott szinten is eredményekhez segítheti hazánkat.

- 2014-ben a kontinens kézilabdázói hazánkban egyesülnek majd, májusban a Bajnokok Ligája négyes döntőjének, decemberben az Európa-bajnokságnak leszünk házigazdái. Lát összefüggést az imént taglalt szakmai eredmények és sportdiplomáciai sikereink között?
- Azt gondolom, a helyzet kicsit hasonlít a tyúk és a tojás esetére. Először eredményeket kell elérnünk ahhoz, hogy a sportdiplomáciánk sikeres legyen, vagy erős befolyással kell rendelkeznünk annak érdekében, hogy egy kétes szituációban ne ellenünk hozzanak ítéletet. Nehéz megítélni, abban viszont biztos vagyok, hogy a sportdiplomáciai sikerek elérése szempontjából a szakmai eredmények nagyon sokat nyomnak a latban. Ha a Bajnokok Ligája Final Four rendezéséről beszélünk, megkerülhetetlen a Győr és a Ferencváros tavalyi szezonban nyújtott produkciója. Csak Magyarország mondhatja el magáról, hogy hat együttest delegál a nemzetközi kupaküzdelmekben résztvevő negyvenfős mezőnybe. A tizenkét csapatos NB I hatodik helyezettje sem esélytelenül várja a folytatást az EHF-kupában, ami óriási dolog. Ha a férfiakat vesszük figyelembe, láthatjuk, hogy a Veszprém egyedüliként százszázalékos a BL-ben, a Szeged és a Csurgó magabiztosan jutott be az EHF-kupa legjobb tizenhat csapata közé, vagyis rendelkezünk azokkal az eredményekkel, melyek megalapozzák a jó sportdiplomáciánkat.

- Visszakanyarodva a pénteken kezdődő női világbajnokságra, minden tornán akad egy vagy több csapat, amely meglepetést okoz. Ön szerint melyek lehetnek ezek a válogatottak? Egyáltalán, miként látja az esélyeket a komplett mezőnyt tekintve?
- A végső esélyeket illetően Norvégia mindenképpen a favoritok közé tartozik, habár bízom abban, hogy valóban leszállóágban vannak. Tavaly Montenegró letaszította őket az európa-bajnoki trónról, ami ezúttal is megtörténhet. Nem szabad megfeledkeznünk a dánokról sem, akik a Ferencvárost kétszer is legyőző Midtjyllandra épülnek, kiegészülve a Buducnostnál kézilabdázó Camilla Dalby-val. Hazai környezetben a szerbek is veszélyesek lehetnek, és akkor még nem szóltam arról a bizonyos meglepetéscsapatról. Az Eb-bronzérem után a magyar válogatottat már nem feltétlenül sorolnám ebbe a kategóriába, de nem bánnám, ha végül azok lennénk.

- A december végi időszak a szabadságot, a pihenést jelenti a legtöbb ember számára. A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke alighanem a kivételek közé tartozik, mert a karácsony előtt véget érő női világbajnokságot követően januárban a férfiak Európa-bajnoksága következik. Hozzászokott már, hogy míg sokan a fenyőillatban bejglit falatoznak, Ön a válogatottak ügyes-bajok dolgait intézi?
- Szerencsére azért a két ünnep között jut idő a feltöltődésre, megpróbálom úgy beosztani az időmet, hogy a családom semmiben ne szenvedjen hátrányt. Azt gondolom, a munka dandárja nem feltétlenül rám, hanem a szövetségi kapitányokra, a stábra és a játékosokra hárul, az viszont kétségtelenül igaz, hogy a kézilabdában nincs megállás. Nyáron sincs sok pihenő a strandkézilabda szezon vagy éppen az olimpia miatt, de ezt a feladatot egyébként is csak úgy lehet végezni, ha az ember szereti, amit csinál. Amíg ez a szerelem kitart bennem, addig nem létezik akadály.

Forrás: www.hatharom.com

Vb 2013 - további hírek

2013. december 22. 22:47

Egy kis brazil fieszta

2013. december 22. 18:01

Görbicz Anita az All Star-csapatban!

2013. december 22. 16:45

Szerbiában ment mennybe Brazília

2013. december 22. 14:57

Görbicz ismét a jelöltek között!

2013. december 22. 14:01

Dánia utazhat haza a bronzéremmel

2013. december 22. 11:28

Két játékost cserélnek a szerbek a döntőre

2013. december 22. 10:07

Rousseff: Szerelembe estünk a sportággal

2013. december 21. 17:06

Újabb világrekord születőben

2013. december 21. 0:07

Nyolcadik helyen Magyarország

2013. december 20. 20:15

Veretlenül masírozott a döntőbe Brazília

2013. december 20. 17:30

A lengyelek kifújtak, Szerbia finalista

2013. december 20. 14:06

"A magyarokban ott lett volna az arany"

2013. december 18. 23:11

Amorim: Most a mi időnk jött el!

2013. december 18. 20:43

Herr: Szívből játszottunk

2013. december 18. 20:05

A végjátékban búcsúztak a németek

2013. december 18. 19:48

Legyőzte a házigazda a címvédőt!

2013. december 18. 17:29

Újabb topcsapat esett ki: a franciák

2013. december 18. 16:49

Kétszeri hosszabbítással búcsúztunk

2013. december 18. 11:09

Új játékos a dánoknál

2013. december 18. 10:45

Itt az ideje a revansnak