Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Küldöttgyűlést tartott az MKSZ

2016. május 20. 15:43

A Magyar Sport Házában tartotta 2016. évi rendes küldöttgyűlését az MKSZ. Az elnökség beszámolója kapcsán elmondott beszédében Kocsis Máté elnök az elmúlt egy évben elvégzett munkáról beszélt, hangsúlyozva, hogy az Elnökség igyekezett élni a megkapott bizalommal.

Küldöttgyűlést tartott az MKSZ
"Alapelv számunkra, hogy átláthatóan végezzük dolgunkat, hiszen ez alapján lehet legjobban megítélni munkánkat" – kezdte beszédét Kocsis Máté.

"Ami az örökségünket illeti, összesen 250 millió forint fedezetlen költség terhelt minket, a többi között a 2014-es Európa-bajnokság, valamint az elmaradt IHF-kongresszus miatt. Rendeznünk kellett diplomáciai kapcsolatainkat a Nemzetközi Kézilabda Szövetséggel, úgy vélem, Hasszan Musztafa IHF elnökkel folytatott múlt havi találkozónkon ez sikerült is. Egy évvel ezelőtt rendezetlen, szabályozatlan területekkel találkoztunk. Azóta a költségvetés főösszege mintegy 5 milliárd forinttal emelkedett, a marketing jogainkat illetően jó szerződést sikerült kötnünk a Szerencsejáték Zrt.-vel, ebből a klubok profitáltak, valamennyi NB I-es egyesület.

Nagy sikernek tartom, hogy elindítottuk az MKSZ-shopot és a webshopot. Egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló céggel, a PriceWaterhouseCoopersszel együtt pénzügyi-gazdasági átvilágítást végzünk, a cél, hogy a szponzorokban is bizalmat ébresztő, transzparens módon működjünk. Médiakapcsolataink is fejlődtek, az M4 Sport elindulásával több mérkőzés került képernyőre. Ezúton köszönöm az MTVA korábbi elnöke, Szabó László Zsolt munkáját az elnökségben, ő diplomáciai kiküldetése miatt lemondott tagságáról, azonban a továbbra is számítunk a közmédia segítségére, az Elnökségben is. Kiemelném vagyonkezelő cégünk, a HBMP Kft. munkáját, bátran mondhatjuk, hogy rendezett, szabályozott környezetben működik az MKSZ-t is kiszolgáló cég.

Sikerült a kormányzattal is jó megállapodást kötni, az EMMI által adott 1,8 milliárd forint támogatás révén tudjuk támogatni az NB I/B-s csapatokat, illetve a támogatás óriási segítség a FINAL4 és a strandkézilabda világbajnokság megrendezése kapcsán is. Az MKSZ az egyetlen országos sportági szakszövetség, amely önálló soron szerepel a központi költségvetésben, így a finanszírozásunk 2018 tavaszáig megoldott.

A munkacsarnokok építését tekintve 40 létesítményre kapunk támogatást, 2018-20 között évente 5,5 milliárd forint áll rendelkezésre a csarnoképítési programban. Szintén komoly eredmény, hogy a kormányzati döntés született a nagy csarnokok építéséről, felújításáról is. Siófok 900 millió forint, Szentgotthárd 440 millió forint, a Veszprém Aréna bővítése 3 milliárd forint támogatást kap, Tatabánya a Modern Városok program révén bővül új csarnokkal. A szegedi Pick Aréna már az idei évre is kap támogatást, csakúgy, mint 2017-ben. A dunaújvárosi aréna 2 milliárd forinttal, a rákosmenti csarnok 1 milliárd forinttal, Kőbánya 500 millió forinttal, Vác 250 millió forinttal szerepel a költségvetésben.

Mindezek révén képesek leszünk nagy világversenyek megrendezésére is. A klubok támogatása az eddigiekhez képest változatlan összegű lesz, a források célja elsősorban a magyar játékosok támogatása. Az NB I alsóházában, az NB I/B-ben és az NB II-ben nem tartjuk túl szerencsésnek a külföldi játékosok szerepeltetését. Tettünk szervezeti változtatásokat, a közelmúltban Horváth Gabriella nemzetközi igazgatót feladatai megtartása mellett főtitkár-helyettessé neveztük ki, közös érdekünk, hogy nemzetközileg is magasabb szinten képviselje érdekeinket.

Kocsis Máté elmondta, hogy az MKSZ munkája révén 2017-től a Nemzeti Alaptanterv módosításának köszönhetően kötelező tantárgy lesz a kézilabda. A szövetség szolidaritási alap létrehozásáról is döntött, a főként idős, nehéz egzisztenciális helyzetbe került kézilabdázók sorsát segítheti. Az MKSZ tárgyal a női BL FINAL4-szerződés meghosszabbításáról, a mostani esemény azonban minden tekintetben olyan magasra tette a mércét, hogy az MKSZ bízik benne, a további években is Budapesten marad a női klubkézilabda csúcseseménye.

"Ami a válogatottakat illeti, a szerencsétlenül sikerült decemberi női vb és az eredménytelen januári férfi Eb után újra kellett gondolnunk a nemzeti csapat feltételrendszerét" – emelte ki Kocsis Máté. "Köszönjük Elek Gábornak és Ambros Martínnak, hogy a nehéz helyzetben is elvállalták az Eb-selejtezők négy mérkőzésére a feladatot a női csapat élén. A következő négy évre megtaláltuk talán a legjobbat, Kim Rasmussent a válogatott kispadjára. Köszönet Pálinger Katalin alelnök asszonynak, hogy megnyerte a csapatnak a dán edzőt. Fontos feltételünk volt, hogy a szakvezető legyen Magyarországon, és csak erre a csapatra koncentráljon.

A férfi csapat kapcsán még nincs végleges döntés, ám úgy néz ki, ott is jó megoldást tudunk találni hamarosan. Ami az utánpótlást illeti, a Nemzeti Kézilabda Akadémia betölti küldetését, és infrastruktúra-fejlesztése hamarosan véget ér. A német labdarúgás utánpótlás-fejlesztési és finanszírozási modellje számunkra is példát nyújthat a jövőre nézve. Itt szeretném megköszönni a küldötteknek, hogy januárban, a férfi Európa-bajnokság után a sportág jövője kapcsán oly sokan elmondták véleményüket, elképzeléseiket" – mondta el Kocsis Máté.

Az MKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a TAO tekintetében is komoly előrelépés történt, a legutóbbi időszakban a támogatás mértéke meghaladja az azt megelőző 4 esztendő összesen lehívott támogatások nagyságát.

Az MKSZ elnöke zárásként kiemelte, hogy márciusban Budapest főváros közgyűlése posztumusz díszpolgári címet adományozott a sportág legendájának, Török Bódognak.

Novák András főtitkár elmondta: "Az MKSZ 5,5 milliárd forinttal nagyobb összegből gazdálkodhat, ennek fő tétele az a közel 3,2 milliárd forint, a Szerencsejáték Zrt. támogatása révén, amely egyaránt megjelenik a bevételi és a kiadási oldalon, a klubok felé. További 1 milliárd forintos tétel az iskolai csarnok felújítási program. Kiemelten kezeli a szövetség a válogatottak felkészülési támogatását, jelentős tétel továbbá a Nemzeti Kézilabda Akadémia."

Az eseményen a küldöttek egyhangúlag elfogadták az MKSZ elnökségének szakmai és pénzügyi beszámolóját, közhasznúsági jelentését és a Felügyelőbizottság jelentését, valamint a szövetség 2016. évi költségvetését.

A korábban elnökségi tagságáról új-zélandi diplomáciai kiküldetése miatt lemondott Szabó László Zsolt helyett új elnökségi tagot választottak a küldöttek. Az MKSZ vezető testületének új tagja Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója lett. A Felügyelő Bizottsági tagságáról lemondott Dr. Teschmayer Gábor utóda Baracsi Endre lett.

A küldöttgyűlésen átadásra kerültek az MKSZ kitüntetései: a Magyar Kézilabda Szövetség elismerő oklevele, a Magyar Kézilabdázásért Emlékérem, valamint a Török Bódog emlékérem, amelyet az idei évben több évtizedes eredményes edzői munkájáért id. Nádori Pál kapott

A Török Bódog emlékérem díjazottja: id. Nádori Pál

A Magyar Kézilabdázásért Emlékérem díjazottjai: Csík János, Faludi Mihály, id. Kiss Szilárd, Komáromi Ákosné, Varga István (posztumusz), valamint az 1986-ban vb-ezüstérmes férfi válogatott tagjai és vezetői

A Magyar Kézilabda Szövetség elismerő oklevele díjazottjai: Balika Tímea, Berthóty Attila, Éliás Gábor, Györgyné Oblisz Anita, Hajdu János, Kökény Beatrix, Kuzma Ferenc, Nyárádi Bertalan, Pischné Bankó Zsuzsanna, Topáné György Anna

Forrás: MKSZ

Magyarország - további hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi