Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"Csak a legjobbak kerülhetnek be"

2005. február 8. 19:56 © handball.hu

A handball.hu a frissen kinevezett szövetségi kapitányt, Németh Andrást kérdezte a válogatottal kapcsolatos terveiről. A Fradi edzője tizenhárom éve klubcsapatát a semmiből alakította világverő alakulattá, kíváncsiak voltunk, vajon a nemzeti csapat újjáépítését is hasonló kihívásnak tekinti-e.

"A cél: Peking"
"A cél: Peking"
handball.hu: Hány interjút adtál ma már?
Németh András: Körülbelül huszat, és három tévécsatorna is megkeresett már.

handball.hu: Mit tudni a mai ülésről?
Németh: A Liga gyűlésén mind a 12 klubcsapat képviselője jelen volt, ebből nyolcan szavaztak amellett, hogy megfelelőnek tartanák, ha másodállásban lennék kapitány, három csapat pedig ez ellen, s egy tartózkodott. Hozzá kell tennem, hogy őket is meg tudom érteni. Az ezt követő MKSZ ülésen egyhangúlag fogadták el a kapitányságomat, s én nagyon örülök, hogy végül ennyien mellém álltak és bíztak abban, hogy korrekt módon oldom meg a két feladatot. 2006 nyarán, mielőtt főállásban dolgoznék a válogatottnál, újra leülünk a szövetséggel és az elnökség elmondja, hogy elégedettek-e az eddigi munkámmal, vagy változásra van szükség.

handball.hu: A szövetség elfogadta minden feltételedet?
Németh: Maradtak még elvi feltételeim és egyelőre szerződést, írást nem kaptam.

handball.hu: Tizenhárom éve a Fradit is a semmiből építetted fel. Úgy tűnik, szereted a kihívásokat...
Németh: Igen, nagyon érdekel a feladat, de természetesen sokat gondolkoztam rajta, többször is átrágtam, mielőtt úgy döntöttem, hogy elvállalom a munkát. El kell mondanom, hogy nagyon nagyra becsülöm elődeimet, és nem tudom, hogy képes leszek-e elérni a válogatottal elért kiváló eredményeiket.

handball.hu: Március 2-án már válogatott mérkőzést játszunk Dunaújvárosban Dánia ellen. Valószínűleg ez a mérkőzés Kulcsár Anita emlékmeccs lesz. Milyen keretre számítsunk?
Németh: Nem örülök, hogy épp a dánokkal játszunk, ráadásul három meccset is. Akik ezeket "túlélik", azokra - kis túlzással - biztos lehet majd számítani a jövőben is. Február 28-ig kell leadnom a válogatott keret névsorát. A 2-i mérkőzésen egy viszonylag új, általam összeállított csapat lép majd pályára. Egyrészt olyan játékosok, aki vállalják a szereplést Pekingig, másrészt akikről én is úgy gondolom, hogy a 2008-as olimpiára csúcsformába kerülhetnek. Mindenesetre látok bíztató jeleket egy újabb nagy csapat kialakítására, elég csak az utóbbi időszak meglepetéseire gondolni: a Debrecen győzelmére az Újváros ellen, a Pécs diadalára a Cornexi felett és - bár ezt fájó szívvel mondom, - a Vásárhely épp a Fradit verte meg ősszel. Úgy gondolom tehát, hogy lesz honnan a 20 játékost kiválasztanom.

handball.hu: Mégis melyik poszton akadhatnak problémáid? Kulcsár Anita tragédiája után felmerült benned például Uhraková honosítása?
Németh: Három poszton nehéz a helyzetem: beálló, jobbátlövő, jobbszélső. Bár Mehlmann stabil jelöltem, nincs mellé másik ember. Uhrakovát lehetne ugyan honosítani, de legkorábban két év múlva játszhatna, és azt nem tudni előre, mi lesz akkor. Lehet, hogy már nem is lesz Magyarországon, lehet, hogy nem is szeretné, hogy honosítsuk, tehát ilyen unstabil megoldások felé nem szeretnék elmenni. Nagy Ivett keresztszalag-szakadása is rosszkor jött, ráadásul úgy hallottam, nem műtik meg. Ez nekem Lovász Zsuzsa esete után nem tetszik.

handball.hu: Rengeteg mérkőzésre kell kilátogatnod a jövőben. Hogy bírod ezt majd?
Németh: Nem kerül nagyobb energiámba, mint eddig, hiszen rendszeresen járom a mérkőzéseket. Ráadásul Zsiga Gyula nagy segítségemre lesz a videózásoknál, neki ugyanis hatalmas meccsgyűjteménye van, ami jól jön majd a mérkőzések előtt is, nem fog amiatt fájni a fejünk, hogy honnan szerezzünk felvételt, hisz ott lesz Gyula... A válogatottban a döntési jogok és a csapat képviselete főként rám hárul majd, a segítőm pedig Gyula lesz. Van már elképzelésem a további munkatársaimat illetően is, az elnökségbe hamarosan le is adom a nevüket.

handball.hu: Mennyire vetheti vissza a Fradi szereplését ez a másfél év, amit párhuzamosan töltesz a 2 csapatnál?
Németh: Remélem, hogy semennyire, bár nem tudom előre megmondani. Az biztos, hogy mikor épp válogatott összetartás van, nem lehetek a Ferencvárossal, de bízom benne, hogy a stáb helyettesíteni tud.

handball.hu: A következő állomás a decemberi világbajnokság. Mik a célok?
Németh: Nincs konkrét cél, mivel egyelőre nincs is csapatunk. A fő cél a pekingi olimpia, a világbajnokság csak egy állomás. Először is leülök az összes csapattaggal, és végigkérdezem őket, hogy mi az elképzelésük a jövőt illetően. Nem csak a válogatott összetételét tekintve, hanem az edzések mennyiségét nézve is változások lesznek, mivel kevesebbet készülünk majd együtt. Bízom abban, hogy a klubokban kollégáim megfelelő erőnlétet biztosítanak a játékosaiknak, így azzal nem kell már foglalkoznunk.

handball.hu: Mi lesz például Sugár Tímeával? Vele talán nem túl jó a viszonyod, mióta távozott a Ferencvárostól.
Németh: Hangsúlyozom, hogy a legjobbak kerülnek a válogatottba. Csakis a teljesítmény számít.

handball.hu (bi)

Magyarország - további hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi