Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Ellenfélnéző: HC Leipzig

2005. március 22. 22:36

Az EHF-kupa sorsolásán sokak álma teljesült, hiszen a Győri ETO KC a német HC Leipziggel csatázik két és fél hét múlva a döntőbe kerülésért. A szakemberek a még versenyben lévő három magyar csapat közül épp a Győrt tartották a legalkalmasabbnak arra, hogy a Lipcsét kiüsse, és ezzel valóra váljon a magyar EHF-kupadöntő. Cikkünkben bemutatjuk a német csapatot, valamint a két együttes szakvezetőinek véleményét is megtudhatjuk.

HC Leipzig (fotó: hc-leipzig.de)
HC Leipzig
(fotó: hc-leipzig.de)
"A sorsolás után egyik szemem sírt, a másik pedig nevetett. Annak kifejezetten örülök, hogy nem magyar csapattal kerültünk össze, mert mindkettőjükkel szemben inkább minket nyomna az esélyesség terhe. Ráadásul a Cornexivel és a Fradival is tökéletesen ismerjük egymást, hiszen játszottunk már ellenük az idén. A rájátszásban is szembe fogunk kerülni velük, sőt, a bajnokság alapszakaszában is hátravan még a Cornexi elleni meccsünk. Biztos, hogy igencsak meguntuk volna egymást, ha még az EHF-kupában is oda-vissza kellett volna játszanunk mindkettőjükkel.

Azt viszont fontos leszögezni, hogy a Lipcse kifejezetten jó csapat, számos német és más országbeli válogatott játékossal a soraiban. Nem véletlenül jutottak a legjobb négy közé. Nem szabad lebecsülnünk őket, hanem fel kell kötnünk a nadrágszárunkat.

Összességében bizakodó vagyok, hiszen mi is jó formában vagyunk, és biztos, hogy rendesen fel fogunk készülni ellenük. A német liga nem olyan erős, mint a magyar, így fel tudjuk venni velük a versenyt. Először idegenben lépünk pályára, ez általában előny. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy amikor kevésbé ismert ellenféllel játszunk, akkor az első meccs legfontosabb eleme mindig az információgyűjtés. Tehát hazai pályán, ismert környezetben az ellenfél az egyetlen ismeretlen tényező, míg az első idegenbeli meccsen a körülmények, a légkör is okozhatnak meglepetést.

Mindent egybevetve azonban örülök, hogy a második összecsapást játsszuk Győrben, mert addigra már eleget tudunk a Lipcséről" - értékelt a sorsolás után Róth Kálmán, a Győri ETO KC vezetőedzője.

De nézzük csak, milyen csapat is HC Leipzig!

A klub neve tiszteletet parancsol Németországban, hiszen tizenhatszor nyerték meg a nemzeti bajnokságot, igaz, tavaly csak a harmadik helyen végeztek a Frankfurt és a Nürnberg mögött. Jelenleg a bajnokság B-csoportját vezeti a csapat.

Az együttes szakvezetője Martin Fruelund Albertsen, aki a jelenleg a Viborgban szereplő Katrine Fruelund unokabátyja, így talán nem véletlen, hogy - a dánok legnagyobb bánatára - Katrine jövőre a németeket erősíti majd. Nagy dobásra készülhet a Leipzig, hiszen a jövő szezonban a szintén viborgi Camilla Thorsen is az egykori keletnémet városba teszi át székhelyét, és így tesz az FCK brazil kapusa, Channa Masson is. Albertsen ráadásul öt évig (egészen a tavalyi esztendőig) másodedzőként tevékenykedett a Viborgnál. Ennyi átfedés mellett aligha meglepő, hogy a dán bajnok legnagyobb ásza, Grit Jurack tavaly még lipcsei színekben játszott.

Martin Fruelund Albertsen
Martin Fruelund Albertsen, a lipcseiek vezetőedzője: "A Győr nagyon megerősödött a szezon előtt, és a mostani csapatot össze sem lehet hasonlítani a 2003 év végi Mesterek Tornáján szerepelt együttessel. Utoljára a 2004-es EHF-kupadöntőn láttam játszani őket, melyet a Viborg nyert. A csapatban Görbicz, Bradeanu, Mehlmann, Dokic és Sirina világklasszis játékosok a posztjukon. De saját magunkat sem szabad lebecsülnünk. Aki a döntőbe akar kerülni, annak két mérkőzés után elég egy gól előny. Nagyon remélem, hogy a közönségünk támogat majd minket, hiszen Győrben egy forró hangulatú találkozó vár ránk, amelyre már jó pozícióból kellene érkeznünk."

A HC Leipzig kerete:

Kapusok: Tone Wölner, Henrike Milde, Jana Krause, Ionica Munteanu
Átlövők: Anne Ulbricht, Nikola Pietzsch, Milica Danilovic, Marcela Vlckova, Maike Daniels, Ingrida Radzeviciute, Nora Reiche
Balszélsők: Nina Wörz, Katja Langkeit
Jobbszélsők: Gerd-Elin Albert, Evelien van der Koelen
Beállók: Doreen Geheb, Else-Marthe Sörlie Lybekk
Edző: Martin Fruelund Albertsen
Másodedző: Jochen Holz

Nikola Pietzsch címeres mezben
A csapat minden bizonnyal a 151-szeres válogatott Else-Marthe Sörlie Lybekkre épül, aki 1998-ban Európa-bajnokságot nyert, majd rá egy évre a világbajnoki címet is elhódította a norvégokkal.
Szintén jól cseng Nikola Pietzsch neve, hiszen az átlövő tagja volt a '97-ben európa-bajnoki finálét játszó német válogatottnak, s nem mellesleg 111 alkalommal öltötte magára a nemzeti mezt.
A szerb születésű, de immár német állampolgárságú "régi motoros", Milica Danilovics megfordult már a Krimben, a Hypoban és a Lützellindenben is. Nemzetközi tapasztalata és '75-ös születése miatt a Lipcse legrutinosabb játékosai közé tartozik, akárcsak a szintén honosított, litván származású átlövő, Ingrida Radzeviciute.
A "Kiwi" becenévre hallgató balszélső, Nina Wörz 41-szer szerepelt a német válogatottban, és tagja volt a 2002-es bajnokcsapatnak is.

A 2003-as lipcsei Mesterek Tornájára egyébként hivatalos volt a Győr is: akkor a magyarokat jókora zakóval búcsúztatták a házigazdák (33-22), majd a tornát is megnyerték. A Leipzig menedzsere, Kay-Sven Hähner azonban most így vélekedik: "A lehető legnehezebb ellenfelet kaptuk, aki ráadásul vezeti a magyar bajnokságot. Nem szabad a két évvel ezelőtti eredményből kiindulnunk, hiszen a Győr - többek között román légiósaival - azóta jócskán megerősödött. Ráadásul soraiban játszik a világklasszis Görbicz Anita is."

A tavaly decemberi lipcsei Klub Eb-n a vendéglátók 13 góllal diadalmaskodtak a BL-győztes Slagelse felett, megijedni azonban nem kell, hiszen a sztárgárda otthon hagyta kezdőcsapatát, sőt, még a vezetőedzőt, Anja Andersent is.

A Lipcse idei EHF-kupa menetelése alatt egyetlen komolynak nevezhető ellenféllel, a francia Metz-cel került össze, méghozzá a negyeddöntőben. Náluk összesítésben két góllal (Lipcse-Metz 32-29, Metz-Lipcse 22-21) bizonyultak jobbnak.

handball.hu (bee, bghb, joos)

Élőben a nemzetközi kupameccsekről

Külföld - további hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. április 29. 12:58

Katarina Bulatović visszatér Győrbe

2019. április 29. 7:24

Emilie Christensen a Fradinál

2019. április 16. 18:31

A Vipers-szel elődöntőzik az ETO

2019. április 16. 11:19

EHF-kupa: az Esbjerg kezd otthon

2019. április 14. 13:51

Bejutott a fináléba a Siófok

2019. április 13. 15:36

BL: kiesett a Fradi, négy között az ETO

2019. április 9. 14:57

Bundesliga: a gólkülönbség dönthet

2019. április 7. 14:36

BL: kikapott a Fradi, ETO-siker

2019. április 6. 16:54

Négy gól a Siófok előnye

2019. április 5. 22:59

Öttel kapott ki a Bukarest

2019. április 4. 18:43

Montenegróval egy csoportban