Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Jöhetnek az új szabályok

2016. március 3. 10:45 © handball.hu

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség határozata alapján a következő szezontól öt új szabályváltozás lép életbe. A már korábban is bemutatott változások elsőként az olimpián lesznek érvényesek.

Jöhetnek az új szabályok
Az új szabályok 2016. július 1-től érvényesek, és megfelelnek a korábbi várakozásoknak.

Kapus lecserélése:

A pályán már nem kell mindig kapusnak lennie, azaz, ha a kapus helyett bejön egy mezőnyjátékos, neki már nem kell kapusmezt viselnie. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a mezőnyjátékos nem léphet be a kapuelőtérbe (ha mégis megteszi, ugyanúgy büntetendő, mint bármely más mezőnyjátékos esetében), viszont nem feltétlenül ugyanennek a játékosnak kell lemennie, ha vissza akarják cserélni a kapust. Továbbra is megengedett, hogy a becserélt mezőnyjátékos kapusmezt viseljen, őrá a maival azonos szabályok vonatkoznak ezután is.

Sérülés és ápolás:

Ha egy játékost a játéktéren - játékmegszakítás mellett - ápolni kell, neki az ápolás befejeztével el kell hagynia a játékteret, és oda csak akkor térhet vissza, ha a saját csapata a következő három támadását befejezte. A definíció szerint a támadás akkor kezdődik, amikor a csapat megszerzi a labdát, akár a mezőnyben, akár úgy, hogy kidobást, bedobást, középkezdést vagy szabaddobást ítélnek a javukra a játékvezetők, és akkor ér véget, amikor a csapat gólt szerez, vagy elveszíti a labdát. A játékos a harmadik támadás befejezése után léphet pályára, de természetesen helyette addig is játszhat más, nem kényszerül a csapat emiatt emberhátrányba. Ha a játékos a megengedettnél hamarabb lép pályára, az szabálytalan cserének minősül, és annak megfelelően kell büntetni. Nem kell elhagynia a pályát a játékosnak, ha a vele szemben szabálytalankodó ellenfél progresszív büntetésben (sárga lap, kiállítás vagy piros lap) részesül, és nem vonatkozik ez a szabály a labdával fejbelőtt kapusokra sem.

Passzív játék:

Ha a játékvezetők a kezük felemelésével passzív játékot jeleznek, a támadó csapat még legfeljebb hatot passzolhat, utána kapura kell lőnie. A védők szabálytalansága és a megítélt szabaddobás a számolást nem töri meg. A passzokat a játékvezetők számolják, és ez ténybéli döntésnek minősül, azaz nem szolgálhat óvási alapul, ha eltévesztik a számolást. A passzív játék egyéb szabályai nem változnak, azaz már a hatodik passz előtt el kell venni a labdát a támadó csapattól olyan szituációkban, amelyekben a jelenleg hatályos szabályok alapján passzív játék miatt a védők javára kell szabaddobást ítélni, az új változás csupán egy kiegészítő szigorítás.

Az utolsó fél perc:

Az utolsó percre vonatkozó szabályok (8:5, 8:6, 8:10c és d pontok) egy perc helyett ezentúl a mérkőzést utolsó harminc másodpercére vonatkoznak. Az érintett szabálytalanságok köre nem változik, továbbra is ugyanazokat a szabálytalanságokat kell szigorúbban büntetni a végjátékban, amelyeket eddig, változik viszont a büntetés. A jelenlegi szabályok alapján piros lap és jelentés (annak nyomán pedig fegyelmi tárgyalás) a megfelelő büntetés. A piros lap megmarad, viszont jelentést már nem kell írni (és ezáltal eltiltásra sem kell számítania a vétkes játékosnak), viszont az ellenfél javára egy hétméterest kell ítélni, függetlenül a megelőző játékhelyzettől. Ebben az esetben tehát úgy is lehet büntetőt ítélni, ha előtte nem állt fenn gólhelyzet. Tehát csak azokban az esetekben kell hétméterest ítélni, amelyekben az eddigi szabályok alapján azonnali piros lapot kellett adni, és jelentést írni. Továbbra is jelentést kell írni azokról az utolsó fél percben elkövetett kirívóan durva vagy sportszerűtlen szabálytalanságokról, amelyek a mérkőzés bármely szakaszában ilyen módon volnának büntetendőek.

Kék lap:

Hogy a büntetett játékos és a nézők számára is egyértelmű legyen, hogy a piros lapot kapott játékos számíthat-e eltiltásra, bevezetik a kék lapot. Ezt akkor kell felmutatni, ha egy játékost a legszigorúbb büntetéssel büntetnek: piros lapot kap és jelentik (azaz fegyelmi tárgyalást fognak az esetről tartani). A kék lapnak tehát semmilyen külön szankciója nincs, ez csak egy kiegészítő tájékoztatásként szolgál a nézők és a csapatok felé. A kék lap minden olyan esetben alkalmazandó, amikor a játékvezetők jelentést írnak, a mérkőzés teljes időtartamában.

Az IHF döntése végleges, erről a nemzeti szövetségeket tájékoztatták, a változásokat a következő szezontól mindenképpen bevezetik. Mivel azok július 1-től lépnek életbe, az olimpia pedig augusztusban lesz, az új szabályok alkalmazásával elsőként Rióban találkozhatunk.

Németh Attila


Vb 2015 - további hírek

2016. március 8. 8:50

Ki lesz az év edzője?

2016. március 3. 10:45

Jöhetnek az új szabályok

2016. március 1. 10:39

Andjela Janjusević a Siófokban

2016. január 6. 12:11

Heidi Løke marad Győrben

2015. december 22. 13:06

Triscsuk Krisztina is kidőlt egy időre

2015. december 20. 7:16

Norvégia visszaszerezte vb-címét

2015. december 18. 13:38

Történelmet írt Hollandia

2015. december 17. 17:33

Tomori Zsuzsi túl van a műtéten

2015. december 16. 17:45

A norvégok is a négybe jutottak

2015. december 16. 11:21

Lemondott Németh András

2015. december 15. 20:09

Tomori, Görbicz: megvan a diagnózis

2015. december 15. 17:26

Hét kérdés, hét válasz

2015. december 15. 9:49

Pena: A bírók megloptak minket

2015. december 14. 17:39

Nyolc fősre szűkült a mezőny

2015. december 14. 13:58

Dueñas: Nincs egyértelmű favorit

2015. december 14. 13:39

Eldőltek az alsóházi helyezések

2015. december 13. 21:45

Hornyák Dórát nevezte a kapitány

2015. december 13. 20:24

A románok búcsúztatták a címvédőt

2015. december 13. 16:10

Elnöki kupa: jöhetnek a végső helyosztók

2015. december 11. 22:33

Hétfőn játszunk a lengyelekkel