Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Feszültségek a német válogatottban

2015. november 25. 13:58 © handball.hu

Még el sem kezdődött a válogatott felkészülése a VB-re, máris több ponton is komoly feszültségek törtek felszínre. A kezdőlökést Svenja Huber adta meg azzal, hogy közvetlen a felkészülés kezdete előtt lemondta a válogatottságot.

Feszültségek a német válogatottban
A Thüringer HC jobbszélsője múlt pénteken jelentette be, hogy nem kíván részt venni a válogatottal a világbajnokságon. A visszalépésnek különösen nagy jelentőséget ad, hogy Hubernek ez lett volna az első világbajnoksága, és, mivel már harminc éves, nem biztos, hogy lesz újabb lehetősége. Ráadásul, mivel a vb-re leadott 28-as kereten már nem lehet változtatni, nincs mód arra, hogy más jobbszélsőt nevezzenek meg tartaléknak a Huber visszalépésével a válogatottba behívott Marlene Zapf helyére.

A Metzingen szélsőjének behívása amúgy is kockázatos: Zapf ugyan még csak huszonöt éves, az életében viszont egyértelműen a szakmai pályafutásán van a hangsúly, azért is igazolt tavaly Leverkusenből a svábokhoz, mert ott talált a maga számára alkalmas szakmai továbbképzést (a kezdő a poszton így minden bizonnyal a lipcsei Alexandra Mazzucco lesz). Ezzel még nehezebb lett a szövetségi kapitány, Jakob Vestergaard helyzete, amit amúgy is megnehezített már a két oldenburgi játékos, Caroline Müller és Julia Wenzl sérülése - mindketten ott lehettek volna valószínűleg az utazó keretben is, ráadásul Wenzl már a 28-as keret leadása után sérült meg.

Huber ráadásul nem is beszélt mellé, nem családi okokat nevezett meg a távolmaradás indokául, hanem a válogatottban uralkodó rossz hangulatot, a régebbi játékosoktól az újak felé irányuló elfogadás és tisztelet hiányát. Bár Huber nem mondott konkrét nevet, elég hamar egy játékosra irányult a figyelem: Susann Müllerre. A Bietigheim balkezes átlövőjéről amúgyis az a szóbeszéd járja, hogy nehéz vele jóban lenni, most pedig úgy tartják, ő viselkedett úgy Huberrel, amire válaszul ő pedig lemondta a válogatottságot. Növeli a feszültséget, hogy Müller nem túl népszerű a csapattársai körében, a kapitány viszont erősen preferálja őt, akár oly módon is, hogy neki többet szabad, mint másoknak. Ez pedig nem csak az átlövő, hanem a kapitány tiszteletét is aláássa.

Vestargaard-nak ennél többet is felrónak. A dán szakvezető három olyan játékost is kihagyott, akik évek óta mindig ott voltak a válogatottban. Kerstin Wohlbold és Anja Althaus a bő keretbe sem kerültek be, Nadja Nadgornaja pedig oda még befért, de a VB előtti felkészülésre már nem kapott meghívót. Bár a THC irányítója és a Szkopjében légióskodó beállós egyaránt elmúlt harminc, és az utóbbi időben mutatott formájuk (főleg Wohlbold esetében) akár érthetővé is teszi a mellőzésüket, mindketten sérelmezték, hogy az újságból tudták meg, már nem tagjai a válogatottnak. Wohlbold elmondta, őt egyszer felhívta Vestergaard, de délelőtt, pedig a kapitánynak tudnia kellett, hogy az irányító tanárként dolgozik Erfurtban, így délelőtt nem tud hívásokat fogadni.

Külön érdekes Nadja Nadgornaja esete. A THC-ból a nyáron a Borussia Dortmundba igazoló átlövő egy időre szinte teljesen eltűnt, ebből a középcsapatból (a BVB jelenleg a 6. helyen áll) sem tudott igazán kiemelkedni. Az őszi időszak végére viszont megtalálta a formáját, miközben ezzel egyidőben lipcsei vetélytársa, Shenia Minevskaja kiábrándítóan teljesít, Caroline Müller pedig ugye megsérült. Mivel Althaus is kimaradt, Nadgornaja hiánya főként a védekezésben lehet fájó, mivel a keretben kevés az igazán jó védő. Nadgornaja szintén a hírekből tudta meg, hogy nem számít rá a kapitány, bár saját bevallása szerint erre számított, mivel egy felkészülési mérkőzésen egyszer rászólt Susann Müllerre, hogy fusson gyorsabban vissza, ezután pedig Vestergaard Nadgornaját rótta meg, hogy nem beszélhet így Müllerrel.

Persze, ha a kimaradó játékosok elégedetlenek, az nem okozna feltétlenül problémát, de a keretbe bekerülő rutinosabbak közül többen is az ő pártjukat fogják a kapitánnyal szemben, ami megintcsak nem tesz jót Jakob Vestergaard tekintélyének. Mindenesetre, ha a csapaton belüli feszültségek a teljesítményben is visszatükröződnek, azt a német nézők várhatóan nem fogják látni: jelen állás szerint ugyanis Németországban semmilyen televízió vagy internetes stream-szolgáltató sem fogja közvetíteni a világbajnokság mérkőzéseit, mivel senkinek sem sikerült megállapodnia a jogtulajdonossal.

A német válogatott 19 fős kerete:

Kapusok: Clara Woltering (Borussia Dortmund), Katja Kramarczyk (HC Leipzig), Dinah Eckerle (Thüringer HC)
Mezőnyjátékosok: Franziska Müller (Blomberg-Lippe), Lone Fischer (Buxtehude), Alexandra Mazzucco (HC Leipzig), Marlene Zapf (TuS Metzingen), Shenia Minevskaja (HC Leipzig), Xenia Smits (Metz, francia), Saskia Lang (HC Leipzig), Kim Naidzinavicius (Bayer Leverkusen), Anna Loerper (TuS Metzingen), Angie Geschke (Oldenburg), Anne Hubinger (HC Leipzig), Susann Müller (Bietigheim), Jennifer Rode (Bayer Leverkusen), Luisa Schulze (HC Leipzig), Julia Behnke (TuS Metzingen), Meike Schmelzer (Thüringer HC)

Németh Attila

© handball.hu

Vb 2015 - további hírek

2016. március 8. 8:50

Ki lesz az év edzője?

2016. március 3. 10:45

Jöhetnek az új szabályok

2016. március 1. 10:39

Andjela Janjusević a Siófokban

2016. január 6. 12:11

Heidi Løke marad Győrben

2015. december 22. 13:06

Triscsuk Krisztina is kidőlt egy időre

2015. december 20. 7:16

Norvégia visszaszerezte vb-címét

2015. december 18. 13:38

Történelmet írt Hollandia

2015. december 17. 17:33

Tomori Zsuzsi túl van a műtéten

2015. december 16. 17:45

A norvégok is a négybe jutottak

2015. december 16. 11:21

Lemondott Németh András

2015. december 15. 20:09

Tomori, Görbicz: megvan a diagnózis

2015. december 15. 17:26

Hét kérdés, hét válasz

2015. december 15. 9:49

Pena: A bírók megloptak minket

2015. december 14. 17:39

Nyolc fősre szűkült a mezőny

2015. december 14. 13:58

Dueñas: Nincs egyértelmű favorit

2015. december 14. 13:39

Eldőltek az alsóházi helyezések

2015. december 13. 21:45

Hornyák Dórát nevezte a kapitány

2015. december 13. 20:24

A románok búcsúztatták a címvédőt

2015. december 13. 16:10

Elnöki kupa: jöhetnek a végső helyosztók

2015. december 11. 22:33

Hétfőn játszunk a lengyelekkel