Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Eb-értékelés

2016. december 16. 13:22

Sajtótájékoztatón értékelte a magyar válogatott számára december 14-én zárult svédországi Európa-bajnokságot a Magyar Kézilabda Szövetség.

Eb-értékelés
"Sok szempontból különleges Európa-bajnokságot zártunk. Egyrészt soha nem ment ki még világversenyre úgy a nemzeti csapat, hogy ne fogalmaztunk volna meg sikercélt, a hivatalos célkitűzésnek az együttes megfelelt, hiszen a középdöntőbe jutás és a világbajnoki selejtezőkre a kiemelt pozíció elérése volt a célkitűzés, ennek pedig megfelelt a válogatott" - hangsúlyozta Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

"Történelmi volt a torna amiatt is, mert a tavalyi vb-keretből kilencen nem tudtak ott lenni Svédországban, ketten, Janurik Kinga és Triscsuk Krisztina pedig a viadalon sérültek meg. Ami az Eb mérlegét illeti, leszögeznénk, hogy töretlen a bizalom Kim Rasmussen felé, a mandátuma a teljes négy évre szól, Tokióra kell csapatot építenie. Az együttműködése, közös munkája a csapattal kiemelkedően jó, és ha nem sújt minket a sors a továbbiakban, akkor a 2017-es világbajnokságra már sokkal jobb esélyekkel utazhat ki a csapat, ráadásul tudjuk, hogy a kapitány látja, miben kell még fejlődnie az együttesnek. Szomorúvá tett minket ugyanakkor, hogy a Románia elleni vereség igen nagy felületen nagyon negatívan jelent meg a nyilvánosságban, szemben például az olimpiai bajnok oroszok elleni döntetlennel, amely kisebb publictást kapott. A csapat 21-14-re verte azt a Montenegrót, amelytől tavaly 18 gólos vereséget szenvedett, az aktuális világ- és Európa-bajnok norvégoktól pedig mindössze egy góllal kapott ki – nem hiszem, hogy ez alapján a teljes magyar kézilabdázást temetni kellene. A magyar kézilabda mögé akkor is oda kell állni, ha nem a legjobbak az eredmények, aki igazán szereti a sportágat, az támogatni tudja a válogatottat mindig, így én is a csapat és a magyar kézilabda mellett állok és a szövetséggel igyekszünk mindent megtenni a sikerek érdekében, amit csak lehetséges. Nem a legjobb Európa-bajnokságán van túl a csapat, de nem is a legrosszabbon, 1996-ban például egy győzelem mellett öt vereséget szenvedett Magyarország, és 12 csapatból lett 10. helyezett, ezúttal pedig 16 csapatból 12. A csapatnak új, remek edzője van, bizalmat kérünk, és biztosak vagyunk benne, hogy a jövő évi világbajnokságon erősebb lesz az együttes. A 2017-es évben azon kell dolgoznunk, hogy a nemzeti csapatok még több időt tudjanak majd együtt tölteni, például a női világbajnokságra is készülve. Összegzésként annyit elmondhatunk, megkétszereződött a játékosok száma, a feltételeket biztosítani tudjuk, de egy 10-15 éves ciklust nem tudunk bepótolni, kiesett 1-2 generáció, jóval kisebb a merítési lehetőség. Újjá kell építenünk a magyar kézilabdázást, ennek érdekében mindent megteszünk."

"Tanulságos volt az Európa-bajnokság, a negatívumok mellett a pozitívumokat kell megragadnunk, és az utolsó két mérkőzés mindenképpen előrelépést mutatott" – emelte ki Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke.

"Látszik, hogy az edző hisz a játékosokban, a játékosok hisznek az edzőben, ez pedig a sikerek alapja. Láttam olyan periódusokat a mérkőzéseken, amelyek sokkal több tudatosságot, fegyelmezettséget mutattak, mint korábban. Valóban négy évben gondolkodunk, maximális a bizalom Kim Rasmussen szövetségi kapitány és stábja iránt. A fizikai felkészítés is rendkívül fontos, ebben is előrébb kell még lépnünk, az MKSZ-nek pedig elő kell segítenie, hogy a válogatott még többet tudjon együtt készülni."

"Nagyon szépen köszönjük minden szurkolóknak, akik ott voltak Svédországban és segítették a csapatot" – kezdte Kim Rasmussen szövetségi kapitány.

"A szakmai és egészségügyi stábnak, minden válogatott körüli embernek köszönöm a munkáját, hiszen ahogy fogytak a játékosaink a sérülések miatt, egyre nehezebb volt harcra kész állapotba hozni a lányokat. A következő időszakban kiértékeljük az Európa-bajnokságot, le kell vonnunk a tapasztalatokat. Most leginkább csak a szívünk tud véleményt mondani, értékelni pedig tiszta fejjel szabad. Nagyon büszke vagyok a lányok munkájára és teljesítményére, több poszton is szinte csere nélkül kellett lejátszaniuk a tornát. Aki látja és érti a kézilabdát, azt tudja, hogy a csapatnak milyen megpróbáltatásokkal kellett szembenéznie, ennek ellenére jó eredményt értünk el az elődöntős Norvégia és Dánia, valamint Oroszország ellen is. Több játékosnak remek tapasztalatszerzést biztosított a torna és mindenki a legjobbját nyújtotta.

"A sérülések miatt rengeteg játéklehetőséget kaptam az Eb-n, biztam benne ugyanakkor, hogy a torna második szakaszára Szucsánszki Zita visszatér, sajnos ez nem történt meg" – mondta el Görbicz Anita csapatkapitány.

"Nem gondoltam volna, de egy 12. hely után is rengeteg pozitívumot látok a csapatban, én is nagyon sokat fejlődtem és tanultam Kim Rasmussentől, örülök, hogy vele készülhetünk. Komoly mérkőzéseket játszhattunk, ez is a fejlődést szolgálja, idő kell még a válogatottnak. Most számszerű eredményben nem mutatkoztak meg a csapat erényei, de nem kell temetni a válogatottat, fogunk még kiemelkedő eredményeket elérni!"

"Nagyon tartalmas két héten vagyunk túl, pozitív és negatív tapasztalatokkal" – értékelt Szekeres Klára.

"Folyamatosan fejlődtünk, a torna végére fáradtak voltunk, de látszott a csapat koncepciója. Nagyon szeretném, ha mindenki türelmes lenne a csapattal. Nem zártunk jó helyezéssel, a maximumot hoztuk ki magunkból, sokat fejlődtünk, és bátran egymás szemébe tudunk nézni az Európa-bajnokság után."

Forrás: MKSZ

Eb 2016 - további hírek

2016. december 18. 15:30

Ismét Norvégia az Európa-bajnok

2016. december 16. 15:45

A hollandok és a norvégok döntősök

2016. december 16. 13:22

Eb-értékelés

2016. december 14. 16:12

A franciák is az elődöntőben

2016. december 14. 15:49

Szépen búcsúzott csapatunk az Eb-től

2016. december 13. 18:15

Újabb, ám most dicséretteli vereség az Eb-n

2016. december 13. 16:26

Dán-orosz iksz

2016. december 12. 16:52

Eb: pontot csentek a spanyolok

2016. december 12. 15:57

Balszerencse-sorozat a csapatunknál

2016. december 11. 18:26

Elvesztettük a presztízscsatát

2016. december 11. 16:12

Eb: szenvedtek az oroszok

2016. december 10. 18:33

Eb: német, holland és francia pontok

2016. december 10. 13:48

Janurik megsérült, Szikora érkezik

2016. december 9. 19:09

Eb: a horvátok utaznak haza

2016. december 9. 18:15

Nyertünk héttel, irány a középdöntő!

2016. december 8. 19:08

A lengyelek és a szlovénok búcsúztak

2016. december 7. 20:15

Eb: Dánia ellen sem szépítettünk

2016. december 7. 18:32

Martínék megverték az oroszokat

2016. december 6. 19:07

Kikapott a házigazda a szlovénoktól

2016. december 5. 18:26

Eb: nyert az olimpiai bajnok