Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Interjú Elek Gáborral

2008. október 1. 14:42

Az alábbiakban at FTC Pártolói Egyesület jóvoltából olvashattok egy mélyebb lélegzetű interjút a Budapest Bank-FTC vezetőedzőjével, Elek Gáborral.

Interjú Elek Gáborral
- Milyen reményeket fűzhetnek a szurkolók az NB I-ben immár egytől-egyig bemutatkozó fiatalokhoz?
- A reményeim egyértelműen azok, hogy komoly játékosok legyenek, és ehhez mindegyikőjüknek megvan minden adottsága. A tavalyi évben felmértem, hogy nagyjából ki, mire képes, másrészt a felnőtt keret hiányposztjait figyelembe véve hoztam fel játékosokat: Nikol, Marcsi, Betti, Csilla, Livi, Regina, Dina, Vikosz és Helga - róluk van szó.

Tavaly volt egy nagyon jól sikerült évük, és rászolgált volna a felnőtt kerettagságra több játékosom is, de limitáltak a lehetőségek, ezért nem tehettem meg, hogy a komplett csapatot felhozzam, illetve az ifiknek is el kell indulniuk a bajnokságban idén is. Akik lehetőséget kaptak, azok mindannyian rászolgáltak erre.

- Ezekre a játékosokra komoly feladat hárul az ifjúsági bajnokságban és az NB I/b-ben is, mennyire tudod az ottani munkájukat és a mérkőzéseiket figyelemmel kísérni?
- Abszolút meg tudjuk ezt oldani. Vovával, azon kívül, hogy kollégák vagyunk, Dabason egy csapatban játszunk, úgyhogy nagyon-nagyon sok alkalmunk van rá, hogy erről beszélgessünk. Az NB I/b keleti csoportját minden szempontból ismerem - az elmúlt öt évemet ott töltöttem a Csömörrel -, az ifi bajnokság pedig a szemem előtt zajlik, tehát mindent látok, amit látni érdemes. Az NB I/b-s találkozók közül, ha nem is látom mindet, Vovával mindig megbeszéljük az ott történteket, és az is előfordul, hogy közös döntést hozunk, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy ki mikor mennyit játsszon a csapatban. Szem előtt vannak a gyerekek.

- Akik eddig szóhoz jutottak, megoldották a rájuk bízott feladatokat?
- A kezdeti elvárások azok, hogy essenek át a tűzkeresztségen, szerezzenek tapasztalatot, és számomra eddig egyikőjük sem okozott csalódást. Helga még nem egészséges, neki kétszer három percet adtam, hogy bemutatkozhasson, és NB I-es játékos váljék belőle, de még nagyon messze van attól, hogy teljesen hadra fogható legyen, mert még problémák vannak a bokájával. Nikol az, akit talán a legjobban ismerek: tavaly három bajnokságot is végigcsináltunk együtt (Bogdán Nikolett a Csömör kölcsönjátékosaként az NB I/b-ben is játszott Elek Gábor keze alatt - a szerk.), és pontosan azt kapom tőle, amit vártam. Tudom, hogy ő iszonyatosan túlizgulja ezeket a mérkőzéseket, ennek megfelelően bátortalan még. Tavaly a Csömörnél ugyanígy indult, úgy "be volt tojva" az elején, hogy azt el nem tudom mondani, de kezdőjátékos lett a végére, és meccseket nyert meg. Hogy idén is meccseket hoz-e majd, azt nem tudni, de látom rajta, hogy folyamatosan fejlődik. Ő egy olyan játékos, akinél a lelkiállapot nagymértékben meghatározza a pályán nyújtott teljesítményt.

Bettinél sajnos közbejött egy sérülés- és betegséghullám, tehát vele egyelőre még nem tudtam számolni, pedig a pécsi vagy a váci mérkőzésen nagyszerűen tudta volna Zizit tehermentesíteni. Az említett két találkozón megkaphatta volna azokat az öt-tíz perceket, amelyek nagyban hozzájárulhattak volna a fejlődéséhez. Csilláról nem is kell részletesebben beszélni, ő most alaposan le van terhelve. Livi is kezd már sztenderd emberré válni a felnőttben, eddig minden mérkőzésen védett. Vikosszal megállapodtunk abban, hogy a fizikai lemaradása miatt - noha végigcsinálta velünk a felkészülést - egyelőre Piros és Kék mögé szorul. Megértette, elfogadta a döntést, miszerint neki most az ifiben vannak a fő feladatai. Regi betalált már, sőt, kétgólos játékosnak mondhatja magát az NB I-ben. Ő is hangulatember: ha jó napja van, akkor káprázatos dolgokra képes, ha rossz, akkor borzalmakra, de hát ez a fiatalság. Marcsi egyre jobban beilleszkedik, védekezésben nagyon komolyan számolok vele. Nagyon nagy jövőt jósolok neki, de nála is sok-sok türelemre van szükség. Ő eddig a Nyíradony elleni találkozót kivéve minden alkalommal pályára léphetett.

- Az ő sérült válla most milyen állapotban van? Maximálisan terhelhető már?
- Egy ilyen műtétnek az a hátránya, hogy utána a végtag négy-öt hónapig nem terhelhető, közben az izmok sorvadnak, és nem lehet hirtelen megterhelni. Éppen ezért az izomerővel akadnak még gondok, de majd szép fokozatosan felépítjük. Védekezésben egyre jobban megállja a helyét, a szeme, az esze a régi, a lövőerő meg majd tavaszra visszatér. Végigcsinálta a felkészülést, amilyen feladatot csak tudott, azt mind becsülettel megoldotta. Marcsitól nagyon sokat várok, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ő még csupán tizennyolc éves, egy évvel ezelőtt épphogy kinőtt a serdülőkorból. Számára már a tavalyi év is egy borzasztó nagy ugrás volt, miután a serdülőből a felnőttbe lépve kezdte meg a felkészülést, majd az ifiben egyre többet és egyre jobban játszott, most meg már meglehetősen komoly ellenfelekkel szemben kell védekeznie.

- Van egyfajta tudatos koncepciód a csapatépítésre, például, hogy eleinte öt-tíz percre szállnak be a fiatalabbak, majd később több lehetőséghez juthatnak, vagy mindig az adott meccsszituáció dönti el, hogy ki mennyit játszhat?
- Én mindig azt mondom, hogy egy fiatal játékos először dolgozzon meg azért, hogy a pályára kerüljön. Ha kap három perc lehetőséget, akkor dolgozzon meg azért, hogy a következő mérkőzésen már öt percet kapjon, és így tovább. Ha lehetőséget látok arra, hogy hozhatom őket, akkor hozom is. Mindig vannak célkitűzéseink egy adott meccsen belül is, a Pécs ellen például húszgólos győzelem esetén pihenőnapot ígértem másnapra, és ilyenkor persze mérlegelni kell, nehogy elszúrjam a fiatalok túlmenedzselésével a csapat munkáját, de ott is mindenki megkapta a lehetőséget. Elmondtam, hogy egyvalamit nem szeretnék látni: azt, hogy bárki tele gatyával lépjen pályára - hál' Istennek ilyenre a debreceni mérkőzés kivételével nem is volt példa. Akkor leültünk, átbeszéltük a dolgot, megmutattam nekik videón a felvételeket, és megnézhették azt a tízperces borzalmat, amikor is enerváltan, leszegett fejjel játszottunk. Ezt mi nem engedhetjük meg magunknak, valamint ez nem a Ferencvárosra jellemző. Ki lehet kapni tizenöt góllal is, de akkor is zakatoljunk, hajtsunk, tegyünk meg mindent azért, hogy az a tizenöt csak tizennégy legyen, netán még kevesebb.

Győrben látszott csak igazán, hogy megértette ezt a csapat, ahol botrányos védekezésünk ellenére egyetlen percre nem adtuk fel a küzdelmet. Egyébként nagyon érdekesen alakulhatott volna az a meccs, ha az első félidőben nem vétünk annyi figyelmetlenségből adódó hibát: kaptunk hat olyan gólt, ami gyakorlatilag "öngól" volt. Nem figyeltünk a kipattanókra, gólpasszt adtunk Spiridonnak, és még sorolhatnám. Ezeket a hibákat is visszanéztük közösen, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek a játékosok fiatalok. Vegyük például Zácsik Szanit: ő most már folyamatosan nyolc-kilenc gólos átlagot hoz, és teljesen mindegy, hogy a Pécs vagy a Győr az ellenfél. Egyedül Debrecenben maradt el ettől, de ott betegen lépett pályára, és kész csoda volt már az is, hogy egyáltalán vállalni tudta a játékot. Ugyanakkor tisztában kell lennünk vele, hogy ő is csak tizennyolc éves. Hajlamosak vagyunk rá azt mondani, hogy a hátán kéne vinni a csapatot, de ő még valahol egy gyerek. Zizi is csupán huszonegy esztendős, de szerencsére velük együtt van három olyan fiatal játékosunk, akik már megtapasztalták a legmagasabb szint velejáróit, és képesek vinni magukkal a csapatot. Ebben a szezonban benne lesz minden: lesznek meccsek, ahol nagyon szép sikert aratunk, de lesz olyan mérkőzés is, ami után legszívesebben elbujdokolnánk mindenki elől, ugyanis ez a fiatalság velejárója.

- Mi a célkitűzés a bajnokságban?
- A hatba akarunk kerülni, és ezt reálisnak is tartom. Nézzünk rá a csapatokra: Ferling Detti letette a lantot, és elmegy szülni, ezzel együtt a Dunaferr talán még mindig erősebb, mint mi, a Fehérvár sokkal jobb, a Debrecentől és a Győrtől pedig fényévnyi távolságra vagyunk. A Békéscsaba és a Hódmezővásárhely kispadja hosszabb, mint a miénk, vagyis felsoroltam hat olyan csapatot, amelyik papíron erősebb, mint a miénk, ám ezt érzésem szerint van mivel ellensúlyozni. Most mindenki röhög rajtunk, hogy kosárlabda-meccseket játszunk, de nincs más utunk. Ennek a csapatnak még nagyon sok időre van szüksége, hogy megtanuljon kellően rutinosan és agresszívan védekezni, ezért hazardíroztam, és arra biztattam a csapatot, hogy hatvan percen át zakatoljon előre. Gólt lőni tudunk, így hát arra kell építenünk. Ha tudunk majd javítani a védekezésen, az nagyon látványos javulást hozhat az eredményeinkben. Kíváncsi leszek a békéscsabai meccsre (akik huszonkét-huszonhárom gólnál nem kapnak többet egy találkozón), hogy mi érvényesül jobban, a mi rohanásunk, vagy az ő védekezésük. Jelenleg azonban egyetlen egy mérkőzés foglalkoztat, a csütörtöki. Ha Hódmezővásárhelyen kikapunk, akkor sem fogunk Dunának menni, mert tisztáztuk, hogy a csapatépítés évét tapossuk, azaz türelemmel kell lenni egymás, és különösen a fiatal játékosok irányába. Megpróbáljuk lerakni egy olyan Ferencváros alapjait, amely hosszú távon sikeres lehet. Lépésről-lépésre haladunk, és nem számolgatunk.

- A nyári felkészülési időszak utolsó heteiben sikerült megerősíteni a csapatot, elsősorban a széleken. Beváltak az új játékosok? Mi a véleményed Kenyeres Fanni teljesítményéről, akit bevetettél már a belső posztokon is?
- Ebben az évben inkább ott számolok vele, mert nagyon nagy szükségünk van arra, hogy középen besegítsen. Amikor leigazoltuk, már mondtam neki, hogy ne lepődjön meg, ha esetleg ilyesmire kerülne a sor, és most így hozta az élet. Dinával és Krisztával az elmúlt három mérkőzés alapján rettentően meg vagyok elégedve, Dina Vácott lőtt 9/7-et, Pécsett 4/4-et, és legutóbb 3/3-at a Pálingernek, vagyis a tizenhat lövésből csupán kettőt hibázott el, úgyhogy nagyon jó úton halad. Krisztának a gyorsaság a legfőbb erénye. Őt az utolsó napokban igazoltuk le, miután az ukrán lányt nem sikerült megszereznünk. Ő is 1990-es születésű, rendkívül fiatal, és a jövő egyik legnagyobb ígérete. Nagyon becsületesen, szorgalmasan dolgozik, és nagyon nagy hasznunkra van már most is, de még be kell építeni a csapatba. Fannira visszatérve: rengeteget számít az ő jelenléte, a tapasztalatával, tudásával sokat segíthet az együttesnek. Korábban nem ismertem őt, de egy nagyon pozitív, mentálisan topon lévő embert ismertem meg benne, aki iszonyatos energiákat mozgósít annak érdekében, hogy ismét a régi fényében tündököljön. Igazi profi, szenzációs az edzésmunkája, a hozzáállása, és a fiataljainknak is egy igazi példakép lehet.

- Berta Melinda hogyan épült be a csapatba egy olyan dunaferres szezon után, amely során nagyon kevés lehetőséget kapott?
- Az elmúlt másfél éve a következőképp nézett ki: fél évig sérült volt, majd egy teljes szezont végigücsörgött a kispadon. Amikor idekerült, leültem vele beszélgetni, és mondtam: Linda, most kapsz még egy lehetőséget a sorstól, ha élsz vele, akkor szárnyalni fogsz, ám arra ne számíts, hogy ez az első perctől kezdve gyerekjáték lesz. Ez így is történt: a felkészülés során elég hullámzóan teljesített, amiből most már kezd kilábalni. Nála a legnagyobb problémát a játékkiesés okozta, nehezen szokott vissza ahhoz, hogy tudatos megoldásokkal éljen, vagyis, hogy kinek, hova és mit lőjön. Szerencsére azt látom, hogy egyre kisebb a hibaszázalék, és a Pécs-, illetve a Vác-meccseken a védekezése is szenzációs volt, pedig az az ő legnagyobb gyengéje. Amikor elkezdtük az évet, csupán húsz percet bírt, rettenetes fizikai állapotban került hozzánk. Ezzel nem Imre Vili munkáját minősítem, egész egyszerűen a meccsterhelést nem lehet semmilyen edzésmunkával modellezni. Szándékosan többet játszattam minden edzőmeccsen, mint amit szabadott volna, tehát amikor azt láttam, hogy már a fülén is levegőt vesz, még öt-tíz percig a pályán hagytam, hogy ezt a határt folyamatosan toljuk kifelé. Azóta folyamatosan javul, szórja a gólokat, igaz, háromszor annyit lőhet kapura, mint a másik oldalon a szélsők, mert balkezes jobbátlövő nélkül zömében az ő oldalán végződnek a húzások.

Forrás: ftcpe.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi