Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Zsiga Gyula: "Súgunk egymásnak"

2005. március 5. 13:34 © handball.hu

Mielőtt válogatottunk Dániába repült, hogy ott soron következő két tesztmeccsét lejátssza, Németh András szövetségi kapitány segítőjével, Zsiga Gyulával beszélgettünk. Kíváncsiak voltunk, vajon milyen feladatok hárulnak rá a pekingi olimpiát célba vevő, megfiatalított csapat építésében, valamint a válogatott mellett mennyi időt tud klubcsapatával, a Kiskunhalassal dolgozni.

Zsiga Gyula verhetetlen a videós elemzésekben
Zsiga Gyula verhetetlen a videós elemzésekben
handball.hu: A feladatmegosztás alapján valóban Németh András a válogatott és a média közti kapocs?
Zsiga Gyula: Ezt így nem döntöttük el. Persze, természetes, hogy egy-egy mérkőzés után általában a szövetségi kapitány véleményét kérdezik meg, de én sem vagyok "eltiltva" a nyilatkozatoktól.

handball.hu: Ezt örömmel halljuk! Melyek azok a feladatok, amikkel mégis inkább te foglalkozol?
Zsiga: A munkamegosztás nagyjából úgy néz ki, hogy az alapvető stratégiát András keze alá teszem, azaz a soron következő ellenfél támadásait, védekezéseit, taktikai elemeit videó segítségével kielemzem. Ha van rá lehetőségem, a játékosok lövési szokásait egyenként is végigvesszük: melyikük honnan, milyen szituációból, milyen technikával lő. Épp abból kifolyólag, hogy én elemzem az ellenfél támadásait, a munkám másik sarkalatos pontja, hogy ez alapján a csapatunk védelmét összeállítsam.

handball.hu: Már voltatok párban szövetségi kapitányok, amikor meccsen András a támadással, te pedig a védelemmel foglalkoztál. Ezek szerint akkor most is így működik majd?
Zsiga: Alapvetően igen, de természetesen "súgunk" egymásnak, tehát ha Andrásnak van valamilyen gondolata a védekezéssel kapcsolatban, azt megbeszéljük. Ugyanez természetesen fordítva is érvényes.

handball.hu: A két dániai mérkőzésen alkalmaztok valamiféle új taktikát is?
Zsiga: Nem. Az itthoni találkozó alapján most már ismerjük a dánok keretét, felmértük, hogy kik a gólerős játékosaik. A hazai meccsre az Európa-bajnokságon látott dán válogatottból készültünk fel, de be kell látnunk, hogy azóta alaposan megváltozott a csapatuk. Úgy tudom, hogy az aarhusi, illetve frederikshavni találkozókon nem nagyon változtatnak a keretükön, talán csak Schmidt kapust vetik be, és bizonyára pályára lép majd a válogatottságtól búcsúzó Kjaerskou is. A mi oldalunkon a kint játszó magyarok közül Benyáts végül vállalja a játékot, hiszen már jobban érzi magát. Vele együtt 16 fős a jelenlegi keretünk, miután Madai és Herr kimaradnak.

handball.hu: Az első felkészülési meccs után a dán szövetségi kapitány, Jan Pytlick úgy vélekedett, hogy a magyarok gyorsabbak, mint eddig, és támadásaik is hatékonyabbak. Egyetértesz vele?
Zsiga: Szerintem csak kedveskedni akart. Bár nem szeretném, de azt hiszem, hogy Dániában egész másképp alakulnak majd a mérkőzések. Az újoncaink hatalmas megtiszteltetéssel vették fel a nemzeti mezt, és iszonyúan izgultak a tűzkeresztség előtt. Talán azért sikerült ilyen eredményt elérni, mert minden erejüket bevetve játszottak. A dánok még kevesebbet készültek a találkozóra, mint mi, ráadásul késve érkeztek, mert négy játékosuknak eltűnt a csomagja, így alig tudtak edzeni. Bizonyára ezért nem is tudtak annyira felpörögni, mint mi. Bár, hozzáteszem, hogy a statisztikából kiderült, még ennek ellenére is több indításgólt lőttek, mint mi. Felállt fal ellen viszont mi voltunk eredményesebbek. Sokat nyomott a latba a kapusok közötti különbség is, és a védekezésünk is jobban összeállt, mint az övék.

handball.hu: Mennyire tudod összeegyeztetni a válogatott munkát a klubteendőiddel?
Zsiga: Egyelőre ezt még nem tudom, de a puding próbája az evés. Ha Andrásnak sikerül, bízom benne, hogy nekem se lesz problémám ezzel. Távollétemben Kiskunhalason az egyik kollégám foglalkozik a csapattal, ahogy a Fradinál is megoldják az edzéseket.

handball.hu: Hogy látod, milyen a válogatott hangulata, a közösségi szellem?
Zsiga: Szuper! Egy hangnemben, egy stílusban mozognak a lányok, élvezik az együttlétet. Mi is úgy érezzük, hogy már a pár napos együttlét után nagyon jó a hangulat és ennek persze örülünk. A jókedvre csak rátett egy lapáttal, hogy megvertük a dánokat, mert minden egyes győzelem és siker még jobban összekovácsol minket. Ahogy András is elmondta, nekem is az a véleményem, hogy többet kaptunk tőlük, mint amit vártunk.

handball.hu: Mi alapján formáljátok majd tovább a csapatot?
Zsiga: A szó legszorosabb értelmében válogatottat szeretnénk, tehát válogatni próbálunk. És mindegy, hogy a keret tíz csapatból áll össze, vagy háromból. Mi minden csapatból azokat a fiatalokat próbáltuk behívni, akik később posztjukon a legalkalmasabbak lehetnek. Rajtuk kívül még több kiszemeltünk van, akiket a további összetartások alkalmával szeretnénk kipróbálni. Erre van másfél-két évünk.

handball.hu: Az olimpiáig akár három is...
Zsiga: Igen, de azért a második év vége felé már szeretnénk látni annak a csapatnak az alapjait, akikkel huzamosabb ideig fogunk dolgozni.

handball.hu: Németh András a Fradiból Kampert és Pastrovicsot tartja szem előtt. A Kiskunhalasból te kiket próbálnál ki a nemzeti csapatban?
Zsiga: Két játékosom jöhet számításba: a beállós Szűcs Viktória és a balkezes átlövő, Szilágyi Anett. Mindkettőjük a válogatott "hiányposztjain" játszanak klubcsapatomban, épp ezért kerültek ők is megjelölésre. Egyébként nem én ajánlottam őket, hanem András írta fel őket a listájára. Az idő majd eldönti, alkalmasak-e a feladatra.

handball.hu: A bajnokság többi együttesét is figyelemmel követitek?
Zsiga: Igen, és amint megjelenik egy ígéretes tehetség, biztos, hogy lehetőséget adunk neki. Szerencsére a klubedzőkkel is kiváló a kapcsolatunk, a dánok elleni mérkőzés előtti "munkaebéd" is jól sikerült, hiszen az összes szakember pozitívan állt az elképzeléseinkhez, és olyan új ötleteket tudtunk megosztani egymással, mellyel kölcsönösen segítjük egymás munkáját.

handball.hu: Mondanál erre egy példát?
Zsiga: Például a győri kapusok esete: a klubnak el kell döntenie, hogy két fiatal és tehetséges kapusuk (Petróczi és Herr) közül melyiküket favorizálják. Mi azokat a játékosokat fogjuk beválogatni, akiket a klubok ajánlanak, ellentétben a korábbiakkal, amikor voltak olyan játékosok, akik a klubjukban keveset játszottak, ám a válogatottnak alapemberei voltak. Ezért szeretnénk tehát folyamatos kapcsolatban állni az edzőkkel, hogy folyamatosan azokat játszassuk, akik csapatukban is alapembernek számítanak.

handball.hu (bee)

Magyarország - további hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi