Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Vanyus: "Németh ideális jelölt, de függetlenként"

2005. február 7. 15:31 © handball.hu

Bár a Magyar Kézilabda Szövetség előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Ferencváros nagy elismertségnek örvendő szakvezetőjével, Németh Andrással, végleges döntés még nem született a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. A kézilabdaklubokat tömörítő ligaszervezet álláspontját Vanyus Attila, a szövetség alelnöke fogja képviselni a döntéshozó fórumon, azaz a szövetség elnökségében. A handball.hu őt kérdezte az előterjesztésről.

Vanyus: "Németh ideális jelölt, de függetlenként"
handball.hu: Milyen szempontokat mérlegel a liga, és milyen javaslatot fognak majd előterjeszteni a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségének?
Vanyus Attila: Elöljáróban szeretném leszögezni, nagyon remélem, hogy Németh András lesz a szövetségi kapitány. Ez nem a liga döntésétől függ, ez a szervezet csak javaslatot tesz a szövetség elnökségének. Az elnökség pedig vagy elfogadja, vagy nem. Van egy megállapodás a liga és a szövetség között az előbbi szervezet véleményének meghallgatásáról, ezt pedig be kell tartani. Ezért is halasztottuk el az elnökségi döntést. A liga képviselői kedden 10 órakor fognak találkozni, és ezt követően 13 órára rendkívüli elnökségi ülést hívtunk össze, amelynek a napirendjén csak ez az egy téma, a női válogatott szakvezetői posztjának betöltése szerepel. A liga klubjainak fő célja az, hogy a csapattal függetlenített szövetségi kapitány dolgozzon, akárcsak korábban, illetve, ahogy hazánk férfiválogatottjánál jelenleg is van. Ugyanezt a rendszert alkalmazzák nemzetközi szinten is, hiszen Franciaországban, Norvégiában, Dániában ugyanilyen a felállás. Mi azt szeretnénk, ha a magyar nemzeti csapat mellé is független szakvezető kerülne, de ez valószínűleg a jelenlegi helyzetben nem fog megtörténni. Németh András ezernyi szállal kötődik a Ferencvároshoz, ráadásul ő nem csupán edző a klubcsapatánál, hanem annál jóval több. Más egyesületeknél az edző kizárólag a szakmai munkával foglalkozik, fogalma sincs a pénzügyekről, mert nem tartozik a munkakörébe. Az a nagy gond, hogy Németh András az FTC-ben ennél sokkal átfogóbb szerepet tölt be, kulcsfeladatot lát el a klub fennmaradása szempontjából, ezért nem akar megválni ettől a poszttól. Ezt én emberileg teljesen meg is értem, mert nagyon nem szeretném, ha a Ferencváros eltűnne a kézilabda-palettáról. Igaz ugyan, hogy a pályán mindig nagy ellenfelünk volt, de nemes ellenfél, amelyre a sportágnak óriási szüksége van.

handball.hu: Milyen megfontolások alapján ragaszkodik Németh András a korábbi feladata megtartásához?
Vanyus Attila: Véleménye szerint nem elsősorban szakmai, de anyagi szempontból megsínylené a klub, ha ő idejekorán eljönne. Ezt kell tehát végigbeszélnünk. Mi azt a javaslatot fogjuk felvetni, hogy júliusig, tehát a jelenlegi szezon végéig vigye párhuzamosan a két feladatot. Ez a Ferencváros vezetése mellett a magyar válogatott felkészítését jelentené a dánokkal vívandó felkészülési mérkőzésekre. A klub pedig, Németh Andrással együtt, ragaszkodna még egy évhez ezen kívül.

handball.hu: Mi lehet a megoldás?
Vanyus Attila: Valamilyen kompromisszumot kellene kötnünk. Az én javaslatom is az, hogy Németh András lenne a legjobb megoldás erre a posztra, de mint függetlenített szövetségi kapitány. Az elnökség végső soron úgy dönt, ahogy akar, tehát nem függ a ligától. Viszont a határozathozatal előtt meg kell hallgatnia a liga véleményét.

handball.hu: Korábban is ütközött ez a két elképzelés, hiszen Kiss Szilárd a Dunaferr edzőjeként kapott megbízást a válogatott vezetésére...
Vanyus Attila: Nem volt itt semmilyen ütközés. Korábban mindig is főállású szakvezetője volt a nemzeti csapatnak. Ezt az elvet felfüggesztettük arra a három hónapra, amíg Kiss Szilárd volt a szövetségi kapitány az Európa bajnokság előtt és alatt, viszont korábban több mint 15 éve főállású edző dolgozott a csapattal. Tehát ez csak egy ideiglenes állapot volt, hogy egy klubedző irányította a válogatott munkáját. Akkor az elnökségben azt kérték, hogy erre a három hónapra függesszük fel ezt az elvet, és az akkori helyzetre való tekintettel meg is tettük. A magyar kézilabda érdekeit azonban véleményem szerint az szolgálja a legjobban, ha független a szövetségi kapitány. Én mindenképpen azon vagyok, hogy Németh András töltse be a posztot. Ha ő másképp nem vállalja, akkor az elnökség valószínűleg így is el fogja fogadni. Nekem viszont a liga többségi álláspontját, a klubcsapatok érdekeit kell majd képviselnem a testületben. Tehát úgy fogok majd szavazni, ahogy a ligában szereplő csapatok többsége kívánja, még akkor is, ha az esetleg nem fedi a személyes véleményemet. Németh András maga is rámutatott már többször arra, hogy korábban ő is az egyik fő szószólója és előmozdítója volt a független szövetségi kapitány elvének. Nagyon sok buktatója van a kettős szerepkörnek, de lehet, hogy most másfél évig el kell viselnünk.

handball.hu: A szövetségnek megvan az anyagi háttere arra, hogy főállású szövetségi kapitányt foglalkoztasson?
Vanyus Attila: Igen. A kézilabda az öt kiemelt sportág közé tartozik, a most megítélt 1,2 milliárd forintos állami sporttámogatásból is jelentős összeget kell, hogy kapjunk. Emellett van olyan szponzori szerződésünk a legnagyobb támogatónkkal, ami alapján kijelenthetem: ez nem anyagi kérdés.

handball.hu (joos)

Magyarország - további hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi