Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

"A merítési lehetőség elég szűkös"

2011. január 17. 20:39 © handball.hu

"Az a véleményem, hogy nem csak akkor kell a szurkolók által felvetett kérdésekre válaszolni, amikor jól alakulnak a dolgok, hanem akkor is, amikor nem teljesítettük a kitűzött célt" - Mátéfi Eszter szövetségi kapitány válaszai az olvasóink által feltett kérdésekre.

"A merítési lehetőség elég szűkös"
Ficzere Péter: Lát-e olyan játékost a fiatalok (18-19 évesek) közül, aki egy kis segítséggel a válogatottba is bekerülhet?
Mátéfi Eszter: Ahhoz, hogy a felnőtt nemzeti csapatban játszanak, a bajnokságban is jó teljesítmény kell nyújtani. A válogatottság nem korfüggő.

Ficzere Péter:A jövőben van-e esély arra, hogy Szekeres Klára támadásban is fent maradjon néha a válogatottban? Ő a kedvenc játékosom, és mindig szurkolok, hogy meg legyen a gólja a meccseken.
Mátéfi: Rá elsősorban védekezésben számítok, a válogatottban vannak nála gólerősebb támadótájékosok.

Majdnem50: Milyen edzésekkel készültek az Eb-re? Az edzések számára, idejére, felépítésére, taktikai dolgokra és felfogásbeli összehangolódásra gondolok!
Mátéfi: A felkészülés első hetében kilenc edzést tartottunk, és a Telenor Kupa keretében két edzőmérkőzést játszottunk. A második héten négy tréningünk volt, valamint két edzőmeccset terveztünk. A Dunaújváros elleni megmérettetés elmaradt, mert elromlott a buszuk. Ehelyett egymás ellen gyakoroltunk, a másik meccsen pedig a fehérvári serdülő fiúk ellen játszottunk, kicsit tudatosan készülve a csoportellenfeleinkre. Kevesebb, mint két hét állt a rendelkezésünkre, és korábban is már megfogalmaztuk, hogy mire szeretnénk fektetni a fő hangsúlyt, mégpedig első lépésként a védekezés hatékonyabbá tételére, és a különböző védekezési rendszerek megfelelő szintű alkalmazására. A 6-0-ás területvédekezés mellé a 3-2-1-es védekezési módot akartuk begyakorolni. A csoportbeosztás ismeretében a célirányos speciális taktikai felkészülést a Világkupán tapasztaltak szerint igyekeztünk beiktatni a felkészülésünkbe. A válogatottunk felkészítésének másik sarkalatos pontja a csapatlerohanás, különösen a gyors indítások magas szintű alkalmazása, illetve változatosabbá tétele volt. A harmadik fő képzési feladat a felállt védelem elleni támadójáték gyakorlása volt, a 6-0-ás védelem elleni 4-5 alapjáték begyakorlása, valamint az 5-1-es, esetleg 3-2-1-es védekezési alapfelállás elleni néhány játékelem tudatos és eredményes alkalmazása szerepelt.

Majdnem50: A csabai pihentetése mennyiben segítette a válogatott felkészítését?
Mátéfi: Először is köszönet a békéscsabai vezetőknek, hogy lehetővé tették, hogy egyrészt pihenhettem, másrészt pedig készülhettem a csoportellenfelekre, és ki is használtam ezt: videókat elemeztem, és az egész felkészülést ennek rendeltem alá. Csak a válogatottra koncentrálhattam, ez nagymértékben segítette a felkészülést.

PIERRE: Hogyan látja, a magyar női kézilabda visszakerül-e még a kézilabda szűk elitjébe? Nyilván Ön és a szakmai stáb is ezen dolgoznak, de véleményem szerint, ha a jelenlegi keret néhány meghatározó játékosa abbahagyja, jelen állapotunkban még lejjebb is csúszhatunk.
Mátéfi: Mindenki szeretné, ha a női kézilabda visszakerülne a szűk elitbe. A merítési lehetőség elég szűkös, és kevés klasszis játékossal rendelkezünk, akiket nagyon nehéz pótolni, ezt láttuk a vb-n és az Eb-n is. Fokozatosan kell a fiatalokat beépíteni, de az elsődleges, hogy a bajnokságban meccsről-meccsre rutint szerezzenek.

PIERRE: Véleménye szerint melyek azok a feltételek, amelyeknek teljesülése elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a munkáját a leghatékonyabban tudja végezni (ha vannak ilyenek), és hogy áll ezek kivívásával a Szövetségnél?
Mátéfi: Az elsődleges kérdés, hogy több összetartásunk legyen, és nem utolsósorban, hogy főállású szövetségi kapitányunk legyen. Kemény ellenfelekkel kell találkoznunk a felkészülési meccseken, még akkor is, ha esetleg kikapunk.

Tonio.Kröger: Utólag nem gondolja úgy, hogy Sopronyi Anettel meg kellett volna próbálkozni támadásban a svédek elleni sorsdöntő mérkőzésen? Én csak laikus vagyok, és lehet, hogy rosszul látom, de a meccs utáni nyilatkozata ("Tomorinak nem volt alternatívája") számomra nehezen volt értelmezhető, miután Sopronyi végig ott ült a padon.
Mátéfi: Dehogynem, én is úgy érzem. Anettet akkor tudjuk használni, ha védekezésben le tudjuk cserélni. A második félidőben lehet, hogy lehetőséget kellett volna adnom neki, ezen sokat gondolkodtam én is. Sopronyinak hullámzó volt a teljesítménye.

Tonio.Kröger: A védekezésünk a norvégok elleni "rémálom" és a hollandok elleni visszarendeződés kivételével úgy érzem, aránylag jól működött. Ön szerint mi kell ahhoz - Görbicz és Zácsik várható visszatérésén kívül -, hogy támadójátékban is fejlődni tudjunk?
Mátéfi: Én is úgy látom, hogy a védekezés elég jól működött összességében, sőt, a franciákat ezzel vertük meg. Támadásban Zácsik negyven gólja, amit a vb-n hozott, feltétlenül hiányzott. A két játékos visszatérése, Görbicz kreativitása, Zácsik gólerőssége meggyőződésem, hogy velük támadójátékban hatékonyabb lesz.

Elik: Úgy látom, hogy irányítása alatt a női válogatott a játék legtöbb elemében visszalépett, taktikai repertoárja beszűkült, a kombinatív játékunk elszürkült a Mocsai- és a Németh-korszakhoz képest. Milyen irányban keresi a megújulást?
Mátéfi: Mindig az adott csapatból szeretném kihozni a maximumot. Balogh Bea, Radulovics Bojana, Kökény Bea, Siti Bea, Farkas Ági, Pádár Ildikó, Kulcsár Anita. Ön szerint ők beférnének a mai válogatottba...?

M. Laci: A kialakult új szituációban lát-e arra esélyt, hogy a németek elleni meccs erejéig olyan rutinos, és jó formában lévő játékosokat is beválogasson, mint Ferling, Radulovics, vagy akár a másodosztályban folyamatosan remeklő Szrnka?
Mátéfi: Eddig is számítottam volna rutinos játékosokra, de ez rajtuk is múlik. Például Ferling nem tudta vállalni az Eb-t (pici kislánya van, játékos, klubvezető is). Radulovicsot tavaly megkérdeztem, nemleges volt a válasza. Ebben a kialakult helyzetben a célunk a legjobb csapat összeállítása, és folyamatosan tárgyalásokban állok azokkal, akik szóba jöhetnek.

M. Laci: Rendszeresen előfordulnak olyan meccsek, amikor a jobbszél valamiért képtelen gólt lőni. Láttam egy-két olyan találkozót, amikor a balkezes átlövőink kényszerűségből kerültek jobbszélre, és szenzációs gólokat lőttek, igaz, ez Sopronyira, és korábban Mehlmannra is az volt. Ráadásul onnan felkanyarodva átlövésgólokkal is segíthetnék a csapatot. Esetleg gondolt-e ilyen típusú támadófelállásra akkor is, ha éppen nem sérültek a jobbszélsőink?
Mátéfi: Elméletileg igen.

Misa76: Miért nem harcol ki a nőikézi-válogatott számára több időt a felkészülésre? (akár a bajnokság rövidítésével.) Sok helyen ugyanis azt hallani, hogy a válogatási keret leszűkült, kevesebb a TOP-játékosunk. Akkor ezt az összeszokottsággal kompenzálni lehetne, vagy nem? Szerintem a válogatott mindennél fontosabb!
Mátéfi: Ez a bajnoki rendszer nem segíti a válogatott felkészülését, ezért lehet, hogy változtatni kell a versenykiíráson, akár megszüntetni a rájátszást. Szerintem is mindennél fontosabb a válogatott.

JOKKA: Ön szerint más ország válogatottjánál elképzelhető lenne olyan, hogy nem köszönik meg a szurkolást azoknak, akik szurkolnak nekik?
Mátéfi: Talán nagyon csalódott volt mindenki. Sajnálom, nem tudom, miért történt így, de a jövőben nem fog ilyen előfordulni.

Kovács Vilmos31: Krisztina Triscsuk honosítására van-e valami esély? Ha van, Ön szerint lehet-e meghatározó tagja a magyar válogatottnak, úgy, mint Ön, vagy Radulovics Bojana?
Mátéfi: Nincs tudomásom arról, hogy letette-e már az állampolgári esküt, ha ez megtörtént, akkor lehet arról beszélni, hogy van-e kedve a válogatottban játszani.

nemesne67: Talán több fiatal játékost is bevethetne, gondolok itt Kazaira, Slaktára, Hornyák Dórára vagy Dajkára. A hollandok mintha pont a fiatalos, friss játékkal nyertek volna ellenünk.
Mátéfi: A fiatalokat mindenképpen ki akarjuk próbálni a válogatottban, itt azokra gondolok főképpen, akik a magyar bajnokságban bizonyítanak.

rv21: A magyar edzők szerintem nem forgatják a csapatban a játékosokat. Például a svédek elleni mérkőzésen a bombaformában játszó Szucsánszki a második félidő döntő szakaszára kipurcant. Ellenben a norvégok Hammersenget már az első félidőben pihentetni szokták pár percre, pedig ott sem áll rendelkezésre egyenértékű cserejátékos. Miért nem pihentetik a meghatározó játékosokat meccs közben?
Mátéfi: Szucsánszkit megpróbáltuk a védekezésben kiváltani, pontosan azért, hogy a támadásokra tudjon koncentrálni, mivel nekünk nem volt olyan alternatívánk, mint a norvégoknál, akik minden poszton két, majdnem egyenértékű játékossal rendelkeznek. Így könnyebb pihentetni. Nálunk sok ember hiányzott.

rv21: A norvégoknál látszik, hogy a korosztályos válogatottak hasonló rendszerben játszanak, így az utánpótlás-válogatottak könnyen tudnak beépülni a felnőtt válogatottba. Tervezi-e, hogy egy hasonló szisztéma kiépítését kezdeményezi?
Mátéfi: Jó ötletnek tartom, de nem tudom, nálunk hogyan lehetne megvalósítani. Ők már a kiválasztásnál posztokra válogatják ki a játékosokat.

Dferrjano: Véleménye szerint a háttérmunkák tekintetében mennyire ment el mellettünk a világ? Melyek lennének azok a feltételek, melyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy újra a legjobbak közt legyünk, de a szövetség nem partner ebben? (Gondolok itt a komfortosabb felkészülési helyszínekre, videós-elemzős szakmai csoport segítségére a vb-k, Eb-k ideje alatt, több válogatott összetartásra, esetleg a rájátszás "rovására".)
Mátéfi: Nagyon sok mindent a pénz határoz meg. A legjobb négy között három skandináv együttes van, akiknek anyagi gondjuk nincs. A norvégoknál és a franciáknál például majdnem akkora akkora a szakmai stáb, mint a válogatott keret.

Dferrjano: Ki a felelős azért, hogy a Telenor tornán milyen ellenfeleket látunk vendégül? Szerintem sokkal hasznosabb lenne, ha mondjuk a francia/német/svéd erősségű csapatok ellen készülnénk. Persze tudom, hogy ennek is megvannak a hátrányai, de nem gondolja esetleg úgy, hogy a háttérben itt sem partnere a szövetségünk az Önök munkájának?
Mátéfi: Én is szeretnék sokkal erősebb ellenfelekkel játszani, de a szponzorok miatt teljesíteni kell bizonyos feltételeket, amelyek a szerződésben foglaltak. Emellett van olyan csapat, amely nem fogadja el a meghívásunkat, és diplomatikusan visszautasítja.

sanyesz: Említetted, hogy néhány játékos nem élt a felkínált lehetőséggel, és ezért a jövőben már nem számítasz rájuk. Kik ők, és ha már rájuk nem számítasz, akkor helyettük fiatalokkal próbálkozol, vagy esetleg reaktiválsz idősebb játékosokat a németek elleni selejtezőkre? Válaszod köszönöm, további jó egészséget és erőt kívánok! …és rengeteg sok töltött káposztát a lányoknak :)
Mátéfi: Lesznek változások. Kell is, hiszen a tizedik helyet értük el, de nem szeretnék már januárban keretet hirdetni, illetve nem szeretném, ha a játékosok innen tudnák meg, hogy számítok-e, vagy sem rájuk. Köszönöm a jókívánságokat, és ha a töltött káposztától jobb teljesítményt nyújtanának, akkor akár minden nap főznék nekik - nagyon finom töltött káposztát főzök! :)

nemesne67: Herr Anita neve nem merült fel a válogatottnál?
Mátéfi: Most még több időm lesz a játékosokat figyelni. Majd szerzek mérkőzéseket róla, ami alapján döntök.

Lestate: A jövőben hogyan gondolja megoldani a meccselést, mert az Eb és a Békéscsabánál eltöltött ideje alatt is az volt tapasztalható, hogy nem tud belenyúlni a mérkőzésbe, ha az nem az előre eltervezettnek megfelelően alakul, és ebben Marczinka másodedző sem tud segíteni, ahogy a játékosok mérkőzés közbeni motivációjával sem. (Máig nem értem, hogyan lehet ő a másodedző. Egy videoelemző rendben, de nem másodedző.)
Mátéfi: Talán kevés Békéscsaba-meccset látott. A tizedik helyen vettem át a csapatot, első évben a nyolcadik helyen végeztünk, a második évben kis szerencsével a legjobb négy közé jutottunk, ami nagyon nagy bravúr volt, tavaly pedig simán a legjobb négy közé jutottunk. Talán ebben nekem is volt némi szerepem. A francia és az ukrán meccset is ajánlanám figyelmébe. Az ukránok elleni találkozón Herr Orsit becseréltem, aki kiváló teljesítményével nagyban hozzájárult a győzelemhez. Kétségtelen, van amikor nem úgy alakul a meccselés, ahogy én is szeretném. Marczinka Zoltán mindenben segít nekem, amiben tud.

Lestate: Jó, hogy a védekezéssel sokat foglalkoztak, amit bizonyos periódusokban lehetett is látni, de ma már nem a védekezés a játék alapja, hanem a támadás-befejezés, ami a visszazárást "előkészíti", mert nem egy meccs volt az Eb-n, hogy védekezés lehetősége nélkül kaptunk ki. Hogyan kíván ezen a jövőben változtatni?
Mátéfi: A támadójátékra ugyanannyi időt szentelünk, mint a védekezésre. Azzal nem értek egyet, hogy nem a védekezés a játék alapja, mert ahogy azt láttuk a fiúk vb-meccsén a norvégok elleni második félidőben is, amint a védekezés feljavult, és ehhez jó kapusteljesítmény is társult, ezzel nyerték meg a meccset. Természetesen nem másodlagos a támadójáték sem.

Bartók Ferenc: Volt itt olyan kérdés, hogy ki állítja össze a Telenor Kupa összetételét, és megjelöltek néhány csapatot, akikkel lehetne ezeket a mérkőzéseket játszani. Én azt szeretném kérdezni, hogy nem lenne-e jobb ezek helyett a meccsek helyett inkább például egy pár napos, norvég válogatottal való közös felkészülés? (A norvég csapat csak példa volt, lehetne a francia vagy dán, esetleg svéd válogatott.)
Mátéfi: A svédek ezt az utat választották, amíg mi itthon készültünk, ők egy hetet készültek a norvégokkal, edzőmeccseket játszottak egymás ellen, sőt, egy meccset meg is nyertek ellenük, amire mindenki felkapta a fejét, és ez önbizalmat is adott nekik. Ez nagyban befolyásolta, hogy milyen hangulatban érkeztek ki az Eb-re.

Marcell: Ön az, aki mindig az erkölcsösséggel, tisztelettel példálózik. Megkérdezhetem, hogy akkor miért játszhatott Tomori az utolsó Eb-meccsen is? Hihetetlen, hogy a játéka harmatgyenge, visszafutni lusta, lázadó, és még megrugdos egy játékost.
Mátéfi: Tomori Zsuzsát az EHF Fegyelmi Bizottsága az ominózus eset után nem tiltotta el. Ezek után nem gondoltam, hogy nekem felül kell bírálnom az ő döntésüket, akik elég sokat elemezték az esetet. Mivel az élet adott még egy esélyt a legjobb négy közé jutásért, és miután Zsuzsával este még megbeszéltem a történteket, abban is reménykedtem, hogy másnap él majd a felkínált lehetőséggel.

Marcell: A magyar csapat miért nem épít a gyors lerohanásokra?
Mátéfi: Azokon a meccseken, ahol nyertünk, sikerült gyors indításokat és lerohanásgólokat lőni. Persze ezen van még javítanivalónk.

handball-fan: Ön miért látja Szekeres Klárát válogatott szintű átlövőnek? Számomra ő az egyik, aki nagyon kilóg a keretből, ugyanis a védekezése nem nemzetközi szintű szerintem, pedig elvileg azért van a válogatottban, a támadójátéka pedig ezen a szinten értékelhetetlen. Nem gondolja, hogy van, lenne más olyan magyar játékos, aki többet tudna nála mind védekezésben, mind támadásban hozzátenni?
Mátéfi: Rá elsősorban védekezésben számítok, és mint tudjuk, Zácsik Szandrát az orvosa nem engedte az Eb-re. Így került Szekeres a válogatottba.

Kuzsu Márk: Ha egy játékos - most Sopronyi Anettra gondolok - jó játékos, a magyar bajnokság gólkirálynője is volt, miért nem lehet több lehetőséget adni neki? Ha pedig lehetőséget kap, lő két gólt egy perc alatt, utána lecseréli… Ezt nem tudtam sosem megérteni, hogy miért történik. Kérem, magyarázza már el nekem, hogy az edzők ezt miért csinálják!
Mátéfi: Ahogy korábban már említettem, Anett játéka elég hullámzó a bajnokságban és a BL-ben is. Ha egy perc alatt lő két gólt, általában nem cserélik le az edzők.

Dona Péter: A válogatottban már jó néhány éve jobbszélső-krízis van. Válogatni pedig a Kovacsicz-Bódi-Orbán-Csáki kvartettből lehet. Egyiknek sem erőssége a védekezés,támadásban sem villognak. Nekem szemet szúrt (és még sokaknak), hogy Kovacsicz Mónika a ziccereinek 50%-át dobja csak be, és nagyon sokszor belép. Hozzáteszem, megadják neki a gólt, de mi van, ha egyszer nem? És mi van, ha ez épp a magyar-német meccs egyik sorsdöntő pillanatában történik? Szerintem ez egy NB I-es, válogatott játékosnál megengedhetetlen… Ha már úgysem vagyunk ezen a poszton a topon, akkor miért nem lehetne megpróbálni egy fiatal tehetség beépítését? Például Kovács Anna (nagyon jó keze van) vagy Hosszu Boglárka jöhetne számba. Csak a felnőtt négy fő közül az egyik mellé betenni, vagy válogatott összetartásokra meghívni.
Mátéfi: Figyelemmel kísérjük a fiatal játékosokat. A teljes fiatalítás nem biztos, hogy szerencsés lenne, de pár fiatalt érdemes behívni.

Dona Péter: Nagyon tetszett a franciák és a svédek elleni nyitott védekezésünk, szerintem ezt kéne erőltetni, nagyon hatékony volt, Kovacsics Anikóval az élen. Mit szólna ahhoz, ha egyszer egy olyan formációban játszana a válogatott, hogy (balszéltől-jobbszél) Görbe-Zizi-Misi-Buli-Vali-Sopi? Támadásban a balszél-balátlövő-irányító-jobblövő poszton lehetne variálni, Anett átlövőként és szélsőként is lehetne eredményes. Görbe a világ legjobb balszélsője (bárhonnan bármikor bárkire veszélyes). Védekezésben pedig egy nyitottal még fent is maradhat mindenki, maximum egy csere, ami megoldható...
Mátéfi: Nekem is tetszett :) Végülis ez nem kizárt felállás...

Tamás: Amellett, hogy a védekezést jól össze tudta rakni, miben látja annak az okát, hogy a támadójátékunk ennyire gyenge és ötlettelen, és miként óhajt ezen változtatni?
Mátéfi: Sok múlik a képességeken. Átlövő nélkül nagyon nehéz hatékonyan támadni. Ha visszatérnek a sérültek, akkor bővül a taktikai repertoárunk, mert akkor lesznek átlövőink, valamint olyan irányítóink, akik az előkészítő szerep mellett a befejező szerepkört is el tudják látni.

Tamás: Mennyire elégedett a saját munkájával? (Mindannak ellenére kérdem, hogy az utóbbi évek gyenge szereplését a merőben gyenge játékosállományunknak tudom be. Az Önök generációjával, vagy a 2000-es évek eleivel össze sem lehet hasonlítani a mostanit.)
Mátéfi: Egy edző sohasem lehet elégedett a saját munkájával, így a tizedik hellyel sem, még akkor is, ha a játékosállományunk adott volt. Voltak dolgok, amiben én is hibáztam, és esetleg rossz döntéseket hoztam. Ezeket a tapasztalatokat a jövőben szeretném a saját fejlődésem érdekében felhasználni, hogy még jobb edzővé váljak.

Molnár Attila: Nem gondolt arra, hogy egy olyan segítője legyen, aki tudna segíteni a támadásoknál? Mert az elég gyengére sikerült, néha úgy tűnik, mint ha a védekezés megszervezése a támadások kárára történt volna. A védekezést nagyon jól összerakta, összerakták. És gyakoroljanak be néhány figurát, néha kevés a „Veszprém”!
Mátéfi: Tény és való, hogy a támadójáték hagy némi kívánnivalót maga után, de amint korábban említettem, itt a képességeken múlik, hogy milyen támadásokat tudunk bemutatni. Persze azon vagyunk, hogy a játék minden elemében fejlődjünk. A Veszprémen kívül azért még van jó néhány figuránk... :)

cimbora: Azt szeretném megkérdezni, hogy a beszámolón elmondta-e Sinka úrnak, hogy másodállásban nem lehet betölteni a kapitányi posztot? Mert amióta ez van, zuhanunk, nem csúszunk lefelé, hanem zuhanunk.
Mátéfi: A selejtezőkre mindent meg fogunk tenni, hogy túljussunk a németeken, és kijussunk a vb-re! Szerintem főállású kapitányra van szükségünk, mert a klubedzőség és a válogatott irányítása is egész embert kíván.

törpPapa: Majdnem minden nyilatkozatában csak Görbét és Zácsikot említette meg hiányzónak, mikor szerintem Mörtel Reni is hiányzott, főleg hogy nem volt igazi lövőnk. A kérdésem, hogy számít-e rá, mert minden világversenyen valahogy kikerült a keretből?
Mátéfi: Mörtel Renáta most tért vissza hosszú sérülése után, és figyelemmel kísérem a játékát. Tavaly, a vb előtt pont a sérülése miatt nem számíthattam a játékára.

toxic: Azt szeretném kérdezni, nem érzi-e úgy, hogy változtatnia kellene az időkérések hangvételén, ugyanis nekem úgy tűnik, hogy nem igazán tudja felrázni, felpörgetni a csapatot. Teljesen "langyos víznek" tűnik az egész. A lányok többször nem is figyelnek, szinte könyörgésbe megy át az egész, hogy mit kellene csinálni, utána pedig teljesen mást csinálnak, mint a megbeszéltek.
Mátéfi: A kamera és a mikrofon jelenlétében megpróbálok kulturáltan beszélni a lányokkal, és inkább a taktikai dolgokra helyezem a hangsúlyt, aminek többször is volt foganatja. A dán-román elődöntőben, időkérésnél Pytlick majdnem letépte Dalby mezét, úgy megrángatta. Döbbenten néztem én is, de az az érdekes, hogy semmit nem használt ez a megoldás sem...

denesferenc: Szerintem jól fog jönni egy kérdés, ami nem a válogatottról szól. Marosvásárhelyről írok. A 80-as évek végén egy bizonyos László Eszter volt a kedvencem, s ez nagy dolog, hiszen azért akkoriban a kisfiúk a focicsapatra figyeltek inkább. Tartja-e a kapcsolatot az akkori csapattársakkal? Mire emlékszik vissza inkább az akkori időkből? Akkoriban a marosvásárhelyi csapat európai szinten is elismert volt. Más kérdés, hogy sajnos közben tönkrement minden, és már nálunk csak a Valcea számít, a többiek pedig amatőrnek tűnnek. Talán ehhez is hozzászólhatna, mint második kérdés, hogy hová tűnt a marosvásárhelyi kézilabda, és miért? :)
Mátéfi: Igen, tartom. Az utóbbi időben kevés alkalmam volt hazamenni, viszont ha alkalmunk van, a "Weekeenden" szoktunk találkozni, és dumálni a régi szép időkről. Teltházas mérkőzéseket játszottunk, amivel nagyon sok örömet szereztünk a marosvásárhelyieknek.

cseh renáta: Miért nincs a keretben Szűcs Gabriella?
Mátéfi: Gabi nagyon keveset játszik a klubjában és azt is többnyire csak védekezésben, de figyelemmel kísérem a teljesítményét.

cseh renáta: Miért nem szigorúbb a lányokhoz? Rájuk férne egy kis kiabálás, mert egyesek már nagyon el vannak szállva, finoman szólva?
Mátéfi: A kiabálást meghagyom az öltözőben, az előbb leírtak miatt (kamera, mikrofon...) :-)

Noll Tamás: Nem lehetne megoldani azt, hogy a válogatott egy bő harminc fős keretből álljon, fiatalokkal kiegészülve, és havonta legalább kétszer együtt kéne edzeniük? Így kiderülne, mit tudnak a fiatalok, beépülhetnének a csapatba, és a válogatott összeszokottsága és egysége is jobb lenne. Mi a véleménye erről?
Mátéfi: A klubok ennek nem valószínű, hogy örülnének ennek, pedig nekünk ez lenne a legcélszerűbb.

Zajos Lajos: Az MK-negyeddöntő párosításáról szóló cikk 600 hozzászólása közt kevesebb udvarias hangvételű vélemény hangzott el, ott élesen bírálták Eb-teljesítményét... Játékos idejében nagy tisztelője voltam, de most úgy érzem, korán jött még a szövetségi kapitányi posztra való felkérése. Kizárt, hogy meggondolja magát, és átadja helyét egy nagyobb edzői rutinnal rendelkező kollégájának a magyar női kézilabda jövőjét döntően befolyásoló németek elleni két meccsre?
Mátéfi: Kétségtelen, hogy nem én vagyok a legrutinosabb szakember. Volt egy edzőbizottsági és egy elnökségi ülés. Ők bizalmat szavaztak nekem.

Aqu: A hollandok szétfutottak minket, de nem csak a hollandok. Nem jobb kézilabdázók, de annyi elég volt, hogy jobban, többet, és gyorsabban fussanak. Ön szerint ki, vagy kik, vagy mi a felelős abban, hogy a mezőny egyik leglassúbb csapata vagyunk, de még most sem látni, hogy egy kicsit ebbe az irányba fordulnánk?
Mátéfi: Azt hallottam, Heidi Löke 3300 métert fut tizenkét perc alatt. Női mezőnyben ez kiváló eredmény. Van olyan játékosunk, aki ezt a számot meg sem közelíti. Ő ilyen képességekkel rendelkezik. A norvég és francia válogatottban már a kiválasztásnál olyan gyerekeket szemelnek ki, akik gyorsan, és sokat tudnak futni, utána posztonként szelektálnak, hogy ki, hová felel meg a legjobban. Nem mindegy az sem, hogy melyik gyerek milyen alkatú.

Rezeda11: Mikor kezdünk el fiatalítani (eredménykényszer nélkül), mint a skandinávok anno? (Egy Tóth Tímeát kivinni világversenyre nem igazán nyerő.)
Mátéfi: Itthon mindig eredménykényszer van.

Lost-Man: 2009 szeptemberének végén már lehetett Öntől a Világkupa után, és a vb előtt kérdezni. A Világkupán akkor szenvedtünk húszgólos vereséget először a norvég válogatottól, és most az Eb-n újra (csoport-másodikként, 21 góllal) szétvertek minket (míg a franciákat 11, a szlovénokat 16, az ukránokat 13, a hollandokat már tét nélkül 22, a dánokat 10 góllal tudták legyőzni). Ez azért elgondolkoztató, mert az általunk a selejtezőben oda-vissza megvert svédek (nem tekintve a betegekkel felálló norvégok elleni győzelmüket) a döntőben csak öt góllal maradtak alul.
Mátéfi: Erre a meccsre nagyon készültek a norvégok, mert az első két meccsünket megnyertük, erre a találkozóra pedig rekord nézőszámot vártak. A svédeket tavasszal oda-vissza vertük, de a jobboldaluk akkor hiányosabb volt, azóta erősödtek, a csoportmeccsek után pedig megfelelő önbizalommal is rendelkeztek. Torstenson az Eb legértékesebb játékosa volt, valamint Wiberg a legjobb védő lett.

Lost-Man: Nekünk miért nem sikerült szorosabb meccset játszanunk a norvégokkal?
Mátéfi: Amikor a játékosok látták, hogy nincs esélyük megnyerni a meccset, akkor lélekben feladták. A norvégok pedig saját közönségük buzdítása mellett nagy önbizalommal játszottak, és minden összejött nekik.

Lost-Man: Miként készül fel a válogatottunk (idő, helyszín, feltételek) a németek elleni vb-selejtezőre?
Mátéfi: Tárgyalás alatt van, megpróbáljuk a legjobb feltételeket biztosítani a csapatunk számára.

zsotya: Mit gondol azokról az egyre gyakrabban elhangzó véleményekről, melyek szerint a csapatunk egyszerűen túledzett állapotban lép pályára, a játékosaink ezért nem bírják már végig a mérkőzéseket? (Furcsa volt hallani a holland meccs után, hogy a mi Lányaink nem bírják az ilyen sorozatterhelést és kiélezett szituációkat, hiszen azért nívósabb bajnokságban játszanak, több, magas hőfokú mérkőzéssel, mint a narancsmezesek.)
Mátéfi: Én nem értek egyet azzal, hogy a csapatunk túledzett. A megfelelő terhelés mellett meg volt a megfelelő pihenő. Arra értettem, hogy a kulcsembereink fáradtak el, mert a franciák és az ukránok ellen a nyitott védekezés nagyon sok energiát felemésztett.

Gábor Mária: Most van mit tanulni Mocsai Lajostól. Engem nagyon zavar a "csajok" megnevezés. Nem hallottam harcba vivő tanácsokat, taktikát. Azt gondolom, hogy hiába a szövetség támogatása, a kapitánynak magának kell felállni egy ilyen sorozat után. Én nem hiszek a jó folytatásban, bocsi, hogy nem vagyok optimista, de okom nincs arra, hogy ezzel a vezetéssel valamit is elérjen a női válogatott. A próbálkozás meg tudjuk mire vezet.
Mátéfi: Köszönöm a jó tanácsokat. Jó pap is holtig tanul.

Marcus Aurelius: Én először is gratulálnék a tisztes helytálláshoz, amit a csapat az Eb-n, illetve korábban a vb-n mutatott. Szerintem nem voltak reálisak a felfokozott várakozások, amihez sokan a megjegyzéseiket igazítják, tekintettel a sérülések nagy számára. Nekem egyedül a holland meccs nem tetszett, de inkább a jövő kapcsán tennék fel kérdéseket.
Mátéfi: Köszönöm szépen a biztatást. Nekem is a legfájóbb vereség a hollandok elleni volt. Azóta is azóta gondolkodom, hogy mit kellett volna másképp tennünk.

Marcus Aurelius: Mivel a selejtező más műfaj, mint egy világverseny, itt a specialisták jobban előtérbe kerülhetnek. Elképzelhető esetleg a 3-2-1 formáció hazai legjobb "frontemberének", Gáspár Gabinak a beválogatása?
Mátéfi: Sokszor felmerül ez a kérdés, mert ő nagyon jól védekezi a zavarót, de nem tudok rá válaszolni, elgondolkodtató.

schanc: Az Ön véleménye szerint Sopronyi Anett lehet-e még olyan (kettes) védő, hogy ne keljen cserélni, és így nem csak maximum egy félidőt tudna játszani?
Mátéfi: Sopronyinak nem a védekezés lesz az erénye a jövőben sem, de lehet, hogy ideig-óráig meg tudja oldani ezt a szerepkört is.

Ibolya: Ha tehetnéd, miben változtatnál a szakmai stáb összetételén, illetve milyen szakembereket látnál még szívesen a nemzeti válogatott mellett, akik Neked is, és a csapatnak is a javára szolgálnának?
Mátéfi: A szakmai stábba egy videóelemzőt mindenképpen szeretnék, ez nagy mértékben megkönnyítené a munkámat, mert van, hogy még éjjel is meccseket elemzünk. Szükség lenne kapusedzőre is.

Ibolya: Mi az, ami szerinted segítene egyes játékosok érdektelenségét felrázni, egyáltalán van-e erre valamilyen módszer?
Mátéfi: A profi játékos nem érdektelen, és nem kell fölrázni...

Nobody: Miért nem nyertünk a svédek ellen? Szeretnék többet megtudni erről a meccsről. Mi volt az elképzelés? Mi valósult meg belőle? Ha nem valósult meg, miért nem?
Mátéfi: A svédek a selejtezőkhöz képest erősödtek, mi pedig gyengültünk. Ameddig bírtuk erővel, a 48. percig partiban voltunk, sajnos utána a fizikai képességeiket kihasználva bedaráltak bennünket, és megérdemelten nyertek. A későbbiekben is bizonyítottak, hiszen a románok ellen bejutottak a döntőbe. Nagyon jó csapatról van szó.

Nobody:Én sem értek egyet ezzel a mondattal: "Nem volt alternatívám Tomori helyére." (Tomori támadásban 0 gólt szerzett a svédek ellen.) Szerintem ha több lehetőséget kap(és főleg bizalmat)Tóth Timi ennél sokkal többet tudott volna tenni. Ha pedig nem kell Tóth Timi (akkor minek kellett kivinni), ott ült a padon Sopronyi is, legalább a lehetőséget megkaphatta volna, nem veszítettünk volna semmit a beállításával, de sokat nyerhetünk volna... A másik: "„Vannak olyan játékosok is, akiknek korábban sokszor bizalmat szavaztam, de nem éltek vele. Neveket nem szeretnék mondani, de tény, akadnak, akikre a közeljövőben már nem számítok. "
Mátéfi: Sopronyi megkapta a lehetőséget, azóta is sokat gondolkodtam rajta, de utólag már nem tudok változtatni. Neveket most nem írok: ahogy már feljebb válaszoltam, ne innen tudja meg egy válogatott játékos, hogy a szövetségi kapitány számít-e rá.

Makk Marci: Én a Békéscsabával kapcsolatosan kérdezem. Amikor Békéscsabára került, egy felfelé ívelő csapatot kapott, még ha sokan ezt vitatják is! (Akkor kezdtek beérni a fiatal játékosok, mint Szekeres, Kelemen, stb.) Egy-másfél évig emelkedő pálya, utána egy-két részsiker mellett LEJTŐ! Érez-e személyes felelőséget a Békéscsabán történtekért? Június 30-ig a Békéscsaba alkalmazottja. Milyen szájízzel távozik Békéscsabáról? Drukkol Bohus Beának? Köszönöm válaszát!
Mátéfi: Amikor Csabára kerültem, a tizedik helyen végzett a csapat. Az első évben a nyolcadik helyen végeztünk, amikor a fiatal játékosok kezdtek beérni. A következő évben leigazoltuk Rácz Emesét, Kocsis Ágit és Tóth Zsanettet, és igaz, hogy kis szerencsével, de a legjobb négy közé jutottunk. A következő évben leigazoltuk Nyikolajenkot és Bódit, és simán bejutottunk a felsőházi rájátszásba, és azt is elértük, hogy a Győr elleni hazai meccsen telt ház, azaz 2200 néző előtt játszhattunk egy "sima" bajnoki meccset, ami húsz éve nem fordult elő, csak a dupla meccseken (fiú+lány), illetve a válogatott meccseken volt telt ház Csabán.

Június 30-ig szerződésem van, amit most a válogatott miatt a vezetőknek köszönhetően szüneteltetünk, tehát fizetést nem kapok.

A szurkolók írtak az Előre honlapján egy nagyon megható levelet, valamint a békéscsabaiak szimpátiáját is sikerült megtartanom. Nagyon szép emlékek fűznek oda, mert sikerült valamit felépíteni, elérni. Sokat adtam a csapatnak és a városnak, de sokat is kaptam tőlük, elismerést és szeretetet.

Az év elején a célkitűzés a 3-6. hely valamelyikének a megszerzése volt, és a 6. helyen adtam át a lányokat. Én is drukkolok Bohus Beának és a csapatnak is, hogy minél jobb helyezést érjenek el a bajnokságban.



Köszönöm a kérdéseket!

Ezek az én válaszaim voltak az Önök által felvetett kérdésekre. Az a véleményem, hogy nem csak akkor kell a szurkolók által felvetett kérdésekre válaszolni, amikor jól alakulnak a dolgok, lásd selejtező mérkőzések (6/6 győzelem - dicsérethegyek), hanem akkor is, amikor nem teljesítettük a kitűzött célt.

Üdvözlettel,

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány

© handball.hu

Eb 2010 - további hírek

2011. március 16. 18:33

Nagy szám volt a decemberi Eb!

2011. március 8. 22:20

V. handball.hu közönségtalálkozó

2011. január 17. 20:39

"A merítési lehetőség elég szűkös"

2010. december 20. 8:00

"Megmutattuk, hogy jobbak vagyunk"

2010. december 20. 6:00

"Harcoltunk, ameddig tudtunk"

2010. december 19. 17:24

Brădeanu: Akartuk a győzelmet

2010. december 19. 16:32

Nem írták át a svédek a címvédési tervet

2010. december 19. 14:21

"Vissza akarunk vágni a svédeknek"

2010. december 19. 14:05

Bravúr-bronz Romániának

2010. december 19. 13:44

"Nagyszerű érzés volt, ahogy fogadtak"

2010. december 19. 12:52

Megválasztották a torna legjobbjait

2010. december 19. 11:46

Kitartanak tűzön-vízen át

2010. december 18. 23:06

Tolnai: Az egészség a legfontosabb

2010. december 18. 17:04

Boson még nem fogta fel az egészet

2010. december 18. 16:35

A címvédő vár a svédekre

2010. december 18. 14:40

Kindl: Ez sose lesz ugyanaz az érzés

2010. december 18. 14:05

Nem lett finalista Románia

2010. december 18. 11:06

Franciaországé az ötödik hely

2010. december 17. 21:00

Pytlick: Megtaláltuk Lunde gyenge pontjait

2010. december 17. 20:27

Grini: Ez ellentéteket szülhet