Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Indul az ifjúsági világbajnokság

2018. augusztus 6. 11:19 © handball.hu

Kedden kezdődik Kielcében az ifjúsági világbajnokság, ahol a 2000-es korosztály legjobbjait láthatjuk majd. Beharangozó cikkünkben az ellenfelekről és saját csapatunk esélyeiről is szólunk.

Indul az ifjúsági világbajnokság
Eredetileg tizenegy csapat szerepelhetett volna Európából ezen a vb-n, és még a rendező Lengyelország. De először Ázsiától vett vissza egy kvótát az IHF, mert a kvalifikációs tornán kevesebben vettek részt az előírtnál, majd szokás szerint az óceániai régió selejtezőjét nem tudták megrendezni, jelentkezők híján. Végül alig tíz napja Brazília is lemondta a részvételét.

A felszabaduló helyeket mind európai csapatok kapták meg (Szlovákia, Horvátország és Ausztria), így aztán a tavalyi U17-es Európa-bajnokság szinte teljes mezőnye ott lesz Kielcében a vb-n, egyedül Csehország és Szerbia maradtak ki.

Sokan az Európa-bajnokságokat eleve magasabb színvonalú versenyeknek tartják, de most elmondhatjuk hogy Lengyelországban Európa-bajnokságot és világbajnokságot rendeznek egyszerre. Azaz láthatjuk majd a korosztály színe-javát, ráadásul egy teljesen kiszámíthatatlan versenyen, ahol a régi esélyesek, Dánia és Oroszország már nem a régiek, az újak meg ki tudja...

De nézzük először kivel is játszunk mi az első héten:

Svédország (augusztus 7., kedd 16.00)

A svédek 1992-es korosztálya kétszeres világbajnok volt, az 1996-osok öt éve még ifi Európa-bajnokságot nyertek. Az 1994-esek és az 1998-asok viszont nem jutottak messzire, utóbbiak tavaly a junior Európa-bajnokságon már annak is örültek, amikor egy sehova nem számító csoportmeccsen le tudtak minket győzni egy góllal.

Ezt a kétévenként változó jó-rossz sormintát elnézve a 2000-es svéd válogatottnak megint világverőnek kellene lennie, de erről egyelőre szó sincs. A tavalyi Eb-n a kilencedik helyen végeztek, azóta hat felkészülési meccsből egyet tudtak megnyerni, még novemberben Portugália ellen (30-21), de ugyanitt vereséget szenvedtek a spanyoloktól (19-27), és a norvégokkal is csak egy döntetlenre futotta (25-25).

Ezután több mint fél évig meccseket sem játszottak, végül júliusban, a Scandinavian Open elnevezésű tornán kikaptak Koreától (23-24), Norvégiától (19-24) és Dániától is (14-20).

„Sajnos nagyon kevés időt készülhettünk együtt, ráadásul november óta nyolc új játékosunk van és a csapat fele felnőtt meccseket még csak a tévében látott. Ezért kicsit naivan játsszuk még a kézilabdát” - így foglalta össze tapasztalatait Niklas Harris, a svédek edzője. Igaz, utána némi meglepetésre így folytatta: „Azért elég sokat tanultunk így is, a dánok ellen negyvenöt perc után még döntetlenre álltunk, fizikálisan is jól bírtuk velük az iramot. Most úgy érzem bármelyik csapatot le tudjuk győzni Kielcében!”

A svéd lányok példaképe és kabalája a mesehős Harisnyás Pippi, aki tízéves, egyedül él egy villában, az apja tengerész de ő sosem látja, és mindenféle kalandokba keveredik barátaival, két szomszéd gyerekkel. Pippi erősebb mindenkinél és ha feldühödik, bármelyik felnőttet földhöz vágja. Valami hasonlót szeretne a svéd ifiválogatott is, valamennyi ellenfelét hamar elintézni, de ehhez azt hiszem nekünk is lesz még egy-két szavunk. Könnyen lehet hogy a végén Harisnyás Pippi húzza majd a rövidebbet...



Chile (augusztus 8., szerda, 18.00)

A chilei ifiválogatottat már ismerjük Debrecenből, ha nem is mindenkit, de legalábbis a játékosok felét. Kilencen közülük ugyanis részt vettek a junior világbajnokságon, ők aztán nem is utaztak haza hanem itt maradtak Dabason. Július 27-én még hét kézilabdázó érkezett Chiléből, és ezt követően felkészülési meccseket is játszottak a SZISE ificsapatával (39-22), valamint a helyi ifjúsági csapattal (39-15 és 38-16). De a debreceni junior vb-t is felkészülésnek szánták, és itt, a húszévesek között sem szerepeltek rosszul: sikerült legyőzniük Kínát (27-23) és Izlanddal is szoros mérkőzést játszottak (22-23).

Chile már régóta szerepel a regionális selejtező tornákon, de igazán jó eredményeket csak az utóbbi három évben értek el. A kézilabdát kezdik komolyan venni a dél-amerikai országban, és most az U18-as vb-re is nagy gonddal készítették fel a csapatot. A legjobb játékosokat nemcsak Debrecenbe, hanem május végén a felnőttek Pánamerikai bajnokságára is elküldték, így a Kielcében szereplő chilei válogatott kezdőcsapata már két hónapja járja a különböző versenyeket.

A céljaik egyelőre szerények. „Elsősorban fejlődni akarunk, és úgy tekintünk a vb csoportmeccseire mint egyfajta mesterkurzusra, amiből remélhetőleg sokat tanulunk majd” - nyilatkozta erről Felipe Barrientos, a chilei edző. „Ellenfeleinket nagyon tiszteljük, de a pályán megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, bárki ellen. Komoly hátrány, hogy nincsenek magas játékosaink (az Eb két legalacsonyabb játékosa chilei – szerk.), ezt megpróbáljuk majd taktikával, gyorsasággal és dinamikával pótolni." Aztán hogy ez mire lesz elég, Kielcében majd kiderül...



Horvátország (augusztus 10., péntek 10.00)

A horvát csapat rendkívül kellemetlen ellenfél - a világversenyek elején. Tavaly az Európa-bajnokság második napján játszottunk velük, méghozzá egy igencsak nyögvenyelős meccset, ahol végig esélyük volt a döntetlenre. Végül Pál Tamara később sokat vitatott góljával tudtunk nyerni 22-21-re úgy, hogy utána az utolsó egy percet is hibátlanul kellett kivédekeznünk (egy részét ráadásul emberhátrányban).

A horvát válogatott ügyesen védekezik, jól rendeződik vissza és kiváló átlövőik is vannak, ezért ellenük nagyon jó kapusteljesítmény kell majd. Az ifi Eb-n Nagymihályban a dánokkal is szoros meccset játszottak (20-22), Montenegrón könnyedén jutottak túl (23-17), de aztán a középdöntőben kikaptak Ausztriától (23-29) és Hollandiától is (30-32), így végül a tizenharmadik helyen zárták az Eb-t.

Ez a helyezés nem kvalifikált az idei világbajnokságra, és csak áprilisban derült ki, hogy mégis ott lesznek Kielcében, ezért felkészülési meccseket majdnem egy évig nem is játszottak. Végül júniusban találkoztak kétszer az osztrákokkal (31-32, 33-27) illetve Montenegróval (18-23, 20-25). Ezek az eredmények nem jók, de ez nem jelent semmit. Sokkal valószínűbb, hogy az ifi vb első igazán komoly meccsét a horvátokkal fogjuk játszani, péntek délelőtt tíz órakor.



Egyiptom (augusztus 11., szombat 18.00)

Réges-régen, még a kilencvenes években Kairó háromszor is otthont adott az afrikai női junior bajnokságnak, igaz, az egyiket végül nem rendezték meg, mert nem akadt elég jelentkező ország. Ezután Egyiptom hosszú ideig nem is vett részt a kvalifikációs tornákon, az ifjúsági korosztályban 2015-ben neveztek először, és akkor rögtön meg is nyerték a versenyt. Utána 2016-ban a pozsonyi U18-as világbajnokságon tovább is jutottak egy – igaz nagyon könnyű – csoportból és nyolcaddöntőt játszottak a franciákkal.

Idén a juniorok között az egyiptomi csapatnak már nem volt ilyen szerencséje, valamennyi meccsüket elveszítettek, és végül az utolsó helyen fejezték be a debreceni vb-t.

Kielcében mi a 2000-es korosztállyal találkozunk majd. Ők is veretlenül lettek elsők a tavaly szeptemberi afrikai kvalifikációs tornán, ahol legyőzték Szenegált (33-17), Elefántcsontpartot (23-8), Algériát (36-14), Tunéziát (23-19), Angolát (25-22) és Brazzaville-Kongót (33-19). Az afrikai csapatok játékereje azonban elég gyenge, a selejtezőknek a színvonala sem a legjobb, és az egyiptomi ifiválogatott európai csapatokkal egyetlen felkészülési meccset sem játszott. Mindezt figyelembe véve aligha kell komolyan számolni velük ezen a világbajnokságon.



Dánia (augusztus 13., hétfő 14.00)

Dánia válogatottját az utóbbi egy évben háromszor is meggyőző fölénnyel vertük: először az EYOF-on (32-24), utána az U17-es Eb-n (31-27), majd márciusban egy felkészülési tornán, Dabason (39-26).

Ezért a dánok nagyon tisztelnek is, Flemming Dam Larsen nem győzi dicsérni a mieinket. Valahányszor csak teheti, mindig megjegyzi, hogy az idei világbajnokságnak mi vagyunk a legnagyobb esélyesei, és a csoportban is csak az lehet kérdés, hogy „a magyarok mögött melyik csapat lesz majd a második”. „De a többieket azért mind legyőzzük, ígérem” - teszi hozzá.

Persze a dán válogatott edzői mindig visszafogottan fogalmaztak, akkor is, amikor hosszú éveken át nem nagyon volt ellenfelük az utánpótlás világversenyeken, és egyre-másra vitték haza a trófeákat, az utóbbi tíz évben nem kevesebb mint ötöt. Ennek most úgy tűnik, vége, a 2000-es korosztály tavaly az Eb-n hét meccsből hármat is elveszített. Rajtunk kívül a németek (18-20) és egyszer az oroszok is legyőzték őket (24-32), így végül a hatodik helyen fejezték be a versenyt.

Az idei felkészülési tornákon felemásan szerepeltek: márciusban Dabason a norvégok (25-26), a hollandok (26-27) és a mieink is jobbak voltak náluk (26-39). Júniusban a Kárpát-kupán Romániát (24-21) és Montenegrót (31-21) legyőzték, de a norvégokkal megint nem bírtak (23-24). Júliusban a Scandinavian Open elnevezésű versenyen Svédországot meg tudták verni (20-14), Norvégiával kiharcoltak egy döntetlent (19-19), Koreával szemben viszont egy góllal alulmaradtak (30-31).

Elnézve ezeket az eredményeket, úgy tűnik, a legjobb skandináv csapat ebben a korosztályban már nem Dánia, hanem Norvégia. Tehetséges játékosuk is kevesebb van, de ismerve a dánok mentalitását és kiváló formaidőzítését, még így sem lesz őket könnyű legyőzni. És Flemming Larsen dicsérő mondatai rólunk leginkább arra jók, hogy levegye velük a saját játékosai válláról a felelősséget, akik aztán így már felszabadultan játszhatnak ellenünk.



A CSOPORTMECCSEK UTÁN...

...egyenes kieséses rendszerben folytatódik a világbajnokság.

Ha a csoportban első helyen végzünk, akkor a nyolc közé jutásért Ausztria vagy Angola következhet, ők nem jelenthetnek akadályt.

A negyeddöntőben a legvalószínűbb ellenfél Oroszország már annál inkább. Igaz, az oroszok is láttak már szebb napokat. A tavalyi kiábrándítóan gyenge Eb-szereplést követően hosszú hónapokig nem is hívták össze a válogatottat, és amikor igen, akkor is jó ideig csak harmadvonalbeli ellenfelekkel találkoztak. Márciusban legyőzték a fehéroroszokat (35-19) és a lengyeleket (30-17), júniusban három meccset is játszottak a világbajnokságra ki sem jutott csehekkel (34-28, 22-22, 26-19).

Az első komoly felkészülési tornára végül július elején utaztak el, Balatonboglárra. Itt velünk kezdtek és mindjárt egy nagy vereségbe szaladtak bele (23-30). „Erről a meccsről nincs mit beszélni, a lányok egyszerűen nem bírtak mit kezdeni a magyarok dinamikus és gyors játékával” - mondta később Ljubov Szidoricseva, az orosz csapat nemrég kinevezett új edzője. Ezt követően a románoktól (21-22) és a franciáktól (16-20) is kikaptak, utóbbiaktól úgy, hogy a második félidőben összesen négy gólra voltak képesek, többre nem.

Július 20-ig a korosztály két legjobb játékosa, a jobbátlövő Maszlova és a balátlövő Mihajlicsenko nem is készülhetett együtt a kerettel, mert mindketten Debrecenben, a junior világbajnokságon szerepeltek. Utána meg a csapat első számú irányítója, Duleva utazott el a Rosztov felnőtt játékosaival Szlovéniába edzőtáborba, így aztán ő nem is lesz ott Kielcében sem.

Az orosz válogatott fele tavaly óta ki is cserélődött, az új edző Ljubov Szidoricseva a saját csapatából, a Dinamo Volgográdból hívott be leginkább játékosokat. Így az orosz ifiválogatott meccshiánnyal küzd, de legalább összeszokott, egy klubra épülő csapat. Ki-ki meccsen komoly ellenfelek lehetnek.

A negyeddöntő számunkra a világbajnokság legfontosabb mérkőzése. Ha ezen túljutunk, az elődöntőben Korea jöhet, vagy Franciaország, esetleg Románia. Viszont a tavalyi U17-es Európa-bajnokság két legjobb csapatával, a németekkel és a norvégokkal csak a döntőben találkozhatunk.

Ha a csoportban második helyen végzünk, a nyolcaddöntőben Lengyelországgal vagy Ausztriával kerülhetünk szembe, utána a negyeddöntőben a norvégok, az elődöntőben Németország következhet. Az út a döntőbe így egyértelműen nehezebb lenne, ezért meg kell nyerni a csoportot, nincs mese.



CSAPATUNK...

...a tavalyi Európa-bajnokság sztárcsapata volt, igazi sztárjátékosokkal. De ez a csapat egy év alatt több helyen is megváltozott, így idén valójában már egy új válogatottról beszélhetünk. A legjobb játékosok közül kettőt át kellett adni a junior válogatottnak, és ők, Kácsor Gréta és Afentaler Sára nagyon fognak hiányozni.

Velük együtt védekezésben három alapember dőlt ki a sorból, akiket pótolni kell (illetve egyikük, Vámos Petra ott lesz a csapattal Kielcében, de ő utoljára márciusban játszott meccset). Sérülés miatt az egész szezont kihagyta Gerháth Kincső is, aki az Eb-n átlövőben a leginkább gólerős játékosunk volt.

Helyettük újakat hívtunk be, közülük többen az elmúlt egy évben nem is készültek együtt a válogatottal (Albek Anna, Szilovics Fanni). Első számú kapusunk, Herczeg Lili újra harcképes, de ő is tíz hónap kihagyás után, ezért az ő formája sem optimális. Lett viszont egy egészen kiváló új irányítónk, Kellermann Dóra és egy teljes értékű cserénk jobbszélre, Bánfai Kíra.

Ez azt jelenti hogy az ifiválogatottat újra fel kellett építeni ezen a nyáron, és ez nem kis feladat. Igazából csak Kielcében derül majd ki, hogy ez mennyire sikerült, és már az első héten, amelyik messze nem lesz olyan laza, mint egy hónapja a junioroknak a világbajnokságon. A négy közé jutáshoz négy komoly meccsen kell győznünk, Debrecenben ehhez elég volt másfél.

Az új csapattal júliusban legyőztük az oroszokat (30-23), a románokat (24-22) és a franciákat is (26-23), de őket még a felkészülés első hetében, ezért ezekből nem igazán lehet következtetéseket levonni. Utána megvertük a hollandokat (31-26), a szlovák csapatot meg egyenesen lesöpörtük a pályáról (37-17-es győzelmünk azóta sem került fel a szlovák szövetség honlapjára, de Facebookra is csak a meccs beharangozóját tették fel, az eredményt nem).

Ez két hete volt, azóta semmi hír a csapatról. Mindenesetre alig várjuk már a világbajnokság első meccseit, hogy végre kiderüljön mit tudunk és hogy ki a nagyobb legény: a mi lányaink vagy Harisnyás Pippi...



Magyarország ifjúsági válogatottja a világbajnokságon:

Kapusok: Herczeg Lili (NEKA), Magera Noémi (NEKA), Szabó Dóra (DVSC-TVP)
Mezőnyjátékosok: Arany Rebeka (DVSC-TVP), Bánfai Kíra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Albek Anna (HIB Liebenau Graz), Tóth Nikolett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Varga Emőke (Győri Audi ETO KC), Simon Armilla (NEKA), Pál Tamara (Győri Audi ETO KC), Kellermann Dóra (Győri ETO KC), Borgyos Panna (DVSC-TVP), Vámos Petra (NEKA), Kuczora Csenge (GVm Europe-Vác), Szilovics Fanni (Győri Audi ETO KC), Schatzl Natalie (ÉRD).

Dán Róbert



További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi