Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Lemondott Németh András

2015. december 16. 11:21

Lemondott posztjáról Németh András, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya - jelentette be szerdán Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

Lemondott Németh András
Noha van még esély arra, hogy az együttes ott legyen a március 17-20-i olimpiai selejtezőben, a 2014 februárjában kinevezett szakember nem folytatja a munkát. Németh András elmondta: már a kiesés után elköszönt a csapatától. Azért akkor, mert most volt rá alkalma, most volt együtt utoljára a keret, a stáb. A leköszönő kapitány szerint a női válogatott a világ legjobb feltételei között készülhet, ám gond, hogy a felkészülésre nincs elegendő idő. Szerinte a következő kapitánynak úgy lehetne segíteni, hogy a keret tagjaival több időt tölthessen együtt, mint ami neki megadatott.

"Hibámnak tartom, hogy nem harcoltam jobban azért, hogy többet dolgozhassunk együtt. Ezen kívül túl sokat akartam taktikailag a társaságtól. Klubedzőként volt rá időm, hogy "beleverjem" a játékosokba, amit szeretnék, kapitányként azonban nem. Abban is kétségem volt, hogy a csapat az adott mérkőzés első tíz percében melyik arcát mutatja, jól kezd vagy rosszul" - tette hozzá Németh.

Megjegyezte: a lengyelek ellen rosszul kezdtek, de volt a csapatban tartás, és sikerült fordítani. Aztán Tomori Zsuzsanna és Görbicz Anita sérülése "elvitte a tartalékokat", és ez is okozta a búcsút. Németh András még elmondta: 63 esztendős, nyugdíjas lesz, és a stresszes munka után most pihenésre vágyik.

Kocsis Máté jelezte: januárban döntenek az új kapitány személyéről: "Sok név van a kalapban már most, magyar és külföldi szakember egyaránt."

A női válogatott a vasárnapig tartó vb-re azzal a céllal utazott ki, hogy harcolja ki egyenes ágon a riói olimpiai kijutást vagy pedig olyan helyet érjen el, amivel ott lehet a kvalifikációs tornán tavasszal. A játékosok még a vb előtt úgy fogalmaztak, hogy nekik a "belső mércéjük" magasabban van, szeretnének legalább elődöntőt vívni.

Ehhez képest a csoportküzdelmek során a válogatott történelmének legnagyobb vereségét szenvedték el Montenegrótól (32-15), majd - a házigazda dánok elleni sikert követően - az olimpiai kvóta szempontjából kulcsfontosságú hétfői nyolcaddöntőben kikaptak a lengyelektől. Így most már csak akkor vehet részt az együttes az olimpiai selejtezőben, ha Norvégia megnyeri a vb-t, Franciaország és Montenegró pedig a legjobb hét között zár.

Németh András szerződése eredetileg addig szólt, amíg van remény a riói kijutásra, a hétfői vereség után azonban Kocsis Máté úgy nyilatkozott, hogy sportszerű a szövetségi kapitánytól, ha lemond. "Szó sincs arról, hogy üzentem volna a kapitánynak vagy felszólítottam volna a távozásra. A személyes kapcsolatunk jó, sokat beszéltünk egymással. A kapitány maga döntött úgy, hogy lemond, ezt először a csapatnak mondta el a lengyelek elleni meccs után egyből, és én ezt a lépését sportszerűnek tartom" - jegyezte meg az MKSZ elnöke. "Jó csapatunk van, Németh András mögött pedig komoly eredmények állnak. A kiesésünk szerencsétlen volt, szoros meccs után, két kulcsjátékosunk kidőlése után" - tette hozzá.

A magyar válogatott világbajnokságon még soha nem ért el ilyen rossz helyezést, mint most Dániában.

A női válogatott legközelebb március közepén vív tétmérkőzést, akkor kétszer is találkozik éppen a lengyelekkel Eb-selejtezőben (9-én vagy 10-én idegenben, illetve 12-én vagy 13-án). Az új szövetségi kapitány akkor mutatkozhat be.

Az MKSZ elnöksége korábban azt a célt tűzte ki, hogy a női és a férfi válogatott is vegyen részt a riói olimpián. A nőknek erre minimális esélye van, de a férfiaknak is bravúrosan kellene szerepelnie a januári lengyelországi Európa-bajnokságon, mivel lemaradtak az idén januári katari világbajnokságról.

Az olimpiák történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda szakág. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte pedig 1936-ban és 1972-ben rendeztek férfi tornát nyári olimpián, és azokon ott voltak a magyarok. Így ha Rióban nem szerepelhet egyik magyar csapat sem, akkor megszakadt a magyarok ötkarikás jelenléti sorozata.

A válogatottak kudarca azért is fájó, mert a sportág nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, ráadásul klubszinten nem maradnak el a nemzetközi sikerek. A Veszprém most már sorozatban jut el a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, a Szeged is a földrész legjobbjai közé tartozik. A női vonalon a Győr tavaly és tavaly előtt BL-t nyert, az FTC pedig ugyancsak komoly erőt képvisel, és idén a Győr előtt megnyerte a magyar bajnokságot, és a BL-ben is menetel.

A társasági nyereségadó (TAO) és nagy szponzorok (például a négy nagy klubot névadóként is támogató MVM, MOL, Pick, Audi, Rail Cargo-Hungaria) révén soha nem látott összegek jutnak a kézilabdába, és az utánpótlásbázis is egyre nagyobb.

Kocsis Máté elmondta: a szövetség a korábbiaknál sokkal több pénzt tud szétosztani a klubok között, így aztán kérhet is tőlük (eredményeket). Arról még nem született elnökségi döntés, hogy például külön támogatják-e majd, ha a csapatok az eddiginél több magyar játékost foglalkoztatnának, illetve több időre engedjék el a válogatott részére a kerettagokat összetartásra. Hangsúlyozta, az erős magyar bajnokságba a külföldiek is szívesen jönnek, ám ezáltal magyarokat szorítanak ki a keretből.

Pálinger Katalin alelnök, korábbi kiváló kapus - aki Németh András segítője is volt - elmondta: ha a csapat nem jut ki az olimpiára, akkor új válogatottat kell építeni, erre lesz négy év, és ehhez vannak tehetségek.

Forrás: MTI

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi