Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Stratégiai átszervezés a Budaörsnél

2013. január 24. 17:31

Neukum Tamás eddigi vezetőedző januártól főállásban szakmai igazgatóként dolgozik tovább a Budaörsnél. Az NB I/B nyugati csoportjában szereplő felnőtt csapatnál a vezetőedzői szerepet az eddigi utánpótlás igazgató, másodedző Mihály Attila vette át.

Mihály Attila
Mihály Attila
A tavaszi szezonra való felkészülést már az új edzővel kezdte meg az együttes. A stratégiai változásokról, a jövőbeli tervekről, a csapat felkészüléséről Kálóczi Imre, Neukum Tamás és Mihály Attila nyilatkozott.

- Mi indokolta az átszervezést szezon közben, várható-e további változás a klub háza táján?
Kálóczi Imre: A felnőtt együttesünk az elmúlt másfél szezonban meghatározó csapattá érett az NB I/B-ben. Minden csapat ellen győzelmi eséllyel állhatunk ki. Ebben hatalmas szerepe volt Neukum Tamásnak, ahhoz azonban, hogy innen is továbblépjen a csapat, mindannyian szükségesnek láttunk egy átszervezést, miszerint olyan vezetőedző kell, akinek munkáját szinte kizárólag a felnőtt csapat szakmai vezetése teszi ki. Miután Mihály Attila volt eddig is Neukum Tamás mellett a másodedző, így nem lehetett kérdés, hogy Attilára bízzuk a csapatot. Úgy gondoljuk, hogy a korábban szerzett szakmai tapasztalatai, valamint a nálunk eddig elvégzett munkája elég garancia arra, hogy az ő kezében a legjobb helyre kerüljön a csapat vezetése. A játékoskeretben egy változás várható, de erről később fogunk beszámolni.

- Neukum Tamás szakmai igazgatóként tevékenykedik tovább Budaörsön. Mit gondolsz, mennyiben, illetve hogyan fogja munkája segíteni a klub életét, a felnőtt csapat előmenetelét?
Kálóczi Imre: Tamás eddig is számos ötlettel segítette a klub működését, hiszen már az alapításban is részt vett. Hosszú éveket töltött el különböző cégek vezetői pozícióiban, így látja azt a "piac- és ügyfélorientált" versenyhelyzetet, amiben egy vállalkozás mozog. A klubnak a nézők, a szurkolók és a szponzorok az ügyfelei, nekünk őket kell maximálisan kiszolgálni. Úgy véljük, hogy ez a szemlélet hiányzik a magyar sportból, szeretnénk ebben "úttörők" lenni.

A másik fontos terület, amiben kértük Tamás segítségét, az az utánpótlás felügyelete és menedzselése. Ezen a téren az az elvárásunk magunktól, hogy a kiváló szakmai képzés mellett a gyerekek egészsége a legfontosabb, és nincs az a versenyhelyzet, ami ezt felülírná. Sok gyereket hoznak sportolni a szülők, de sok helyen nem fordítanak elég figyelmet az egészségre. A Budaörsi Kézilabda Sportegyesületnél minden gyerek (a kötelezőnél alaposabb) szűrővizsgálaton esik át, mert számos esetben több kárt okoz egy edzés, mint hasznot. Főállású gyógytornászt alkalmazunk januártól, aki egyéni edzésprogramot fog előírni azoknak a gyerekeknek, akiknek szüksége van rá. A korosztálynak megfelelő táplálkozási tanácsokkal látjuk el a szülőket, a gyerekeknek pedig viselkedési "kódexet" készítünk, mert hisszük, hogy egy sportolónak példamutatóan kell élnie, és ezt fiatalon kell megtanítani.



- Új státuszba kerültél, mostantól szakmai igazgatóként dolgozol együtt a csapattal, így másik oldalról is látod a klub mindennapjait. Milyen terveket, célokat szeretnél megvalósítani?
Neukum Tamás: Egy régi álmom valósulhatott meg azáltal, hogy létrejött ez a klub közel két évvel ezelőtt. Mind szervezettségében, mind szakmailag egy olyan rendszer kialakításán szeretnék dolgozni, amely nemcsak megfelel a kor kihívásainak, hanem meg is előzi azt, egyértelműen előremutató. Nagyra törő terveink vannak, például az utánpótlás területén nem csak Budaörs, hanem az egész régió fiataljait szeretnénk átfogni. Egy olyan egységes szakmai rendszert fogunk kidolgozni, amely meghatározza minden Budaörsön dolgozó edző működésének alapelveit, de azon belül lehetőséget ad a kreatív, önálló munkavégzésre. Szeretnék segítséget nyújtani abban is, hogy minden olyan eszközt és szakmai újdonságot be tudjunk építeni a mindennapi munkánkba, amelyeket más, a kézilabdázásban élen járó európai országok tapasztalataiból merítünk. Határozott törekvésem, hogy a strandkézilabdát, mint a teremkézilabda kiegészítő, támogató jellegű sportját meghonosítsuk Budaörsön, és nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi fellegvárát is kialakíthassuk. Nem utolsósorban a felnőtt csapat számára is minden olyan segítséget szeretnék megadni, amely nagy célok eléréséhez szükséges.

- Edzőként is segíted majd a csapat felkészülését, szereplését?
Neukum Tamás: Napi szinten operatív jelleggel nem fogok részt venni az edzéseken, de akár a felnőtt csapat mellet, akár bármelyik utánpótlás csapatnál szívesen segítem az edzők munkáját. Természetesen Mihály Attilával egyeztetünk minden kérdésben, ami nem lesz új számunkra, hiszen ezt tettük eddig is folyamatosan.

- Mint szakmai igazgató, milyen elvárásaid vannak a csapat felé?
Neukum Tamás: Közhelynek tűnhet a válasz, de ugyanaz, ami vezetőedzőként is volt. Minden mérkőzésre győzelmi szándékkal álljunk ki, és az eredménytől függetlenül az utolsó pillanatig maximális erőbedobással harcoljunk. Természetesen aki ismer, az tudja, a látványos, ötletes, kreatív játékfelfogás híve vagyok, azt is várom el a csapattól.



- Januártól Te vetted át a vezető edzői szerepet a felnőtt csapatnál. Hogyan zajlik a felnőttek felkészülése a tavaszi szezonra?
Mihály Attila: Valamivel hosszabb, mint öthetes felkészülést terveztünk, benne több edzőmérkőzéssel, különböző típusú csapatok ellen. A tavaszi idényben szeretnénk még jobb teljesítményt nyújtani, ehhez a megfelelő fizikai állapot alapvető. Erre most különösen oda kell figyelnünk, ezért a felkészülés kezdeti időszakában nagyobb terhelés kapnak a játékosok. A csapat taktikai repertoárja mind támadásban, mind védekezésben csupán minimálisan változik. Fontos megjegyezni, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra és a regenerációra.

- A junior csapat is a Te irányításod alatt versenyez. Ez továbbra is így lesz? Mindkét gárdánál vezetőedző maradsz?
Mihály Attila: Igen, de nyilván egyik nem mehet a másik rovására. Mindkét csapatnál lesznek segítőim, eddig is csapatban dolgoztunk a kollégáimmal. A két csapat céljai mások, de legalább annyira fontosak. A felnőtt és a junior csapatnál is szorgalmas, jó mentalitású sportolókkal dolgozhatunk, ez megkönnyíti a dolgunkat.

- Milyen célokat tűztetek ki a tavaszi szezonra?
Mihály Attila: A felnőtt csapat jó őszt produkált, de mindenen lehet javítani. A szakmai elvárás nem változott, az első három hely valamelyikén szeretnénk végezni, ebbe a bajnokság esetleges megnyerése is belefér. Ehhez azonban minimalizálni kell a gyengébb periódusaink számát, markánsabbá kell tenni a védekezésünket, és kreatívabbá, pontosabbá a támadójátékunkat. Minden játékosnak megvan a szerepe, amit minél tökéletesebben kell végrehajtania, így a csapat teljesítménye kiegyensúlyozottá válhat, aminek az eredményességben is meg kell mutatkoznia.

A junioroktól az az elvárásom, hogy a kishitűségüket levetkőzve a lehető legtöbb pontot gyűjtsék be, és megmutassák, mennyit fejlődtek egy év alatt.

Forrás: www.budaorsikezilabda.hu

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi