Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Bemutatkozik a D-csoport

2012. december 3. 0:05 © handball.hu

Az Európa-bajnokságig hátralévő három nap folyamán a nem magyar érdekeltségű csoportokról olvashattok egy-egy kis összeállítást. Az 3. részben az D-csoportba nyerhettek egy kis betekintést.

Bemutatkozik a D-csoport
Izland

Izland, Montenegróhoz hasonlóan, szintén a 2010-es dán-norvég közös rendezésű eseményen mutatkozott be az Eb-k történetében, viszont az ő esetében ennek nem politikai oka van. Akkor a tizenötödik helyen végzett a csapat, amely a B-csoportban szerepelt, és Oroszország, Montenegró és Horvátország mögött negyedikként, nulla ponttal zárta a csoportot, majd utazott haza. Nos, az első két ellenfelével idén is összehozta a sors!

A tavalyi világbajnokságon a szigetországiaknak úgy tűnt, igencsak jót tett a brazil klíma: a csoportkörben két nagy skalpot is begyűjtöttek. A 2011 márciusában kinevezett új szövetségi kapitány, Agust Thor Johannsson vezetésével már az első napon, egy végletekig izgalmas találkozón egyetlen góllal verték Montenegrót, majd a negyedik napon hattal a németeket. A csoport zárófordulójában nevetve rohanták le hét találattal Kínát, és így negyedik helyen ugyan, de továbbjutottak a nyolcaddöntőbe, ahol a vb-címvédő Oroszország állta útjukat.

Az idei Eb-re igazán kalandos út vezette az izlandiakat, hiszen a selejtező csoportjukban csak a harmadik helyen végeztek Ukrajna és Spanyolország mögött. Azonban miután Hollandia visszamondta a rendezést, az így megüresedő helyre, mint a legjobb eredménnyel rendelkező csoport-harmadik csapat, becsusszanhatott.

Ahogy az együttes kapitánya, Hrafnhildur Skúladóttir a www.ehf-euro.com-nak nyilatkozta: „Az elmúlt két év alatt megszerzett tapasztalattal a zsebünkben az a célunk, hogy a középdöntőbe jussunk. A sorsolás nem kedvezett nekünk, hiszen a második és a harmadik kalapból is a legnehezebb ellenfél került mellénk, így egyértelmű, hogy nagyon nehéz feladat vár ránk. Tudjuk, hogy bármelyik csapatot képesek vagyunk legyőzni, ahogy ezt tavaly a vb-n is megmutattuk. Egy nagy különbség volt 2010 és 2011 között: Dániába úgy utaztunk, hogy örültünk annak is, hogy ott lehetünk. Brazíliában viszont már éhesek voltunk a sikerre!”

A felszabadultság tavaly bejött Izlandnak, s ki tudja, erre az Eb-re is tartogatnak-e meglepetéseket.



Montenegró

Montenegró önálló állammá válása óta a nőikézilabda-válogatott mindösszesen a második Európa-bajnokságára készül, ám az elsőn rögtön repülőrajtot véve a hatodik helyen végzett.

Akkor még nem léphetett pályára a szabályok miatt a frissen honosított Ana Đokić és Katarina Bulatović, ott lehetett viszont két nagy egyéniségük, Bojana Popović és Maja Savić.

Bár rövid ideje számolhatunk csak Montenegróval, mint önálló állammal, ennek ellenére már ez alatt a rövid idő alatt is figyelemre méltó eredményeket ért el, és senki sem léphet ellene nyugodt gyomorral pályára. Nem is kell messzebb menni, elég, ha annyit mondunk: a legutóbbi ötkarikás játékok ezüstérmeséről beszélünk!

Az Eb-selejtező csoportját úgy nyerte meg a csapat, hogy a sokszoros világbajnok oroszokat is maga mögé tudta utasítani – tesszük hozzá, hogy akkori riválisával a sors ismét csak összehozta, így Vrsacban is farkasszemet nézhetnek egymással.

A csapat némiképp megváltozott az olimpia óta: Bojana Popović és Maja Savić visszavonult – ugyan előbbi helyet kapott a huszonnyolc fős bő Eb-keretben, azonban mindenki tudta, hogy csak végszükség esetére került erre a lépésre sor. Ana Radović szintén lemondta a válogatottságot. Ott van viszont a tavaszi BL-döntő visszavágóján igazán jeleskedő Katarina Bulatović, akire már vezérszerep fog hárulni az Eb-n is.

Bulatović az Eb hivatalos weboldalának ekképpen beszélt az előtte álló feladatokról, és a rá háruló felelősségről: "Hiszek benne, hogy jobbak leszünk, mint 2010-ben, habár akkor én még csak a lelátóról segíthettem a társaimat. Tudjuk, hogy mit várhatunk el magunktól. A rám váró szereptől nem félek, még akkor sem, ha Bojana és Maja már nincsenek velünk. Már akkor elfogadtam ezt a feladatot, mikor a válogatottba megkaptam a meghívómat. Viszont azt is mondhatom, hogy nálunk mindenki vezér: minden egyes játékosra egyaránt szükségünk van, egyformán fontosak. A legjobb formámat akarom nyújtani, és segíteni a csapatnak. Elsősorban azt kívánom, hogy mindenki egészséges legyen. Ugyan én voltam az olimpiai játékok gólkirálynője, ám ezúttal az Eb gólkirálynői titulusát bármikor elcserélném egy ott elért éremre!”.

S hogy ez valóban megvalósul-e, és a sikeredző, Dragan Adzić újabb nagyszerű bravúrt húz-e be csapatával, alig két hét múlva már mindannyiunk számára világos lesz…



Oroszország

Oroszország eddig az összes Európa-bajnokságon képviseltette magát. Bár a kétezres években sorra húzta be a vb-strigulákat a csapat, az Eb-ken ez eddig egyszer sem jött össze. Ki ne emlékezne Jevgenyij Trefilov és Marit Breivik híres párbajaira a világversenyek fináléiban, és a két briliáns szakember már-már baráti kapcsolatára a pályán kívül.

Az eddigi legjobb Eb-eredményt Svédországban érte el a csapat, akkor ezüstéremmel távozhatott, míg 2000-ben és 2008-ban bronzérmesek lettek. A 2009-es világbajnoki sikert követően lejtmenetbe kapcsoltak az oroszok: előbb a 2010-es kontinensviadalon végeztek a hetedik helyen, majd a vb-címüket is elvesztették Brazíliában, ahol a végfázisban már teljesen enerváltan játszva, 20-36-ra kaptak ki a házigazdáktól az ötödik helyért folyó csatában.

Az olimpián Koreával szemben a negyeddöntőben vérzett el a csapat. Az Eb-selejtező csoportot a második helyen zárták az itt is csoportellenfél Montenegró mögött, így váltottak jegyet Szerbiába.

A legfontosabb változást Jevgenyij Trefilov olimpia utáni szélnek eresztése jelentette: a sokat szidott, ám emellett sokat is istenített szakember több mint egy évtizednyi közös munka után került lapátra. Az ő nevéhez köthetők a modern kori orosz női kézilabda legnagyobb sikerei: a 2000 és 2010 között az öt világbajnokságból összesen négyet húzott be a lányokkal, az utolsó hármat zsinórban.

A helyét korábbi másodedzője, Vitalij Krohin vette át, aki a nagy sikerek idején is már a segítője volt. Az igazi első komoly feladata neki ez az Európa-bajnokság lesz.

A tapasztalt játékosok, mint Ljudmila Posztnova, vagy éppen a hálóőr Maria Szidorova lehetnek segítségére a csapat újraépítésében, s ez is most a fő cél mind támadásban, mind pedig védekezésben.

"Először az volt a tervem, hogy kihagyok egy évet a válogatottban. Túl sok megmérettetéssel, idegeskedéssel és könnyel járt az elmúlt időszak, s úgy érzem, nagyon csalódott is voltam. Meg is értem volgográdi társaimat, Kocsetovát, Levinát és Szedojkinát, hogy a pihenés mellett döntöttek. Viszont Krohinnak megvoltak a megfelelő szavai arra, hogy meggondoljam magam” – mesélt a benne lejátszódó érzésekről a www.ehf-euro.com-nak Posztnova.

"A csapatunknak megvan a maga kis rituáléja a meccsek előtti játékos-bemutatásokat megelőzően. Mindannyian körbeállunk, és egyvalaki közülünk – ez régebben Emilija Turej volt, most pedig Anna Szen – nagyon hangosan elkiáltja magát: ’Lányok, készen álltok?’ Mi pedig, az egész csapat kórusban válaszoljuk: ’Igen, igen, igen’ !" – Posztnova és együttese ezt a jelenetet nyilván Szerbiában is minél többször szeretné megismételni.



Románia

A román válogatott számára az Eb-k történetéből eddig egyedül a 2006-os svédországi maradt ki, az eddigi legjobb helyezést, a bronzérmet pedig pont az előző, dán-norvég közös rendezés hozta számára. Ez a siker úgy kellett Romániának, mint egy falat kenyér, és az otthoni közvélemény fantáziája innen meg sem állt, egész messzemenőkig szárnyalt. Ezért is jött aztán számukra igazi hideg zuhanyként egy évvel később a brazíliai világbajnokságon történt csúfos leszereplés – még a TOP 10-be sem jutott be a szeretett csapat.

Ezután tavasszal az olimpiai selejtezőcsoportjából sem tudott Londonba kvalifikálódni: ott Montenegró és a rendező Franciaország mögött csak a harmadik helyet szerezte meg.

Ezt már a szövetség sem nézhette tétlenül: eltávolította posztjáról a regnáló szövetségi kapitányt, Radu Voinát, és helyére egy korábbi tréner, Gheorghe Tadici került. Tadici pedig jelenleg azon "mesterkedik", hogy az Európa-bajnokságon a régi motorosokból és fiatal tehetségekből elegyített keretéből igazi, nagybetűs csapatot gyúrjon. A "motorosokat" olyan nevek fémjelzik, mint például Ionela Stanca, Aurelia Brădeanu, Oana Manea, vagy épp a nagyon hosszú ideig eltartó sérülésből és kezelésekből nemrég visszatért klasszis, Cristina Neagu. A kapuban is rutinos versenyzőkre számíthat Talida Tolnai és Paula Ungureanu jóvoltából. A fiatalabb generációt Crina Pintea vagy épp Adriana Ţăcălie képviselheti. Camelia Hoteára is számított volna a tréner, ám ő pár nappal az Eb-start előtt térdsérülést szenvedett, így ki kell hagynia a kontinensversenyt.

A felkészülés utolsó szakaszán még egy nagyon csúnya, illetve egy kisebb folt is esett, mikor a múlt hétvégi németországi vendégszereplés második összecsapásán egy 30-9-es (!) pofonba csúsztak bele a Tadici-lányok, majd pénteken a házigazda szerbektől kaptak ki 26-20-ra.

Ám ki tudja, lehet, hogy még pont időben jöttek számukra ezek a botlások, és innentől már csak felfelé vezethet az út!


X. Női Kézilabda Európa-bajnokság, a D-csoport menetrendje

December 4.
18.05 Montenegró - Izland
20.15 Románia - Oroszország

December 5.
18.05 Oroszország - Montenegró
20.15 Izland - Románia

December 7.
18.05 Oroszország - Izland
20.15 Románia - Montenegró

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi