Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Róth Kálmán csalódott

2012. szeptember 24. 10:50

Felemás helyzetben van Róth Kálmán: a kézilabdaedző a juniorokból álló veszprémi csapattal jól kezdte a bajnokságot, de közben kiderült, a korosztályos világbajnoki bronzérem után sem folytathatja a munkát a válogatottnál.

Róth Kálmán csalódott
– Hogyan értékeli a Veszprém rajtját?
– Elégedett vagyok azzal, hogy három meccsből kettőt megnyertünk. A lendületes játék engem is meglepett. A lányok nem ijednek meg semmitől, hétről hétre fejlődnek, és ahogy a tapasztalatuk, úgy az önbizalmuk is nő. Ég és föld a különbség az NB I/B és az élvonal között, de már a Ferencváros ellen sem vallottunk szégyent, míg a Siófok elleni siker különösen értékes.

– A tavalyi bronzérmes Balaton-partiak ellen a második félidőben fordítottak úgy, hogy csak öt gólt kaptak. Lehúzták a rolót?
– Egyik alapelvem, hogy a védekezésnek kell úgy működnie, hogy megengedhessük a támadójáték hibáit. Mindenkit meg kell tanítani védekezni, és megtalálni a helyét.

– Jól ismeri a mezőnyt. Milyen helyezéssel lenne elégedett?
– Nem a helyezés, hanem a fejlődés érdekel. Az a célunk, hogy a kellő tapasztalatot megszerezve minél többen visszatérhessenek Győrbe.

Szeptembertől megkezdte működését a Nemzeti Kézilabda Akadémia, ezzel párhuzamosan új, immár csak főállású és kluboktól független edzők dolgoznak az utánpótlás-válogatottak élén. Hiába szerepelt tehát kiválóan a nyári világbajnokságokon a női junior és az ifjúsági válogatott is, sem Róth Kálmán, sem Danyi Gábor nem folytatja a munkát. A női juniorok szövetségi edzője Hajdu János, az ifjúságiaké Gyurka János lett, a két szakember egymást segítve tandemet alkot. A fiúknál mindkét korosztályt Kovács Péter irányít szakmai vezetőként. A tervek szerint a kiválasztott játékosok első körben 18 éves korukban, középiskola után kerülnének a kluboktól az akadémiára. Az intézménynek a szezon őszi felében a junior és ifjúsági korosztályokban a kiválasztás, a legtehetségesebb gyerekek összegyűjtése, valamint az ifjúsági fiú válogatott jövő évi, hazai rendezésű világbajnokságára egy ütőképes csapat összeállítása és felkészítése lesz a fő feladata.
– Hogyan élte meg, hogy nem folytathatja a munkát az utánpótlás-válogatottaknál?
– Nagyon csalódott vagyok, úgy érzem, többet érdemeltem, de csak egy köszönőlevelet küldtek a szövetségtől. Egyedül a feleségem örül, mert öt éve nem tudtunk nyaralni menni.

– Mivel indokolták a döntést?
– Az az elképzelése a szövetségnek, hogy nem dolgozhat klubhoz kötődő edző a válogatottnál, de egyébként a világbajnokság óta nem beszéltem a szövetségből senkitől, ez pedig már jelzésértékű volt. Eredményesnek ítélem a munkát, hiszen kétszer nyertünk érmet a juniorokkal, legutóbb nyáron, Csehországban, és ötödiknél rosszabb helyen sosem végzett velem a válogatott. Mintha elhallgatnák ezt a harmadik helyet, pedig köszönteni illene a lányokat. Ez bánt, hiszen korábban legalább a munkát elismerték. Évekig bagóért dolgoztunk, 40 ezer forintot kaptunk, és ez csak nemrégiben emelkedett. Most, hogy nagy pénzek vannak a szövetségben, már sokan megjelentek, hogy dolgoznának az utánpótlással.

Válaszol a szövetség

"Róth Kálmán, valamint valamennyi utánpótlás szövetségi edző szerződése lejárt, a Magyar Kézilabda Szövetség hivatalosan is megköszönte munkájukat és gratulált az elért eredményekhez. A női junior-válogatott a világbajnoksággal feloszlott, hiszen ennek a korosztálynak nem lesz több utánpótlásversenye. A nyáron eredményesen szereplő női ifjúsági (vb-5.) és junior (vb-3.) válogatottak köszöntésére a Magyar Kézilabda Szövetség ősszel kerít sort egy sajtótájékoztató keretében. Az utánpótlás-válogatottak szakvezetőit az MKSZ új metódus szerint jelöli ki, a Nemzeti Kézilabda Akadémia szakmai programjával és munkájával harmonizálva" – reagált a szövetség az interjúban elhangzott felvetésekre.
– A Nemzeti Kézilabda Akadémiára 18 éves korukban kerülnének a játékosok. Ez mennyire helytálló elképzelés?
– Ha valaki 18 évesen nem NB I-es játékos, akkor már mit akarunk vele kezdeni? Az érdekek is sérülnének, hiszen a jobbak ennyi idősen már profi szerződéssel rendelkeznek. Felvetődik a kérdés, hogy a kluboknak érdemes-e nevelniük a játékosokat ezek után. Úgy hiszem, nincs átgondolva a koncepció. Nem felül kell kezdeni a munkát, mert sokkal inkább lent vannak bajok a sportágban. Azt sem értem, hogy a női szakághoz miért nyúlnak hozzá, hiszen az eddig is eredményes volt, a fiúk képzését kellene erősíteni.

– Győrben évek óta működik az akadémia. Kikérte a szövetség a véleményüket, tapasztalatukat?
– Nem, és nehezményezem is, hogy nem kérdeztek meg minket, noha az akadémiai képzésben előrébb járunk. Győrben nyolcszáz gyerek kézilabdázik, a klub évente 60-70 millió forintot költ az akadémiára, és ebből igazolhatna még három külföldit. Ebbe felülről belenyúlni – az nélkülöz minden szakmaiságot. Arról nem is beszélve, hogy az utánpótlásba más edző kell, mint egy felnőttcsapat mellé.

– A lány ifjúsági válogatott ötödik lett a vb-n, ők most lépnek junior korba. Hogyan hathat rájuk a változás?
– Sajnálnám, ha sérülne ez a korosztály. Még fejlődni fognak, bírják a kemény munkát, és ami a legfontosabb, ki vannak éhezve a sikerre.

Forrás: www.utanpotlassport.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi