Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Leváltották Trefilovot

2012. szeptember 3. 8:03 © handball.hu

Az OKSZ vezetősége mai ülésén felmentette Jevgenyij Trefilovot az orosz válogatott szövetségi kapitányi megbízatásából. A döntést egyhangú szavazással hozták meg. A határozatot megelőző, meglehetősen éles vitáról olvashatjátok Dán Róbert írását.

Leváltották Trefilovot
Az OKSZ vezetősége mai ülésén felmentette Jevgenyij Trefilovot az orosz válogatott szövetségi kapitányi megbízatásából. A döntést egyhangú szavazással hozták meg.

"Mit mondhatnék erre?" - nyilatkozott az ülés után Trefilov - "Mindenki ellenem szavazott. Most már szívesen megnézném, hogy ki is lesz a válogatott új szakvezetője".

Erre azonban még várni kell. A poszt betöltésére az OKSZ egy hónapon belül pályázatot akar kiírni. "Úgy néz ki, hogy feltételként szabjuk, hogy független szövetségi kapitány legyen, tehát más csapattal ne legyen munkaviszonyban. Elképzelhető az is, hogy külföldi lesz" - mondta Borisz Aljosin, az OKSZ elnöke. "A pályázóknak akciótervet kell benyújtaniuk elképzeléseikről, kitérve benne a szakmai, szervezésbeli és irányítási feladatokra, illetve arra, hogyan képzelik majd ezek megoldását."

Döntés tehát legkorábban októberben várható.



Az előzmények:
Trefilov nem a csapatával, hanem egy nappal előtte utazott vissza Londonból Moszkvába, és az OKSZ már akkor javasolta, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a köztük fennálló szerződést. Erre azonban ő nem volt hajlandó, így a döntést a szövetség vezetőségének szeptemberi ülésére halasztották. Az olimpia óta eltelt három hét alatt sajátos nyilatkozatháború alakult ki Trefilov és az OKSZ között, amit az orosz nyomtatott és online sajtóban követhettünk figyelemmel.

Az OKSZ vezetőségének tagjai a Szport-Ekszpresszben augusztus 20-án tételesen felsorolták, hogy milyen hibákat követett el a szövetségi kapitány, amiért mennie kell. Ezek szerint:

1. a válogatott védekezése csapnivalóan rossz volt ("pedig ez korábban mindig erősségünknek számított"), és a kapusok sem hozták a tőlük elvárt teljesítményt
2. Trefilov nem tudott dönteni a kezdőcsapat összeállításáról sem, Posztnovát és Levinát mintha szándékosan "tartalékolta volna", de ki tudja mire...
3. a szövetségi kapitány többször "nem tudott uralkodni magán, és szükségtelenül élesen szólt oda a játékvezetőknek", ha ezt nem teszi, könnyen lehet, hogy a negyeddöntő utolsó percében megítéltek volna az orosz válogatottnak egy hétméterest - vitatott helyzetben – Korea ellen
4. Trefilov az időkérések alatt megengedhetetlen kifejezéseket használt, amelyeket most – olimpia lévén – négy országos tévécsatorna is közvetített, márpedig ezzel lejáratta az orosz kézilabdát
4. a szövetségi kapitány azt állította, hogy nem kapott elég időt a válogatott felkészítésére, holott az orosz csapat mindenki másnál hosszabb időt töltött edzőtáborban London előtt (mint ezt később az OKSZ precízen kiszámította: Trefilov csapata június-júliusban 37 (!) napot készülhetett, míg a franciák 29, a norvégok 28, a spanyolok pedig 26 napot)
5. Trefilov kijelentette, hogy az utóbbi években az orosz utánpótlás-válogatottak nem értek el semmiféle eredményt sem a világversenyeken, amiből csak az derül ki, hogy nem tájékozott a témában, mert "a legutóbbi három korosztályban (1990, 1992, 1994) a norvégoknál, a franciáknál és a spanyoloknál is eredményesebbek vagyunk".

Csakhamar kiderült azonban, hogy Trefilov leváltásához nem elég, ha ezt a kézilabda szövetség így akarja. Oroszországban a szövetségi kapitányt – valamint a válogatott felkészülésének és versenyeztetésének költségeit - a sportminisztérium fizeti, illetve finanszírozza, ezért erre a posztra is a mindenkori sportminiszter nevez ki valakit, a sportági szakszövetségek erre csak javaslatot tehetnek. Márpedig a miniszter, Vitalij Mutko az olimpia után úgy nyilatkozott, hogy ő elégedett a nőikézilabda-válogatott teljesítményével, és nem híve annak, hogy Londont követően átgondolatlan, elhamarkodott indokokból menesszenek szakembereket a különböző sportágak éléről. Mivel az orosz csapat sikeres olimpiát zárt 2012-ben, ezért a miniszter szavát nem lehet figyelmen kívül hagyni; és nagyon úgy tűnik, hogy a miniszter és az OKSZ véleménye Trefilov megítélését illetően nem egyezik meg.

Trefilov mindenesetre – talán ezért, talán azért is, mert a szövetség "erős embere" és "szürke eminenciása", a férfi válogatottal Sydney-ben olimpiai bajnokságot nyert Vlagyimir Makszimov egyesek szerint őt támogatja – felbátorodott, és több interjút is adott, amelyekben a szövetség munkáját haszontalannak és felületesnek nevezte, és ezt néhány érdekes történettel illusztrálta (például azzal, hogy az egész londoni olimpia alatt az OKSZ képviselője egyetlenegy kézilabdameccset nézett csak meg a helyszínen, és az olimpiai mezek beszerzését is csupán késve és összevissza tudta a szövetség megoldani, ráadásul nem jó mezeket rendeltek, amit aztán neki és a szakmai stábnak kellett "átvarrnia" már Londonban, a verseny előtt (a szövetség mindkét állítást cáfolta – szerk.).

Trefilov média-offenzíváját látva a többi élvonalbeli klub edzője sem maradt szótlan. Legelőször az orosz bajnokcsapat, a Dinamo szakvezetője, Viktor Rjabih nyilatkozott hosszabban, külön kiemelve, hogy "főállású szövetségi kapitányra van szükség, azért hogy a válogatott szakvezetése ne tudjon kivételezni a saját klubjának játékosaival a keret összeállításánál, és ne tudja ilyen módon a nemzetközi tornákat a saját klubcsapata felkészítésére használni, ezzel magának előnyt szerezni. Ezt a két posztot külön kell választani".

Augusztus 30-án pedig a legtekintélyesebb orosz klubcsapatok vezetői nyílt levelet intéztek Vitalij Mutko sportminiszterhez és Borisz Aljosinhoz, a szövetség elnökéhez, azzal a kéréssel hogy "vonják meg a bizalmat Jevgenyij Trefilovtól, az orosz válogatott szövetségi kapitányától".

Londonban nem az orosz válogatott szerepelt, hanem "Trefilov válogatottja" - írják a levélben, "aki a saját csapatából nyolc játékost hívott be a keretbe, míg az utóbbi négy év orosz bajnokcsapatából, a Dinamóból mindössze hármat, a második helyezett Rosztovból pedig csak egyet... Mi tiltakoztunk, de ezt semmibe sem vették. Trefilov saját klubjának az érdekeit a nemzeti válogatott fölé helyezte... Másodvonalbeli játékosok kerülhettek így be a válogatottba Toljattiból, nem csoda, hogy aztán Londonban, a negyeddöntőben "Trefilov válogatottja" kikapott a nem túl erős dél-koreai csapattól."

Ám ezen nincs is miért csodálkozni, mert ahogy a nyílt levél írói leszögezik: "Trefilov módszerei már régen elavultak. A válogatott játéka primitív, az ellenfeleink kívülről fújják. Norvégia, Dánia, Franciaország, de most már a svédek és a horvátok is messze előttünk járnak."

A levél a továbbiakban kitér Trefilov megengedhetetlen stílusára (akinek véleményük szerint alapelve, hogy "üsd a sajátjaidat, hogy mások is féljenek!"), arra, hogy kifejezetten káros lenne, ha a válogatott egyetlen klubcsapatra épülne (amit Trefilov szeretne Montenegró mintájára, de "hál' Istennek Oroszország még nem Montenegró, ahol az egész országban tizedannyian élnek, mint nálunk egyetlen kormányzóságban") .

Megállapítják, hogy az orosz női kézilabdázásnak igenis van utánpótlása (bár Trefilov szerint nincs), "nagyon szép jövő előtt álló tehetségeink vannak Volgográdban, Kubányban, Asztrahanyban és másutt, de azt kategorikusan kijelentjük, hogy nem akarjuk, hogy ezek a fiatal játékosok egy olyan "nevelő és pedagógus" kezébe kerüljenek, mint Trefilov". Megállapítják azt is, hogy Trefilov nem kérte ki a klubok tanácsát a válogatott összeállításánál, de az OKSZ edzőbizottságának a véleményét sem. "Kit akar átverni Trefilov?" - teszik fel végül a kérdést, és meg is válaszolják: "Mivel tőlünk, szakemberektől támogatást nem várhat, ezért az állami sportvezetést akarja meggyőzni arról, hogy a klubedzők, a szövetség, a "nemlétező" utánpótlás a hibás, de ő nem. Ebből is jól látszik, hogy a nyílt levél írói a felső sportvezetést kívánták képbe helyezni Trefilov "megtévesztő kampányának" valóságtartalmát illetően.

A levelet öt klubelnök írta alá (a Dinamo, a Rosztov, a Zvezda, a Kubány és az Asztrahany elnöke – azaz öten az orosz bajnokság első hat csapata közül, a kivétel természetesen Trefilov klubcsapata, a Lada). Rajtuk kívül a Dinamo edzője (Rjabih) és az Asztrahanocska edzője (Kirilenko) neve és aláírása is ott szerepel még a dokumentumon.

Döntés ma, szeptember 3-án, az OKSz vezetőségi ülésén volt várható. Egy biztos: Trefilov stílusa változni fog, ezt még saját csapata, a Lada elnöke is megígérte. "Többször beszéltünk erről, és ő is egyetért azzal, hogy korrektebben kell viselkednie a játékosokkal. Biztosíthatok mindenkit, hogy szeptembertől egy új Trefilovot láthatunk majd a pálya mellett" - nyilatkozta ezt még a héten Raszul Battalov.

Viszont az ülést megelőzően Trefilov sem tudta, hogy marad-e a válogatott élén vagy sem. "Az biztos, hogy anélkül nem állok fel, hogy ne mondanám el a szövetségben a véleményemet... Úgy tudom, két jelöltjük is van helyettem. Az egyik Rjabih, a volgográdiak edzője, a másik Szergej Gyemidov, aki 1990 óta Norvégiában él. Így aztán lehet, hogy külföldi lesz a függetlenített kapitány, aki aztán a norvég elméletet fogja majd itt a gyakorlatban kipróbálni. Ám egy csapathoz győzelmek kellenek, nem elméletek... Ha mindenáron el akarnak távolítani, akkor tegyék, lehet, hogy így öt évvel tovább fogok élni. Elmondom nekik a mondókámat, aztán szavazzanak. Meglátjuk, mi lesz."

Dán Róbert

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi