Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Martín mindig és mindig győzni szeretne

2012. július 13. 11:27

A Győri ETO újonnan kinevezett spanyol vezetőedzője, Ambros Martín a hathárom.hu-nak elmondta, filozófiájának alapja a győzelem, melyet színvonalas kézilabdával kíván elérni.

Martín mindig és mindig győzni szeretne
Az Itxako Navarrától nyolc esztendő után távozó szakember mesélt a kézilabdázást is érintő spanyolországi gazdasági válságról, a felkészülés menetéről, az utánpótláskorú játékosokról és a meghonosítandó játékfelfogásról is.

- Az utóbbi hónapokban rossz híreket hallhattunk Spanyolország gazdasági helyzetével kapcsolatban, amely nyilvánvalóan a kézilabdázásra is hatással van. Mennyire játszott szerepet döntésében a hazájában kialakult helyzet? Lát összefüggést a spanyol kézilabdázók Magyarországra szerződése és a spanyol klubok financiális problémái között?
- Fontos hangsúlyozni, amikor eldöntöttem, hogy távozom az Itxakótól, még nem voltak ismertek számomra a klub azon problémái, melyekkel nemrég szembesültek Spanyolországban, és amelyek most is komoly gondot okoznak. A döntésemnek tehát semmi köze nincs ahhoz a krízishez, amely jelenleg a volt csapatomnál uralkodik. Nem tudok nyilatkozni az MKB Veszprémhez szerződő játékosokról, de azt elmondhatom, hogy közülük hárman az FC Barcelonától igazoltak Magyarországra. Márpedig a katalán klubnál nincsenek anyagi problémák. A legfontosabb tehát az, hogy a munka miatt érkeztem Győrbe, és nem azért, mert a spanyol női kézilabdázásban a válság jelei mutatkoznak.

- Igaz a hír, amely szerint volt munkaadója, az Itxako Navarra nem tudja előteremteni a Bajnokok Ligája-nevezéshez szükséges pénzösszeget, és ezért nem indulhat a legrangosabb európai kupasorozatban?
- Igen, sajnos igen. Bejelentették, hogy nem fognak részt venni a Bajnokok Ligájában azon problémák miatt, melyeket már február környékén tapasztaltunk, de mostanra váltak igazán súlyossá. Számomra ez rendkívül fájó, mert az Itxako - hogyan is fogalmazzam meg - egy olyan klub, melyet hosszú évekig építgettem, és most hirtelen, a játékosok és a szakvezetés tudta nélkül minden összeomlott.

- Biztos vagyok benne, hogy a televízión keresztül többször is látta már az ETO tavalyi mérkőzéseit, köztük a Bajnokok Ligája döntőjét is. Mit gondol, melyek azok a játékelemek, melyekben javulnia kell a csapatnak?
- Ahogy én láttam, a Bajnokok Ligája elődöntőjében, és a fináléban is nüanszok döntöttek a győztes csapat javára. Nem mindig a jobbik együttes nyer, az, amelynek jobb a játékoskerete, vagy az, amely ügyesebben kézilabdázik. Hanem az, amely jobb formában érkezik a mérkőzésre, és a találkozó legfontosabb pillanataiban jobban képes koncentrálni a részletekre. Rendkívül kiegyenlített játékot hozott a BL-döntő. Amire én törekedni fogok a következő szezonban, hogy egyrészt kevesebb gólt kapjunk lerohanásból, vagyis csökkentsük a kapott gólok számát. Másrészt pedig, hogy növeljük a játékosok tehetségéből adódó támadópotenciált. Azokra is nagy figyelmet fogunk fordítani, hogy a mérkőzéseken adódó kulcsmozzanatokat, apró részleteket az első perctől fogva képesek legyünk uralni.

- Miként épülnek majd fel a lányok edzései a szeptember elején esedékes bajnoki rajtig?
- Csütörtökön kezdjük a munkát, meglátjuk, milyen állapotban érkeznek vissza a játékosok a nyári pihenő után. Egyelőre csak kilenc kézilabdázó vesz részt az edzéseken, mert néhányan a londoni olimpiára készülnek hazájuk válogatottjával. Ez kétségtelenül hátrányt jelent számunkra, hiszen csak egy héttel a szezon első tétmérkőzése előtti térnek majd vissza hozzánk. Fel kell építenünk, majd tökéletesítenünk a csapatjátékunkat, hogy a meccseken ne legyenek problémáink. Meg kell ismernünk egymás gondolatait, játékfelfogását, de nem maradhat el a fizikai erősítés sem. Ez az én elképzelésem a következő hetek programjával kapcsolatban.

- Hogyan fogalmazná meg edzői filozófiáját?
- A filozófiám egyszerű: győzni. Mindig győzni. Ugyanakkor számomra az is rendkívül fontos, hogy miként nyerünk.

- Herr Orsolyán, Szepesi Ivetten, Hornyák Dórán és Rédei-Soós Viktórián kívül várható még újabb játékos érkezése az ETO-hoz a nyár folyamán? Esetleg az Itxako csapatától is...
- Igazság szerint lehetséges, hogy több kézilabdázó is távozik Navarrából. A legértékesebb játékosokra azonban már lecsaptak azok csapatok, akik figyelemmel kísérték a klubnál zajló történéseket, és villámgyorsan reagáltak. Úgyhogy mi azokra koncentrálunk, akik a jelenlegi keretünk tagjai, illetve várjuk vissza a olimpián szereplő lányokat. Számítunk azokra a fiatalokra is, akiknek egy része velünk edz, a többiek pedig a csehországi junior világbajnokságon vesznek részt.

- Ha már az utánpótláskorú kézilabdázókat említette, milyen szerepet szán a saját nevelésű fiataloknak a következő idényben?
- Rendkívül fontos az a munka, amit velük végzünk, mert az utánpótlás-nevelés Győrben nagy megbecsülésnek örvend. Én személy szerint nagyon szeretek a fiatalsággal foglalkozni, ezért is fogok mindent megtenni a fejlődésük érdekében. Tanulási lehetőséget kell biztosítani számukra, de nem csak játékban, amit elleshetnek a keret rutinos kézilabdázóitól, hanem a mentális kérdésekben is. Ez segítheti őket ugyanis abban, hogy minél előbb bekerüljenek az első csapatba.

- Az ETO-nál hét vesztes nemzetközi kupadöntő után a következő szezonban is első számú célkitűzés a BL-trófea elhódítása. A csoportkör sorsolása után, ahol a szlovén Krim Ljubljana, a horvát Podravka és egy selejtezőbeli csapat lesz az ellenfél, milyen esélyeket lát a győri álom beteljesülésére?
- Ez egy bonyolult csoport, de valójában a Bajnokok Ligája csoportkörében már nincsenek gyenge ellenfelek. Azt gondolom, nem lesz könnyű dolgunk, főleg úgy, hogy nekem, és a lányoknak is új még a helyzet, illetve, ahogy már mondtam, néhányan csak augusztus végén csatlakoznak majd a kerethez. A Krim ráadásul magas szinten jegyzett, minőségi játékosokkal erősített az elmúlt időszakban. A legfontosabb valójában az, hogy világos elképzeléseink legyenek arról, amit végre akarunk hajtani. Igyekszünk a legjobb állapotba kerülni a csoportmérkőzések kezdetére, de lépésről lépésre, napról napra, hétről hétre kell haladnunk.

- Minden bizonnyal a Bajnokok Ligája prioritást élvez majd a magyar bajnoksággal szemben, mégis, az elmúlt hetekben mennyire sikerült feltérképeznie a hazai pontvadászat mezőnyét?
- Számomra minden bajnokság és minden mérkőzés egyformán fontos, beleértve az edzőmeccseket is. Valójában nem különböztetem meg őket, mert mindegyiken ugyan az a cél vezérel, a győzelem. Nem számít, hogy milyen név alatt futó sorozatban játszunk, és az sem, hogy ki az ellenfél. Nyerni szeretnék, méghozzá szép játékkal nyerni. Ami a bajnoki ellenfeleinket illeti, a korábbi évek párharcai alapján ismerem őket. Tavaly például Siófokon szerepeltünk egy felkészülési tornán az Itxakóval. A magyar csapatok magas szinten kézilabdáznak, ezt a megállapításomat pedig tökéletesen alátámasztja, hogy az elmúlt idényben a Győr a Bajnokok Ligája döntőjében szerepelt, a Ferencváros pedig elhódította a KEK-trófeát. Ezek a sikerélmények nagyon fontosak minden kézilabdanemzet számára, így természetesen Magyarországon is.

Forrás: www.hatharom.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi