Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Átszerveződik (?) az Edzőbizottság

2012. május 29. 15:20 © handball.hu

A Magyar Kézilabda Szövetség megszüntette az évek óta kiválóan működő Edzőbizottságot. A handball.hu a döntés okaira volt kíváncsi, valamint arra, hogy milyen alternatívát gondolt el a szövetség a bizottság utódjául.

Munkában a bizottság (Eb-2010)
Munkában a bizottság (Eb-2010)
Az Edzőbizottság ex-tagjai Németh András elnök, Rupnik Károly titkár, Skaliczki László, Győrfi János, ifj. Kiss Szilárd, Köstner Vilmos, Nagy Károly, Elek Gábor, Szarka Éva és Gróz János voltak.

A Hypo NÖ trénere, Németh András, a bizottság elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy tudomása szerint az Edzőbizottság a Magyar Kézilabda Szövetség megalakulása óta létezik.

"Én kétszer voltam a vezetője, mert amikor szövetségi kapitány lettem, akkor azt mondták, hogy nem lehetek egyben a bizottság vezetője is, és ez valahol logikus is. Azután később újból elnöknek választottak. Szívesen végeztem ezt a munkát. A bizottság feladata volt foglalkozni minden olyan témával, amely az edzőkre tartozik; a legfőbb feladatunk a továbbképzések megszervezése és levezénylése volt. A bizottság ezzel a továbbképzéssel pénzügyi nyereséget is termelt az MKSZ-nek."

Az Edzőbizottság tagjai gyakorlatilag minden vonalat képviseltek: a férfi, a női, az utánpótlás, az amatőr és a strandkézilabdát is.

Németh elárulta, hogy semmilyen értesítést nem kaptak a bizottság megszüntetésével kapcsolatban: "Csak annyit tudunk, hogy átszervezték az egészet, és úgy tudom, most nincs az edzőknek képviselete a szövetségben. Jó lenne, ha a trénerek is képviseltethetnék magukat, és el tudnánk mondani, hogy hogyan vélekedünk bizonyos dolgokról. Pillanatnyilag erre nincs lehetőségünk".

A miértekről a szakember nem tud nyilatkozni: "Fogalmam sincs róla, hogy miért szüntették meg a bizottságot. Nem akarok semmilyen elméletet gyártani, én csak azt látom, hogy nincs rendesen átgondolva ez az egész. Amikor kimentem külföldre (bár ennél közelebb külföldre nem lehet menni, sokat vagyok itthon, értesülök mindenről, ami itthon zajlik), a szövetség akkori vezetői jelezték, hogy ez nem akadálya annak, hogy én maradjak a bizottság elnöke. A Hypóval meg is állapodtam arról, hogy minden hónapban néhány napot a klubtól távol fogok tölteni, mert feladataim vannak az Edzőbizottságban. Igaz, ezt nem is nagyon kellett igénybe vennem, hiszen az én csapatom csupa válogatott játékosból állt, így a válogatott programok idején az edzőbizottsági munkát el tudtam látni".

A Ferencváros edzője, Elek Gábor szintén a bizottságban tevékenykedett: "Számomra érthetetlen ennek a bizottságnak a megszüntetése. A Magyar Kézilabda Szövetség fennállása óta mindig volt egy szakmai bizottság, amely valóban a szakmát képviselte. Az edzőbizottsági munkát mi ingyen csináltuk, hatáskör és bérezés nélkül. Még a Szövetség termeit sem kellett igénybe vennünk, más helyszínen folytak a bizottsági ülések".

A szakembert szintén nem értesítették az Edzőbizottság megszüntetéséről: "Én úgy gondolom, dolgoztunk mi annyit a kézilabdáért, hogy legalább egy levelet írhattak volna, amiben megindokolják, hogy miért is szüntettek meg minket. Visszajelzés nem érkezett felénk arról, hogy bármit is rosszul csináltunk volna. Mi mindent alárendeltünk ennek, és kicsit olyan érzésem van, hogy valakinek csíptük a szemét. Nincs is ezzel semmi baj, de az, hogy az Edzőbizottság, mint olyan, megszűnt, az azért eléggé megmagyarázhatatlan. Most nem tudom, ki az, aki a szakmát képviseli a szövetségben a szakmai igazgatón kívül..."” – tette hozzá.



Stábunk megkereste a Magyar Kézilabda Szövetséget is a témával kapcsolatban, ahonnan a következő választ kaptuk:

"Az MKSZ Küldöttgyűlése az Edzőbizottságot az Alapszabályban rögzítetten hozta létre" – mondta el dr. Kersch Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség Szakmai- és Versenybizottságának elnöke. "Az Edzőbizottság alapvetően a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott feladatok ellátására jött létre, így az edzőtovábbképzések megszervezésére és lebonyolítására, az edzők érdekképviseletére, a versenynaptár, versenykiírás megalkotásában való közreműködésre, továbbá sportszakmai vélemény-nyilvánításra. Az Edzőbizottság működése a működésből fakadó többletkiadásokat nem okozott az MKSZ-nek.

Az MKSZ Küldöttgyűlése 2011. október 22-én, 2012. január elsejei hatállyal átdolgozta az MKSZ teljes bizottsági struktúráját, hét főbizottságot, és számos albizottságot hozott létre. Az albizottságok a szakmailag kompetens főbizottságok alá tartoznak. Az Edzőbizottság megszűnésének oka tehát a szervezeti struktúra átalakításában keresendő.

Az Edzőbizottság munkáját, hatáskörét a Szakmai Albizottság vette át, illetve az edző-továbbképzési feladatok technikai megszervezése a sportigazgató által vezetett Nemzetközi Edzőképző Központhoz került. A Szakmai Albizottság az MKSZ Szakmai- és Versenybizottsága Albizottságaként működve biztosítja az edzők szakmai részvételét az MKSZ döntéshozatalában. Az MKSZ Edzőbizottsága tehát a bizottsági struktúra átalakításával összefüggésben szűnt meg, szerepét elsősorban a Szakmai Albizottság, az edzőtovábbképzések tekintetében pedig a sportigazgató által vezetett Nemzetközi Edzőképző Központ vette át. Az MKSZ jelenlegi vezetésének meggyőződése szerint a bizottsági struktúra és hatáskörök ezen átalakítása a működést még hatékonyabbá teszi" – hangsúlyozta dr. Kersch Ferenc.

A Szakmai Albizottság összetétele:

Elnök: Juhász István szakmai igazgató
Tagok: Róth Kálmán, Velky Mihály, Imre Vilmos, Zsiga Gyula, Bakó Botond és Kontra Zsolt.



Az albizottság egyik tagját is megszólaltattuk. Róth Kálmán elmondta, hogy őt ezzel kapcsolatban senki nem kereste: "Nem tudok róla, hogy én bármilyen bizottság tagja lennék" – fogalmazott. "Az viszont tény és való, hogy az edzőtovábbképzéssel kapcsolatban kikérték a véleményemet, de ezt én úgy értelmeztem, hogy a junior válogatott szövetségi kapitányaként tették ezt. Konkrét felkérést nem kaptam. Kicsit nehezebben jönnek most az információk, mint az előző években. Természetesen az új vezetésnek meg kell találnia azokat az útvonalakat, hogy az információáramlás gyorsabban történjen. Azt se tudom, hogy mikortól működne ez az albizottság, vagy egyáltalán már működik-e, úgyhogy sok mindenről nem tudunk" – mondta.

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon Róth Kálmán szerint miért szüntették meg az Edzőbizottságot. "Az egész szövetségben egy új rendszert, új szervezeti felépítést dolgoztak ki, aminek talán ez is az egyik része volt. Nem tudom eldönteni, hogy ez jó döntés volt, vagy sem, ezt majd a későbbiek során lehet megállapítani. Az viszont biztos, hogy az Edzőbizottság eddig kiváló munkát végzett, megfelelően működött, irányította az edzői továbbképzéseket, minden feladatát ellátta."

© handball.hu & Németh Attila

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi