Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Francia-dán, norvég-spanyol elődöntők

2011. december 14. 14:24 © handball.hu

Sao Paulóban ma fény derült a négy világbajnoki elődöntős kilétére. Elsőként a címvédő oroszok maradtak alul a franciákkal szemben, majd két simább siker született az angolai-dán és a horvát-norvég meccseken. Végül a spanyol-brazil párharc is igazi küzdelmet hozott.

Francia-dán, norvég-spanyol elődöntők
XX. nőikézilabda-vb, negyeddöntő
Spanyolország
27 (19)
Brazília
26 (17)
Brazília, São Paulo, Ibirapuera Sportcsarnok, 6000 néző
Játékvezetők: Martin Gjeding, Mads Hansen (dánok)
Barnó
Martín
Alberto
Mangué
Alonso J.
Chávez
Pinedo E.
Amorós
Pena
1
8(4)
2
3
4(1)
1
3
1
4
do Nascimento
Rocha S.
Piedade
da Silva F.
Rodrigues
Ribeiro
Pinheiro
Amorim E.
Fachinello
7(3)
1
3
2
2
1
1
2
7
Hétméteresek: 6/5 Hétméteresek: 3/3
Kiállítások: 10 perc Kiállítások: 12 perc

A nap zárásaként a házigazda negyeddöntő mérkőzésére szép számban megszaporodott az Ibirapuera Sportcsarnok közönsége, aki már tűkön ülve várta a kedvencek megérkezését. Brazíliai tartózkodásunk alatt most először láthattuk élőben játszani Amorimot és társait, akiknek nem kicsi tét nyomta a vállát.

Már rögtön az első spanyol támadás büntetővel zárult, melyet Martín értékesített. A zenészek és a pompom-lányok a pályán zajló eseményeken kívül tették sokszor a dolgukat, miközben a hispánok egy 4-0-ás repülőrajtot vettek. A közönség kitörő lelkesedéssel, hangos sikolyokkal fogadta a hazai lányok minden megmozdulását. Soubak trénernek nyilván nem volt ennyi oka az örömre, gyorsan időt is kért, hogy rendet tegyen a fejekben. Az első brazil gólt Rodrigues jegyezte, amit szinte egy olimpiai győzelmet érő őrjöngés fogadott. A spanyolok előre tolt védelme alapos fejtörést okozott a vendéglátónak, de lassacskán kezdte megtalálni a kulcsot (9. perc: 6-4). Cavaleiro csapata első öt találatából hármat tudhatott magáénak, és egy újabb lerohanás után már az egyenlítést jelentő gólt is ő szerezte (11. perc: 7-7). A túloldalon Martín rendelkezett hasonlóan jó mutatóval, fej-fej mellett versenyeztek a mérkőzés legjobb játékosa címért.

Nascimento második büntető-találata már Brazíliának jelentett vezetést (16. perc: 10-11), de a spanyolokat sem kellett félteni. A magukat minden egyes játékvezetői ítéletbe a lehető legmélyebben beleélő nézők mellett a dán páros sípszava is sokszor eltompult, így játékosnak kellett lenni igazán a talpán, aki a zajban minden ítéletet megértett (20. perc: 14-12). Érződött, hogy az a csapat tudna végre érdemben is előre jutni a meccsen, aki képes lenne védekezésével megállítani a rohanást, de ezt persze ilyen hangulatban nem volt könnyű megvalósítani (25. perc: 16-15). Az egyébként is egyre inkább katlan-hőmérsékletű csarnokban nem lehetett elégszer törölni a padlót, a játékosok pedig még így is folyamatosan csúszkáltak. Harminc perc után két góllal a vendégcsapatnak billent a mérleg (19-17).

Hat és fél perc alatt újra egálra alakította az állást Brazília, aki mindezt a fanatikus módon teljesítő Arenhartnak, és a feljavult védelmének köszönhette, a 38. percben, Piedade találata után pedig újfent már neki állt a zászló (20-21). Ekkor a szerencse sem a spanyolokat segítette, akik sorra lőtték a kapufákat. Spanyolország tizenegy perc alatt mindössze a második gólját szerezte, ezzel saját magát hozta nehezebb helyzetbe. A következő szakaszban egyre keményedtek a védővonalak, és percenként változott a játék képe (45. perc: 22-23). Ekkor még nem lehetett eldönteni, a tempóváltás kinek is fog kedvezni (50. perc: 24-23). Az viszont biztos volt, hogy az indulatok egyre inkább elharapóznak, ha a játékvezetők hagyják azt. A brazilok támadásban elbizonytalanodtak, a másiktól várták a megoldást, és folyamatosan passzívra futtatták akcióikat. Azonban a spanyolok kezében is dadogott a labda, lábat ért, és az ellenfélhez került (57. perc: 25-25). A csarnok éneklése közepette Nascimento kínai figurát értékesített (26-26), és már csak két perc volt hátra. Rodrigues rontott, a túloldalon da Silva pedig kétperces kiállítást kapott. Martín lövése kifelé pattant a kapufáról, és Brazília támadhatott, igaz, létszámhátrányban. Spanyolország labdát szerzett, és Elisabeth Pinedo bedobta a kontrát. Brazíliának már csak egy szabaddobásnyi ideje maradt az egyenlítésre, ám az már semmire sem volt elég. Végeredmény: 27-26.

A mérkőzés legjobb játékosa: Deonise Cavaleiro



XX. nőikézilabda-vb, negyeddöntő
Horvátország
25 (12)
Norvégia
30 (16)
Brazília, São Paulo, Ibirapuera Sportcsarnok, 1970 néző
Játékvezetők: Mansour Al Suwaidi, Saleh Bamutraf (katariak)
Tatari
Petković
Gaće
Pušić-Koroljević
Horvat
Elez
Kobetić
Lovrić
Sokač
Ježić
2
3
1
2(1)
3
3
4
3
2
2
Alstad
Løke H.
Nøstvold
Dyhre Breivang
Lunde-Borgersen
Johansen
Jørum Sulland
Riegelhuth Koren
Snorroeggen G.
Kurtović
Herrem
1
8
2
3
4
2
4(2)
2
1
2(1)
1
Hétméteresek: 2/1 Hétméteresek: 3/3
Kiállítások: 10 perc Kiállítások: 10 perc

A norvégok talán könnyebb mérkőzésre számítottak, mint amivel a pályán elsőre szembesülniük kellett. Az elején úgy tűnt, hogy az első percek botladozásai után gyorsan érvényesül a papírforma: a 10. percben már 3-6-ra álltak az északiak, amikor is a nyitottabb horvát védekezés megtette jótékony hatását (15. perc: 5-6). A katari játékvezetők nem szűkölködtek a kétperces büntetők osztogatásában, és a hunyók mindig a horvátok voltak. Például Seric alig húsz perc alatt szedett össze ebből kettőt, így nem is csoda, hogy mire lábra álltak volna, megint visszavetődött a teljesítményük (23. perc: 8-13). Az első huszonöt perc alatt szinte csak az nem dobott gólt a norvégoknál, aki nem lépett pályára (9-16). A szünetig hátralévő időben aztán némiképp mérséklődött a helyzet. Félidőben: 12-16.

Alig melegedtek be a csapatok a második félidőbe, Seric a harmadik kétperces büntetése miatt mehetett a nézőtérre. Társai emberhátrányból is két gólt szereztek, majd egészen kettőre csökkentették a különbséget (40. perc: 16-18). Hergeirsson időkérése után együttese újból meglódult (43. perc: 16-22), erre persze horvát kollégájának is akadt mondanivalója. Utóbbi játékosai nem tudták annyira megvalósítani a szakvezető utasításait, így egyre komolyabb szakadék alakult a csapatok között (45. perc: 16-24; 48. perc: 17-26). Horvátországon ekkor már a kapuscsere sem segíthetett sokat. Löke megint megfoghatatlan volt, a gólkülönbség pedig már kétszámjegyűre változott. A norvégok emberelőnyben bátran kísérletezgethettek az 5-1-es védekezéssel is, hiszen ilyen fórnál már bármi belefér, akár egy vb-negyeddöntőbe is. A horvátok számára annyi lehetett még a találkozóból hátralévő időben, hogy kozmetikázzanak az eredményen. Végeredmény: 25-30.

A mérkőzés legjobb játékosa: Heidi Löke



XX. nőikézilabda-vb, negyeddöntő
Angola
23 (11)
Dánia
28 (15)
Brazília, São Paulo, Ibirapuera Sportcsarnok, 1350 néző
Játékvezetők: Mindaugas Gatelis, Vaidas Mažeika (litvánok)
Barros E. F.
Calandula
Morais
Almeida N.
Fernandes
Kiala L.
Carlos A.
Kiala M.
3(2)
3
1
4
1
1
7
3
Thorsgaard
Fisker
Bille
Holmsgaard
Burgaard
Jørgensen L.
Troelsen
Nørgaard
2
3
3
2
4
2
5
7(5)
Hétméteresek: 3/2 Hétméteresek: 5/5
Kiállítások: 4 perc Kiállítások: 8 perc

Lassabban lendültek bele a dánok a mérkőzésbe, ám nagyon hamar fordítani tudtak 2-1-ről 2-5-re. Alapvetően az ő támadójátékuk dominált, sokkal határozottabban érvényesítették akaratukat. Az angolaiak sokkal fáradtabbnak tűntek, mint az eddigi találkozóikon, talán valóban mostanra jött ki rajtuk a már közel kéthetes sorozatterhelés negatív hatása (16. perc: 5-10). Az előző, Dél-Korea elleni találkozón lábsérülést szenvedő Marcelina Kiala tudta vállalni a játékot. Amint kicsit lenyugodott a tempó, és az afrikaiak tudták hozni a tőlük megszokott 5-1-es védelmet, rögtön javult is a helyzetük, megállították Dánia előremenekülését (25. perc: 9-12). Közben a skandinávok két gyors lerohanással és egy értékesített hétméteressel alakították ki a félidei 11-15-ös állást.

A következő játékrész hangulatát még egy rezesbanda is igyekezett színesebbé tenni a Jinge Bells, illetve hasonló slágerek segítségével. A dánoknál a szünetben csere történt kapusposzton: a komplett félidőt játszó Pedersen helyére Mortensen állt. Angola egyáltalán nem tekintette még lefutottnak a találkozót: a 43. percre már háromra zárkózott, majd miután egy kétperces kiállítás után csapatbüntetést is kapott Dánia, ellenfele rendesen kihasználta létszámfölényét (19-20). Barros hétméteres-kísérlete kimaradt, ez kissé zavart hozott, és a következő angolai támadásnál labdát vesztett a csapat (50. perc: 20-23). A dánok jól ráéreztek, mikor lehet ismét a saját javukra fordítani a meccset. A védelmük ebben a fázisban erős kapaszkodót jelentett (56. perc: 22-26), és tudta mindenki, hogy ezt már csak ők ronthatják el. Angolának már nem maradt ereje az újbóli felkapaszkodáshoz, és végül 23-28-as vereséget szenvedett.

Dánia pénteken Franciaország ellen harcolhatja ki a döntőbe jutást, míg Angola számára aznap az derül ki, lehet-e még esélye az ötödik hely megszerzésére.

A mérkőzés legjobb játékosa: Trine Troelsen



XX. nőikézilabda-vb, negyeddöntő
Oroszország
23 (12)
Franciaország
25 (13)
Brazília, São Paulo, Ibirapuera Sportcsarnok, 480 néző
Játékvezetők: Ignacio García Serradilla, Andreu Marín Lorente (spanyolok)
Kuznyecova
Posztnova
Bodnyeva
Uszkova
Davigyenko
Zsilinszkajte V.
Turej
Hmirova
Csernoivanyenko
2
4
1
3
2
1
7(4)
2
1
Kamto Njitam
Ayglon-Saurina
Spincer
Pineau
Mendy
Baudouin
Dembélé-Pavl.
Deroin
Lacrabère
3
4
1(1)
2
2
3(1)
4
1
5
Hétméteresek: 4/4 Hétméteresek: 4/2
Kiállítások: 10 perc Kiállítások: 8 perc

A sorsolásnak köszönhetően idén már a negyeddöntőben összekerült egymással az előző világbajnokság két finalistája, Oroszország és Franciaország. Idegesen, sok hibával kezdtek a csapatok. A franciák nem nagyon tudtak mit kezdeni magukkal az orosz fallal szemben, így muszáj lett volna gyors támadásokat vezetniük. Bár a meccs elején már a nyolcadik perben kettővel az oroszok vezettek (5-3), a franciák összekapták magukat, és egy 3-0-s sorozattal fordítani tudtak (14. perc: 5-6). Turej büntetőkből és akciótalálatokkal segítette együttesét, de nagyon hiányoztak a pontos támadás-befejezések (23. perc: 8-10). A játékrész nyugodtabb szakaszában Oroszország egy dupla emberhátrányt is olcsón megúszott, ám amint ez lejárt, és ő került volna létszámfölénybe, akkor Ayglon lerohanás-gólja segítette a gallokat, ráadásul Bodnyeva ziccert hibázott. Félidőben: 12-13.

5-1-es védekezéssel tértek vissza a pauza után az oroszok, a zavaró pozícióba Turejt küldte előre Trefilov. Ez addig tudott működni, míg a játékos két percre a kispadra nem kényszerült (37. perc: 13-16). A franciák védelme is nagyszerűen összeállt, a gólkülönbség pedig lépésekben előre haladva már négyre nőtt (44. perc: 16-20; 49. perc: 19-23). Oroszországnak mindössze bő tíz perce maradt, hogy életben tartsa címvédési esélyét. Ellenfele egyre merészebb helyzetekbe is belement, ami beválni látszott. Az 55. percben még mindig háromgólos volt a francia fór (21-24), az orosz szövetségi kapitány idegei pedig egyre kevésbé tűrték a kialakult szituációt. Turej és Kuznyecova még tudott szépíteni, ám Mendy az 58. percben beállította a 23-25-ös végeredményt.

A háromszoros címvédő Oroszország így nem került az elődöntőbe, csak legfeljebb az ötödik helyet szerezheti meg ezen a tornán.

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi