Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation Automatic Google translation
Automatic Google translation

Siti: Nekünk ezt az utat kell folytatnunk

2011. november 10. 12:33 © handball.hu

Az Alcoa FKC és a magyar válogatott másodedzője, Siti Beáta állt a handball.hu rendelkezésére, és beszélt mind a Fehérvár előtt álló KEK-visszavágóról, mind pedig a nemzeti csapat elkövetkező időszakáról.

Siti: Nekünk ezt az utat kell folytatnunk
handball.hu: 35-23-ra nyertetek az Üsküdar ellen. Bár az eredményből nem az látszik, de meg tudott lepni valamivel Titeket a török csapat?
Siti Bea: Túlzás lenne, hogy meglepett. Volt róluk aktuális videoanyagunk, ismertük a játékosaik egyéni sajátosságait, és hogy körülbelül milyen játékrendszereket valósítanak meg a pályán, így azt hiszem, nagyjából fel tudtuk térképezni őket, nagy újdonság nem ért minket. Az viszont egyértelmű, hogy amikor először játszunk egy csapattal, először kerülünk szembe a játékosaikkal, akkor teljesen más testközelből érezni az ellenfelet. Az első kupameccseknek tehát mindig az a legnagyobb nehézsége, hogy készülünk valamire, valakire, de a gyakorlatban egy kicsit mindig másképp működik a dolog, másképp kell reagálni. Ez a személyes tapasztalat az első fél órában, vagy akár az egész mérkőzésen meghatározó lehet, ebből a szempontból a második találkozó már könnyebb lehet.

handball.hu: Láttál olyan hibákat a csapat játékán, amiket az isztambuli visszavágóra ki kellene javítani?
Siti: Az első félidőben a támadójátékunkkal nem voltam megelégedve. Ez a probléma nem csak ezen a KEK-mérkőzésen volt jellemző az alakulatra. Szeretném, ha nagyon nagy lendülettel kézilabdáznánk, de mindezt a nagy lendületet egy picit rövidebb távolságon érnénk el. Ne tizenöt méterről kezdjük el felépíteni a támadást, hanem mondjuk tizenháromról, mert ez a két méter sokat jelent a védő számára, hogy fel tudjon készülni ránk. Ezért szerettem volna, ha egy kicsit közelebb lopakodunk a falhoz, ezen kívül a támadójátékunk többi elemével elégedett voltam. A korábbiakhoz képest a védekezésünk is pozitív tendenciát mutatott, az előző mérkőzéseinken gyakrabban előfordult, hogy az ellenfél átlövőit nem sikerült időben fogadnunk, beszorultunk, „lapos” volt a hatos falunk. Ezen a mérkőzésen a játékosaink már jóval agresszívabban védekeztek, jó volt a párkapcsolatok között a kommunikáció, ami közeledést jelent mind a magyar, mind a nemzetközi tendenciákhoz. Sikerült gyors gólokat szereznünk középkezdésből, indulásból, és úgy gondolom, nekünk ezt az utat kell folytatnunk, mintsem hogy felállt védekezés ellen küzdjünk, hiszen a mi erényünk a gyorsaság és az állóképesség. Ezt azonban csak akkor tudjuk kihasználni, ha a jó védekezésünknek köszönhetően sok labdát tudunk szerezni az ellenfél támadásaiból.

handball.hu: A tizenkét gólos előny biztatónak tűnik a visszavágóra...
Siti: Teljesen pozitív vagyok a csapattal szemben. Tudom, hogy rosszul élték meg a Magyar Kupa-kiesést, tudom, hogy kevés az időnk, éppen ezért úgy gondolom, hogy ami már elmúlt, azzal nem kell foglalkozni, tovább kell lépni, hiszen ott van a következő ellenfél. A lányok ebben jó partnerek, hiszen ők is megpróbálnak minél hamarabb túllendülni egy-egy kisebb kudarcon, ahogy ezt ezen a mérkőzésen láttuk is.

handball.hu: A héten kihirdették a válogatott új keretét. Van beleszólásod a csapat kialakításába, beszélsz erről Karl Erikkel?
Siti: Igen. Nyilván a végső szót ő mondja ki, de egyeztetünk.

handball.hu: Mit gondolsz a keretbe most bekerült új emberekről, illetve Zácsik Szandra visszatéréséről?
Siti: Annak ellenére, hogy vannak a magyar válogatottban olyan játékosok, olyan összeállítások, amiken semmi pénzért nem változtatnánk, a 2012-es Eb-felkészülés, építkezés jegyében próbálgatjuk az embereket, variáljuk, hogy kik azok, akik lehetőséget kapnak. Zácsik a tudása alapján már az azerbajdzsáni mérkőzésre is a csapattal tarthatott volna. A rendszeresen visszatérő sérülés-problémái miatt azonban, melyek a klubjában is nehezítik a játékát, erre nem volt lehetőség, holott az ő támadójátékára mindig szükség lenne. Ezzel kapcsolatos probléma az is, hogy az átlövőink támadójátéka, és a hármas poszton való védekezés sajnos nagyon sokszor nincs összhangban, hisz hiába képes egy csapat sok gólt dobni, a szövetségi kapitány és az én véleményem is az, hogy a kézilabda alapja a védekezés. Az együtt töltött egy hétben erre nem volt időnk, de a későbbiekben szeretnénk több, újfajta védekezést elsajátítani, ám jelen pillanatban úgy érzem, hogy még az egyszerű hatos falas védelmünkkel is akadnak problémák. Szandra a fizikai adottságai alapján képes lenne a hármas védő feladatát ellátni, de én úgy gondolom, hogy ezen a téren még fejlődnie kell.

handball.hu: Planéta Szimonetta újonc a keretben. Hogyan esett rá a választás, mennyi játéklehetőséghez jut ő a bajnokságban?
Siti: Akár még túl korainak is tűnhet az ő behívása, de számára ez egy hosszútávú lehetőség, főleg azt figyelembe véve, hogy a válogatottunkban nem hemzsegnek a balkezes átlövők.

handball.hu: Mikor találkozik ismét a keret, és hogyan alakul a programotok?
Siti: Hétfőn este találkozunk Debrecenben, kedden és szerdán két-két edzést tartunk, majd csütörtök délután utazunk Romániába a Kárpát-kupára. Ez egy remek felkészülési torna, pénteken, szombaton és vasárnap is egy-egy mérkőzéssel, Románia, Macecónia és Szerbia személyében nívós ellenfelekkel. Ez a második együtt töltött hét már az építkezés jegyében telhet, ellentétben az elsővel, ami az „ismerkedéssel”, és a lejátszott két mérkőzés teljesítésével telt.

handball.hu: Azzal, hogy nem veszünk részt a világbajnokságon, talán több lehetőség van új játékelemek kipróbálására, beépítésére…
Siti: Már eddig is próbáltunk átvenni új alapmozgásokat, játékelemeket, de ezek nyilván ennyi idő alatt még nem épültek be szervesen a csapat játékába. Ezek az „ajándék napok” a kézilabda minden eleme szempontjából nagyon hasznosak, akár a játék taktikai részét, akár a fizikai felépítést, akár a mentális oldalát nézzük, és reméljük, hogy a jövő évi Eb-re - ami már egy komoly világverseny, - ezek mind összerakódnak. Természetesen már a németek elleni selejtezőn is szeretnénk látni, hogy ezek a napok hasznosan teltek, és a játékosokban nyomot hagytak. Ez is a célunk, de egy csapat felépítése nem egy-két hónapos munka, még akkor sem, ha nap, mint nap együtt dolgozunk ugyanazokkal az emberekkel. A válogatottnál ezt még nehezíti, hogy nem áll ennyi idő a rendelkezésünkre, ugyanakkor könnyíti, hogy a kerettagok mind magasabban képzettek, így kevesebb idő alatt is elsajátíthatják ugyanazokat az elemeket.

handball.hu: Az lenne talán a legésszerűbb, ha a világbajnokság ideje alatt is együtt lenne a válogatott...
Siti: A legésszerűbb tényleg ez lenne, de amikor eldőlt, hogy nem leszünk ott Brazíliában, elkerülendő a hosszú bajnoki szünetet, a vb idejére raktak bajnoki fordulókat. Emiatt ez a rész sajnos kiesik, a játékosok a klubjaikban folytatják a munkát, és mérkőzéseket játszanak. Ez alól kivétel természetesen a Győr, akinek több játékosa is érdekelt a vb-n, de azok a csapatok, ahol nem szerepelnek külföldi válogatott játékosok, le fogják játszani a fordulókat.

handball.hu: Mi újság a testvéreddel, rég nem hallottunk róla!
Siti: Esztike, köszöni szépen, jól van, nem szakadt el teljesen a kézilabdától: az utánpótlás-nevelésből veszi ki a részét, egy lánycsapatot vezet, velük küzd napról napra, hétről hétre. Emellett a főiskolán az igen hosszú gyakorlati idejét egy szállodában tölti, és tapasztalja meg a vendéglátás szépségeit és nehézségeit.

handball.hu: Ezek szerint a jövőjét inkább a vendéglátásban képzeli el, mint az edzői pályán?
Siti: Nem tudom, hogy szeretne-e később komolyabb szinten, mondjuk felnőtt mezőnyben, NB I-es szinten edzősködni, az biztos, hogy elnézve a munkáját a hotel világában, nagyon jól áll neki az a szerep. Az utánpótlás-edzősködés és ez a munka jól kiegészíti egymást, de azt nem tudom, hogy mi lesz, ha befejezi a szakmai gyakorlatát.

Új erőpróbára készül a női válogatott
A visszavágón is magabiztos volt a Csaba
"Tiszteljük őket, de nem félünk tőlük!"
Bemutatkozik az Üsküdar

© handball.hu

További hírek

2019. május 22. 18:15

Búcsúzunk

2019. május 18. 18:21

Az ÉRD lett a bajnoki negyedik

2019. május 17. 17:55

Tisztességgel helytállt a Móvár

2019. május 15. 17:57

Snelderrel győzött a Fradi

2019. május 15. 7:19

Női keret a vb-selejtezőkre

2019. május 13. 7:27

"A magyaroknak nincs taktikája"

2019. május 12. 15:12

Megvan az ötödik BL-győzelem is!

2019. május 11. 22:16

Junior Final4-győztesek a magyarok

2019. május 11. 20:40

Felülhet a trónra a Siófok

2019. május 11. 15:05

Lehengerlő játékkal döntős a Győr

2019. május 10. 19:09

Móváron is kikapott a Békéscsaba

2019. május 10. 15:12

Döntőben a juniorok

2019. május 10. 12:09

Megvan a BL All Star csapata

2019. május 10. 6:20

Junior Final Four Pesten

2019. május 9. 18:04

Magabiztos Fradi-diadal

2019. május 8. 18:40

Pontot csent otthon az Eger

2019. május 5. 14:45

Siófok: döntetlen az odavágón

2019. május 5. 6:41

Négy meccs szombaton

2019. május 4. 18:08

Danyi megerősítve pozíciójában

2019. május 3. 18:44

Újabb két pontot zsebelt be a Fradi